Matchdag – SSK hemma

Det närmar sig kris i Björklöven. Tre raka förluster och på fredagen kommer Mats Waltin och Södertälje till Umeå.

Det är en rejält het match som väntar på fredagen. Mats Waltin kommer tillbaka till Umeå och det med en nykomling. Lägg till att fansen rasar över Tommy Jonsson och säsongsinledningen så matchen är lite av en vinna eller försvinnamatch så här tidigt på säsongen. Den här och Västervik hemma. Det får inte bli noll poäng på båda. Då sås ett frö i spelarna om att spelidén inte fungerar.

Södertälje å andra sidan har inlett säsongen bra. 2-1 borta mot Tingsryd som aldrig förlorar hemma, 4-3 mot topptippade AIK och sedan förlust 1-3 hemma mot Västervik trots ledning 1-0.

Södertälje har släppt in sju mål att jämför med Björklövens 13. Det har varit defensivt disciplinerat, men ändå med bra fart från Södertäljes sida av det jag sett. Då ska man veta att stora delar av truppen spelade i division-I i fjol. Elva spelare har bytts ut och det är inga tunga namn som tagits in. Det är fortfarande spelare som Johan Skinnars och Jonas Westerling som måste bära truppen. Intressant att vi har ett par ex-löv i truppen i Henrik Nyberg och Felix Maegaard-Scheel. Nyberg som inlett säsongen övertygande och hyllas av Waltin för att ”leda träningarna”.

Det blir verkligen två diametrala motsatser som möts. Björklöven som jagar och ska sätta press över hela banan. Södertälje som i grunden styr motståndarna och bara sätter press när de har läge eller just vid puckförlust långt ned i offensiv zon. Det ska bli intressant att se hur detta till vissa delar orutinerade Södertälje hanterar den press de kommer att hamna under, men å andra sidan så är det oklart hur mycket Björklöven kommer att ge bort när de inte klarar av sitt eget spel. Kan Löven ta ett steg framåt och minska misstagen? Det är frågan.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen och Tommy Jonsson aviserar förändringar)

Niklas Lundström – Adam Werner

Jacob Andersson – Emil Wikström

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Simon Fredriksson

Niklas Pavel – Christian Bull

Jesper Thörnberg – Stefan Öhman – Lucas Sandström

Cody Murphy – Axel Ottosson – Isak Stenlund-Ädelgran

David Lindquist – Tobias Hage – Joakim Högberg

Fredrik Hetta – Marcus Jonsson – Mattias Granlund

Nicklas Johansson har tränat men är inte redo för spel och Kim Karlsson är inte riktigt redo för spel än även om han tränade i går.

Bloggens nycklar:

¤ Starten. De flesta lagen är ovana att möta den otroliga press som Löven sätter och därför blir det viktigt att den ger resultat tidigt. Att Löven lyckas gå på knock så att säga.

¤ Powerplay. Laget tränade inte på powerplay i går, men det måste lossna i den spelformen om det ska släppa för Löven.

¤ Målvakterna. Ingen av Björklövens målvakter har övertygat under inledningen av säsongen. Vem som än står måste han upp i nivå.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är bara tre poäng som gäller i den här matchen. Vi har analyserat matcherna som varit och både pratat om hur vi ska ta ned antalet misstag samt på träningarna arbetat i vårt spel för att uppnå det, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Södertälje:

¤ Leksandsfostrade forwarden Johan Skinnars var lagkapten och ledde laget till allsvenskan. Hans 58 (31+27) poäng i ettan ifjol är respektingivande siffror. Waltins favortispelare (Han sa det i en podd med Magnus Nyström i fjol) har kvar C:et på bröstet även i år och har inlett med tre poäng på de tre inledande matcherna.

¤ 34-årige Jonas¨Westerling har styr och ställt i powerplay i Mora i många år, men inför förra säsongen tog han det något märkliga beslutet att hoppa ned till ettan och Södertälje. Nu är han tillbaka i hockeyalllsvenskan. Att han gjort tre poäng på tre matcher är ingen slump. Westerling har fyra säsonger över 30 poäng i allsvenskan och är en nyckel i Södertäljes powerplay.

¤ Med mål på 4 av 12 lägen i powerplay är Södertälje näst bäst i ligan så här långt. Noterbart är att laget även är tvåa i boxplay-statistiken där de på nio underlägen ännu inte släppt in mål.

¤ Backarna Olov Lundqvist och William Kajser saknas för Södertälje på grund av skada i matchen.

Sagt från SSK-håll:

– Det blir en intressant match, de är uppträngda mot hörnet nu och lag som är det brukar vara väldigt angelägna om att ta poäng. Det blir mycket psykologi. Inledningen blir viktig, om de får till något bra då så kommer de lyfta av det. Men kan vi bromsa dem då så tar vi gadden ur dem, säger Mats Waltin till lt,se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

6 kommentarer

  1. Per

    Det får inte bli något annat än 6p. Pressen är enorm men ska vi inte fastna i botten så går det inte att släppa poäng mot nykomlingar hemma.

    Vinn!

  2. Mårthen

    Saknar MW och jag tror att Södertälje kommer gå bättre än Löven denna säsong. Undra hur bra det hade gått med förra årets spelarmaterial i Löven om MW hade varit kvar. Jag undrar även om det fanns andra faktorer för MW än enbart avståndet till hans familj/bostad som medförde att han inte ville vara kvar…..

  3. Jan-Erik Brännström

    Efter två perioder i kvällens match.
    Jag valde avsiktligt att se matchen via CMore på tv. Man ser repriserna och agerandet bättre men saknar givetvis atmosfären. Första perioden. Messy Jonsson, årets värvning enligt många förorsakar två baklänges mål. En forward som drar på sig en utvisning i anfallszon är näst intill oförlåtligt men att sen snacka till sig en fyraminuters bör leda till löneavdrag. (Han fick faktiskt inget nytt kontraktsförslag från AIK. TV visar Timrås mål. Timrå med en budget som sägs vara en tredjedel av vår har ett lag där möjligen tre Lövenspelare skulle platsa. Vad gör tränare Jonsson? I TV ser man ett energiskt tuggande på tuggummi men i övrigt inga reaktioner. Vi kämpar frenetiskt. I spel fem mot fyra verkar vi inte ha nån aning om vad vi ska göra. Hoppet står nu till tredje perioden. Må vår herre vara oss nådig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.