Matchdag – Pantern borta

Tre raka förluster för Björklöven. Den första svackan under Markus Åkerblom. Nu väntar Pantern i Malmö på söndagen. En chans att ta sig ur svackan, men en motståndare Björklöven haft svårt med.

IK Pantern gick upp till allsvenskan inför säsongen 2015-16 och var kraftfullt bottentippade. Med tränaren Stephan ”Lillis” Lundh vid rodret nådde Pantern en 10:e plats, en poäng före Björklöven. Nu tll den här säsongen var Pantern åter bottentippade, men har bevisat igen att de inte är någon slagpåse trots brist på publik, pengar och historik på den här nivån. Just nu ligger de sjua, två poäng före Björklöven.

Det är lätt att kolla på Pantern och tänka att de har ett ”dåligt” lag, men sanningen är att sju spelare i laget har spelat SHL-matcher och många har varit väldigt bra i J20 SuperElit så det är bra hockeyspelare utan minsta tvekan.

Lagen möttes uppe i Umeå tidigt på säsongen, då vann Björklöven med 4-3 efter förlängning. Annars har Björklöven haft det tufft mot Pantern. Under förra säsongen vann Björklöven första mötet med 3-1 där dock Pantern var klart bättre spelmässigt. Sedan vann Pantern övriga tre möten med Björklöven så i Malmö har inte Löven vunnit än. 3-1 och 4-3 efter straffar har siffrorna blivit i Malmö Isstadion tidigare.

Pantern kommer också med en tveksam form in i matchen mot Björklöven. De förlorade senast mot Oskarshamn med 2-3 efter förlängning. På de senaste sju matcherna har Pantern bara tagit tre poäng en enda gång. Dock är Pantern svårslagna och har bara förlorat sex matcher under ordinarie tid den här säsongen vilket är delat bäst i serien tillsammans med Timrå och Karlskoga. De är även med sina 51 gjorda mål och 54 insläppta seriens målsnålaste lag.

Matcherna mellan Pantern och Björklöven har sett väldigt lika ut. Björklöven har haft mest puck. Pantern har spelat fysiskt, defensivt och disciplinerat. Ofta har det varit ganska dåliga hockeymatcher där det funnits en frustrerande känsla över hela tillställningen. Här gäller det för Björklöven att inte fastna i Panterns spel utan att hålla sig till matchplanen.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 11:00 idag. Läget är något bättre än mot Timrå. Mattias Granlund och Jesper Thörnberg är tillbaka. Förutom skadade Tobias Hage, Axel Ottosson, Fredrik Hetta och David Lindquist saknas fortsatt Stefan Öhman. Zach Hamill är inte spelklar än.

Så här ser ett laget ut.

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson–Niklas Pavel

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl

Christian Bull

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Lucas Sandström – Nicklas Johansson – Austin Farley

Linus Boström – Marcus Jonsson – Cody Murphy

Isak Stenlund-Ädelgran – Andreas Vikström – Mattias Granlund

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Björklöven har haft problem i tre matcher med starten på matchen. Skulle det hända igen blir det mentalt tufft. Därför är starten och hur Björklöven hanterar den väldigt viktig

¤ Misstagen. Det har varit grejen den här säsongen, men nu måste Björklöven precis som när Åkerblom och Jäger tog över börja fila ned misstagen på blålinjerna och spela mer noggrant.

¤ Tålamodet. Att spela mot Pantern är speciellt. Det är lätt att du tappar tålamodet med deras fysiska och något destruktiva hockey. Börja inte chansa, fortsätt spela enligt gameplan och ta sedan vara på chanserna när de skapas.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har en enorm revanschlusta att göra en riktigt bra match mot Pantern. Vi måste vara mentalt förberedda när matchen startar. Det är en klyscha, men det gäller att veta vad som ska hända när pucken släpps och vara beredd att ta den fighten. Pantern har en hög fart, gör saker väldigt enkelt, försöker driva och ta pucken på mål. Det gäller att vara beredd på det från första nedsläpp. Det kommer att gå fort och vi måste vara noggranna med pucken när vi har den och inte chansar, säger Jesper Jäger till Björklövens hemsida.

Noterbart om Pantern:

¤ Rutinerade backen Johan Björk är lagets bästa poängplockare. Med sina 12 (7+5) så slåss han i toppen av backarnas poängliga och leder skytteligan bland backarna. Intressant dock att han har varit inne på 23 mål bakåt och har -11 i plus/minus för Pantern.

¤ Poängbäste forward är Mattias Persson med 11 (4+7) poäng och bakom honom Asplövenbekantingen Sebastian Dyk med 10 (5+5) poäng.

¤ Med 15.28 procent i powerplay är Pantern fyra från slutet i serien statistiskt. Martin Janhols har varit hetast i PP med sina tre mål i spelformen.

¤ Med 84.62 i boxplay är Pantern femma i allsvenskan.

¤ Panterns målvakt Tex Williamsson har gjort succé. Hans 93.33 i räddningsprocent och 1,83 insläppta mål per match gör honom till fjärde bästa målvakten i serien statistiskt.

¤ Med 46.35 vunna tekningar är Pantern näst sämst i allsvenskan på att teka.

¤ Pantern har minsta publiksnittet i allsvenskan med 609 åskådare per match. Detta i en ganska stor arena dessutom gör att matcherna känns otroligt öde.

¤ Noterbart att Pantern är seriens sämsta lag på straffar med fyra förlorade straffläggningar den här säsongen av fyra möjliga.

Sagt från Pantern-håll:

Inget sagt i lokalmedia eller på Panterns hemsida inför matchen än.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv är på plats i Malmö och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen.

En kommentar

  1. Lasse

    Tror sportchefen att det skall gå bättre nu när Hetta är utlånad. Jag fattar inte vad sportchefen håller på med, ok med Hetta men för f…n låna ut Fredriksson snarast ev några fler backar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.