Ketchupeffekten

Björklöven har under egentligen hela säsongen haft tre stora problem. Förstaperioden, boxplay och powerplay. I dag var allt det borta och dessa tre punkter var helt plötsligt kvällens triumfkort för Löven. 

Björklöven kom ut till matchen med en helt annan inställning. Eller kanske inte inställning. Men det var jäkligt bra helt enkelt. Det tog ca 12 minuter innan ens Västerås fick sitt första skott på mål och innan perioden var över hade laget seglat i väg till en 2-0-ledning.
Men. När hesa-Fredrik ljöd hände det något väldigt onödigt, där jag håller med tränare Åkerblom. Axel Ottosson, som för övrigt var helt lysande i övrigt i den första perioden drar på sig en totalt onödig utvisning, vilket gör att Björklöven får börja den andra perioden i boxplay. Löven reder ut det men Västerås får lite energi och biter sig mer och mer in i matchen. Trots det är det återigen Löven som gör, när de gör kvällens tredje mål i PP.

Vi vet alla vad som hände sedan. Löven går i den tredje perioden upp i en 5-2-ledning men Västerås kommer igen och gör match utav det hela, när de reducerar två kommer om.

Så vad berodde detta på då. i kväll kan vi inte skylla på ett uselt försvarsspel. Eller boxplay. Eller målvaktsspel. I bland måste man helt enkelt acceptera att motståndarna gör fina och bra mål.

Om vi bara tittar på siffror så är Lundströms räddningsprocent på 85,71 inte mycket att skryta över. Men för den andra matchen i rad gav han ett lugnt och stabilt intryck.

Björklövens försvarsspel gick inte alls bort sig som de har gjort de senaste matcherna. Utan de spelade samlat och stabilt matchen igenom. Tjuvrusade inte på chanspuckar utan tog det säkra före det osäkra i de flesta lägena.

Lagets boxplay finns det inte heller mycket att klaga över i kväll.

Så med tanke på att laget tog tre poäng, gjorde fyra mål i PP av fem möjliga lägen, släppte bara in ett mål i boxplay kan vi göra helg med en lugn känsla i magen. Speciellt med tanke på att de så efterlängtade centrarna börjar komma tillbaka. I kväll märktes det verkligen att Axel Ottosson var tillbaka.

En sista sak. Lagets två nya nordamerikaner får vi inte heller glömma. Oj vad viktiga de är för stunden för Lövens offensiv!

***

Vill ni läsa mer om matchen kan ni göra det i följande länkar.

”Är det klart bättre laget”

Presskonferens Löven – Västerås

Zach Hamill Lövens lösning (plus)

15 kommentarer

 1. Per

  Ser fram emot Gustavs analys. Han har iaf en någorlunda allsvensk måttstock när han analyserar.

  Vi har nog inte sett samma match Erik. Lundström kan kanske inte klandras för målen men han ger återigen ett väldigt otryggt intryck och faktum är att han är cementerad på sina 85% över en ganska lång tid nu. Det duger inte. Förutom förstaperioden och powerplay så är Löven inte bra idag. Det skrämmer enormt att vi fick enorma problem med VIK efter de skruvade upp tempot efter sin time-out. Det är nära nog kaos i egen zon när vi blir hårt pressade. Ångesten sista tio kan vi väl lägga mycket på självförtroendet men den visar också på en avsaknad av grunder. Det finns inget enkelt att falla tillbaka på och i ärlighetens namn så kunde VIK ha kvitterat på slutet mär de missade ett jätteläge från mära håll.

  Stort, stort plus på Hamill. Också LEJ var fantastisk; framförallt i första perioden. Ottosson är också han en klasspelare jämfört med många andra. Powerplay var också som sagt klart förbättrat även om det var lite jackpot i effektivitet och VIK:s boxplay var passivt och dåligt. Jag var också på förhand livrädd över backparet Wikström-Stefan A men de skötte sig klart bättre än förväntat. Positivt var att Stefan spelade klart mindre än vanligt där han ändå fick lite bonusminuter i powerplay. Den matchningen möste fortsätta om inte Pavel och Bull ska in på någon av deras platser.

  Mycket måste upp för att vi ska vinna mot IKO nästa match. Laget måste också förstärkas med en målvakt. Gärna också med en back.

  Dagens insats ska inte förringas men VIK är ett bottenlag och är sämst i serien på bortaplan. De är också det lag i serien som gör minst mål men ändå gör de fyra och nästan fem på oss idag.

  • Greger

   Förstår att du väntar på Gustavs analys då han alltid verkar hitta inspiration på forumet och skriva de klassiska gröngultsanningarna så som att Stefan A är kass o att Lundström inte håller. Han brukar ju även likt gröngult hacka på Högberg men det kanske är svårt efter gårdagens två mål

   • Gustav Pettersson

    Jag tar gärna kritik, men rätt ska vara rätt. Jag har hackat på Högberg två gånger på hela säsong. Jag brukar inte hacka på honom. Det är fel att säga det så generellt. Sedan har många en övertro på hur mycket vi läser på forumet. Jag försöker analysera matcher och skeenden efter bästa förmåga. Alla har sin rätt att kalla mig kass och okunnig, men jag har mina egna idéer. att hänvisa allt jag skriver till gröngult är bara fel, om det sedan är nån där som tycker som jag kan jag inte ta ansvar för det.

   • André

    Hej Greger, jag vet att det är Björklöven vi pratar om, där alla håller varandra om ryggen, även kallat ”skuldra vid skuldra”. Kritisera spelare och ledare får man INTE göra, även om kritik är befogad… Bra att du läxar upp Gustav, den kanske enda som vågar skriva vad ALLA ser utom du…. Men det är som Dalle själv sagt i Intervju förra veckan. ”Försvarsspelet har sett bra ut även om vi släppt in mycket mål”.

    Och till sista vill jag ge dig rådet Greger att om du inte när nöjd det som skrivs här så behöver du inte läsa bloggen. Låt oss andra njuta av Eriks och Gustavs fantastiska inlägg så kan du söka jobb på kansliet istället, skulle nog passa dig….. Skuldra vid skuldra..

    • Greger

     Ber om ursäkt för ett onyanserat inlägg. Stör mig dock då att det främst från många fans aktiva på internet nästan alltid ska vara huvudfokus på det negativa även när det finns positiva delar. Klart det ska kunna ges kritik men tråkigt att så många alltid väljer att se glaset som halvtomt istället för halvfullt. Tydligt när Erik väljer en positiv tolkning av en match så blir det kraftig kritik o kommentarer om att någon annan borde göra analysen.

     Borde skrivit att det är tråkigt att så fort det skrivs något som inte bekräftar gröngultsanningarna så blir det kritik istället för att hoppa på Gustav.

     • Per

      Var mitt initiala inlägg onyanserat Greger? Jag lyfter det som var värt att lyfta. Det fanns absolut positiva saker i matchen även om våra återkommande problem i defensiven finns kvar. Det blir spännande att se vad som händer på målvaktsfronten i veckan. Om Lundström varit stabil så räknar jag med en reservmålvaktslösning. Ramlar det dock in något vassare så lär väl iaf inte Löven noterat det stabila målvaktsspelet som Gunnar och Erik sett i de två senaste matcherna.

      Tyvärr så krävs det förmodligen betydligt mer än en målvakt för att få ordning på kaoset i egen zon men det är iaf en början.

     • Greger

      Nej Pär, det var mitt inlägg som var onyanserat. Var som sagt en reaktion på att det nästan alltid fokuseras på det negativa o att det blir kritik om någon försöker vara positiv. Kom dock inte ut på ett bra sätt

  • Gustav Pettersson

   Jag såg inte matchen. Var ledig och på annat håll. Har bara sett highlights så jag kommer inte att analysera den här matchen. Erik sköter det.

 2. Linda

  Man häpnar. Du talar om ”ketchupeffekt”…För vem? Det var inget topplag man mötte utan nästjumbon som inför gårdagens match på tolv bortamatcher mäktat med att göra 22 mål, mindre än två mål/match i snitt, men igår mot Löven var det inga problem att göra fyra och det kunde blivit fler. Inser du inte det eller är du fast i ett tillstånd av förnekelse? Ska du överhuvudtaget prata ketchupeffekt borde du prata om den ketchupeffekt i målgörandet som motståndarna, inte minst bottenlagen, får i matcherna mot Löven.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Jag menar att de inte gjort ett PP-mål sedan Adam var länsman till att göra fyra på fem möjligheter.

 3. Jan-Erik Brännström

  Signaturen Per är visserligen väl negativ i sin syn på matchen, Första perioden är väl genomförd och nåt fler mål hade med lite kyla i anfallsspelet kunnat göras. Resten av matchen faller vi ihop. Titta på skottstatistiken. Vi trycks tillbaks. Nervositeten stiger och desperationen ökar. Västerås närmar sig och vi ska vara väldigt nöjda att vi bärgar segern. Signaturen Pers analys i stort sett korrekt. Försvarsdilemmat kvarstår. Flest insläppta mål i serien. Men trots allt SEGER.

 4. Andres

  Vilket superlag löven har iår!! Nu vänder det!
  Allt detta beröm måste läggas på en person, den som nekade kontrakt med några av förra årets spelare som faktiskt inte behöve skämmas, och värvade en stomme av mittenklass i division 1 och Piteå.
  Daniel Johansson.

  Här hade vi löner som frigjordes som var bland de högre i ligan. Lavander, Hutchins, Palmebjörk, Trotter, en till amerikan, Kevin lindskoug…. och vad la man pengarna på? Superkontrakt med spelare som daniel varit i samma lag som med förr. Spela roll att det var i botten på division 1.
  Detta kommer bli SHL efter säsongen, och allt beröm ska falla på Sportchefen som gjort det möjligt. Detta är vändningen, det har jag sagt förr!! Nu kommer vinsterna.

  Vi har en backuppsättning som egentligen är bland de bästa i AS, det har bara varit otur med skador och liknande. Att division1 spelarna inte lyckats spruta in mål gör enbart att det visar att Daniel hade rtt med sina värvningar… detta är ett lag för framtiden! Detta kommer visa sig i slutet av säsongen.

 5. TT

  Kollade igår hur Dalle skrivit kontrakten med spelarna som värvades inför den här säsongen. Fick de till 13 nya, jag kan missat någon/några. 8 ett års kontrakt, ett 1+1, bara 4 fick två års kontrakt. En som fick 2 år va tyvärr Wikström. Känns som en mycke märklig värvningstaktik.
  Är de Fagge som ligger bakom de i brist på förtroende för Daniel och Tommy? Eller var de en stor chanstagning? Eller något annat?
  Men att få så mycke mindre namnkunniga spelare/talang vi fått i år jämfört med ifjol känns skrämmande… Visst floppade vi ifjol, men de berodde mycke på Tommys dåliga/invecklade taktik. Och misslyckande att få laget att prestera i närheten av dess potential.
  Än är inte säsongen förlorad på något som helst sätt. Men en, helst två bra backar och en målvakt skulle behövas. Vilket de borde finnas pengar kvar till, OM inte dom nya fått på tok för givmilda kontrakt, vilket tyvärr verkar vara fallet…
  Tack och lov ha vi alla möjligheter att göra om och göra rätt inför nästa säsong pga alla korta kontrakt…
  Men allt känns verkligen obegripligt…

 6. Ronny Edvardsson

  Hej!
  Igår var jag på Liseberg och då mötte jag någon bland alla som var där, som sa till mig. Finns det någon som håller på Björklöven…svar ja sa jag rätt ut (kom inte på något annat så snabbt), då skrattade han (Göteborg).
  Ronny – hade in gröna Löven mössa på mig…skön och snygg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.