Matchdag – Mora borta

Efter en veckas uppehåll, hårdträning, vila och ändå ingen center åter i spel tar Björklöven sig an Mora på onsdagen i Dalarna.

Efter en tung period med fem raka förluster så bröt Björklöven den trenden innan uppehållet mot Almtuna. Nu är frågan om det är det formsvaga Björklöven vi kommer att se eller om de tagit med sig de positiva som fanns i Almtuna-matchen in i uppehållet.

Mora står för motståndet, ett Mora som inte alls haft uppehåll under tiden som Björklöven haft det. Mora kommer från en 2-5 förlust hemma mot Modo från i fredags, men före det har formen varit god. Seriefyran som i grunden hade ett ganska tunt lag har utvecklats rejält under säsongen och har vunnit fyra av de sex senaste matcherna. Bland annat 4-1 mot Södertälje, 4-1 mot AIK och 4-2 mot Oskarshamn och tränaren Jeremy Coliton har precis som i fjol fått ut det mesta av laget.

Mora har som under alla år med Coliton spelat med oerhörd fart, med massor av spelvändningar under matcherna och där Mora har ett stort puckinnehav. De jobbar oerhört hårt. Det är ett jobbigt lag att möta som kör på i 60 minuter och därför har lag svårt att orka mot Mora. De har vunnit 11 av 24 tredjeperioder och bara förlorat fyra stycken. Där är de bäst i ligan.

Det finns inga riktigt tydliga tendenser historiskt mot Mora varken allmänt eller just i Mora. Senast lagen möttes vann Björklöven med 3-1 hemma i Umeå, senast lagen möttes i Mora vann också Björklöven med 3-0 trots en hel del skador. Dock före det hade Mora tre raka segrar och i Mora har lagen vunnit tre matcher vardera sedan Björklöven kom tillbaka till allsvenskan.

Björklöven kan räkna med en tuff match mot ett svårspelat lag som både kan bjuda på en del lägen, men som också själva jobbar fram en hel del. En het Adam Werner och att Björklöven lyckats lösa special teams under uppehållet känns viktigt.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag. De reste till Mora igår och vad vi vet är att Tobias Hage och David Lindquist är skadade, Axel Ottosson tränar för fullt, men vilas, Stefan Öhman vilas, Lukas Ekeståhl-Jonsson är sjuk och vilar även han.

Preliminär laguppställning:

Målvakter:

Niklas Lundström (Adam Werner)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Jacob Andersson – Emil Wikström

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl

Christian Bull

Joakim Högberg – Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Linus Boström – Zach Hamill – Cody Murphy

Lucas Sandström – Nicklas Johansson – Austin Farley

Marcus Jonsson – Andreas Vikström – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgran

Mina nycklar till seger:

¤ Adam Werner. Werner måste göra en bra insats i målet om Björklöven ska vinna med de spelare de har på skadelistan.

¤ Special Teams. Björklöven kan inte fortsätta att vara så usla i de spelformerna. Då blir det oerhört svårt att vinna.

¤ Orken. Björklöven måste klara av att stå emot i tre perioder mot Mora. De får inte dippa för mycket under någon del av matchen och börja slarva.

Sagt från Lövenhåll:

– Det har varit en enormt bra vecka. Det har varit fem tuffa pass på tre dagar. Mora är ett hårt arbetande lag som spelar likadant oavsett motstånd. Det är tydliga raka puckar på mål. Du vet vad du får varje dag. Nu har vi varit ledig åtta dagar från match, men har haft bra träning, vilat lite. Det har varit exakt vad vi behövde. Jag vill ha en bra prestation där vi är med och beredda att tävla från första nedsläpp, säger Jesper Jäger till Björklövens hemsida.

Noterbart om Mora:

¤ Poängmässigt är Kevin Goumas bäst i Mora med 21 (5+16) poäng, men Pierre Engvall som är tvåa i interna poängligan med 17 (9+8) poäng är den stora succén och han lära spela i SHL nästa säsong. Även Jacob Nilsson md 15 (8+7) poäng har stått för en fin säsong så här långt.

¤ Mora är sjua i allsvenskan i powerplay med 17,50 procent i powerplay. Bästa målskytt där är Alex Alleardi med fyra poäng och Kevin Gagne är bästa poängplockare i powerplay med 6 (2+4) poäng.

¤ Mora är seriens bästa lag i boxplay med 89.74 procent uppklarade boxplay. Endast åtta mål bakåt i den spelformen är överlägset bäst i serien.

¤ Mora är med sina 22.7 tredje yngsta laget i serien. De har också blivit yngre och yngre de senaste åren då de gått ned i spelarbudget och blivit av med sina bästa spelare år för år.

¤ Mora varierar mellan Christian Engstrand och Mathias Pettersson i mål och Engstrand har varit utan tvekan bäst. Han har stått för 93.47 i räddningsprocent och 1,84 insläppta mål per match.

¤ Mora har inte förlorat en enda match där de haft ledningen efter första eller andra perioden.

Sagt från Mora-håll:

– Vi är inte alls nöjda med den senaste matchen. Vi var helt enkelt inte där. Om benen inte är där så måste huvudet vara med, men det var det inte heller. Björklöven har gjort en del ändringar sedan vi mötte dem senast. De har tagit en hel del segrar och har en hel del bra spelare, inte minst i offensiven och i powerplayspelet. Vi ska tillbaka till vår identitet och det som gör oss bra. Då har vi en riktigt bra chans att vinna. Arbetsmoralen och tempot. Vi vill få dem att spela i vår fart, säger Jeremy Coliton till Moras hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Mora och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

4 kommentarer

  1. Enrico

    3 gånger har jag sett Björklöven i Mora, alla 3 har det blivit lövensegrar. Jag är inte speciellt vidskeplig, och hoppas att grabbarna kan vinna ikväll, även utan mitt gapande på läktaren.

  2. Coachen

    Är imponerad över vad tränare Colliton åstadkommit med Mora sedan han blev tränare och det spel som spelar påminner väl mycket om hur vi vill spela med mycket fart. Tror inte att Colliton är kvar så länge till i Mora innan han får något större uppdrag. Bara å hoppas att vi är med från start idag och inte bjuder på billiga saker, blir en tillräckligt jobbig uppgift ikväll ändå.

  3. Per

    Hockeyn som Mora spelar måste göra TJ, Åkerblom och Fagge riktigt avundsjuk. De spelar med en enorm fart och gör det riktigt jobbigt för motståndarna. Lite lustigt är det att höra Colliton prata om att få Löven att spela i Moras tempo som en nyckel till seger. Det måste göra ont i lövenledarnas hjärtan när deras grundidé målas ut till en svaghet.

    Jag hoppas att Mora har en dålig dag på jobbet samtidigt som Werner spikar igen och Hamill har show. Det kan vara lite positivt att våra bäste back är hemma sjuk då vi kommer att bli rejält mycket trögare utan LEJ i laget. Nu kan vi förhoppningsvis köra lite mer igelkottsförsvar och istället för att matcha Moras tempo fokusera på att spela sarg ut och vara noggranna i försvarsspelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.