Trist – men en grund att stå på

Björklöven kunde inte förlänga segerraden de startat borta mot Almtuna. Ett snöpligt 1-2 mål med två minuter kvar gjorde att Löven kammade noll, men trots det och en 13.e plats finns det hopp.

Insatsen mot Almtuna var inte strålande, eller Adam Werner i Lövenmålet var strålande, men framåt var Björklöven uddlösa och blev tillbakatryckta i egen zon under stora delar av andra och tredje perioden.

Om inte Almtuna haft så dåligt självförtroende i offensiven och en jobbig negativ ryggsäck i powerplay så kunde matchen ha slutat 1-4. Nu var det nära att Björklöven tog en, eller till och med kanske två poäng då både tre mot tre och straffar är lite lotto.

Nu blev det inte så, men faktumet att Björklöven med sex skador, en avstängning, en obefintlig offensiv i två av tre perioder ändå är nära poäng. Det talar om varför Björklöven har vänt trenden efter Tommy Jonssons frånfälle. Björklöven har hittat en grund, de har hittat defensiva positioner och en defensiv som fungerar. Det är inte lika lätt att göra mål på Björklöven längre och då lever nästan alla matcher, även de där spelet inte riktigt fungerar.

Bra så, men det blev fortfarande 1-2 mot bottenlaget Almtuna och fjärdekedjan bestod av Andreas Vikström, Linus Boström och Isak Stenlund-Ädelgran. Inget ont mot den trion, men den andas inte allsvensk kvalitet även om Boström sliter på förtjänstfullt. Därför är frågan om inte Daniel Johansson och Joakim Fagervall måste agera.

Nu kommer Axel Ottosson och Cody Murphy tillbaka på torsdag och det ger mera spets till laget, men Kim Karlsson har varit borta hela grundserien och ingen kan svara på när han kommer tillbaka.

För alla spelare som är skadade längre än 14 dagar innebär det att försäkringskassan kliver in och tar 80 procent av deras lön upp till maxtaket (337 000 per år). Därför måste en del pengar ha frigjorts.

Det naturliga vore att ta in Alex Hutchings som är ledig och som var riktigt bra i fjol, men med Karlsson borta är troligen en center ännu mer prioritet.

Vilket som så måste en spelare med kvalitet in och det måste ske nu. NHL har börjat skicka ned spelare i AHL nu och då borde det bli en hel del spelare över i AHL. Där tror jag att fynden finns.

Innan vi helt släpper match så rekommenderar jag att ni kollar in:

Mina 4 snabba efter matchen

Gunnar Johnssons krönika. ”kraften fanns inte på slutet”

TV: Intervju med Markus Åkerblom 

TV: Intervju med Tobias Hage

Och slutligen tar vi en titt på matchens detaljer:

¤ Adam Werner tog 41 skott. Senast en Björklövenmålvakt tog än 41 skott var säsongen 14-15 då Kevin Lindskoug motade 41 skott i 1-2 förlusten mot Karlskoga den 16 december 2014. Senast någon tog fler än 41 skott var i premiären samma säsong mot Malmö där Löven föll med 1-6 efter att varit helt utspelade, men då tog Kevin 43 av 49 skott. Noterbart med skotten var att Almtuna sköt hela 75 skott om vi även räknar in de som gick i täck eller utanför. Det är vansinnigt många och då blir det många alibiskott.

¤ Stefan Andersson hade mest speltid med 23.58. Sedan Tommy Jonsson fick gå har både Stefan Anderssons speltid och hans prestationer blivit bättre. Den som har fått något mindre speltid är Lukas Ekeståhl-Jonsson jämfört med matcherna med Jonsson som huvudtränare den här säsongen.

¤ Lucas Sandström gjorde återigen mål och David Lindquist spelade fram. Den duon tillsammans med Jesper Thörnberg är den mest konsistenta i Björklöven när det kommer till att vara farliga framåt i match efter match. De är också etta, tvåa och trea i interna poängligan. Med fem mål är Sandström nu fyra i hela seriens skytteliga. Lindquist framstår mer och mer som Daniel Johanssons bästa värvning under sin tid i klubben. I Kim Karlssons frånvaro har han tagit steg för steg mot att vara Björklövens förstecenter.

¤ Björklöven förlorade tacklingarna i den här matchen med 4-12. Det säger något om att intensiteten var lite lägre från Lövens sida den här matchen. Normalt den här säsongen vinner Löven tacklingarna.

¤ Adam Tollanen fick 18.18 minuters speltid och visar ett härligt spelsinne. Synd att han bara är ett lån. Han lär hamna i Luleås SHL-lag om en inte alls för avlägsen framtid igen. Angående speltid så fick Emil Wikström 13.13, minst av backarna. han har svårt Wikström med det allsvenska tempot. Det måste kännas tufft för Daniel Johansson att han skrev ett tvåårskontrakt där.

¤ Löven förlorade tekningsstatistiken med 22-29 vilket blev väldigt tufft när Löven naglades fast så mycket i egen zon.

7 kommentarer

  1. Ray

    Är inte det stora problemet backsidan?
    Blir ju otroligt tungt för forwards att spela både forward och extra back.

    Sedan vet jag inte vad det är för form av överraskning att inte Wikström håller.
    Men ändå skrev ju den sk sportchefen ett tvåårskontrakt. Varför då?

    Tycker bara allt andas div1-tänk på kansliet. Men man tror man presterar som -87.

    Grabbarna och tränare gör nog mer än man kan kräva men dom får inte rätt pusselbitar att bygga med.

    Känns som man lika gärna kan lägga ner.
    Är så otroligt trött på detta. Allt skit försvann ju inte med TJ.
    Läget Laget saknar ju fortfarande kompetens både bakåt och framåt.
    På pappret ser det väl, åtminstone delvis, sämre ut än när Björklöven spelade i div1?
    Frånfälle, det var ju nytt använingsområde för det ordet.

    Jag förstår inte vad dom gör.
    Och jag tror inte heller dom själva vet.
    Det är alltid någon annans fel.
    Förra året skyllde man på spelarna, vems blir felet nästa år?
    Så trött på denna självgodheten även om det inte gäller alla.

  2. Henrik

    Som vanligt en knivskarp analys. Det jag ser som ett större hot är skillnaden mellan SHL och AS i tv pengar. När ska ni journalister våga ta steget och ifrågasätta skillnader på 33 miljoner (!!) mellan lagen i ligorna?!? Det är ju helt sinnes! Merparten av mitt abonnemang hos C-more för att följa mitt lag Björklöven går alltså (skiter i bortförklaringarna) till SHL. Agera, gör något av detta med att det är för mycket sport i idrotten, starta upproret och rör om i grytan. En guldspade ligger i potten….

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är sant. Det är för stor skillnad däremellan, men i grunden handlar det om att tv-avtalen tidigare var separerade och SHL såldes för så otroligt mycket pengar. Viasat betala småpengar för Hockeyallsvenskan och då fick klubbarna småpengar. Nu är det Cmore som köper båda ligorna och det har ju nyligen förlängt avtalet och här skulle de kunna jusetera. Problemet kvarstår dock att organisationen Hockeyallsvenskan säljer sin serie och Svenska Hockeyligan säljer sin serie. Det är två organisationer som ser till sig själva. Hockeyförbundet fördelar ju inte pengarna utan organisationerna själva. Det vore positivt för hockeyn om pengarna kunde flöda ned på ett bättre sätt tror jag, men hur ska de gå till. Förbundet äger ju inte ligorna utan klubbarna och varför skulle just de vilja dela med sig av pengarna.

  3. Hasse Båth

    Tror varken Hutchings eller någon AHL-spelare kommer värvas.Kommer inte att ske.Det blir något mer lån isåfall.Enklare och mycket billigare

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Varför inte göra något med pengarna som finns?
      Kim måste ju ersättas på något sätt.
      Sedan visar empirin på att något kommer att värvas. Samtliga säsonger i allsvenskan har Björklöven gjort någon kraftfull värvning under säsongen.

      • Hasse Båth

        Vi får hoppas att det dyker upp något.Men tror Dalle är rädd att värva från andra sidan pölen.
        Då ska det vara nån som spelat i Europa då.Som Hutchings:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.