Matchdag – Västerås hemma

Efter förlusten i Mora väntar en riktig nyckelmatch för Björklöven. Nästjumbon Västerås. En perfekt chans att bygga något nytt igen. En match Löven ska vinna.

Förlusten i Mora slog fast den väg Björklöven varit på sista tiden. Ska Björklöven slå vakt om en playoff-plats måste det sluta läcka bakåt. Vad är då bättre att möte än just Västerås som med 50 mål framåt är sämst i serien med det och på bortaplan är de också sämst med 22 mål framåt på 12 matcher.

Senast lagen möttes var i Västerås och då vann hemmalaget med 2-0 trots att Björklöven hade ett rejält spelövertag och inledningsvis var det spel mot ett mål. Ser vi historiskt så har Björklöven de senaste åren då Västerås satsat stenhårt haft svårt mot VIK. 8 av de 10 senaste matcherna har Västerås vunnit, men med nuvarande lag och styrkeförhållanden känns det inte så relevant.

Västerås kommer till mötet med en tung rad. De föll senast med 1-2 efter straffar hemma mot jumbon Södertälje, före det blev det 0-2 hemma mot Vita Hästen, 3-4 borta mot AIK och 2-3 efter förlängning hemma mot Tingsryd. Det är tydligt att Västerås gjort allt för att snåla till spelet på slutet även om de fortsatt att ha väldigt mycket puckinnehav. Västerås är laget med fjärde mest puckinnehav i serien, men trots det gör de väldigt få mål.

Det känns som en väldigt intressant match och med tanke på att Björklöven har hemmaplan förväntar jag mig att de kommer att vara spelförande och mycket handlar om de får hål på Västerås tidigt eller inte. Om inte kan det bli en jobbig dag. Tvingas Västerås att kliva fram med sitt svaga självförtroende kan det öppna för Björklöven som ändå har kvalitet framåt. Speciellt när Västerås är tvingad att spela med sin andremålvakt i den här matchen.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag. Det vi vet är att Axel Ottosson är tillbaka precis som Lukas Ekeståhl-Jonsson som var sjuk senast. Stefan Öhman vilar fortsatt medan Tobias Hage och David Lindquist är skadade.

Preliminär laguppställning:

Målvakter:

Niklas Lundström (Adam Werner)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl

Christian Bull

Joakim Högberg – Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Linus Boström – Zach Hamill – Cody Murphy

Lucas Sandström – Axel Ottosson – Austin Farley

Marcus Jonsson – Nicklas Johansson – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgran

Mina nycklar till seger:

¤ Första målet. Västerås har vunnit 2 av 15 matcher där motståndarna gjort första målet, Björklöven har vunnit 9 av 13 där de gjort första målet. Mellan två självförtroendesvaga lag är starten oerhört viktig.

¤ Målvaktskampen. När lagen senast möttes vann Henrik Lundberg den. Kan Werner eller Lundström vinna den nu. Det avgör mycket.

¤ Boxplay. Visst special teams i allmänhet är viktigt, men just att sluta släppa mål i stort sett i vartannat boxplay fungerar inte om det ska bli seger.

Sagt från Lövenhåll:

–  Vi jobbar hårt och måste få stopp på blödningen och ta poäng. Det handlar mycket om att göra rätt saker och att sätta vårt försvarsspel. Vi får tillbaka en center och det hjälper, säger Jesper Jäger.

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås var nära konkurs förra säsongen och har halverat spelarbudgeten till den här säsongen, men har fortfarande enligt SR:s granskning 7,5 miljoner i budget fortfarande.

¤ Bästa poängplockaren den här säsongen är Christopher Fish med 12 (6+6) poäng, strax före Eddie Davidsson 11 (6+5), Stefan Gråhns 11 (4+7) och Mikael Frycklund 11 (3+8) poäng.

¤ Bästa målskytt i powerplay har junioren Lukas Zetterberg varit med fyra mål. Med 18.82 procent i powerplay är Västerås sjua i serien.

¤ I boxplay ståtar VIk på 81.48 procent vilket gör dem till tia i serien.

¤ Målvakten Henrik Lundberg är femma i allsvenskan statistiskt med 93.05 i räddningsprocent och 1.99 insläppta per match vilket är imponerande med tanke på att laget är nästjumbo. Henrik Lundberg fick en hjärnskakning mot Södertälje och spelar inte. Istället står Marcus Dahlbom i målet som noterats för 91.59 och 2.54 i siffror.

¤ Med 8.64 minuter per match är Västerås näst minst utvisat i serien. Västerås är seriens sämsta lag i första perioden med 4 av 25 perioder vunna. Västerås har dessutom inte vunnit någon av de sju förlängningar de spelat den här säsongen.

¤  Simon Karlsson skadades också senast och saknas. Sedan tidigare har Leksand kallat hem William Wikman från Västerås. Sedan tidigare har de förlorat stjärnan Markus Persson resten av säsongen.

Sagt från Västerås-håll:

– Björklöven är ett skridskostarkt lag som vill sätta mycket press på motståndarna. Det gäller för oss att vara tajta i egen zon och spela rejält genom mittzonen. Vi behöver verkligen en seger just nu, säger VIK-tränaren Christer Olsson till Västerås hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson, Erik Åström är på plats och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

3 kommentarer

  1. Coachen

    En viktigt 6poängsmatch ikväll där Löven borde ha väldigt goda chanser precis som du antyder. Känns som att Västerås kommer att va snudd på desperat och förhoppningsvis kan vi straffa det ordentligt. Kommer att bli smått tokig om jag får se puckstirrande lövare defensivt i egen zon med resultat i baklängesmål ikväll, måste vara slut med det nu. Gärna en pyts eller fler i pp så vi får hopp om att det lossnar. Har lite svårt å tro att du ska hålla till i Mora ikväll Gustav, men då man kör copy-paste går det lite fort ibland, har upplevt det själv också 🙂

  2. P2

    ”Med 8.64 minuter per match är Västerås näst minst utvisat i serien” talar ju till vår fördel. Vi vill ju ha så få 2-minuters sekvenser som möjligt, där vi passar runt, runt och sätter skott i sargen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.