Matchdag – Tingsryd borta

Halvtaskigt spel, men tre poäng senast. På tisdagen väntar seriens formstarkaste lag Tinsgryd på bortais där Björklöven hade så rysligt svårt i fjol. Hur ska Björklöven ta en seger här?

Björklöven har börjat att tugga poäng efter den katastrofala starten med Tommy Jonsson. Nu är de upp på Sex segrar och tre förluster under Markus Åkerblom och Jesper Jäger.

Nu väntar Tingsryd och ett Tingsryd som mot alla odds är uppe i serietoppen igen. Deg gick på moln förra säsongen och slutade då tvåa i serien och föll med 2-3 mot AIK över bäst av fem matcher i den allsvenska finalen. Då var känslan att de träffade rätt i alla värvningar, Magnus Sunnqvist gick ihop laget perfekt och spelstilen med en ramstark defensiv och vindsnabba vändningar var passande för serien allsvenskan som präglas mycket av misstag i spel i lite för hög fart.

Inför säsongen tappade de Eric Castonguay (11+29 poäng i fjol). Han var verkligen den ledande spelaren i fjol med 25 minuters speltid per match som forward. De tappade även Denny Kearney (14+21), Markus Persson (13+17), Drew Paris (13+13), Alexander Ruuttu (15+9) och Joakim Högberg (10+11). Sex av de tio bästa poängplockarna lämnade och 76 mål. Det ska inte gå fylla de luckorna. Två starka namn i Zach Philips och Adam Schmidt värvades, men att laget skulle vara i toppen igen fanns bara inte.

Efter 14 omgångar är Tingsryd nu efter fyra raka segrar där igen. I toppen av serien som tvåa bakom Timrå med chans på serieledningen ivkäll. Senast kommer laget från 5-1 borta mot Södertälje, 3-1 borta mot Västervik, 4-2 hemma mot Oskarshamn och innan det 5-2 borta mot AIK: På de senaste fem matcherna har de släppt in sex mål och gjort 18 mål. Formen är med andra ord hysterisk. Just på hemmaplan där Björklöven föll båda matcherna med 2-7 i fjol efter horribla insatser så har Tingsryd den här säsongen en förlust. Det var i premiären mot Södertälje (1-2), men sedan har de radat upp segrarna, Fem raka. Egentligen finns bara inte den här utvecklingen. Det Magnus Sunnqvist gjort med laget i år ska vara omöjligt med det materialet han har, men inget verkar omöjligt för honom.

I fjol föll alltså Björklöven med 2-7 två gånger om i Tingsryd. Märkligt nog vann Björklöven båda mötena i Umeå med 5-1 och 4-2, men när lagen möttes tidigt på den här säsongen föll Björklöven med 4-5. Historiskt så har Björklöven haft det oerhört svårt i Tingsryd. Kvalseriesegern 2014 med 4-3 efter förlängning (där undertecknad var på plats) var senaste poängen i Nelson Garden Arena.

Det är alltså på förhand en oerhört svår bortamatch som väntar för Björklöven. Matchbilden känns klar. Tingsryd kommer att försvara ramstarkt, kontra som vindpilar och Björklöven får inte bjuda på något. Då smäller det.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 11.00. Det ser ut så här:

Adam Werner (Niklas Lundström)

Niklas Pavel – Simon Fredriksson

Christian Bull – Stefan Andersson

Emil Wikström

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Jesper Thörnberg – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Tobias Hage – Mattias Granlund

Nicklas Johansson – Axel Ottosson – Joakim Högberg

Cody Murphy– Stefan Öhman – Linus Boström

Isak Stenlund-Ädelgran

Tre spelare är på skadelistan: Kim Karlsson, Jonas Emmerdahl och Fredrik Hetta.

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Björklöven får inte bjuda Tingsryd på spelvändningar i fel lägen. Då blir det här en jobbig kväll.

¤ Powerplay. De måste få till spelet bättre i special-teams än senast. Tingsryd är inget monster i boxplay.

¤ Första målet. Kan Björklöven göra första målet så hjälper det oerhört mycket på bortais mot ett lag som spelar som Tingsryd.

Sagt från Lövenhåll:

– Senaste matchen var en av de jobbigaste matcherna jag har varit med om. Vi kände att vi gjorde saker bra, spelade på ett bra sätt, men var väldigt slarviga. Det var en berochdalbana känslomässigt. Tingsryd kommer att spela ungefär likadant. VI måste spela på ett enklare och rakare sätt. Tingsryd kommer att komma ut ganska hårt. De har hemmaplan och har spelat ganska bra på slutet, de hade tå bra matcher mot oss i fjol där de gjorde många mål. Vi pratar hela tiden om att vara noggranna vid linjerna och inte tappa pucken på fel ställen. Gör vi de mot Tingsryd blir det tufft ställer de om snabbt så det så det gäller att slipa på detaljerna och jobba ned pucken djupt, säger Jesper Jäger till Björklövens hemsida.

Noterbart om Tingsryd:

¤ Trots att de namnkunniga nyförvärven Adam Schmidt (2+7 poäng) och Zach Philips (5+7) har levererat så leder med okände Johan Eriksson interna poängligan på (8+4) där tre av målen har varit i powerplay och två har varit matchvinnande.

¤ Niklas Rubin i TAIF-målet är även det ett på förhand oprövat namn. Han har varit fantastisk med 95.30 i räddningsprocent och makalösa 1,57 insläppta mål per match. I fjol plockade Tingsryd in Wiktor Ragnewall och Johannes Jönsson som gjorde succé i målet. Nu verkar de återigen ha gjort ett fynd. Rubin leder allsvenskan statistiskt den här säsongen.

¤ Tingsryd har näst minst puckinnehav av alla lag i allsvenskan. Bara BIK Karlskoga (serietrean) har mindre puckinnehav. När det gäller tid i motståndarnas zon så spenderar TAIF allra minst tid av alla lag i offensiv zon i allsvenskan.

¤ Niklas Johansson är Tingsryds bästa tekare med 54.05 procent vunna tekningar. Noterbart här att Björklövens Tobias Hage är seriens näst bästa tekare av de som tekar mycket med sina 64.90 procent.

¤ Av 6 matcher där Tingsryd gjort första målet i matchen har de vunnit alla sex.På de sju matcher där Tingsryd haft ledningen efter två perioder har de vunnit samtliga matcher. Hamna alltså inte i underläge mot Tingsryd.

Sagt från Tingsrydshåll:

– Det är tätt med matchandet. Björklöven har spelat upp sig på sistone så det blir en tuff utmaning för oss, säger Jonathan Jonsson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Tingsryd och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

3 kommentarer

  1. Eugene Sandberg

    ”Tingsryd har näst minst puckinnehav av alla lag i allsvenskan. Bara BIK Karlskoga (serietrean) har mindre puckinnehav. När det gäller tid i motståndarnas zon så spenderar TAIF allra minst tid av alla lag i offensiv zon i allsvenskan.”

    Här gäller det alltså att ge pucken till Tingsryd och låta dem föra matchen, något de INTE vill.
    Klarar Löven av att hålla sig ifrån att tokköra i offensiv zon som mot Vik? Här sätts Åkerbloms smartness på prov. Om vi är för taggade och väljer ha mycket puck blir vi sönderkontrade.

    Överlåt puck, sätt ett igelkottförsvar och kontraslå -det kan ge huvudbry för ett lag som inte vill sitta i förarsätet…..Jag tror dock tyvärr vi är för heta och kommer försöka trycka ner Tingsryd. 5-2.

  2. Simon

    Tycker att analysen av motstånden lämnas visst övrigt att önska. Tingsryd har fyra raka. Mot vilka? Södertälje – sist i AS, Västervik i en grym formsvacka, Oskarshamn – också dom dålig form och AIK som när de möttes var helt under isen. Samma tendens var det när Västervik inledde säsongen. Vilka hade de mött? Samma typ av lag som Tingsryd har mött den senaste tiden. Säger detta innan matchen ikväll. Tror på vinst eftersom Tingsryd mött för dåliga lag den senaste tiden.

  3. ekan62

    Jonathan Johansson har aldrig stått i TAIFs mål.Du måste mena Johannes Jönsson som leder målvaktsligan i SHL nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.