Matchdag – Södertälje borta

Hockeyallsvenskans näst hetaste lag, Björklöven, åker till Södertälje på onsdagen och ska möta Mats Waltins lag som fastnat i botten av serien. Risk för underskattning?

 När Björklöven och Södertälje möttes senast i fjärde omgången vann Södertälje efter straffar och det efter att ha gjort fyra mål i powerplay. Då var Björklöven ett läckande såll och Södertälje en pigg nykomling. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Björklöven har tagit 23 poäng, Södertälje har tagit nio poäng på samma tid, släppt in 40 mål och gjort 18. Södertälje kommer till matchen mot Björklöven med fyra förluster på de fem senaste matcherna. 0-2 mot Västervik, 3-1 mot AIK, 1-5 mot Tingsryd, 1-3 mot Pantern och 0-4 mot Västerås över de fem matcherna ger 5-15 i målskillnad. Formen är alltså miserabel för tabelljumbon.

Södertälje gick upp från ettan förra säsongen och värvade i stort sett inget. De plockade in Marcus Bohman från Timrå, William Kaijser från Arboga, Mathias Dahlström från USA; Felix Maegaard-Scheel från Björklöven, Marcus Lissäng från Vita Hästen, Michael Schumacher från Collegeligan i USA och SImon Karlsson från HV71. Det är inte namn som skrämmer. Det är fortfarande spelarna som tog Södertälje upp till Allsvenskan som ska bära laget nu. Alltså Johan Skinnars, Henrik Thegel, Jonas Westerling mfl som ska göra det. Speciellt när spetsförvärvet Marcus Lissäng på backsidan valde att lägga av med hockeyn mitt under säsongen.

Historiken lagen mellan har hemmalagen varit starka i mötena. Björklöven har vunnit fyra raka hemmamatcher innan förlusten senast mot Södertälj och SSK har vunnit fem av de senaste sex hemmamatcherna mot Björklöven. Det är dock endast det som talar för att Södertälje ska vinna den här matchen. Björklöven har ett bättre lag, spelar lite av samma spel, men gör det bättre. Det som kan stoppa Björklöven är om de inte kommer ödmjuka till den här uppgiften samt om de drar på sig många utvisningar då Södertälje har ett bra powerplay.

Jag ser framför mig en match där Björklöven lär föra spelet. Frågan är bara om de håller linjen och fortsätter på samma linje som på slutet eller om de som i tredje perioden senast spelar lite väl kaxigt.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen)

Adam Werner – Niklas Lundström

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Jacob Andersson  – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Christian Bull

Emil Wikström

Jesper Thörnberg – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – David Lindquist – Mattias Granlund

Joakim Högberg – Axel Ottosson – Nicklas Johansson

Cody Murphy – Stefan Öhman – Linus Boström

Isak Stenlund-Ädelgran

Jonas Emmerdahl är nära comeback, men fortfarande skadad, Fredrik Hetta är också skadad. Tobias Hage fick vi besked om i förrgår att han blir borta tre veckor.

Bloggens nycklar:

¤ Disciplinen. Björklöven kommer att ha mycket puck i matchen. Klarar de av att spela det enkla och raka spelet ändå utan att ge bort så mycket?

¤ Boxplay. Södertälje har ett bra powerplay Här får inte Björklöven läcka i matchen.

¤ Starten. Södertälje har skakigt självförtroende. De får svårt om de hamnar i underläge. Se till att vara redo och starta matchen bra.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag förväntar mig att Södertälje kommer att komma ut stenhårt, jobba hårt och vara väldigt intensiva. De kommer att trycka puckar mot buren och ha bra fart. Vi måste vara redo för det, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Södertälje:

¤ Bästa poängplockare i Södertälje är Fredric Weigel med 10 (3+7) poäng. Efter honom kommer Johan Skinnars med 9 (6+3) poäng. Skinnars är bästa målskytt i laget, men bästa målskytt i powerplay är Anton Holm med tre pp-mål.

¤ Förstamålvakt i Södertälje är  Alexander Sahlin som stått för 90.03 i räddningsprocent och 2.93 insläppta mål per match. Det gör honom till den näst sämsta förstemålvakten (bara Modos Bjurö är sämre) i allsvenskan statistiskt.

¤ Södertälje är seriens sämsta lag i överläge. De har tappat hälften av alla ledningar de haft både efter en och två perioder till förlust den här säsongen.

¤ Södertälje må ligga sist i serien, men deras powerplay på 22.95 procent som producerat 14 mål är tredje bäst i serien. Deras boxplay på 80.00 procent är nia i serien.

¤ Södertälje saknar två viktiga spelare. Björklövenbekantingen Henrik Nyberg har en ”överkroppskada” och missar matchen. Jonas Westerling, en av de offensiva kuggarna är på väg tillbaka från en knäskada, men missar Björklövenmatchen.

Sagt från Södertäljehåll:

– Björklöven har lyckats ta sig ur en tung situation och nu är de på den ”där vågen” vi vill komma till. Vi tror oss vara rätt klara över vad vi behöver göra. Vi måste fortsätta med att bli bättre i spelet med och utan puck och skapa chanser som vi kan utnyttja på ett bra sätt. Det är det mentala spelet som vi måste få med oss i ryggen och som fäller en del avgöranden för oss just nu, säger Mats Waltin till SSK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag är själv på plats i Södertälje och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.