Matchens detaljer – 2-3 mot IKO

Det blev förlust för Björklöven i premiären mot Oskarshamn trots 2-0 ledning. Vilka detaljer tar vi då med oss från matchen?

Ni kan börja med att läsa och lyssna på det här om matchen:

Löven föll i premiären

4 snabba: ”Han hänger inte med”

TV med Tommy Jonsson

TV med Simon Fredriksson

Min krönika ”Löven behöver hitta sin plan-B”

¤ ¤ ¤

Så vad är det då för detaljer som måste avklaras innan vi kan stänga den här matchen. Jo:

¤ Det här var sjunde raka förlusten mot Oskarshamn och åttonde på nio matcher. Joakim Fagervall sa i Lövenmagazinet att ”Löven brukar kunna vinna där nere”. Det märks att Fagervall inte varit i klubben på ett par år. Kanske var det enkelt att vinna i Kärnkraftstaden 2003-2008, men inte numera.

¤ Nicholas Deshamps var en av spelarna det varnades för innan matchen. Nu hade han två assist, men frågan är om han borde ha varit på isen på den andra. Hans spearing på Axel Ottosson borde ha kostat honom en del, men de missades helt av domarteamet.

¤ Randy Edmonds, den gamle Björklöventränaren från 2001 till 2003 satt på pressläktaren i Oskarshamn. Han talade väldigt varmt om sin tid i Björklöven och främst om derbyna mot Skellefteå.

¤ Kim Karlsson och Jesper Thörnberg behövs verkligen i powerplay. Som det var nu behövde i stort sett första PP-formationen spela två minuter och det blev inte bra i slutändan.

¤ Tobias Hage vann 10 av 15 tekningar. Han har varit grym hela försäsongen och visar nu även på riktigt vilken tekare han är. Tillsammans med fjolårets trea i tekningsligan i serien (Kim Karlsson) har Löven en hyfsad duon.

¤ Stefan Andersson spelade 16.40 idag, var inne på tre mål bakåt, inget framåt. Just nu känns det lite skakigt med honom som en bärande back i Björklöven. Även när han i tredje perioden inte längre spelade med Emil Wikström var det som att han inte hängde med. Kan han komma tillbaka till formen från säg 2014?

¤ Lukas Ekeståhl-Jonsson talade Tommy Jonsson sig varm om på upptaktsträffen. Han spelade 23.19 i matchen, överlägset mest i Björklöven. Tvåa var Axel Ottosson med 17.44.

¤ Trots att Björklöven vann skotten med 34-24 förlorade de puckinnehavet med 48-52 och var bara 41 sekunder mer i anfallszon än Oskarshamn. Med tanke på att Björklöven spelade tre minuter mer i powerplay och att känslan var att Björklöven var bättre över 60 minuter så var detta siffror som pekar åt ett annat håll. Ett håll som säger att matchen var helt jämn.

¤ Jag tror inte att resultaten vi såg idag var någon slump. Karlskoga förlorade med 0-3 mot Mora. De kommer att få svårt, Tingsryd föll mot Södertälje med 1-2, TAIF är inte samma lag som i fjol, Pantern förlorade hemma mot Vita Hästen. Pantern ser svaga ut. Det här var bara en match, men det var väntade tendenser som träffade rätt just denna dag.

14 kommentarer

  1. Per

    Uppenbart att Lövens spelsystem under Tommy Jonsson funkar så länge orken finns där. Första perioden var riktigt bra även om många detaljer kan förfinas även där. Problemet är dock att det var total soppatorsk efter en period och att Oskarshamn kunde vända utan större problem. Jag håller inte med Tommy om att vi är bättre i sista men det blev lite lugnare när vi fick vila några minuter i powerplay.

    Ändrar inte Löven sitt spelsätt så kommer vi knappast att vinna mycket. Kör ett turtle defense i en period och låt Löven åka sig trötta. Sedan kan man göra lite som man vill efter det.

    Löven behöver sänka pressen och implementera ett styrspel. Annars tror jag att vi kan åka ur Hockeyallsvenskan. Så illa är det nu när man ser resultatet av Dalles och Tommys analys och spelplan för året. Släpp prestigen redan nu och börja nöta grunder. Gör vi det nu så kanske vi kan klara en mittenplats i serien när det väl ska göras bokslut.

  2. Per

    Sedan måste det sägas att Dalle måste hitta en väg ut ur de två tvåårskontrakt som han skrivit med Stefan Andersson och Emil Wikström. Det är svårt att vinna hockeymatcher med backar som inte hinner med. Wikström borde vara enkel att låna ut till div1 medan Andersson förmodligen är svårare att flytta. Jag är rädd för att Andersson blir de kommande årens Lavander som antingen inte duger eller så sitter han av kontraktet på läktaren. Stefan såg slut ut redan ifjol och han ser inte ett dugg bättre ut i år. Riktigt felbeslut av sportchefen att skriva fast en dalande stjärna på två år..

    Jag vet inte heller hur Tommy Jonsson resonerar som sätter dessa två backar tillsammans men det kanske han kan förklara själv? Vore också intressant att veta hur man motiverar att en 20-årig norsk landslagsman sitter hela matchen på bänken när firma 57/42 är usel från start till slut. Wikström bänkades till slut men Bull satt fortfarande som fastfrusen på bänken. Varför?

    • Linda

      Håller absolut inte med ”Per”. Vad menar du med att ”det var total soppatorsk efter en period”??? Det var både intensitet och kamp från båda lagen ända till slutet av matchen. Löven var pigga i sista perioden och hade bra tryck och styrde mycket i sista perioden men Oskarshamn hade ett mycket bra box play. Lucas Sandström hade kanonläge i slottet då det var 5-6 minuter kvar. Hade Lucas siktat bättre eller om Oskarshamns målvakt inte gjort en fenomenal dubbelräddning där hade det varit mål. Att sedan Löven, ett lag med enligt dej ”total soppatorsk” har press och bl a ett stolpskott då det är ca en minut kvar av matchen och Löven spelar 6 mot 5 efter timeout vittnar om en helt jämn match och att de av ”Per” fördömda Löventränarna vet vad de håller på med. Löven hade verkligen sina PP-chanser, tyvärr utan utdelning, i sista. Att prestera så här bra på bortais och utan Kim och Thörnberg, två av de allra mest betydelsefulla spelarna, lovar gott.

      • Per

        Ska man se det så så brände Oskarshamn också jättelägen i sista perioden.

        Upplever du Linda att man hade samma press och spel i period två och tre? Jag såg ett lag som under långs stunder var fastpressade i egen zon där spelarna inte orkade jaga och pressa på samma sätt som i första. Det var för all del synligt redan i slutet av första perioden men då höll vi tätt. I min värld så blev vi väldigt trötta. Lite som att se en 100m sprinter springa 400m.. Jättejobbigt.

      • A

        Citat: ” vittnar om en helt jämn match och att de av ”Per” fördömda Löventränarna vet vad de håller på med.”

        Jag vet inte om du var närvarande under föregående säsong, eller om du har intresserat dig för mannskapet, träningarna och spelidén i stort överhuvudtaget, din kommentar tyder definitivt på motsatsen.
        Jag tycker att det är väldigt tydligt att de just nu inte vet vad dom håller på med överhuvudtaget. Det har gått en match, en premiär mot ett lag vi har haft svårt för på bortaplan och det kan absolut spela in. Man är inte helt ihopspelade, man är lite nervösa och kanske övertaggade men min analys är ändå att det är helt fel spelidé.
        Första perioden var jag både helt lyrisk och väldigt konfunderad. Spelet i sin helhet var helt fantastiskt. Det smällde bra, klapp-klapp hockey och ordentligt hög press så fort IKO hade puck i egen zon. Vi stod upp bra framför offensiv kasse och kunde få till lite returer och bra möjligheter som också renderade i två mål. KANON.

        Men jag satt också och funderade över hur länge det här skulle hålla. Hur länge orkar grabbarna spela den typen av offensiv hockey mot ett lag som IKO? Well, svaret på den frågan blev ganska enkelt: 20 minuter. För sen föll det samman.
        När vi klev ut i period två försvann intensiteten, den höga checken som tidigare fungerat hur bra som helst såg plötsligt väldigt tafatt ut. Vi försökte checka högt, hög press och starka i mittzon men vi fick inte med oss puckarna. Vi slarvade i passningar, uppspel, tacklingar och framför offensiv kasse. Och framför allt så blev några av backarna väldigt överspelade och hann inte med i kontringarna. Våran check som tidigare renderade i att IKO knappt tog sig in i vår zon, blev helt plötsligt en nackdel för att vi inte orkade åka skridskor och hänga med på samma sätt. Grabbarna var slutkörda.
        Våra powerplay var förmodligen det sämsta jag sett på år och dar, jag satt nästan och skrattade i soffan framför tv:n när jag såg uppspelen, och omdömeslösa passningar. Skott på mål var inte speciellt många, och fighten framför offensiv kasse förlorade vi i princip varje gång.

        Det är väldigt väldigt tydligt att spelidén som är tänkt ska framföras inte passar träningsgraden på våra spelare. Vi har inte fysiken eller konditionen att spela den typen av hockey under 60 minuter, det är helt omöjligt.
        Jag menar inte att vi ska spela kontringshockey, och jobba defensivt utan att vi måste etablera ett ordentligt styrspel med tydlighet för grabbarna. Vi kan fortsätta checka högt, men vi måste lära oss att styra undan motståndarna ut mot sargen, gå på puck och ge ordentligt understöd. Vi kan inte ha en kille som jagar runt som en jävla galning i offensiv zon, medans resten tänker på annat. Understöd, möta upp puck som tappas och ge fan i alla stötbrytningar.

        Backarna måste lära sig att styra motståndaren ut mot sarg, medans backkollegan eller centern ger understöd och går mot puck, och sedan ett snabbt uppspel mot ytterforwards. Vi måste också etablera tänket bland spelarna att målvakten håller koll på puckförande motståndare, och framför allt pucken i egen zon. Våra grabbar plockar den killen med kropp, eller styr ut mot sarg/sarghörn medans kollegorna tar varsin motståndare och håller uppsikt. Vi måste lita på att målvakten är vaken om det kommer ett rappt handledsskott under tiden vi försöker styra undan motståndaren, och vi måste definitivt kunna styra undan motståndare framför egen kasse för att slippa returer.

        Här behöver vi också få in ett vettigt tänk kring uppspelen, för allvarligt talat, dom sista 40 minuterna igår var helt bedrövliga. Man slarvade och lämnade puckar som man trodde att någon skulle hämta upp och så blev vi lite ställda, man skickade fladderpassningar upp mot sarg vid mittzon som studsade snett och man var allmänt loja i uppspelen.

        Nej, ny spelidé. Styrspel med offensiv hög press, ordentligt tillbaka hem och sedan byta.

        • Linda

          Har följt Löven sedan 1970. Och du då A? Har du ens sett matchen överhuvudtaget om du missade Lövens press över stora delar av sista då de enligt dej hade slut på orken. Oskarshamn kan tacka sin målis för segern. Är de nära att måla(stolpskott)efter timeout så kan du inte säga nåt annat än att tränarna kan sin sak. Du skriver en massa ord men jag är snäll nog att inte kommentera mer av din prosatext.

          • bror

            Håller med A fullständigt !
            Löven såg trötta ut i sista perioden och press blev de ju av alla utvisningar som oik drog på sig.
            Men inte var den pressen imponerande tycker jag..nästan inga chanser skapade löven under den tiden.
            Det var riktigt dåligt av löven!
            Borde ha varit mer taggade när man nu låg under ochså.

  3. Rce

    Jag kan tycka Wikström förtjänar mer skit än vad du ger Andersson. Förutom att Stefan stöter lite väl mycket vid Oiks tredje (där Wikström sen inte tar sin kille) så är det Wikström som inte gör jobbet på sin sida.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Wikström gjorde en riktigt dålig match så det har du rätt i, men så mycket skit gav jag väl inte. Jag skriver ju bara att det känns skakigt med honom som en bärande back. Han spelade ändå mest i laget i fjol. Wikström är ingen bärande back.

    • Johan

      Lindquist gör ju bort sig mest på 3-2. Han är före Svensson (sin gubbe) tills han huvudlöst attackerar Deschamps som Wikström har koll på. Då uppstår Svenssons gata som Deschamps uppfattar snabbt. Lindquist går alltså bort sig vilket ställer till det för Wikström som dittills bromsat upp Deschamps. Svensson som kommer med fart blir helt ren.

      • Per

        Gör inte Stefan A bort sig mest när han huvudlöst försöker stötbryta djupt ner i offensiv zon och på så sätt släpper till spelvändningen?

        • Johan

          Det tycker jag inte. Helt rätt att försöka när man har egna gubbar rättvända på väg hem. Vi hade två ett två mot två under kontroll tills Lindquist gick bort sig. Det fina med årets Löven är att forwards, precis som vid det här målet, jobbar hårt hemåt. Då kan backar gå djupt in i zon och bryta uppspel.

          • Per

            Verkar ju funka kalasbra. 🙂

            För övrigt tycker jag att Lindqvist gör rätt som byter gubbe. Det är inte lätt att försvara om han följt med Svensson och passningen kommit bakom honom. Wikström står i princip still och jag är tveksam till att han har koll på Deschamps. Problemet är Steffes återigen missade stöt. Jag vet inte hur många sånna han missat det senaste året.

            Jag kan leva med att vi tycker olika men jag får magsår när Stefan och Wikström chansar gång på gång bara för att de inte hänger med. Ingen av de andra backarna chansar så galet. Därför tror jag inte att det är taktik. En sak att pincha men det är inte det de gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.