Problemen i Special Teams

I dagens nedsläpp pratar vi om Björklövens problem i special teams. Så här tycker jag att Björklöven ska lösa problemen.

Björklöven har problem i boxplay och powerplay. Att blunda för det är bara dumt.

I boxplay är Björklöven sämst i serien med 66,67 procent och i powerplay är de trea från slutet med 13.11 procent.

Kikar vi hur det sett ut innan Tommy Jonsson fick sparken och efter har vi de här siffrorna.

Med Tommy
PP 15.79%
BP 52.63%

Med Markus
PP 12.50%
BP 79.17%

Om vi börjar med boxplay:

I fjol spelade Nicklas Johansson och Viktor Ekeståhl-Jonsson i stort sett alla boxplay tillsammans och då hade Björklöven 82,67 procent i den spelformen. Nu är Viktor borta och Mattias Granlund har värvats som hans ersättare. Granlund har dock varit inne på 7 av Björklövens 16 insläppta mål bakåt och då ska det sägas att han missat fyra matcher. Så på 11 spelade matcher har Björklövens invärvade boxplayspeacialist varit inne på 7 baklängesmål i BP. Ja, men han spelar ju hela tiden i BP säger ni. Visst, men Nicke Johansson har bara varit inne på tre baklängesmål i boxplay.

En annan spelare som sticker ut är Niklas Pavel som spelat 13 matcher och varit inne på sju baklängesmål i boxplay. Att jämföra med Simon Fredrikssons tre. Det jag vill komma till är att personalen som spelar i boxplay kanske behöver ses över. Om ni vill ha mer siffror får ni det här:

Stefan Andersson 6 insläppta på 15 matcher
Christian Bull 4 insläppta på 9 matcher
Lukas Ekeståhl-Jonsson 1 insläppt på 15 matcher
Jonas Emmerdahl 4 insläppta på 4 matcher
Marcus Jonsson 7 insläppta på 15 matcher
Stefan Öhman 4 insläppta på 12 matcher

Om jag var Markus Åkerblom skulle jag sätta mig ned och rita om boxplay för att väcka spelarna. Testa att spela Stefan Öhman och Nicke Johansson som förstaforwards, Fredriksson/Andersson som backar, Alltså röra om. Som det är nu blir boxen väldigt liten. det släpps ändå igenom många passningar över centrallinjen. Björklöven är ganska bra på att störa inspel i zonen i boxplay, men väl inne i egen zon behöver det hända något. Ta bort något. Bestäm att inga passningar ska igenom mitten, att stänga av point-backen eller något. Gör något nytt.

Sedan har vi powerplay:

Här ser jag flera problem. Inledningsvis på försäsongen såg det ganska bra ut faktiskt. Och speciellt innan Kim Karlsson skadade sig mot Modo. Nu på slutet har allt varit konstruerat kring Lukas Ekeståhl-Jonsson och Jacob Andersson. Det sker nästan inga inspel i slottet, inga kantskott på direktskott. Det ska lassas från blå hela tiden och det känns som att det saknas en riktig playmaker som kan styra. Dessutom saknas en forward som kan skjuta direkt.

Förra säsongen stod Alex Hutchings för 12 mål (och 5 assist) i powerplay, men även Kim Karlsson stack ut med hela 12 assist i powerplay. Dessa vapen behöver identifieras. Vilka är vapnen i powerplay. Som jag ser det är Cody Murphy, David Lindquist, Kim Karlsson (om han spelar) och Jesper Thörnberg de stora vapnen. Möjligtvis kan Jacob Andersson med sitt ganska fina skott räknas dit.

Här tycker jag att Björklöven behöver ha två helt olika uppställningar. En med två backar som spelar brett och växlar. En med en pointback och istället två spelare i slottet. På något sätt måste det gå att få in Cody Murphy som har lagets bästa skott högt uppe i slottet i ena linan och Jesper Thörnberg i en skytteposition i den andra. Kim Karlsson får styra det ena powerplayet, kan inte han spela gör David Lindquist det det och det andra styrs av Stefan Öhman som är stekhet just nu..

Ska jag komma med förslag på uppställningar ser de ut så här:

Lukas Ekestål-Jonsson, Jacob Andersson, Jesper Thörnberg, Kim Karlsson/David Lindquist, Lucas Sandström (framför kassen)

Stefan Andersson, Cody Murphy, Stefan Öhman, Linus Boström (framför kassen), Joakim Högberg.

 

6 kommentarer

  1. Per

    För mig så räcker det inte med en oöm spelare framför mål typ Boström. Krävs lite puckkänsla och målsinne också. Jag hade ställt upp så här:

    LEJ – Jakob A
    Lindquist – Kim – Thörnberg

    Thörnberg som avslutare i slottet och framför mål vid backskott. Lindquist i en position till vänster i anfallszon som rör sig bakom mål. Kim styr från högersidan med Lindquist nere djupt och Thörnberg i slottet.

    Väldigt dynamisk och spelskicklig lina där LEJ säkert kan ta egna initiativ att gå ner från sin backplats.

    Andra PP blir enklare.

    Stefan Andersson – Cody Murphy
    Högberg – Öhman – Sandström

    Öhman styr från högerkanten med Högberg i en Jon-position som också kan glida ner djupt. Sandström grisar framför mål och Steffe/Murphy bombar på från blå.

  2. HR

    Varför inte göra om dessa bloggtankar till en riktig intervju med Åkerblom? Ofta görs intervjuer men frågorna som ställs är väldigt öppna och svaren därefter. Varför inte ställa väldigt specifika frågor som i inlägget. Varför spelar Granlund trots att statistiken visar… Varför testar ni inte den och den idén… Blir mycket svårare för Åkerblom att svara intetsägande om frågan är mer specifik och spetsig.

  3. Rille

    Tar din uppställning 10/10 mot Marcus uppställning. Tyvärr verkar ju teamet runt björklöven kunna tänka ordentligt.

    Stefan Öhman är ju en sådan man vill ha både i BP & PP. Tyvärr räcker kan han inte spela överallt hela tiden. Men man får vara smart och använda honom framåt när det behövs mål och vice versa när man ska slå vakt om en ledning. Att man inte använder honom i PP är ju ett rent tjänstefel.

    Sedan tycker jag man ska titta vidare på VEJ:s siffror i BP. Om inte jag minns fel så var han nästan 100%, om man bortser från 3-4 ras förra säsongen. Samma gäller väl alla som spelade den formationen. Men hur kunde DJ sparka VEJ? Han spelar ju förmodligen gratis eller nära på i div1 nu.
    Hur dyr hade han varit?
    Där blir det helt underkänt för DJ som på många andra punkter.

    Hämta in honom billigt som 13;e forward.
    Och skriv med boström som också kan BP. Vad kan den rokaden kosta?
    Naturligtvis kommer ju skador på forwardssidan uteblir om man kör den taktik taktiken. Dessutom kommer ju konkurrens gör gott för spelarna.

    Och hur har tankegångar gått när man pratar om hemvävt, är det bara skitsnack som vanligt?

    Nu säger ju ledningen att man inte läser på nätet så det är väl egentligen ingen idé att försöka tipsa om något.

  4. Lövet

    Problemet i bp är ofta fw som släpper/går bort sig i boxen vilket gör att de irrar runt och boxen blir mindre. Se bara hur många skott som kommer utifrån.

    Fredriksson/Pavel gör det som de skall. Att titta på släppta mål ger en mkt skev bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.