Matchdag – Almtuna hemma

Fjärde matchen på sju dagar för Björklöven och de tre tidigare har blivit förluster. Björklöven håller på att rasa ur topp åtta och måste stoppa raset redan idag mot Almtuna om det inte ska ske

 Björklöven har börjat att se ut mer och mer som de gjorde under Tommy Jonsson med vilt jagande över hela banan och alibihokey med skott i magplattan på målvakten samt uselt spel i special teams. De har bara haft en träning och en värmning sedan matchen mot Pantern, men även ett rejält snack inom laget. Zach Hamill kommer till laget och även om det på pappret är en riktigt bra spelare är det svårt att veta vad han kan göra. Förhoppningsvis spetsa lagets powerplay redan från första matchen.

Almtuna står för motståndet. Det topptippade laget som inledde knackigt, men som sedan har kommit tillbaka mot de övre delarna av tabellen. Almtuna har blandat på slutet De kommer närmast från en 1-2 förlust hemma mot Södertälje, före det hämtade de upp 0-5 till 6-5 efter förlängning mot AIK, innan det 2-0 mot Almtuna och 7-3 borta mot Oskarshmn, men före det 0-4 hemma mot Pantern. Som ni ser. Blandar och ger.

Björklöven och Almtuna har historiskt sannerligen varit hemmastarka. Almtuna vann senaste mötet i Uppsala med 2-1 och har vunnit 5 av de senaste 6 mötena i Uppsala. Björklöven å andra sidan har vunnit 5 av de senaste 6 matcherna i Umeå. Tittar vi på hemma/borta-statistiken den här säsongen så stämmer dock inte detta. Almtuna är åtta på hemmaplan och femma på bortaplan. Björklöven är åtta borta och tia hemma.

Jag tror på en ganska öppen historia. Björklöven lär vara revnaschsugna inför hemmapubliken efter de dåliga insatserna på slutet och bör komma ut hårt. Almtuna har mycket ”scoring-power” i laget i grunden. Intressant också att se vem som vinner special-teams matchen då det är seriens två sämsta lag i powerplay som möts.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag. Tobias Hage, Axel Ottosson, Fredrik Hetta och David Lindquist saknas fortsatt skadade, Stefan Öhman har problem med sina luftrör. Zach Hamill är spelklar och kliver in i laget.

Preliminär laguppställning:

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson–Niklas Pavel

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl

Christian Bull

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Lucas Sandström – Zach Hamill – Cody Murphy

Marcus Jonsson – Nicklas Johansson – Austin Farley

Linus Boström – Andreas Vikström – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgran

Mina nycklar till seger:

¤ Zach Hamill. Björklöven behöver verkligen känna att de fått in klass i laget. Både laget och fansen. Detta för att de verkligen behöver energi just nu och det är precis vad han kan ge om han producerar offensivt.

¤ Starten. Efter tre raka förluster med 0-3 underlägen behövs en bra start för att Björklöven inte ska belastas mentalt. Gör första målet och mycket av det mentala beger är bestiget.

¤ Adam Werner. Den trolige JVM-målvakten har inte varit lika självklar på slutet. Det är dags att han kliver fram igen och levererar.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi måste hitta tillbaka till det enkla poänggivande. Just nu kan vi inte göra det så svårt för oss. Vi har de här spelarna och ska göra det bästa vi kan utifrån förutsättningarna,säger Markus Åkerbolm till Björklövens hemsida.

Noterbart om Almtuna:

¤ Bästa poängplockare är Ludvig Blomstrand med 16 (12+4) vilket också gör honom till bästa målskytt med tre matchvinnande mål. Bakom honom hittar vi Sebastian Harmann med 14 (6+8). Ex-lövet William Quist som inlett tveksamt har klättrat till 8 (4+4) poäng vilket är femma i laget.

¤ Med 8.22 procent i powerplay är Almtuna sämst i serien, till och med klart sämre än Björklöven. De har haft svårt att hitta vem som ska spela i spelformen coh saknar farliga backar helt. Med 83.15 i boxplay är Almtuna sjua i serien

¤ Jonas Johansson i Almtunamålet ligger sexa i allsvenskans målvaktsliga med 92.72 i räddningsprocent och 1,87 insläppta mål per match.  .

¤ Almtuna har tappat fyra av nio ledningar efter en period vilket gör dem näst sämst i allsvenskan.

¤ Almtuna har bara vunnit 4 av 22 andraperioder den här säsongen.

¤ Almtuna har Fredrik Forsberg inlånad från Djurgårdens ungdomsverksamhet på ett korttidskontrakt. Emil Larsson är ett frågetecken för Almtuna som legat sjuk sista tiden.

Sagt från Almtuna-håll:

–  Vi vill visa att vi är bättre än vad vi var mot Södertälje och är revanschsugna. Bortaspelet har varit bra under en längre tid, förutom första perioden mot AIK, säger tränaren Niklas Eriksson till UNT

Om William Quist:

– ”Wille” är i bra form nu och det ska han ha med sig, den känslan. Det gäller att han släpper loss och gör det han är bra på, säger Eriksson,

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv, Gunnar Johnsson och Erik Åström är på plats och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.