Ett ljus mitt i allt elände

Seger, dubbelvändning och tre poäng, men framförallt ett ljus i eländet. Det var vad ett sprakande Botniabanaderby i T3 Center på trettondagen var.

Ibland funderar jag varför jag gör det jag gör. Ibland är det här jobbet en vindpinad promenad genom ett mörkt och smällkallt Tingsryd från Nelson Garden Arena till The Downbeat Hotell med 2-7 i ryggen, tre trötta intervjuer och en torftig krönika avklarat.  Ibland är det en kokande playoff-match, ibland en spelare eller tränare som faktiskt säger som det är och ett derby mitt i ett elände som ger ljus till vardagen.

Jag tänkte inför matchen att Lövenfansen skulle vara så leds att många med biljett skulle skita i att gå. Jag tänkte att laget är så djupt nere i den här svackan att de blir överkörda av formstarka Modo. Saken är den att de här derbyna är precis som jag skriver i min krönika matcher från en annan planet. Form, slagstyrka, tendenser kan kastas åt sidan. Publiken svek inte. Den var något mindre än i Fjällräven Center, men T3 Center är tätare och det blir en ännu mer magisk stämning. De här fyra matcherna kan vi lyfta ut ur serien och konstatera att djävlar var roligt att de finns. De är andningshål för publik, spelare och alla andra. En flykt från vardagen. Det här var riktigt kul.

Skulle Skellefteå och Björklöven hamna i samma serie då skulle Björklöven kunna flytta matchen till Umeå Energi Arena Vind och spela utomhus, så stort skulle publiktrycket vara. Det går inte att jämföra, men de här matcherna mot Modo har börjat att bli något som sticker ut i hockeysverige. Får detta byggas på och kan det blir matcher i avgörande skede kommer det att bli sanslöst hett.

Vad ska vi säga om själva mactehn då? Betänkt att Björklöven kom in med 1-5, 1-5, 0-6 på tre av de fyra senaste matcherna och 8 förluster på 10 matcher Därför var det imponerande att de vände 0-1 och 2-3 till seger. Det kanske inte betyder så mycket då det kom i den här kontexten, men det var ändå starkt. Det gav mycket för Björklöven, fansen, spelarna, föreningen.

Vi har redan levererat en hel del från den här matchen:

Åkerblom: ”Mot en annan motståndare kanske vi hade vikit ned oss” 

Karlsson: ”Det som avgör idag”

Åström: ”Häftigaste jag varit med om”

Löven vann derbyfesten

4 snabba: ”100 procent”

Klacken peppar Löven

Farley: ”Fansen bar oss till seger”

Men vi tar och stänger det här derbyt med en plus och minus här i bloggen.

Plus: 

Austin Farley – Värvningen från Modo som nyligen förlängde sitt kontrakt säsongen ut har nu gjort 8 poäng på 11 matcher. Farley hade två fina assist, var inne på fyra mål framåt (inkl PP) och inget bakåt. Han har en fart, ett spelsinne som gör det helt omöjligt att förstå att han gjorde fyra poäng under hela sin tid i Modo.

Jacob Andersson – Två mål, det ena visserligen ganska turligt via Oscar Hedmans klubba, men det andra ett riktigt Lasse-Karlsson-skott. Andersson som har en bra bössa träffade målet och det måste han börja göra om han ska få ut den potential har har. Trivs bättre in en miljö där han och Lukas Ekeståhl-Jonsson är särade i backparen. Bra match av Jacob Andersson.

Cody Murphy – Fortsätter att (tillsammans med bänkade Pavel) vara Björklövens mest konsistenta spelare. Levererar en arbetsinsats i match efter match som heter duga. Gjorde nu mål trots att klubban gick av och hade en assist.

Formationerna – Nu jobbade visserligen laget med tre centrar och fyra forwardspar stundtals, men att spela Farley, Murphy och Hamill har fansen (och jag) skrikit efter. Nu fick vi se det och det funkade. Även Ottosson och Högberg som ett ytterpar fungerade. Här har Åkerblom/Jäger hittat något att bygga på formationsmässigt.

Räddningen – Zach Hamill har varit kall ett par matcher, men stod för dagens räddning när han målvaktsräddade pucken på blålinjen, spelade Farley som hittade Muphy som hittade målet.

Powerplay – Fyra mål på fyra lägen. Björklöven har ju sådana här matcher ibland och i ärlighetens namn var det svårt att säga vad de gjorde annorlunda förutom att faktiskt komma in i zon utan problem. Det gav dem tid att faktiskt göra något i powerplay. Förhoppningsvis kan detta ge något till kommande matcher, jag är tveksam, men vi får hoppas.

Stämningen – Vilka matcher i Svensk hockey just nu har bättre inramning än Björklöven – Modo i grundseriematcher?

Passningen – Stefan Anderssons passning till David Lindquists 5-3 mål var en riktig delikatess. Stefan stod i övrigt för en av sina bättre matcher på slutet.

Filiph Åström (och Filiph Sehlstedt) – Det blev inte något spel för ingen av Björklövens Filiphar, men det sänder en signal till juniorverksamheten, precis som jag frågan efter, som är viktig. Dörren är faktiskt öppen och ledningen har koll på vad som händer i juniorlagen. Bra beslut av den som tog det. Sedan kunde de fått sätta foten på isen sista minuterna med tre måls ledning.

Linus Fernström – Visst han släpper tre mål, men vad ska han göra mål något av dem? Fernström tog allt han skulle ta och dessutom lite till. Han var matchavgörande i tredje perioden och att jämföra honom med Lundström är fel. Fernström spelar på en bra nivå nu och ser ut att bli bättre.

Södertäljes förlust – I och för sig en väntad förlust mot Karlskoga, men ändå. Nu är det nio poäng ned till kvalstrecket och två upp till slutspelsplats. Det svänger i hockeyn.

Minus: 

Stefan Öhman – Brukar vara kapten-säker, men tappade pucken inne vid 0-1, styrde mot eget mål pucken som blev returen till 2-2. Var inte dålig i spelet, men tå sämre detaljer som kostade.

Jonas Emmerdahl – Har varit kanske bästa back de senaste matcherna, nu onödig utvisning efter 1-04 som blev mål, han går bort sig på 2-3 målet. Precis om Öhman. Två olyckliga situationer som kostar.

Niklas Pavel – Blev bänkad igen. Björklöven har ju ”sju bra backar” enligt Åkerblom. ”Vi får se när jag får spela igen. Jag är redo”, sa Pavel efter matchen. Åkerblom är inte blind. Han ser också när en spelare spelar bra. Min konspiratoriska teori är att Pavel sagt eller gjort något som gör att han sitter på bänken. Det har inte med spelet att göra, men det är min konspiratoriska teori. Han har gått emot på något sätt. Jag kan ha fel.

Andra perioden – Björklöven är seriens näst sämsta lag i andra perioden. De kom ut väldigt platt i andra perioden i den här matchen. Här måste Löven hitta varför det ser ut på det sättet.

Det centrala försvarsspelet – Modo kom in i mitten i Björklövens zon och fick avslut gång på gång. Det var först i tredje perioden Björklöven fick någon ordning på det. Motståndarna måste tvingas ta fler avslut från kanterna. Det ska inte vara så lätt att komma in centralt. Då kommer målen att ramla in.

2 kommentarer

  1. Keepern

    Roligaste kvällen den här säsongen i T 3 center !
    Bra analys och jag håller med dig ( som du vet sedan tidigare ) om;
    ” Min konspiratoriska teori är att Pavel sagt eller gjort något som gör att han sitter på bänken. Det har inte med spelet att göra, men det är min konspiratoriska teori. Han har gått emot på något sätt. Jag kan ha fel ” ( Jag tror inte det )

  2. Per

    Otroligt hur bra Löven kan vara när man är bra och hur dåliga man kan vara när man är dåliga. Smått obegripligt även om jag har en teori om varför saker ser ut som det gör. Det är knappast några tillfälligheter att Löven spelar bättre mot lag som försöker att ha ett eget spel och ofta blir förnedrade av pellepluttlag som spelar defensivt och letar spelvändningar. Idag funkar vår höga press och hårda forecheck mot ett Modo som vill spela hockey men känslan är att det är motståndet snarare än vår egna prestation som ofta gör att det ofta ser ut som det gör. Här måste Löven lära sig att skruva om när motståndet inte är Modo, AIK etc..

    Kul att se Hamill med duktiga lagkompisar. Jag vidhåller fortfarande att jag tror mer på Ottosson som vinge med Farley och Hamill men samtidigt så verkar kanadickerna ha bra kemi. Iaf bra att Ottosson lyfts till en vinge så att laget blir lite spetsigare. Hoppas att han får fortsätta så.

    Ett av få minus idag är det svaga boxplayspelet. Jag kan inte förstå varför det ska vara så svårt att titta lite mindre puck och stänga vägarna igenom boxen. Det är snudd på varje boxplay i varje match som motståndarna får passa över centrallinjen och panga direktskott. Gång på gång på gång.. Snälla lugna er och spela smartare. Stäng centralt och arbeta utåt istället för tvärt om då det nästan alltid finns passningsvägar genom boxen för att våra spelare fladdrar runt som yra höns.

    Hoppas på en fin insats mot serieledande BIK borta. Då gäller det att spela smart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.