Matchdag – Almtuna borta

Efter tredje segern på fyra matcher sedan Markus Åkerblom tagit över som huvudtränare är det på lördagen Almtuna som väntar på bortaplan för Björklöven. Fortsätter segertåget?

Björklöven har resultat och spelmässigt kommit upp ur gropen som Tommy Jonsson hade grävt, men det är fortfarande näst sist i tabellen. Nu är det dock väldigt jämnt i tabellen och på lördagen har Björklöven chansen att ta ett rejält skutt uppåt. Då väntar Almtuna, ett Almtuna som tippades högt upp, som har en spännande trupp, men som inte levererat under inledningen av säsongen. De ligger på tolfte plats, placeringen före Björklöven, men på samma poäng.

Det som sticker ut med Almtuna är att de hade värvat offensivt skickliga spelare inför säsongen, men ståtar trots det endast på 17 mål framåt, vilket är minst antal av alla i serien,

Almtuna har blandat och gett så här långt. I senaste matchen föll de mot Södertälje med 1-2 på bortais, i matchen före vann de mot AIK med 4-1 hemma i Gränbyhallen, men matchen före det föll de  med 3-5 borta mot Tingsryd. Det är framförallt på bortais som det gått tungt. Där har laget förlorat fyra av fem matcher.

Det är också så det ser ut historiskt sett. Lagen har enkelt för varandra på sin hemmaplan. De sex senaste mötena lagen emellan har slutat med hemmaseger och Björklöven har inte vunnit under ordinarie tid i Uppsala sedan 13/10 2009 eller med andra ord på åtta raka matcher.

Vi kan förvänta oss att Björklöven tar med sitt snåla bortaspel från segrarna mot Karlskoga och Vita Hästen även till Uppsala. Den här matchen ska krigas hem och skönspelet lär inte vara i fokus. Sedan orkar inte Björklöven med någon annan taktik med tanke på att de har sju spelare borta.

Det är ovisst att tippa utgången, men en målmässigt tät och målsnål match känns som den troliga utgången.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 09.15 idag och det blev som träningen visade på fredagen.

Adam Werner (Niklas Lundström)

Lukas Ekeståhl-Jonsson – Simon Fredriksson

Christian Bull – Stefan Andersson

Jacob Andersson – Emil Wikström

Jesper Thörnberg – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Tobias Hage – Joakim Högberg

Nicklas Johansson – Stefan Öhman – Anton Toolanen

Isak Stenlund-Ädelgran – Andreas Vikström – Linus Boström

Sex spelare är på skadelistan: Kim Karlsson, Axel Ottosson, Jonas Emmerdahl, Fredrik Hetta, Mattias Granlund och Cody Murphy. Niklas Pavel är avstängd en match till.

Mina nycklar till seger:

¤ Målvaktsspelet – Vem som än står i matchen så kan Björklöven räkna med att han kommer att bombarderas av Almtuna så det kommer att krävas en riktigt bra insats.

¤ De ”farliga backarna” – Trion Jacob Andersson, Lukas Ekeståhl-Jonsson och Stefan Andersson måste fortsätta att vara stabila och inte ge bort något.

¤ !:a linan – Lindquist, Sandström och Thörnberg är de som producerat för Löven på slutet. Ska laget vinna med de offensiva pjäser som är borta måste den linan leverera igen.

Sagt från Lövenhåll:

– Vara noggrann. Det är devisen vi lever efter. Att göra rätt saker i 60 minuter blir viktigt mot Almtuna, säger Jesper Jäger till bjorkloven.com.

Noterbart om Almtuna:

¤ Bästa poängplockare i Almtuna är Emil Larsson med 5 (3+2) poäng. Det är alltså ingen som riktigt fått till offensiven i Almtuna.

¤ Jonas Johansson som plockats från Mora till den här säsongen har varit förstemålvakt så här långt och stått för 93.79 i räddningsprocent. Han har varit en av lagets bästa spelare så här långt.

¤ Almtuna är seriens sämsta lag i powerplay med bara två PP-mål och 7.14 i PP-procent.

¤ Almtuna värvade inför säsongen Viktor Ekarv och Eric Norin som två prestigeförvärv. Duon har tillsammans stått för fyra poäng på nio matcher.

¤ William Quist som inte fick något nytt kontrakt av Björklöven efter förra säsongen spelar med Almtuna den här säsongen. Läs en intervju med Quist här inför matchen. Quist har stått för ett mål, en assist och ett matchstraff.

¤ Albin Carlson och Per Svensson saknas för Almtuna. Med backbrist så har Almtuna först plockat hem Simon Stensson som varit utlånad till Huddinge. Sedan på fredagen lånade de Djurgårdens Wilhelm Westlund (till och med 30 okt) samt att det blev klart att Albin Lundin blir kvar säsongen ut.

Sagt från Almtuna:

– Det är klart att man önskat att det hade gått bättre, men jag tycker att går mer och mer åt rätt håll. Det är många nya spelare som har kommit in i laget och som måste hitta sitt spel. Alla har inte hittat in i sina roller och det kan ta lite tid, men det blir bättre och bättre, säger Emil Larsson till UNT.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Gunnar Johnsson är på plats i Uppsala och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

3 kommentarer

  1. Lina 42

    Skillnaden är JesperJäger, som fått det defensiva spelet att fungera ,spelarna känner sig tryggare och kan agera mer som ett lag.

  2. Tegare

    Var det så att Quist inte fick nytt kontrakt? Vill minnas att han fick ett kontraktsförslag, men ni har nog bättre koll på de!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Han fick ett kontraktsförslag med kraftfullt sänkt lön tidigt efter säsongen, men valde att tacka nej till det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.