En svårvärderad seger

Klättringen fortsätter. Björklöven tog åttonde seger på elva matcher på fredagen mot AIK. Det var en seger som var övertygande, men ändå tveksam.

Jesper Jäger var inte alls nöjd på presskonferensen efter matchen. Han tyckte att spelarna hade visat dålig ödmjukhet och att insatsen i stort inte var så mycket att ta med sig förutom tre poäng.

Det var helt klart intressant att höra. Han pratade om styrspel, låg trea, disciplinerat försvarsspel och om spelare som ville göra något annat än tränarna. Det måste vara rena hockeyporren för alla Tommy Jonsson-hatarna. Det var diametralt annorlunda mot vad vi sett och fått höra från Jonsson i över ett år.

Björklöven har hittat en homogen grundfilosofi och vinner numera hockeymatcher, men tränarna är inte nöjda med det. De vill ha mer och jag tror att det talar till fansen. Självbilden av Björklöven är något mer.

Insatsen mot AIK ska inte övervärderas. Skulle Björklöven ha borta spelare i klass med Christian Sandberg, Jonathan Andersson, Jesper Bratt, Fredrik Karlström, Simon Fernholm och Jens Jakobs skulle de vara en spillra av sig själva. Därför var det inget superlag som Björklöven besegrade. Däremot så var spelet i fem mot fem bra. Björklöven klarade av att hantera AIK:s spelvändningar suveränt ända fram till sista perioden, de sköljde över AIK och hade två kedjor i Öhmans och Lindquists kedja som ställde till med rejäla problem för AIK i byte efter byte.

Det var i mina ögon rättvist att Björklöven tog sig fram till en 3-1 ledning, men där håller jag med Jesper Jäger. Där blev det lite vattenskalle på spelarna som tappade tålamodet, började tumma på detaljerna och spelet böljade istället fram och tillbaka. Då var det ingen slump att Pavels stötbrytning kom och Jesper Frödens galet läckra 2-3 mål kom. Har du 3-1, ställ upp och styr, ta ned marginalerna. Allt annat är onödig hockeylotto. Det var vara en läropeng och utveckling.

4392 var en riktigt bra publiksiffra och stämningen var bra matchen igenom. Det börjar bli roligt att gå på ishockey i Umeå igen och den vågen av publiken, laget som spelar en vinnande hockey är en kraft som tar Björklöven framåt. Björklöven har inte samma kvalitet på spelarna som ett Timrå, ett skadefritt AIK eller ett Modo med en bra tränare, men känslan är att det här är ett lag för övre halvan av serien med den här ledarstaben. Det är bara att hänga med resten av säsongen.

Just den här segern mot AIK ska vi inte dra några större växlar av med tanke på vilket lag AIK hade, men trenden över de senaste 10 matcherna talar mer om var Björklöven är på väg än den här matchen gjorde. När boxplay och powerplay stämmer (vilket jag tror att tränarna kommer att lösa). Då kommer laget att ha en hög lägstanivå. Och det är just det, den höga lägstanivån som ger poäng i längden.

Nu var det här bara en helbra fredag för Lövenfansen och låt det vara så.

¤ ¤ ¤

Till sist ett par noter.

¤ Tobias Hage utgick med ett misstänkt brott på armen. Inget är bekräftat, men det blir lite delikat nu när en center försvinner. Det viktiga nu är att Kim Karlsson inte ska stressas till spel bara för att Hage är borta utan det finns andra spelare som Nicke Johansson som kan spela center.

¤ Stefan Andersson hade två assist i matchen, borde haft +2 i plus/minus (fel i statistiken nu) och går från klarhet till klarhet under Åkerblom/Jäger. Han hade återigen mest speltid i Björklöven med 21.03 minuter.

¤ David Lindquist stod för två mycket bra perioder mot AIK. Han har ett magiskt spelsinne och känslan är att det inte var något tidig fluke som gjorde att han lyckats utan att Lindquist är på väg mot en genombrottssäsong i allsvenskan. 1-0-målet var riktigt läckert och även passningen till Andersson på 2-0 målet.

¤ ¤ ¤

Läs mer om matchen:

TV: Missnöjd trots seger

TV: Vi tappar tålamodet

Forwarden kan bli borta länge

Löven höll undan

4 snabba: ”De var klart bättre”

9 kommentarer

  1. Per

    Även om man började tumma på detaljer och AIK var stukade så ser vi för första gången på ett par år ett spel som är värdigt Löven. Jag håller med i det mesta du säger men jag vill också plussa för Ekeståhl-Jonsson som var magnifik första halvan av matchen. Det är roligt att se med tanke på att han hade det rätt tungt en stund.

    Om Hage nu blir borta länge så förutsätter jag att vi värvar. Även om Kim är åter så är hans framtid osäker. Det vore dumt att slarva bort det flow vi har nu pga ren snålhet.

  2. Lövet

    Bra från många håll idag! Tror Pavel och Fredrikssons enkla och stabila spel har spridit sig till andra backar.

    Mycket bra insats idag, dock undrar jag hur messy (i 3-2 målet) släpper att smälla och låter backarna stå själva med en kille som fått fart från egen blå. Lite naivt att säga att det enbart är en stötbrytningsfel.

    • Pavel

      De är tre spelare hem och Messy jobbar neråt, Fredriksson missar en halv stötbrytning och Pavel går fram för att tackla. Hela situationen är helt otroligt dålig och Pavels ingripande är dessvärre värst. Som tur är så kvittade målet men det var inte helt lyckat. I övrigt så gjorde de en bra match så missen är inget att bryta ihop över. Vi behöver däremot inte projicera över missen på en forward som faktiskt gjorde hemjobbet trots att Frödén kom helt ensam mot våra två backar.

      Bara att ta nya tag.

    • Lasse

      Pavel och Fredriksson är bland det sämsta jag sett i Löven dom senaste 10 åren.
      En kamel har bättre spelsinne, och en lama bättre teknik.

  3. Statistik

    Gustav, du har nog missat att Stefan A var inne på AIK;s andra mål så han ska ha + 1 som det står på stats. Om Hage blir borta länge så är det väl läge att låna in Toolanen igen, för övrigt så tycker jag det är konstigt att han är bortplockad från Luleås rooster på både stats och Elite prospects men det kanske har något att göra med att han väl är uppsatt som röd övergång mellan Luleå och Björklöven om jag fattat det hela rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.