Ex-lövet: ”Förbjud de tacklingarna”

Björklövenfostrade Nils Andersson spelar numera i Malmö. I podden ”Puckat” kliver han in i en het debatt om huvudtacklingar och vill få bort open-ice tacklingarna helt.

Nils Andersson lämnade 2010 och har sedan spelat i Växjö, Djurgården och Malmö. Nu spelade han med Malmö i premiären där de vann mot Frölunda med 3-2.

Där åkte Fredrik Storm på en tackling av Jonathan Sigalet vilket satte igång diskussionen som funnits de senaste åren om huvudtacklingar.

Nils Andersson var med i Cmores poddcast med Mike Hellber och Björn Olden.

Så här såg Nils Andersson på situationen där: (Ni ser tacklingen här)

”Han ropade väldigt mycket på pucken och jag skarvade vidare mot honom. Storm brukar gilla den typen av situationer där backen kliver på honom. Kanske inte så extremt som Sigalet klev upp i den situationen för han satsade verkligen och skulle köra ihjäl honom. Även om han kallade på passen är det mitt ansvar som pasningsläggare att kunna hålla inne den”

Nils Andersson tog det sedan steget längre när han uttalade sig i allmänhet om den typen av tacklingar.

”Jag är emot den typen av tacklingar. Det är för farligt. Backen har ingen kontroll på vad han gör. Råkar han komma lite åt höger eller vänster kan han sätta en axel i huvudet på motståndaren som blir borta ett halvår med hjärnskakning. Till vilken nytta. För att publiken ska jubla över en snygg open ice. Det handlar inte om att vinna pucken. Om du går in med kroppen och försöker vinna pucken skulle du aldrig gå in på det sättet. Kliver du upp med sex skär och bara försöker sänka honom då försvinner pucken ut i mittzon. Jag vet att det är okej tacklingar enligt regelboken. Jag säger att det är fel i regelboken.

”Jag har polare som har fått lägga av med hockeyn och till vilken nytta. För att vi ska få se nått youtube-klipp där någon körs ihjäl och får bäras ut på bår. Jag tycker inte att det är värt det. Det kommer att vara stenhårda tacklingar mot plexit ändå som kommer att smälla, men som inte är livshotande. Det kommer att vara en fysisk sport även utan de tacklingarna.Det är framförallt när det kommer en spelare i full fart i ett uppspel och en annan väljer att byta åkriktning och kliva upp. Det är fler hjärnskakningar och mer allvarliga skador i hockeyn än i MMA: Då fattar man vilken fart vi har. Man känner när det kommer en sån tackling att den som tacklar inte har någon aning var de kommer att träffa.”

Det är helt klart en intressant diskussion. Ska det vara tillåtet att göra den typen av tacklingar, som t.ex. Robin Jakobsson gjorde mot Kim så länge du inte träffar i huvudet. Risken är ju så stor att den sitter fel och då är konsekvenserna stora. Det skulle göra en Niklas Kronvall eller Alexander Hellström till mindre effektiva spelare, men det är ändå sant. Det är farliga tacklingar som lätt går fel.

En kommentar

  1. Bengt

    Även regelrätta open ice-tacklingar kan potentiellt vara livsfarliga, en regelvidrig sådan (avsikligt eller inte) blir ett lotteri med hockeyspelares fortsatta hälsa. Jag har full förståelse för att Nisse är bekymrad, är väl bara en tidsfråga innan någon stackare stryker med ute på isen. Se filmen ”Concussion” med Will Smith. Handlingen rör sig inom Amerikansk fotboll men känns ändå relevant med tanke på hur många hockeyspelare vi sett få sina karriärer avslutade av respektlöst våld mot huvudet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.