Angående målet

Kom ni ihåg målet som Pantern gjorde som betydde 3-2 och som skapade irritation. Nu har bloggen tagit ett snack med domaren för att ta reda på vad som hände, eller rättare sagt domaren ringde mig. Heder till dig Jocke! 

När man tittade på reprisen så såg det väldigt misstänkt ut att vara ett sparkmål och Panterns tränare tyckte efter matchen att målet inte skulle ha godkänts. Jag ifrågasatte målet, eller rättare sagt att domaren Joakim Bodén inte tog en videogranskning på det. Nu har jag pratat med domaren om situationen.

– För fyra år sedan hade målet inte godkänts, men efter regeländringen så var det ett fint hockeymål. Jag har även skickat målet till vår referensgrupp och mina chefer och alla var eniga om att det var mål och att vi agerade rätt. Det hade varit annorlunda om han tillförde kraft på en stillastående puck eller bredsidat in en puck som kom från hörnet.

Varför tog du inte en videobedömning?

– Jag såg situationen väldigt bra och var väldigt säker på sin sida. Sedan kom Nicke (Johansson, Lövens kapten. bloggen anm.) och snackade med mig i cirka 2 minuter. Under den tiden hann videodomaren säkert kolla på målet tio gånger och om han hade hittat ett fel hade han på kallat min uppmärksamhet genom det system vi har, vilket jag även sa till Nicke och som han köpte.

Så då har vi fått klarhet i detta. Det var helt enkelt ett snyggt hockeymål! Tänk vad det hade underlättat för domare och publik om domarna i Hockeyallsvenskan likt i NHL och SHL hade haft mick och kunna förklara för publiken varför målet godkändes.

 

13 kommentarer

  1. Johan

    Jag tycker att det är väldigt många som inte kan sparkregeln som uttalar sig i affekt alldeles för ofta. Om du ska kritisera ett domslut – ta reda på reglerna. Gäller i idrott som i samhället i övrigt.

  2. J-Å Korvmannen

    Spark eller inte spark i all ära men jag tyckte mig se en tydlig högklubba i sekvensen före som domaren tecknade för att han skulle ta men valde av nån anledning att släppa den och sedan låg pucken i mål
    ingen annan som reflekterade över detta ?

    • Stefan

      Absolut…såg matchen liva, satt på E och såg situationen med den ”höjda armen” väldigt tydligt. Kände också att han signalerade för hög klubba…men blås då tänkte jag! Du skulle ha frågat om det med Erik…varför höjde domaren armen och varför blåste han inte 🙂 !!

  3. Jonas

    Ang hög klubba. Båda linjedomarna tecknar åt domaren att det inte ska vara hög klubba varför hon väljer att inte ta den. Så helt enkelt en följt av samarbete mellan domarna som sker hela matchen utan att det syns för Gemeneman. Sen skulle domaren ha visat tydligare att det inte skulle varit hög klubba. / en som satt bra och såg det.

  4. John

    Och den höga klubban då som han signalerade för men släppte, syns tydligt på reprisen hur han höjer armen.
    Varför tog han inte den?

  5. Rätt eller fel ?

    Fint hockeymål tycker Joakim Bodén ! Inte i min värld, men en helt okej fotbollsskarv.
    REGEL 96 – MÅL MED SKRIDSKO – GOALS WITH THE SKATE
    I. Inget mål ska godkännas om pucken spelas i mål genom en sparkrörelse från en anfallande spelare.
    II. En sparkrörelse definieras som en pendlande rörelse med skridskon i luften eller som en riktande lateral rörelse längs isen, båda i syfte att spela pucken in i mål.
    Om man tittar på reprisen ( 1:34 min in i klippet http://www.bjorkloven.com/artikel/tymqaiuit-2e4ad/ )
    så ser man en tydlig pendelrörelse med skridskon i luften från Panternspelaren så målet skulle inte blivit godkänt enligt min mening. Och snacket om att det varit annorlunda om spelaren tillfört kraft på en stillastående puck fattar jag inte heller, hittar inget stöd för det i regel 96 Mål med skridsko ( på sidan 67 http://www.swehockey.se/globalassets/svenska-ishockeyforbundet hockeydomare/dokument/pdf/regelbok14-18.pdf ) och hur ofta ligger en puck helt stilla på isen !?
    Men om nu Bodéns överordnade har tittat på situationen ( om dom nu gjort det ) och han själv också tycker att han tog rätt beslut på isen så måste jag gå till optikern och skaffa nya glasögon för jag ser i alla fall en tydlig pendel/ sparkrörelse från Panternspelaren.
    Har jag rätt eller fel ?

    • Johan

      ”…i syfte att spela pucken in i mål.”
      Det blir ju en bedömning och jag tycker inte att det är uppenbart och är det inte uppenbart så tycker jag att det är helt rätt att godkänna målet.

    • Rätt

      Tre saker:

      1. Du kan tex bromsa in en puck som ligger still, även om detta inte är en pendelrörelse. Så där har du den förklaringen. Detta torde mao inte vara ett okej mål.

      2. Att dirigera en puck avsiktligt innebär att man styr in den med skridskon, dvs att man aktivt förflyttar skridskon så att man kan styra in pucken eller som i detta fallet att man klackar in pucken. Att sparka in en puck är att göra en spark likt en fotbollsspark. Regeln har väl inte ändrats i den skrivning men tolkningen av vad en spark är har ändrats? Eller är jag fel ute?

      3. Tror du på fullaste allvar att domarchefen i HockeyAllsvenskan, videomåldomaren, referensgruppen och Bodén är i konspiration och försöker mörka om detta skulle vara felaktigt? Kan det vara så att domarna vill öka förståelsen för hur sparkregeln funkar? Boka tiden du, för dom lär döma mål på liknande situationer även framöver.

      /Freddan

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Detta var ett helt korrekt mål. Numera måste man även läsa case book för att få hela sanningen och reglerna.

      • Rätt eller fel ?

        Erik, var hittar du en förklaring i casebook att det var ett helt korrekt mål ???
        Snarare så visar texten på att det var ett felaktigt dömt mål, för återigen man ser rätt tydligt tycker jag att Panternspelaren gör en pendel / sparkrörelse med skridskon. Så enligt situation 2 från case book så borde målet inte godkänts då det föregicks av en sparkrörelse. Som jag ser det så finns det bara en enda anledning till att det var ett korrekt domslut och det är det som Johan skriver ovan att det inte var spelarens ” syfte att spela pucken in i mål” men då är vi inne på en otroligt svår bedömning från domarna typ tankeläsning 😉 Nej det enklaste för alla inblandade är att ta bort regel 96 helt och hållet så förenklar man framförallt för domarna och spelarna men även för mig 😉

        Från case book;
        REGEL 96 – MÅL MED SKRIDSKO
        Situation 1
        En anfallande spelare vrider sin skridsko för att dirigera pucken i mål.
        Domslut: Målet ska godkännas förutsatt att det inte förelåg en sparkrörelse.
        Situation 2
        Pucken träffar en skridsko, tillhörande en anfallande spelare, som är i rörelse och går därefter i mål.
        Domslut: Målet ska godkännas förutsatt att det inte förelåg en sparkrörelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.