Matchdag – AIK borta

Efter två raka svidande förluster väntar AIK på bortais under tisdagen för Björklöven. Svårast tänkbara motstånd för Björklöven.

AIK var riktigt nära SHL i fjol. De vann serien, slog ut Tingsryd i fem matcher och mötte sedan Karlskrona, men förlorade tre matcher i förlängning i den serien och det var bara att börja om i allsvenskan. De gör det också som riktigt stora favoriter. Alla tränare utom en på upptaktsträffen hade AIK som etta i serien.

AIK har dock blandat och gett under inledningen av serien. 3-1 i premiären mot Västerås följdes upp av en 3-4 förlust borta mot Mats Waltins Södertälje.

Det som sticker ut i AIK:s lagbygge är centrarna. Senast spelade Jonas Almtorp, Tobias Ericsson och Oscar Steen centrar i tre första linorna. Det är en bärande del som gör laget starkt. Sedan har laget rutin och kvalitet i alla lagdelar. Dessutom en bra tränare i Roger Melin. Det är inget konstigt att AIK tippas högt.

Förra säsongen möttes lagen fyra gånger. AIK vann båda matcherna på Hovet med 4-1 och 7-2 i Umeå vann Björklöven första mötet med 3-1 medan det andra mötet slutade 4-3 till AIK efter straffar.

Vi kan förvänta oss en match där AIK ställer om rysligt snabbt och lär straffa Björklöven hårt för alla misstag de gör, men också en match där Björklöven kommer att kunna sätta press på AIK som är sämre i egen zon än i motståndarnas.

Björklöven har fått riktigt bra inledningar på matcherna så här långt. Det ska bli intressant att se hur Björklövens spel ser ut om det fortsätter att stå 0-0 eller om de hamnar i tidigt underläge.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen)

Niklas Lundström – Adam Werner

Jacob Andersson – Niklas Pavel

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Simon Fredriksson

Emil Wikström – Christian Bull

Cody Murphy – Tobias Hage – Joakim Högberg

Jesper Thörnberg – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Axel Ottosson – Isak Stenlund-Ädelgran

Fredrik Hetta – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Kim Karlsson tränade på måndagen, men klev av efter 40 minuter och saknas åter i matchen.

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen. AIK var brutala i fjol i mötena på Hovet. Det gäller att minimera misstagen för annars blir du straffad.

¤ Powerplay. Björklöven har fortfarande inte gjort mål i den spelformen och ska de vinna på bortaplan mot ett topplag håller inte det.

¤ Balansen. Alla har pratat om att laget inte bara kan ösa på i 60 minuter och i ledning, även de egna spelarna. Nu måste laget också hitta bättre balans i spelet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Egentligen har vi gjort det bra i matcherna, Det är i första fall individuella misstag som kostat oss målen bakåt. Man får inte prata om otur i de här sammanhangen, det brukar jämna ut sig i längden, men det har inte studsat med oss så här långt, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om AIK:

¤ 18-årige Jesper Bratt är allsvenskans kanske största talang. Håll ögonen på honom. I fjol stod han för 17 (8+9) poäng som 17-åring. Så här långt har det blivit två på två matcher.

¤ Förra säsongens två bästa poängplockare Malte Strömwall 42 (25+17) poäng och Robin Kovasc 34 (21+13) poäng har båda lämnat klubben för spel i AHL.

¤ Backen Jonathan Andersson var tvåa i backligan i fjol med 32 (7+25) poäng och stod för ett rejält genombrott. Det är en offensivt skicklig back med ett riktigt bra skott och 23-åringen utvecklas år för år. Han får Löven se upp med.

¤ AIK Hockey omsatte i fjol 33 miljoner och gick då 12 miljoner minus vilket var ”Enligt budget”. Så här skrev AIK på sin hemsida efter säsongen: Vi gör en medveten satsning med målet att spela SHL igen inom några år, och en konkret och realistisk satsning att nå dit förutsätter externt kapitaltillskott. Inför kommande år är budgeterat underskott mindre, men vi är ännu inte i balans. Kortsiktigt balanserar vi underskottet 2016/2017 delvis genom lån från AIK:s nätverk samt beslutad aktieemission. Verksamheten har och kommer fortsättningsvis att bedrivas med strikt kostnadskontroll. Så på svenska kan man säga. AIK satsar pengar de inte har för att gå upp i SHL.

Sagt från AIK-håll:

– Ser man till det vi har presterat på försäsongen så var det inte alls bra. Vi har haft en del skador, så vi har inte fått ihop formationerna, men laget har tänt till bra sedan säsongen startade och vi tar steg för steg. Vi tycker vi har ett bra lag. Vi tror på oss själva, att vi kan göra en liknande säsong som förra året. Sen är det svårt att säga exakt var man kommer att hamna. Vi vill tävla om att komma upp i SHL. Det är det vi jobbar för, säger Roger Melin.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats i Sthlm och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

14 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      De pratar om en överkroppsskada. Det ryktas om en hjärnskakning som han fick mot Modo, men det är inte bekräftat.

  1. Olle

    Jag såg genrepet mot MoDo borta på plats och Kim blev överkörd och sänkt med en ganska ful tackling mot huvudet. Han klev av direkt men spelade vidare några byten senare. Sedan dess har han gått ”överkroppsskadad”.

    Man behöver inte vara ett geni för att räkna ut var den ”överkroppsskadan” sitter. Det vore naturligtvis ett otroligt otaktiskt drag av klubben att offentliggöra hjärnskakningen. Dels på grund av fansens oro, dels för att det ger hyfsade smashlägen åt motståndarna att hitta en lämplig måltavla (Kims huvud).

    Jag skulle tyvärr satsa min sista folköl på att Kims karriär är över. Han har ett liv att leva efter hockeyn.

  2. Per

    Enligt .com så startar Wikström och Pavel är extraback. Hur kommer det sig att Bull som är en ung, lovande landslagsman inte får chansen när backsidan gjort så många missar enligt Tommy? Bull har ännu inte ett enda byte vad jag vet.

          • Coachen

            Tyckte mig iaf se under dessa 10min i Tingsrydsmatchen att Bull har en del förbättringspotential på sin skridskoåkning. Blev bl.a för enkelt rundad vid ett av målen bakåt. Sedan om det är hela orsaken till att han är åttonde ikväll låter jag vara osagt. Hoppas få se bättre organisation i defensivspelet och inga misstag ikväll, blir otroligt positivt överraskad och glad om vi kniper nån poäng ikväll

          • Per

            Jo..

            Vad har Tommy att säga om matchningen? Tror att alla utom tränarduon ser Wikström som åttondeback.

  3. ballan

    Vad GÖR Wikström som förtjänar en plats i andra backpar? Seriöst, skulle vilja ställa den frågan till de som tar ut laget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.