Matchdag – Karlskoga hemma

Det mesta de två senaste dagarna har handlar om nyförvärv, men på onsdagen är det dags för Björklöven att inleda en period med 4 matcher på 7 dagar. Först ut Karlskoga hemma.

Björklöven går in i den här matchen lite speciellt. Förluster senast mot Modo kändes lite som en seger som Björklöven kom tillbaka och med publiken och inramningen. Sedan har trenden varit god i övrigt förutom skadorna. Det kombinerat med nyförvärven Zach Hamill och Austin Farley gör att det andas morgonluft trots skadorna, trots förlusten senast.

Nu är det dock ett topplag som kommer på besök. Karlskoga ligger fyra i tabellen, men bara en poäng från serieledning och med en match mindre spelad än Västervik. Karlskoga tappade makalös slagkraft efter förra säsongen med Erik Thorell, Gustaf Thorell, Christian Berglund, Marcus Nilsson och Henrik Björklund. Känslan var att de skulle hamna i botten, men icke så nicke. Istället har de varit mer stabila den här säsongen och nya stjärnor i Victor Ejdsell och Carl Berglund har vuxit fram istället.  Det är helt otroligt hur Karlskoga gör så här gång efter annan när de töms på talang.

Karlskoga kommer närmast från fyra segrar på fem matcher även om 4-3 senast mot Södertälje kom efter förlängning och innan de åkte Karlskoga på en 2-5 förlust på Hovet mot AIK. Karlskoga brukar vara målglada och har varit så även den här säsongen med 63 mål framåt, flest i allsvenskan. Det som sticker ut den här säsongen är 44 insläppta vilket är tredje bäst i serien.

Björklöven och Karlskoga har möts en gång den här säsongen. Då vann Björklöven med 1-0 i Nobellhallen. Detta efter en stormatch av Adam Werner och efter en riktigt fin bortamatch där Björklöven stängde igen totalt.

Normalt blir matcherna mot Karlskoga stökiga svårspelade och långa. Nu är inte överstegrisen Daniel Wessner med i matchen på grund av skada, men jag förväntar mig en målrik, men tjafsig match ändå. Det ligger i DNA:t på Karlskoga, det finns fler instigatorer som Mikael Eriksson. Dock tror jag att Björklöven har en bra chans att straffa Karlskoga som drar på sig en hel del spelvändningar med sin hockey.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag, men ställer enligt träningarna i veckan upp så här:

Adam Werner (Niklas Lundström)

Jonas Emmerdahl – Simon Fredriksson

Niklas Pavel – Stefan Andersson

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Christian Bull

Jesper Thörnberg – Kim Karlsson – Joakim Högberg

Cody Murphy – Stefan Öhman – Lucas Sandström

Mattias Granlund – Nicklas Johansson – Marcus Jonsson

Isak Stenlund-Ädelgran – Andreas Vikström – Linus Boström

Fyra spelare är på skadelistan: Axel Ottosson, Tobias Hage, David Lindquist och Fredrik Hetta.

Varken Austin Farley eller Zach Hamill är spelklara. Hamill anländer till Umeå under matchen.

Mina nycklar till seger:

¤ Utvisningarna. Mot Karlskoga är det väldigt viktigt. Håll er kalla. Inga onödiga utvisningar, spela enligt planen. Inga hämndaktioner, inget sådant. Låt Karlskoga vara grisarna.

¤ Blålinjerna. Tappa inte pucken på fel ställen mot Karlskoga. Dumpa ned, låt djupet göra jobbet, se till att inte ge spelvändningarna till det målfarliga laget.

¤ Kim-linan. Kedjan med Karlsson, Högberg, Thörnberg är än viktigare nu när Ottosson också är skadad och när Hamill/Farley inte är spelklara. Den måste leverera för att det ska bli seger.

Sagt från Lövenhåll:

– , säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Karlskogas bästa poängplockare den här säsongen har varit Carl Persson med 21 (11+10) poäng på 20 matcher och däribland fyra matchvinnande mål. 21-åringen som var utlånad till Kristianstad i fjol har formligen exploderat när han fått förtroende. Det mest galna är att Persson varit inne på 22 mål framåt och bara 2 bakåt. GALET!!

¤ Viktor Ejdsell som saknas i matchen har sått för 20 (9+11) poäng och även han har gjort fyra matchvinnande mål. Noterbart är att han varit den stora powerplayspelaren med fem pp-mål. I hans frånvaro är Alexandre Lavoie den farligaste spelaren i powerplay med två mål i spelformen. Som lag har Karlskoga stått för 24.59 procent i powerplay vilket är tredje bäst i serien.

¤ De senaste säsongerna har Karlskoga haft problem på målvaktssidan, men Andrew Engelage har varit ett perfekt nyförvärv. 93.39 och 1.67 är riktigt fina siffror som gör honom till en av seriens allra bästa målvakter den här säsongen.

¤ Karlskoga har bara förlorat två av 20 tredjeperioder den här säsongen.

¤ Karlskoga har näst minst puckinnehav av alla lag i serien.

¤ BIK är laget som drar på sig mest utvisningar i serien med 14.80 minuter per match.

¤ Karlskoga saknar Daniel Wessner (underkroppsskada), Axel Lindström (ryggproblem) och Victor Ejdsell (sjuk). Detta innebär att två juniorer åker med upp till Umeå. Dessa blir Johan Schreiber (som redan har spelat nio matcer med BIK i år) och David Lundmark som också gör debut i A-lagströjan.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Jag vill se att det blir tuffare att ta sig in på vår kasse igen. Jag tycker vi hade en uppåtgående kurva mot Södertälje och hoppas att vi kan ta vid där. de spelar tight runt eget mål. Jag tycker Björklöven har grupperat sig mer, det är svårare att ta sig in på dem nu än i början av säsongen. Vi måste vara beredda att betala priset som krävs, säger tränaren Tobias Thermell till Karlskogas hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv, Emma Klöfver och Erik Åström är på plats och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

2 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Nej, jag kopierade en gammal trupp från ett tidigare inlägg och det blev fel. Werner står.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.