19 insläppta mål….

Erik har redan krönikerat utmärkt efter matchen. Jag tänkte bara fylla på med lite siffror.

Björklöven har släppt in 19 mål på 4 matcher. I fjol, ni vet den där säsongen när Björklöven slutade på 12:e plats. Då tog det 11 matcher innan laget hade släppt in 19 mål.

Björklöven har släppt in 7 mål på 14 numerära underlägen. Det är fler mål bara i boxplay än vad Timrå och Almtuna släppt in totalt. I fjol tog det 19 omgångar för att släppa in sju mål i boxplay.

Björklövens målvakt Niklas Lundström har släppt in 13 mål på 78 skott. Hans 4.25 insläppta mål per match kan bara matchas av Adam Werners 5.14.

Björklöven hade stora problem förra säsongen med försvarsspelet. De värvade tre backar inför säsongen under sommaren. Niklas Pavel, Christian Bull och Jacob Andersson.

Pavel spelade 2.48, Bull 0.00 och Jacob Andersson 18.56 mot Södertälje. Undra om Daniel Johansson är nöjd med hur han förstärkt backsidan inför säsongen.

Den stora frågan är: Är allt detta summan av spelarnas oförmåga att spela försvar eller är det Tommy Jonssons oförmåga att förmedla hur försvar ska spelas det handlar om?

Jag skrev i December att Björklöven borde byta ut Tommy Jonsson här i bloggen, jag skrev det i flera krönikor under vintern och mot avslutningen av säsongen. Jag var till och med så pass säker att jag såg det som omöjligt att han blev kvar i mars månad. Nu blev Tommy Jonsson kvar, han fick bygga sitt lag. Han har visat på fyra omgångar att han inte kan få laget att spela försvarsspel. Han lär få ett par omgångar till, men vänder inte det här och då rejält (vilket jag inte ser hända) då måste något hända. Det vet Jocke Fagervall, det vet även de som sitter i Björklövens styrelse.

Erik tipsar om Jesper Jäger. Inget dumt förslag.Det enda som är säkert är att något måste hända.

Larry Huras fick 15 matcher i Modo fjol. Sedan var det över. Det är en av de snabbaste sparkningarna i svensk hockeys historia. Hur många får Tommy Jonsson?

Till sist. Även om Björklöven skulle byta ut Tommy Jonsson eller sätta in en annan ansvarig för försvarsspelet finns det fler problem.

Räcker Björklövens målvakter verkligen till. Måste inte en målvakt till in?

Skulle det inte behövas en målskytt till i powerplay? Hörde jag Alex Hutchings?

22 kommentarer

  1. Per

    Jag bjuder på en lösning. Inte gratis men det felet är snarare Dalles och Lövens..

    Entlediga Tommy, Marcus och Dalle och låt Fagervall sköta sportchefssysslan. Lyft upp Jäger och ta in valfri ledig headcoach som är kapabel till ett enkelt grundspel. Svälj sedan stoltheten och ta tillbaka Kevin Lindskoug. Lämna också tillbaka Werner till Färjestad så han får en chans att spela sig in i JVM-laget på annat håll. Förstärk backsidan med en riktig back och gör allt för att bryta med Stefan A. Ta in en kreativ, målfarlig transatlant och håll tummarna för att Kim kan spela resten av säsongen.

    Svårare än så behöver det inte vara. Gör vi inget drastiskt så spelar vi i div1 nästa år.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag tror faktiskt inte det. Det är ingen slump att han fortfarande går klubblös även om han är en grym målvakt.

      • Ray

        Jag tänkte lite som du Gustav.
        Men om man tittar i backspegeln, tror du inte det var det här Kevin såg?

        Klart man hela tiden ser Löven som en fantastisk föreningen och kanske är lite blind?

        Känns ju mer som löven har börjat avveckla spelare istället för förädla spelare. Jag hoppas jag har fel men jag skulle vara väldigt besviken på mig själv om jag var i ledningen av björklöven.

  2. A

    Jag har tippat 16 omgångar som mest. Jag hoppas på max 10, men gissar på 16. Då kliver både Jesper Jäger och Fagervall ner och styr upp skutan. Till nästa säsong tillträder Rönken omgående och han och Fagervall kommer utarbeta en gemensam plan, som den gånger kommer gå vägen.
    Om två säsonger är vi i SHL. Det vill säga, om utfallet blir som ovanstående.

  3. Bonta

    Mycket bra inlägg!
    Tommy får fan bita i det sura äpplet och ringa Kevin! Han finns i Umeå, ville spela med löven den här säsongen, och är en bättre målvakt än de två vi har.
    Det skulle kanske ge Tommy lite lugn från oss supportrar att försöka skapa en sista chans.
    Om Kevin skulle vara för dyr(!?!), tror jag säkert att det finns nån sponsor som gärna går in. Jag skulle själv lägga en femhundring i månaden till hans lön! Och säg att hundra pers gör så så är det ett tillskott som borde täcka mellanskillnaden!

  4. Eskil

    Du får tycka vad du vill om TJ Gustav. Kräver inte du skall vara opartisk för det kan du inte vara. Dock, som så kallad journalist, bör du åtminstone ge hela bilden av matchen. Varken här eller i liverapporteringen eller i artiklarna på VK och Folkbladet skriver du vad som föregår Lövens 5-5, nämligen att TJ tar timeout då det är tolv sekunder kvar av Lövens PP och tar då ut målisen, spelar 6 mot 4 och kvitterar tack vare detta. Tycker det är djupt orättvist mot dem som inte var på matchen, djupt orättvist mot VK:s och Folkbladets läsare då du(medvetet?) inte ger hela bilden av matchen då det borde vara det du ändå är satt på plats för att göra.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag skrev i liverapporten att Tommy tog time-out, dock missade jag att han tog ut målvakten. Jag skrev att Björklöven gjorde mål och hur de gjorde det. Det var dåligt att missa att de tog ut målvakten, men det går oerhört fort att liverapportera. Du får gärna komma över och testa. Jag skrev två artiklar efter matchen och gjorde två videointervjuer. I artiklarna framgår det både vad som varit bra och mindre bra från matchen. Även i intervjuerna pratar vi om bägge delar. Utöver mig så skrev ju även Gunnar Johnsson och Erik om matchen och totalt får man en samlad bedömning och rapportering. Det här blogginlägget handlar inte om matchen i sig som du märker. Erik skriver mer om själva matchen. Det här handlar om Björklövens situation just nu. Den är som den är och jag får ha mina åsikter om den. Jag tror inte på Tommys sätt att spela hockey och även som journalist måste jag kunna ge uttryck för det.

      • Per

        Och det är vi tacksam för. Vi uppskattar också dina artiklar, liverapportering och de tillfällen som du får möjlighet att medverka i Löven-magasinet. Tack!

    • Ray

      SSK är en Div1-föreningen.
      Det är inget fantastiskt lag.
      På hemmaplan måste man vinna mot dessa lag, annars är det negativa kval som gäller. Dom hade ju t.o.m en junior i mål.

    • Svampen

      Opartisk? Alla som inte är partiska för Tommy, ser att han såklart är ansvarig för att det går dåligt. Inte helt själv såklart, men man är otroligt blind ifall man tror att en tränare inte har med lagets resultat att göra.

    • Rce

      Är du riktigt nykter Eskil? Snarare ett lyckoskott från Tommys sida. Ifjol lyckades han aldrig med det draget utan det blev otaliga mål i baken i en tom bur.

  5. Hasse Båth

    Med Tommy får också Åkerblom gå eller???
    Det är han som har försvaret som sin uppgift
    Om nu han blir kvar så vete faan hur det går
    Nä det känns som att Tommy och Åkerblom inte pratar samma språk
    Tommy vill ha anfall och Åkerblom vill ha försvar men Tommy har makten
    och då blir försvaret lidande
    Jag har hört på avvägar att Tommy kommer ryka 30:de november
    Men törs styrelsen och Fagervall vänta så länge???!!!!!!!!!!

  6. KALLE

    nu är det Tommy som är den som har ansvarig för det som händer ut på isen och det bästa som kan händer han lämnar björklöven så kan vi så slipper att spel i div 1 nästan säsong det är skandal mål 12 -19 på spelade fyra macher

  7. Bodd

    I slutet av inlägget är du nog inne på rätt spår. En ny försvarscoach behövs. Spelarna vet inte hur de ska uppträda i försvarszon. Vad är egentligen Åkerbloms meriter på området?

  8. Magnus

    Tycker din fråga är helt relevant Gustav kring försvaret Tänkte fylla på med lite egna tankar o funderingar. Ett väl fungerande försvarsspel handlar mycket också om trygghet. Trygghet att målvakten gör det han ska, börjar lätta mål trilla in så skapar det osäkerhet. Därför behöver löven en målvakt av minst Kevins klass. Jag vet inte vad hände förra året, men han ville spela och hade varit ett bättre alternativ. Sedan kan jag förstå om han blev förbannad på försvaret, för det var inte direkt lysande förra året heller och vi räddades mycket tack vare Kevin. I år har har vi inte någon sådan matchräddare

    Jag måste ändå ge beröm till forwardsidan som jag tycker ser mer intressant ut. Visst vill jag gärna se att man får ut mer av Cody och Högberg exempelvis, men man gör mål. Minns förra året då jag var bekymrad att vi inte kunde göra mål i spel 5-5 utan bara något eller ett par i PP. Jag såg del av matchen HV71 – LHC och där kan man snacka om att HV hade aggressiv forechecking. LHC hade stora problem och förlorade också matchen. LHC fick bara slå ifrån sig och åka o byta. Det ska också dock tilläggas att HV kom väldigt mycket till avslut vilket löven inte alltid gör utan fastnar gärna runt sargerna. Jag vill ändå säga att TJ m.fl. har gjort något riktigt bra där, gillar att löven ska vara ett offensivt lag, men att det också finns att jobba på även där såklart. (som mot AIK där vi inte alls räckte till, men det var ju också mycket tack vare uselt försvar) Däremot så ifrågasätter jag Åkerblom, som vid tidigare presskonferens tycker försvaret är bra. Fram med en riktigt bra försvars coach och in med en rutinerad målvakt som försvaret kan lita på. Hur kommer det sig att Bull och Pavel spelar så pass lite?

    TJ är ju trots allt inte ensam om förvärven så det är ju samtliga inblandande man får ifrågasätta om man spelar med allt för många orutinerade spelare. Speciellt på målvakts- och försvarssidan. Här spelar Dalle en stor roll. Målvakternas och försvararnas enkla misstag kan inte förklara bort med taktiska drag. Det handlar till synes om hur tränad, erfaren och kompetent du är som spelare. Det är därför vissa spelar NHL och andra Div 1.
    Så en kommentar också kring spelarval. Förefaller mig väldigt märkligt faktiskt att Hetta som i princip inte alls levererar är kvar, men man kickar Palmebjörk som verkligen har sitt hjärta för klubben. Även hans lägsta nivå anser jag vara bra mycket bättre och viktigare än Hetta. Tycker man har gjort lite för stor utrensning. Hörde Mats W kommentar igår om hur han valt att behålla stommen som han gick upp med även om de är orutinerade. Att laget redan är sammansvetsat tror jag också är ett framgångskoncept för SSK, så jag håller med honom där. Löven ville bygga nytt (IGEN), men det måste vara lite rim o rason på det hela. Det är svårt att få till något riktigt bra om i stort sett hela laget byts ut såvida man inte köper de bästa, men det är inte ens säkert att det räcker, det har väl Mif fått erfara.

    Avslutningsvis vill jag ge killarna en stor eloge för sitt arbete att aldrig vika ner sig. Med nästan en hel femma borta (och inte vilka som helst) så orkar man kvittera matchen till förlängning. Det är riktigt starkt gjort. Synd bara att vi hamnade där tack vare uselt boxplay mot ett effektivt SSK i PP.

  9. Per

    Till er som tror att Åkerblom är boven. Han är en puckfösare och hans uppgift som försvarscoach består i att han matchar backarna. Dvs att han skickar ut dem i rätt ordning umder match. Tommy är den som har satt föravarsspelet, han är den som vill pressa huvudlöst och han är den som tar ut och formerar laget. Det är inget tvåtränarsystem som vi har utan vi har en huvudtränare och en andretränare. Åkerblom kan absolut offras men tro inte på något sätt att saker ändras av det. Tommy äger alla beslut även om han under match inte hinner matcha både backar och forwards. Upplägget är inget unikt för Löven så snälla fokusera på den som bestämmer.

  10. Bosa

    Varför vänta i 10 omgångar? Det är ytterligare 18 förlorade poäng. Det är så uppenbart att tränare och sportchef är felval. Gör om – gör rätt! Agera nu!

  11. knutte

    Före säsongen läste jag om nya Björklöven. Var det detta lag man menade då? ser ej något om nya Björklöven längre. Någon som vet var det tog vägen?

  12. Ray

    Klart som korvspad att forwardssidan känns uppgraderad när man lagt över 80% av spelarbudgeten där. Det är inte smart.
    Men det är ju klart man kan ju alltid använda framgången på forwardssidan som ett argument att man är på rätt väg.
    Men det är inte sanningen.
    Sanningen är ett fuskbygge och då inkluderar jag tränarstaben med sportchef mfl.

    Jag kan inte ens se hur de har tänkt, känns mer som man lämnat över familjens framtid och ekonomi till femåringen i familjen.
    Det är ju inte spelarnas fel oavsett vad man så förra säsongen. Tycker nog nästan att dom är skyldig dem en ursäkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.