Så gick det för de som ratades

14 spelare fick lämna Björklöven efter förra säsongen. Så här har det gått för dem den här säsongen.

Björklöven rensade rejält i truppen efter förra säsongen och skickade hela 14 spelare. Bland dessa ett par riktiga publikfavoriter. Så här har det gått för alla som fick lämna:

Felix Maegaard-Scheel, Södertälje

Gjorde en ritkigt bra debutsäsong i allsvenskan under Waltin med 25 (8+17) poäng och mycket speltid i boxplay. Något sämre med 18 (6+12) poäng under Tommy Jonsson som inte alls kom överrens med Scheel ochbänkade honom under delar av säsongen. Hamnade i Mats Waltins Södertälje och har inte alls fått det att fungera. Tre assist på 16 matcher och -7 i plus/minus-statistik.

Andreas Ollikainen, Klubblös

Fjolårets praktfiasko som andramålvakt med 83.6 i räddningsprocent och 4.62 insläppta mål per match över 7 matcher i Björklöven. Drog till Skövde och spelade där sju matcher med 2.14 insläppta mål per matcher och 90.5 i räddningsprocent. Har nu brutit med Skövde och befinner sig i Umeå där han inte spelar med något lag alls.

Kalle Ekelund, Sparta Sarpsborg

Kalle Ekelund värvades inför förra säsongen och blev den stora hackkycklingen med fem poäng på 46 matcher och mängder av indianer. Dessutom även 44 utvisningsminuter och många av dem onödiga. Fick inte förlängt kontrakt och hamnade i norska Sparta Sarpsborg. Där har han stått för tre (1+2) poäng och +8 i plus/minus-statistik samt goda omdömen från matcherna i tidningarna i Norge. Vad jag kunnat läsa mig till är det endast de onödiga utvisningarna som stört.

Jon Palmebjörk, Rungsted Seier Capital

Björklövenikonen Jon Palmebjörk satt på kontrakt även den här säsongen, men Tommy Jonsson och Daniel Johansson ville så gärna bli av med honom att de köpte ut Jon. Efter 45 (24+21) poäng 2013-14 fick Palmebjörk ett längre kontrakt och har haft det svårt. 20 (7+13) poäng på 28 matcher 2014-15 där en skada i gymmet sabbade mycket och sedan 7 (3+4) poäng på 25 matcher under Tommy Jonsson där 11 av de 25 matcherna var i tredje eller fjärdekedjan. Lånades ut till Sparta Sarpsborg där han gjorde galna 35 (13+22) poäng i Sparta och hamnade den här säsongen i Danmark och Rungsted. Där har det blivit 10 (4+6) poäng på 9 matcher. En godkänt start, men på den danska nivån ingen supersäsong så här långt.

Pär Edblom, Modo

Pär Edblom med sex säsonger i allsvenskan med 30 poäng eller mer och tre med 40 eller mer värvades som spets till förra säsongen, men hade det länge tufft. Avslutade dock säsongen bra. Slutade på 23 (8+15) poäng, men valde efter säsongen att bryta sitt kontrakt och gå till moderklubben Modo. Där blev det bara fem matcher och ett mål, sedan gjorde en klubba i ögat mot AIK att karriären är i fara. Det är oklart hur synen kommer tillbaka för Edblom och när han kan om han kan vara tillbaka.

Viktor Ekeståhl-Jonsson, Vännäs

Var en spelare Björklöven trodde på när han fick ett treårskontrakt av Jimmy Blixt, men har inte riktigt blommat ut. 8, 7 och 6 poäng är inget som skrämmer offensivt, men Viktor har dock varit viktig i boxplay under alla åren i Björklöven. Valde Vännäs när han inte fick nytt kontrakt med Björklöven och har där inlett godkänt med 8 (1+7) poäng på 13 matcher. Han har en mer offensiv roll och spelar powerplay för Vännäs. Behöver dock blomma ut ännu mer i ettan om han ska ta sig tillbaka till allsvenskan. När jag intervjuade honom i September var han väldigt målmedveten om att ta sig tillbaka.

Kelsey Tessier, Vienna Capitals

Det mest skumma nyförvärvet förra säsongen när det i stort sett var kört att gå till slutspel. Pengar ned i ett svart hål i mina ögon, men låt oss släppa det. Han kom i slutet av säsongen och gjorde 9 (4+5) poäng på 17 matcher. Hade lite svårt att komma igång inledningsvis. Den ändå hyfsat meriterade Kanadicken fick en bra ny klubbadress i Österrikiske CHL-laget Vienna som slog Skellefteå under inledningen av säsongen. Det har blivit fina 18 (8+10) poäng på 20 matcher i ligan och i CHL för Tessier.

William Quist, Almtuna

Den karismatiske forwarden som under stunder i Björklöven varit briljant spelade i snitt dyrgt 30 matcher per säsong då han ofta gick skadad eller sjuk. När Quist fick spela 44 matcher sista säsongen blev det 27 (13+14) poäng vilket var hans bästa säsong. Därför var många fans besvikna när han inte blev kvar. Quist fick ett förslag från Löven som han tackade nej till (enligt rykten en lönesänkning) och hamnade istället i Almtuna. Där har det trots förtroende i toppkedjor, spel i powerplay och ett lag som på slutet haft form ändå inte gått så bra för Quist. Tre (1+2) poäng på 16 matcher och hela 39 utvisningsminuter var inte vad Quist kan ha hoppats på. Sitter på ett tvåårskontrakt med Almtuna, så han har tid på sig.

Gustav Grundström, Asplöven

Grundström gnetade till sig ett kontrakt under förra säsongen i Björklöven. Hade sparsamt med speltid över sina 48 matcher och produktionen på fyra (1+3) poäng var kanske inte så konstig, men han brände makalöst många lägen att göra mål totalt sett. Hamnade i Asplöven som fallit ned i ettan och på 13 matcher har det blivit 6 (2+4) poäng. En godkänd inledning, men inget som tar honom tillbaka till allsvenskan.

Rasmus Edström, Västerås

Rasmus Edström var utlånad från Skellefteå säsongen 13-14 och visade då upp mycket fint spel. Sedan under 14-15 och 15-16 fick han det aldrig riktigt att stämma i Björklöven. Totalt sju (3+4) poäng på två säsonger för en offensivt inriktad back håller inte. Dessutom ett ganska vekt defensivt spel gjorde att det var logiskt att han fick lämna Björklöven. Västerås plockade upp den ändå för några år sedan mycket lovande backen och där har det gått bra. Fem (1+4) poäng på 15 matcher i ett lag som haft det mycket svårt. En utnämning till veckans lag i podden ”Puckat” och överlag ett ganska bra intryck i Västerås. Kanske, kanske är det här en miljö som kan få Edström att ta näste steg. Annars är frågan hur många fler chanser han får i allsvenskan, eller om han måste ge sig utomlands.

Tommy Wargh, SønderjyskE

Backen som gjorde stor succé i kvalserien 13-14 med 12 (5+7) poäng på nio matcher fick ett tvåårskontrakt med Björklöven av Fredrik Åkerblom (det fanns ingen sportchef just då). Första säsongen var hyfsad med 13 (2+11) på 29 matcher, men med skador som slog sönder säsongen. I fjol blev det 11 (4+7) poäng på 43 matcher och en i mångt och mycket menlös säsong där Wargh hade ett par oerhört svaga matcher. Han verkade inte trivas i Tommy Jonssons system och det var inget konstigt i att han gick gå. Två assist på 13 matcher i danmark måste ses som en mycket svag start för denna offensiva back som trots allt spelat fyra säsonger i SHL och två i KHL. Ska det släppa eller är karriären på väg mot sitt slut för 29-åringen?

Brock Trotter, SaiPa

Den NHL-meriterade kanadicken som kom till Björklöven förra säsongen kändes lite för dyr och lite för skicklig för att kunna bli kvar i Björklöven. Han stod för 26 (6+20) poäng på 35 matcher i Björklöven och verkade då ganska otränad. Nu spelar han i finska SaiPa och har där stått för 8 (5+3) poäng på 10 matcher i ligan och i CHL där han avgjorde mot Växjö på egen hand. En bra start och jag förväntar mig att Trotter med sitt magiska spelsinne kommer att fortsätta att producera i Finland.

Alex Hutchings, EHC Winterthur

Alex Hutchings slutade fyra i skytteligan i allsvenskan i fjol med 22 mål och två i målligan i powerplay också med 12 pp-mål. Han slutade på 32 poäng på 51 matcher och stod för fem matchvinnande mål. Hutchings ville stanna i Björklöven, men ville initialt ha bättre betalt än säsongen innan. Han gick dock (i min ögon märkligt nog) kontraktslös fram till den 17 oktober då han signerade för Schweiziska andraligan där han bara spelat två matcher och gjort ett mål. Svårt att säga något om det. Intressant och märkligt att Björklöven inte förhandlade mer om att få tillbaka honom när han gick kontraktslös. Exakt varför får vi inga svar på.

Kevin Lindskoug, Shakhter Soligorsk

Kevin var den stora publikfavoriten tillsammans med Wille Quist som fick lämna Björklöven efter förra säsongen och det var uppenbart för att han och Tommy Jonsson inte kom överens. Kevin var en av seriens bästa målvakter under Waltin 14-15 och noterades då för 92.6 i räddningsprocent och 2.14 insläppta mål över både grundserie och slutspel. Under Jonsson fick han klart sämre betyg, men siffrorna 91.8 och 2.46 var egentligen väldigt bra sett till hur laget spelade och var de landade i tabellen som tolva. Lindskoug gick kontraktlös hela hösten innan han nu slutligen har fått kontrakt med Shakhter Soligorsk. Många tyckte att Björklöven skulle tagit tillbaka Kevin, men Adam Werner hade börjat leverera och med fjolåret i åtanke tror jag inte att Dalle vågade att testa med Kevin igen.. Nu är frågan var hans karriär tar vägen. Enligt källor till bloggen hade han ett par erbjudanden från allsvenska klubbar, men tackade nej i somras. Här kan en klubb nog göra ett fynd nästa säsong om han glöms bort i Vitryssland. Lindskoug håller hög klass i allsvenskan.

¤ ¤ ¤

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det bara är Trotter och Tessier som verkligen levererat av de som inte fick nya kontrakt av Björklöven. Hutchings och Lindskoug är svårvärderat i nuläget, men där får vi svar framöver. Alla övriga 11 spelare känns så här i efterhand som bra beslut att Björklöven gjorde sig av med. I fallet Jon Palmebjörk så var det lite speciellt att han köptes ut istället för att lånas ut. Det köpte jag inte alls ur en ekonomisk synvinkel. Sedan är jag övertygad om att Jon rätt använd fortfarande är en bra allsvensk spelare.

Imorgon fortsätter bloggen med säsongens nyförvärv och hur de gått så här långt.

3 kommentarer

  1. Logiskt

    Rätt uppenbart att det egentligen bara var Kevin, Trotter, Tessier och Hutch som höll någon vidare klass ifjol. Quist mfl har varit djupt överskattade.

    Som SVT nu visat så har Löven i år igen en av Allsvenskans högsta spelarbudgetar. Det gör att man förstår att den var i toppen ifjol också med tanke på de namn vi hade då.

    Dalle är mao en rätt så usel sportchef. Tror att han får söka sig till en ny bransch nu när kontraktet går ut i april.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Rätt ska vara rätt. Det är Sveriges Radio som ligger bakom granskningen. Inte SVT.

  2. Ville

    Palmebjörk 12 poäng på 10 matcher och 2 i går då han dessutom avgjorde med 18 sekunder kvar ! Ganska hyfsat facit tycker jag …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.