Matchdag – Timrå borta

Efter smällen senast mot serietvåan Karlskoga så väntar serieledarna från Timrå på fredagen. En på pappret minst sagt svår uppgift.

Markus Åkerblom la fokus på tre saker efter matchen mot Karlskoga. 1. De mötte enligt honom seriens bästa lag just nu, 2. Björklövens powerplay var värdelöst, 3. Björklövens boxplay var också riktigt dåligt.

Nu möter Björklöven en på pappret ännu bättre motståndare och ja. Björklöven har bedrövlig statistik i powerplay och boxplay. Vi tar en titt.

Björklöven ståtar just nu på 15.12 procent i powerplay (12:a i serien) eller 13 mål på 86 numerära överlägen. I boxplay är Björklöven sämst i serien med 19 insläppta på 66 numerära underlägsen eller 71.21 procent.

Nu ropar många att de siffrorna härstammar från Tommy Jonssons fem matcher så då kikar vi på om det stämmer.

Tommy Jonssons Björklöven gjorde 3 mål på 21 powerplay vilket blir 14.28 procent. I boxplay släppte de in 9 mål på 19 boxplay vilket är 52.63 procent uppklarade boxplay.

Tar vi bort Tommys siffror och bara räknar matcherna efter att Jonsson fick går är siffrorna:

PP: 10 mål på 65 powerplay (15.38%) BP: 10 insläppta på 47 boxplay (78,72%)

Så vad kan vi då konstatera? Jo, att Tommy Jonsson visserligen hade urusla siffror, men att Markus Åkerblom har i stort sett samma powerplaysiffror och att det boxplay som presterats under Åkerblom även det skulle vara långt ned i serien, eller närmare bestämt tredje sist.

Här har Markus Åkerblom och Jesper Jäger ett problem. Att de lyckats ta så många poäng med dessa siffror är ett under. Detta måste lösas.

Till Timrå

Björklöven och Timrå har möts en gång den här säsongens i tävlingssammanhang. Då vann Björklöven i Umeå med 4-3 efter att gjort två mål i fem mot tre. Tittar vi bakåt i tiden så har det varit en märklig trend. Björklöven har vunnit de fyra senaste mötena nere i NHK-Arena som den heter numera och Timrå har vunnit 3 av de senaste 4 mötena (före det som spelades den här säsongen) i Umeå.

Timrå kommer dock till mötet med en makalös hemmastatistik den här säsongen med 28 poäng på 11 matcher, en förlust på ordinarie tid och en på straffar, resten segrar under tre perioder. Målskillnaden är 37-15. Timrå kommer dessutom från en 3-1 seger borta mot Södertälje närmast, men föll före det, säsongens enda hemmaförlust under 60 minuter med 2-4 mot AIK.

Det brukar bli fartglada matcher när lagen möts. Timrå är ett av få vinnande lag som bygger sitt spel på puckinnehav i serien och Björklöven är också ett lag som är vana att äga pucken. Därför brukar matcherna pulsera i initiativet. Special teams känns som något mycket avgörande samt hur bra Björklövens backar klarar av den press Timrås unga forwards sätter på dem.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 11:00 idag. ett brandskattat lag. Förutom skadade Tobias Hage, Axel Ottsson, Fredrik Hetta och David Lindquist saknas även Mattias Granlund av privata orsaker samt Jesper Thörnberg och Stefan Öhman som sent tvingats slänga in handduken av okänd anledning. Därför har Niklas Pavel och Emil Wikström flyttats till fjärdelinan som forwards. Austin Farley är spelklar, men inte Zach Hamill.

Så här ser ett preliminärt lag ut.

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson– Jonas Emmerdahl

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Christian Bull

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Lucas Sandström

Austin Farley – Nicklas Johansson – Cody Murphy

Isak Stenlund-Ädelgran – Marcus Jonsson – Linus Boström

Niklas Pavel – Andreas Vikström – Emil Wikström

Mina nycklar till seger:

¤ Special Teams. Det håller inte att förlora matchen i BP och PP mot de bästa lagen i serien om du ska vinna

¤ Adam Werner. Timrå är laget som skjuter mest på mål av alla i serien. Därför måste Werner vara på en hög nivå. Inget får ramla in.

¤ Backspelet. Senast hade Emmerdahl problem. Nu måste alla sex backarna leverera på den klassen de kan.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har gått igenom vad som inte var bra i matchen senast och har en klar bild över vad vi måste göra bättre. Vi möter ett bra lag igen som har bra fart och varit starka hemma, men har fortsatt en stark tro på vår spelidé och vad vi jobbar med dag för dag,  säger Markus Åkerblom.

Noterbart om Timrå:

¤ Nyblivna 18-åringen Elias Pettersson leder interna poängligan med 21 (9+12) poäng. Han har 10 månader äldre Jonathan Dahlén hack i häl med 16 (8+8) poäng. Noterbart dock att dessa bägge samt Jens Lööke (7 poäng) försvinner i sex matcher från klubben under JVM.

¤ I powerplay där laget ståtar på 20.78 procent (femma i serien) så har Jonathan Dahlén gjort 3 mål, Elias Pettersson 2 samt Andreas Stene och Ludvig Nilsson 3 mål.

¤ Timrå är även seriens tredje bästa lag i boxplay med 84.62 i BP-procent.

¤ 7.24 utvisningsminuter per match gör Timrå till det minst utvisade laget i serien.

¤ Timrå har näst mest puckinnehav i serien (Pantern mest) och spenderar näst minst tid i egen zon (Västerås allra minst) av alla lag.

¤ Timrå är laget som vänt flest underlägen in i tredje perioden till segrar den här säsongen. Fyra stycken.

¤ Timrå har seriens yngsta lag med 22.4 i snittålder. Att jämför med ”unga” Björklövens 23.9.

¤ Andreas Molinder och David Westlund och Anton Wedin saknas i Timrå.

Sagt från Timrå-håll:

– Jag har hävdat att Björklöven är ett bra lag sen vi mötte dem i augusti i Östersund. De har gjort en bra resa den här säsongen, men förlorade senast mot Karlskoga. De lär vara revanschsugna, men vi vill också ha revansch för förlusten uppe i Umeå. Det blir en tuff match, säger Roger Forsberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

6 kommentarer

 1. Lasse

  Den här matchen vågar man nog inte se på. Timrå kommer att krossa Löven med tanke på Lövens backar som är dom sämsta i allsvenskan. Bäva månde.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Näe, jag tror inte det. Jag skriver att det finns någon procents chans. Jag skriver ju att Öhman tar hans plats om han inte spelar.

 2. Coachen

  Förutom grym skärpning i pp och bp måste det bli tal om ett enklare spel med mindre risktagande och färre misstag än vad som var fallet mot Karlskoga. Saker som LEJ:s indianpass bakom ryggen, Kims stundtals för svåra spel med för små marginaler kommer att kosta i den här matchen om vi tappar pucken på fel ställen och blir sönderkontrade. Blir väldigt positivt överraskad om vi kniper poäng mot seriens bästa hemmalag ikväll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.