Matchdag – Modo hemma

Det är snabbt mellan matcherna. Efter 0-6 skammen i Norrköping väntar ett fullsatt derby i T3 Center och det mot ett Modo som har formen i zenit.

 Björklöven är som mitt förra inlägg visade sämst i allsvenskan sett till form just nu. Modo är femma. På det sättet borde det vara klasskillnad i den här matchen, men på något sätt kan det ändå passa bra med ett derby för Björklöven. Det blir en annan laddning, en speciell match som sticker ut och kanske, kanske kan det locka ut lite av det som finns i Björklövenspelarna.

Modo kommer annars från fyra segrar på de fem senaste matcherna 1-5 förlusten mot Tingsryd hemma på annandagen är ändå smällen, annars har det blivit 3-2 mot Pantern, 3-1 mot Oskarshamn, 2-0 mot AIK och 3-2 mot Södertälje i matcherna kring jul och nyår. Noterbart är att Modo bara släppt in mer än två mål vid två av deras tio senaste matcher. Det är alltså försvaret och målvaktsspelet som är grunden bakom framgången.

Det ska sägas att Modo ett tag låg under kvalstrecket, eller rättare sagt för 11 omgångar sedan. Då var det kris i Modo och då valde klubben att sparka sportchef Per Svartvadet och låta tränaren Andreas Johansson även få den rollen i klubben. Modo är den förening som omsätter överlägset mest pengar i serien, den enda föreningen som äger sin hall, den föreningen som har störst organisation av alla lag utanför isen och det enda laget som ur ett ekonomiskt perspektiv nästan måste gå upp till SHL om inte organisationen ska måste bantas mer.

Det finns ingen direkt närliggande historik mellan lagen att titta på utan det är 3-4 derbyt senast i Ö-vik där Björklöven kom tillbaka från 0-3 underläge, 3-5 förlusten i senaste derbyt i Umeå samt träningsmatcherna på försäsongen som finns. Dock är känslan att Modo är solklara favoriter sett till form, men också vilket lag de har. Modo har större spets än Björklöven. Så är det bara.

Ska Björklöven vinna den här matchen tror jag att i deras nuvarande mentala läge så måste de göra 1-0 och de måste hålla ledningen hela vägen. Jag ser inte att laget klarar några motgångar. Är det troligt? Nej, det troliga är att Modo vinner med 4-1, men chansen finns.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 11.30 idag. Så här ser det ut.

Linus Fernström (Niklas Lundström)

 

Simon Fredriksson – Jacob Andersson

Stefan Andersson – Christian Bull

Lukas Ekeståhl-Jonsson – Jonas Emmerdahl

Niklas Pavel

Cody Murphy – Zach Hamill – Austin Farley

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Axel Ottosson – Stefan Öhman – Joakim Högberg

Nicklas Johansson                   Mattias Granlund

Extraspelare: Filiph Åström och Filip Sehlstedt

Jesper Thörnberg finns på skadelistan sedan tidigare. Tobias Hage är inte redo för spel trots tidigare  Marcus Jonsson tränade inte på torsdagen och saknas. Oklart varför.

Att Pavel bänkas kan ingen människa med ögon förstår, i övrigt väldigt intressanta kedjor av det som är kvar.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Björklöven måste använda det faktum att de har en grym stämning i ryggen, att de kan ge publiken energi med ett mål och ösa från start och göra 1-0.

¤ Linus Fernström. Han var bra senast trots sex insläppta mål. Nu måste han vara ännu bättre om det ska bli seger.

¤ Disciplinen. Uppenbart funkar det inte med 13 utvisningar och fyra 3 mot 5 lägen. Det funkar inte heller att ge bort pucken på offensiv blå. Björklöven måste hitta disciplinen igen.

Sagt från Lövenhåll:

– Det var en rejäl besvikelse senast och inte vad vi hade förväntat oss, men vi får försöka plocka med oss vad som var positivt och lära oss av. Man får inte lägga egot före laget. Där måste vi skärpa oss. Killarna är fullt medvetna om vad vi måste göra. den här matchen kommer väldigt lägligt för oss. En match som är full av adrenalin oavsett vad tabellen säger. Det handlar nu om att gjuta mod till killarna om att allt tar tid. Jag förstår att fans och supportrar har svår att förstå det så här efter 32 omgångar, men vi har gjort ett par förändringar och har en plan och en väg vi ska ta och den viker vi inte från, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida. 

Noterbart om Modo:

¤ Mitt tips som poängligavinnare i allsvenskan Patrik Karlkvist är bästa poängplockare i Modo med 27 (14+13) poäng, men lite mer oväntat är att Emil Molin gjort 26 (12+14) poäng. Den Brynäsfostrade forwarden har misslyckats i Mora, Almtuna och Rögle i allsvenskan tidigare, men har fått rejält utväxling den här säsongen. Bakom dem har vi PP-specialisten från Karlskoga Henrik Björkllund som gjort fem mål i powerplay och totalt 24 (12+12) poäng. Lägg till Byron Richie, Jesper Lindgren och Tobias Ericsson så finns det en del klass.

¤ Modo har precis förläng kontraktet med Emil Molin och Tobias Ericsson till 2019-20. Ja, det är sant, man får faktiskt göra så även under säsongen, förlänga med spelare man är nöjd med.

¤ Modo är märkligt nod ganska mediokra i powerplay med 16.82 procent och en niondeplats i serien. Även i boxplay där laget har 78.63 procent är de ganska dåligt till som tia.

¤ Modos starkaste period är den första där de vunnit 12 av 32 och bara förlorat 10, den sämsta är den tredje där de bara vunnit 6 av 32 perioder.

¤ En del av uppryckningen från botten till den nuvarande sjundeplatsen är Erik Hanses. Modo värvade in honom när Skellefteå släppte målvkaten och Hanses har stått för 91.47 i räddningsprocent och 2.46 insläppta mål per match. Janathan Bjurö som var etta innan har haft 90.00 och 2.82. Alltså ingen jätteskillnad, men ändå nog för att det ska ge utslag.

¤ Pär Edblom och Tommy Enström kommer inte till spel där även Axel Eidstedt tvingas till vila på grund av skada.

Sagt från Modo:

– Självklart ser vi fram emt matchen med fullsatta läktare. Vi är förväntansfulla och medvetna om vad som krävs och vad vi behöver göra. När vi väl är på plats gäller det att samtidigt prestera och njuta av miljön för att svara för en bra match. Vi har hört att det blir många MODOiter på plats och det är alltid härligt med fullsatt, en bra inramningen där det nu är både helg -och eftermiddagsmatch. Som spelare och ledare rycks man naturligtvis med av det och det räknar jag med att det ska ge oss extra energi igen, Andreas Johansson till Modos hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv är på plats och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

12 kommentarer

  1. Lövet

    I första hemma mötet med Modo tog vi ikapp två snabba mål genom Öhman och Pavel till 3-4. Sedan gjorde Bull som han ofta gör, sjabblat på offensiv blå så vi blir överspelade och pang 3-5.

    I mötet i Modo tog Bull och gav bort ett antal puckar (borde gett honom assist) och vi fick snabbt underläge… Han slänger puckarna i panik mitt upp i banan. Han gör detta ofta och det är tydligt att när matcherna hettar till klatar han unte pressen. Exempelvis ett derby med fullsatta läktare.

  2. bror

    Som du skriver har modo bra form och 2an sitter säkert .
    Tror att modo kommer rätt långt när de summerats i vår.
    Löven får försöka att inte förlora stort och kanske hitta ett vinnande spel för framtiden men känslan är att de blir som vanligt.

  3. Keepern

    Gustav, du måste försöka få fram uppgifter om varför dom vägra spela med Pavel, det måste finnas bakomliggande orsaker som gör att han inte får speltid.

  4. plutten

    Jag är verkligen orolig. De kanske tycker att Pavel inte passar in i deras defensiv. En defensiv som till och med Stevie Wonder har kritiserat. Skämt och sido, så finns det såklart inte 6 backar som är bättre än Pavel. Fans har givetvis ofta olika åsikter, men i det här fallet så har jag inte sett någon som tycker att Pavel ska vara bänkad. Ja ja, detta övergår mitt förstånd.

  5. Rce

    Vet Dalle om att man kan förlänga kontrakt mitt under säsongen? Inte för att någon spelare känns oumbärlig men ändå…

  6. sven

    Nu börjar det koka här att pavel bänkas före fredriksson och bull är fan tjänstefel har han inte någon skada eller gjort sig ovän med någon så ska han spela förstaback alla dagar i veckan!!!! Åkerblom sa senast att dom har 7 bra backar det var därför pavel hamnade på bänken, ja det säger väl det mesta om årets löven noll koll från tränare vi har inte ens 3 bra backar för fan skärpning

  7. Ellge

    Austin Farley hade kräftgång med MoDo och lämnade Ångermanland. Kom till Löven och vips så vände trenden för Modo. Istället hittade Farley ett nytt lag att gå kräftgång med. Arma stackars pojke…
    Skämt å sidå, nu är det väl inte honoms fel men det lär kännas extra tungt för Farley…
    Ska vi hoppas att Austin blir vår matchvinnare idag. 3-2 till Löven och 2 mål av Farley….

  8. Jan-Erik Brännström

    En riktigt riktigt bra match av vårt lag. Alla gav allt och det lönade sig. Ett extra plus till målvakt Linus som äntligen fick visa sin verkliga kapacitet. MEN det är i längden för jobbigt för ett lag att veta att man måste göra fyra mål eller fler för att vinna. Det sätter sig i skallen. En analys av Modos mål visar felbesluten. Vår kapten Stefan Öman åker lätt in i anfallszon. Han möts av fyra modospelare, försöker dribbla sig igenom, dömt att misslyckas, snabb kontring och mål i baken. Ett annat exempel. Modo lyfter in en hög puck i anfallszon. Lukas Ekestål, utan att vara störd på något sätt, sträcker upp handen för att ta ner pucken men styr den istället rakt till en motståndare, två snabba pass och sen skott i krysset och mål. Hade han struntat i stoppförsöket hade pucken gått ner i sarghörnet och vad som sedan hänt vet ju vi inte. Men totalt sett en härlig, välförtjänt seger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.