Sjätte raka bortaförlusten

Det blev en 3-6 förlust i Oskarshamn på tisdagen. Nu har Björklöven förlorat sex raka matcher på bortais och under de matcherna släppt in 26 mål. Det börjar bli ett rejält problem.

bortatabell

 

Så här ser bortatabellen i Hockeyallsvenskan ut. Björklöven har fyra segrar på bortais och 10 förluster om vi räknar in matchen på straffar mot Modo. Om vi dessutom tar bort de två matcherna mot Vita Hästen och Karlskoga som spelades direkt efter bytet av tränare som slutade 1-0 och 2-1 för Björklöven, detta då de matcherna inte alls speglar Björklövens sätt att spela och deras säsong i övigt, då ser vi att Björklöven har 2 segrar och 10 förluster på 12 matcher. Detta med målskillnaden 24-41.

Då är det rätt tydligt att Björklöven har rejäla problem på bortaplan just nu.

Detta grundar sig naturligtvis i att laget har problem med spelet. Det jobbiga just nu är att det finns så många problem.

¤ Backar och olika backar från match till match står för insatser som är under isen. Den här dagen var det Simon Fredriksson. Överlag blir det svårt när ingen av backarna är riktigt, riktigt stabil över lång tid.

¤ Björklöven har målvaktsproblem. Adam Werner fick stå 17 raka matcher och kallnade på slutet. Logiskt då få klarar av att stå så mycket, han kommer tillbaka i form tror jag, men han ska ju iväg till JVM snart. Niklas Lundström har nu stått 11 matcher totalt och då går det inte bara att skylla på omständigheter. Visst han gjorde ett par bra räddningar idag, men han har sämst räddningsprocent och flest insläppta mål per match av alla  målvakter i serien som stått över 6 matcher.

¤ Björklövens sätt att inleda matcher är ofta tafatt och slarvigt. Därför hamnar de i underläge inledningsvis i match efter match.

Detta sammantaget med att Björklöven tappat sin stabilitet i lagförsvaret efter att haft borta så många centrar under lång tid gör att Björklöven i slutändan läcker som ett såll. En del små ändringar kan göras, men till stora delar har Björklöven den trupp de har. De måste få den truppen att börja spelar en snålare hockey och inte släppa in så oerhört många mål.

Just bortaspelet har blivit ett problem på slutet och framförallt är det den där punkten med att Björklöven kommer ut så dåligt i matcherna som svider. Det måste tränarna på något sätt få ändring på. Det måste gå att fixa när laget kan komma in med bättre energi från start på hemmais. Nu har de sex senaste matchernas förstaperioder slutat 1-2, 1-1, 0-1, 0-3, 0-3 0-1. Det måste få ett slut.

¤ ¤ ¤

Till tisdagens match då.

Det var starkt att komma tillbaka från underläge 0-2, och 2-3 till 3-3 och chans att vinna matchen. Det finns en del som är positivt i Björklöven, men låt oss ta det lite senare. Det som avgör matchen i slutändan är tre saker. Nummer ett att Björklöven inleder så dåligt och ger Oskarshamn ett försprång, nummer två att det inte finns någon trygghet bakåt med Niklas Lundström i målet. Det är inte att han är usel, men han vinner inget åt Björklöven och det märks på spelarna. Sedan till sist så får du inte ta en dubbelutvisning som den Jesper Thörnberg och Lucas Sandström tar i tredje perioden. Först så kanske Widerström också borta ha åkt ut tillsammans med Thörnberg och ja, jag förstår att Sandström blir upprörd, men det måste gå att bara svälja det, ta utvisningen på Thörna, spela av den och sedan ta en, två eller tre poäng. Nu slår han krokben på hela laget med sin abuse. Det är inte okej oavsett hur dålig man tycker att domaren är.

Överlag var det en ganska bra bortamatch av Björklöven. De var inte alls sämre än Oskarshamn sett till spelet, men det räcker inte när Björklöven har så många egna problem som likt jag skrev tidigare sätter krokben för dem själva. Björklöven har i grunden tillräckligt svårt för skickliga kontringslag som Oskarshamn för att det ska behöva göra det ännu svårare för sig själva.

Positivt då? Var hittar jag sådant undrar ni nu när allt bara är åt helvetet?

¤ Stefan Andersson gjorde sin bästa match på mycket länge. Han redde ut flera situationer defensivt, var mindre riskbenägen och levererade offensivt. Det  var kul att se. Han har inte blivit snabbt över en natt, men spelar han så här är han en backkugge. Frågan är bara hur ofta han gör det. Vi får se.

¤ Cody Murphy hade verkligen en dag med massor av energi. Han trampade och trampade och var verkligen värd att få göra mål som han gjorde och det var verkligen snyggt 3-3 målet i tredje perioden. Dock kan det kännas som att han och Hamill behöver en annan spelare än Boström bredvid sig. Varför inte Farley när han kommer tillbaka?

¤ Jesper Thörnberg rev och slet under matchen. Det var inte bara det att han gjorde mål utan han vann närkamper och var energisk. Han skulle bara behöva få igång sitt direktskott ännu mer och i sin lina så är inte Kim Karlsson lika bra som han var direkt när han kom tillbaka. Där är frågan om man kanske ska byta ut någon för att justera lite. Typ Sandström in, Högberg ut.

Till sist. För de som säger att säsongen är över, att allt är åt helvetet så nej säsongen är inte över. Det finns en hel del problem, men det är 25 omgångar hockey kvar och transferfönstret är öppet. Än är mycket möjligt. Jag tippade Björklöven som sexa. De ligger åtta just nu. De är på väg utför, men det går att lösa vissa problem.

Tingsryd väntar på fredag. Ännu ett kontringslag. Visserligen på hemmais för Björklöven, men finns det något att ta med sig från den här matchen så är det. Inget jävla handikapp för Tingsryd på fredag.

Läs mer om matchen:

Ny bortaförlust mot Oskarshamn

Analys: ”Slog krokben på sig själva”

Åkerblom: ”Bitter och förbannad”

13 kommentarer

  1. Ett steg in mot mitten

    Nästhögsta budgeten i serien sägs det att Löven har. Stämmer det? Och räknar man lika i alla klubbarna? Och varför ska Löven bara vara sexa om det stämmer? Varför gör SC ett dåligt jobb i så fall? Och varför låter GM honom vara kvar då?
    Har nån hört nåt från styrelsen alls? Mycket känns som garnityr hos Löven-men ger det resultat?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det stämmer inte. Björklöven har tredje eller fjärde högsta budgeten beroende på hur man räknar. Jag tippade Björklöven sexa inför säsongen för att jag tyckte att det var det som jag trodde att truppen skulle prestera över 52 omgångar. Björklöven borde med sin budget, sin publik och föreningens status vara topp tre varje år, men vad jag tippar är utifrån vilket lag jag tycker att de har. Inte vad de borde ha.

      • Keepern

        Håller med dig, blir dom sexa / åtta med det lag dom har så är det bra men efter förutsättningar publik sponsorer mm så ska vi ha ett bättre lag. Så kicka Dalle nu och om ge Fagervall ansvaret om han tänker bli kvar en säsong till annars ta snabbt in en ny RUTINERAD sportchef med bra kontakter och som vet vad det handlar om för att bygga nästa säsongs lag.

  2. John

    Som jag skrev under matchen, ställ frågorna? Jag kan också se vissa positiva saker men, de negativa överväger. Vi har 90 insläppta mål hittills, flest av alla.
    Varför vill tränarna spela det försvarsspel som de nu gör? Det känns verkligen som att Åkerblom har återgått till T.Js hockey som han själv också stod bakom.
    Varför tog Dalle in två så orutinerade målvakter?
    Hur tänker de kring backarna?
    Varför tillåter de PP bli så omständigt?
    När ska de våga säga att ”det här är fel, och det här måste vi göra”?
    Du är journalist och har möjligheterna att ställa de kritiska frågorna, gör det då är du snäll!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag är inte på plats i Oskarshamn. Jag har ingen möjlighet att ställa några frågor ikväll. Det är Emma Klöfver som är Oskarshamn. Visst jag har möjlighet som journalist att ställa frågor, men jag har ett annat heltidsjobb vid sidan av min journalistik så det finns inte alltid tiden att göra det nu, nu nu, men jag ska när jag har möjlighet framföra de frågor du undrar om.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Jag har ingen möjlighet nu. Fullständigt jobbspäckat onsdag, torsdag med andra jobbet och sen bortrest fredag-måndag. Ska kolla om Erik eller någon annan kollega kan göra någon intervju med Markus/Dalle närmaste dagarna.

  3. Rinken 2

    Jag är positivt överraskade att Pavel som blev bänkad hoppade in och gjorde det bra.

    Sedan för en gångs skull såg vi ett agerande från Coacherna på en av de ”heliga” backarna. Det gav tillbaka en gnutta förtroende. Dock har de lång väg att vandra i sin coachning. Jag får uppfattningen att de går på gamla meriter snarare än vad som presteras just här och nu.

    Sedan kan man undra vad som felar i försvaret – är det spelet de försöker lära ut? Eller är det killarna som inte förstår vad de skall göra? ….. Jag är kluven..

  4. Plutten

    Kvaliteten på backarna defensivt är såklart inte allsvensk toppklass. Den som inte ens klarar av den kritiken hoppas jag inte ens är i närheten av att ens kunna yttra en åsikt till de som styr i Löven. Fast vi har absolut bättre backar än t.ex. Södertälje, men ändå så har vi till och med släppt in 7 mål fler än dom. Problemet är i min värld att vi generellt sett har för svag defensiv, och man kan tydligen inte ens göra så bra som möjligt av det svaga som finns. Vi har släppt in flest mål av alla lag, och då är det inte otur såklart. Jag kan ärligt talat inte se att detta kan bli så pass mycket bättre. Något måste ändras, och det borde även de som är allergiska mot kritik se.

  5. Ronny Edvardsson

    Skall Löven förlora alla sina matcher tills JVM är slutspelat (januari månad)??
    Vad gör Sportchefen, eller är det tomt med pengar i kassan??
    Finns inga spelare, målvakter kvar att få tag på, eller inte??
    Tacksam för ett Bra svar från någon som förstår sig på dessa frågor från mig till er Alla ute i denna värld vi lever och bor på…..Tack på förhand!
    Från Sveriges bästa truckförare.

  6. Stefan

    Keeperns kommentar; ”Så kicka Dalle nu och om ge Fagervall ansvaret om han tänker bli kvar en säsong till annars ta snabbt in en ny RUTINERAD sportchef med bra kontakter och som vet vad det handlar om för att bygga nästa säsongs lag”….finns det signaler som säger att Fagervall tänker lämna till efter bara en säsong…??

  7. Jan-Erik Brännström

    Missade 10 minuter av tredje perioden. Jag tänker inte älta om vårt dåliga försvarsspel, inklusive målvakt, utan koncentrera mig på en enda person nämligen Lucas Sandström. Han är vår näst värsta spelare i utvisningsbåset. Hans första utvisning i andra perioden, spel med hög klubba, är typiskt för honom. Han attackerar ofta med sin klubba i ansiktshöjd, knuff i ryggen osv i stället för klubban i isen och en rejäl tackling. Sen läser jag att han snackade till sig en utvisning när vi redan hade en man på väg till utvisningsbåset. Vilken idioti. Även om man blir förbannad måste man tänka till. Vi förlorade matchen på honom. Det enda som möjligen kan hjälpa är en månads löneavdrag eller nåt i den stilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.