Matchdag – Oskarshamn borta

Björklöven ska till mardrömsarenan i Oskarshamn där laget förlorat sju raka matcher. Detta för en oerhört viktig match i den täta streckstriden. Kan de ta en sällsynt seger där?

Björklöven vann senast mot Västerås efter en formidabel förstaperiod, men ett rejält tapp på slutet. Dock fick Björklöven igång sitt powerplay rejält och det tillsammans med förstaperioden i sin helhet bådade ändå gått.

Nu är Stefan Öhman tillbaka, men Austin Farley saknas istället. Trist med tanke på att han levererat tre mål och en assist på sina fem matcher och varit en av Lövens bättre över de matcherna. Dock positivt att Björklöven för första gången på nio omgångar har fyra ordinarie centrar hela.

Nu väntar Oskarshamn. Ett IKO som varit svårt att placera den här säsongen. De var ett topplag förra säsongen som trea, hade ett bra lag när säsongen startade, floppade från start, har varit uppe och vänt i toppen, men ligger nu åtta, placeringen och poängen bakom Björklöven. Detta efter att på slutet blandat rejält. Senast tappade Oskarshamn 5-2 till 5-5 på Hovet, men vann 6-5 efter förlängning mot AIK. Det var i söndags, men före det blev det 2-3 efter förlängning mot Tingsryd hemma, innan det 3-2 borta mot Södertälje, före det 2-3 hemma mot Västerås och före det 3-2 efter förlängning borta mot Pantern. Ni ser. Upp och ned hela tiden. Jämna matcher och inga tydliga resultatmässiga tendenser.

Björklöven förlorade mötet i Oskarshamn i premiären med 2-3, men vann sedan med 5-3 i Umeå i säsongens andra möte. Det är ju så det brukar vara. Björklöven vinner i Umeå och Oskarshamn i Oskarshamn.

Oskarshamn har ändrat lite identitet spelmässigt under säsongen, men har överlag väldigt lite puckinnehav och spelar på spelvändningar och har ett väldigt fint powerplay. Björklöven får se upp med misstagen mot Oskarshamns som vid segrarna nere i Småland ofta straffat Björklöven hårt på dessa.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag. Det vi vet är Stefan Öhman är tillbaka, att Austin Farley saknas och att Nicklas Johansson tar hans plats. Emil Wikström är axelskadad och Christian Bull är med som sjundeback. Oklart vem som står, men jag gissar på Werner.:Lundström har fått två matcher i rad nu.

Målvakter:

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl

Christian Bull

Joakim Högberg – Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Linus Boström – Zach Hamill – Cody Murphy

Lucas Sandström – Axel Ottosson – Nicklas Johansson

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgran

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen på blålinjerna. Mot Oskarshamn är det oerhört viktigt att inte dra på sig några dumma spelvändningar i fel lägen.

¤ Powerplay. Björklöven gjorde fyra mål senast, möter ett lag som ofta blir utvisat, men ett lag med bra powerplay. Björklöven behöver vinna den kampen.

¤ Starten. Björklöven kom ut furiöst senast mot Västerås. Mentalt har starten varit oerhört viktigt den här säsongen. Samma energi från start igen är det som gäller.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi fick rejäl islossning för vårt powerplay senast och det kändes viktigt. Sedan var det bra att spelarna som ska leverera offensivt gjorde det. Det viktigaste nu mot Oskarshamn är att vi sätter positionerna och vårt kollektiva försvarsspel. Där tog vi steg framåt senast, men det kan bli ännu bättre, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Manuel Ågren är bästa poängplockare för IKO med 25 (13+12) på 26 matcher. Det gör honom till sexa i hela seriens poängliga. Han har stått för sex mål i powerplay, två i boxplay och tre matchavgörande mål som senast i Be Ge Hockey Center mot Björklöven.

¤ Hela kedjan med Ågren, Victor Svensson 11 (8+3) poäng och Nic Deshamps 23 (9+14) poäng har varit stekhet på slutet och de stod för 11 poäng mot AIK senast.

¤ Oskarshamn är seriens tredje bästa lag i powerplay med 22.78 procent och femma i boxplay med 83.72 procent. Noterbart med Björklöven där är att de fyra målen senast i PP tog Löven till 16.19 procent och en niondeplats för säsongen.

¤ Wiktor Ragnewall som värvades från Tingsryd som etta inför säsongen har inte alls imponerat i målet. Han har stått för 2.84 insläppta per match och en räddningsprocent på 89.31. På slutet har istället Erik Källgren fått stå. 20-åringen från Linköpings organisation har stått för 2.44 insläppta mål per match och 91.44 i räddningsprocent. Inga imponerande siffror, men då har också Oskarshamn släppt in 76 mål vilket endast toppas av Björklövens 84 på den övre halvan.

¤ Oskarshamn har tredje minst puckinnehav av alla lag i serien.

¤ Anders Paulsen och Björn Karlsson saknas för Oskarshamn,

¤ Joakim Hagelin som gjorde succé under förra säsongen med 20 mål gjorde comeback nyligen och har stått för två poäng på fem matcher sedan comebacken från en svår hjärnskakning.

Sagt från IKO-håll:

– Vi har tappat ett par ledningar under hösten och det har satt sina spår mentalt. Vi blir lite stressade i sådana lägens om senast, men det var starkt att ta två poäng i matchen tillslut. Vi behöver stänga butiken lite bakåt jämfört med hur det sett ut sista tiden. Vi har haft lite besvärligt på hemmaplan så där vill vi också komma upp på vinnarspåret igen. Vi har full respekt för Björklöven. Det kommer att krävas en bra , säger Fredrik Söderström till IKO:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver är på plats i Oskarshamn och levererar webb-tv och texter efter matchen. Själv ser jag matchen på tv och återkommer här i bloggen med min analys efteråt.

4 kommentarer

  1. Coachen

    Målkavalkad ikväll eller lyckas nåt lag täppa igen defensiven? Vi behöver verkligen en framgång i bortaspelet som varit en katastrof resultatmässigt på slutet. O-hamn måste ha bra känsla i laget efter vinsten mot AIK senast och det kommer att bli tufft ikväll. Förhoppningsvis fortsätter Zach att bidra och det vore ju bra om vi kan hålla ner baklängesmålen till max 2-3 så grabbarna ger sig själva en bra chans till poäng ikväll. Forza Löven!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.