Frågetecknen i Nobellhallen

Trots en bra start blev det en klar förlust mot Karlskoga. Björklöven tappade helt konceptet och föll. Vilka frågor är det vi vill ha svar på efter den här förlusten?

Börja med att se till att ni läst min krönika, intervjuerna efter matchen samt kollega Angerbjörns analys och matchgenomgång.

Pettersson: ”Det finns ingen trygghet”

Åkerblom: ”Kommer att förlora varje match”

Fernström: ”Vet inte vad vi ska göra”

4 snabba: ”Stackars Fernström”

Föll efter usel tredjeperiod

Så vad var det egentligen som hände i Karlskoga?

I korthet så inledde Björklöven matchen bra. De spelade en enkel hockey i 10-15 minuter och höll Karlskoga på utsidan. De hade lite tur och fick en gratischans av Andrew Engelage som var ute och fiskade lite i hörnet. David Lindquist och Lucas Sandström tog vara på den till 1-0. Även seriens bästa målvakt kan göra misstag.

Ett tag kändes det som att Björklöven skulle kunna spela på den utvisningen, få energi av det och hålla disciplinen. Ända tills Axel Ottosson hade lite otur. han var uppe med klubban och petade, den såg på reprisen inte ut att ta i ansiktet, men har du klubban där riskerar du att åka ut. Det var andra utvisningen under perioden och när seriens bästa powerplay möter det sämsta boxplayet blir det tillslut mål.

Precis som på 17 av de 32 insläppta målen i boxplay för Björklöven var en sidledspassning över centrallinjen från motståndarna inblandad. Det var förvånande att inte Markus Åkerblom hade koll på detta när jag frågade. Björklöven måste stänga igen där. Nu är deras box allt för ofta just en box med ett stort hål i mitten och när pucken går över mitten och bakom ryggen på yttre forwarden är det oftast kört.

1-1 målet gjorde att Björklöven började att jaga, de började att spela mer och mer som Karlskoga ville att de skulle göra. Den tredje spelaren i det höga försvarsspelet kom ur position och då var det inget konstigt att det blev 2-1 i börja på andra perioden. Nu kom det sedan Björklöven inte fick ut pucken ur zon, men spelet hade börjat vittra sönder redan då. Efter 1-2 målet var det hela havet stormar från Björklövens sida. Det stod länge ”bara” 2-1, men det var bara Linus Fernström, utmärkt denna dag, som gjorde att det stod så. Han räddade fyra frilägen om jag räknade rätt.

Framåt skapade Björklöven en del, men Axel Ottosson till exempel måste sätta sitt friläge om det ska bli vinst. Sedan för varje läge Björklöven vaskade fram så bjöd svängdörrarna på två bakåt. Björklöven vann skotten i matchen, men det är en skimär. Sett till målchanser var Karlskoga överlägsna.

Att 3-1 och 4-1 kom var bara logiskt. På 3-1 tyckte jag synd om Fernström när Karlskoga kom 2 mot 0. När kom Björklöven senast 2 mot 0 mot någon motståndare?

I slutändan är det en rättvis seger för Karlskoga, det är den nionde raka bortaförlusten för Björklöven och Södertälje är nu bara sex poäng efter igen. Andrummet efter Modo-segern är borta.

Efter den här matchen finns det ett par frågor som behöver svar. Jag ska försöka att svara:

¤ Varför spelar in Niklas Pavel? 

– Åkerblom, Jäger och Pavel själv har alla tre svarat på frågan. Tränarna tycker att de har sex backar som är bättre. Det är inget disciplinärt. menar dom.  Sen är frågan om man tror på deras svar., men det är en annan sak. Ja Pavel har ett bultande hjärta, ja Pavel har i mina ögon varit bäste defensiva back och ja, Pavel har bäst plus/minus-statistik i hela Björklöven. Det enda som talar mot Pavel är hans utvisningsstatistik. På något sätt är det ändå en bedömningsfråga. Det är bara att acceptera att Björklövens tränarteam ser det här annorlunda än stora delar av fansskaran och de flesta av oss journalister. Fakta i mina ögon är att Pavel är bättre än Simon Fredriksson. Spelar inte Pavel på fredag efter insatsen i dag är det tjänstefel från ledarteamet.

¤ Lyssnar spelarna på Markus Åkerblom och Jesper Jäger?

– Jag tror att de gör det. Annars skulle de inte starta matchen som de gjorde. Det var tydligt att de fått defensiva direktiv, att de skulle spela på ett visst sätt. Det är bara det att det finns ingen grundtrygghet så när det går emot så har spelarna en förmåga att vilja göra mer än vad som är överenskommet. Sedan är det laget som är byggt som det är. 9 av 12 forwards/centrar har sina primära egenskaper i offensiven, 3 av 6 backar som fick spela har detsamma. 12 av 18 spelare vill helst spela med pucken, skapa, göra saker offensivt. Då är det svårt att få laget i en stressad situation att agera enkelt defensivt. Det går liksom mot ryggraden.

¤ Varför är Björklövens bopxlay så uselt?

– Det stora problemet som jag ser det är att Björklöven inte har bestämt vad motståndarna får göra och inte. När Björklövens bopxlay fungerar är när de lyckas störa motståndarnas uppspel och inspel i zonen. Då kan det se bra ut. När motståndarna kommer in med kontroll så tar de inte bort skott från blå, de tar inte bort inspel i slottet, den tar inte bort genomspel över centrallinjen, de tar inte bort passningen ned bakom målet, de tar inte bort något helt egentligen. De tillåter inte något fullständigt heller. Det blir varken hackat eller malet. Tvinga motståndaren att göra något, som att skjuta från point-position och meddela målvakten att det är vad ni kommer att göra.  Om det finns en sån plan redan så ser jag den inte. Nu känns det som att Löven ska försöka ta bort alla möjligheter från motståndarna och det är omöjligt när du är fyra mot fem.

Varför har Björklöven förlorat nio raka bortamatcher?

– För att Björklöven på bortaplan inte har någon som helst trygghet i underläge. På hemmais, med publiken i ryggen har de lyckats harva sig ur underläge, men på bortais är det som att de drabbas av panik när de släpper in ett mål och detta har de inte lyckats lösa på 34 omgångar. När det gick bra för Björklöven på bortais, Vita Hästen borta 2-1, Karlskoga borta 1-0, Södertälje borta 3-0, ja då hamnade aldrig Björklöven i underläge.

¤ Vad tyder på att Björklöven undviker negativt kval?

– I nuläget inte jättemycket. Ser vi på de fem senaste matcherna har Södertälje tagit åtta poäng och Björklöven tre. Fortsätter det så är Södertälje snart ikapp. Det är 18 matcher kvar att spela och normalt är det något positivt, men i Björklövens fall så är det 18 matcher där de kan tappa poäng jämfört med Södertälje. Ja, det är bara tre poäng upp till slutspelsstrecket, men problemet är att det är fyra lag som måste passeras för att nå dit, fyra lag som alla tar fler poäng än Björklöven just nu. All logik om inte Björklöven lyckas vända spelet i lunken, inte mot Modo inför en fullsatt arena, utan mot Modo talar för att det blir kvalspel. Det som talar för är att Björklövens trupp är för bra, men det återspeglas inte i resultaten och det är de som räknas.

¤ ¤ ¤

Till sist har jag nåts av ett rykte att Drew Paris varit i Umeå och förhandlat med Björklöven idag. Jag tror inte på det då Daniel Johansson var med i Karlskoga på matchen och ska Paris träffa någon är det väl honom. Skulle Björklöven värva Paris är det smått tjänstefel av Dalle. De har redan tre ultraoffensiva backar och problem defensivt. Då tar du inte in en offensivt lagd back som misslyckats den här säsongen.

Uppdatering: Paris blev under kvällen klar för Drowbirner i Österrike. Läs mer om det här.

8 kommentarer

  1. plutten

    Man värvade ju Tessier förra säsongen, när vi också var i behov av en bättre defensiv. Med andra ord så tror jag mycket väl att man kan värva Paris nu.

  2. Per

    – Fernström (som var bra idag) sammanfattar det rätt så bra. Det saknas grunder och spelarna verkar inte samarbeta. Rätt makalöst att Löven beter sig som om det vore försäsong i mitten av januari.

    – Åkerblom är omöjligt rätt man för Löven. Noll pondus och har fastnat i sina floskler. Det finns inte ens ett frö till ett fungerande spel. Nästan med apatisk än en själv fastän han står och borde chefa i båset.

    – Stefan Andersson hade återigen en usel match. Bull och kanske mest Freriksson var också fullkomligt bedrövliga.

    – Noterbart är att de flesta av Dalles spelare för nästa år ofta är bänkade i ett Löven som knappt håller allsvensk klass. Bådar gott inför framtiden.

    – Både ordförande och General Manager tycker att spelet är under all kritik. När ska någon tvingas ta ansvar för eländet? Tommy Jonsson kan knappast klandras för det vi ser idag.

  3. Tyko

    Alltså det så kallade defensiva backarna som du skriver. Håller ju fan inte måttet. Bull och Fredriksson är inte bra. Och steffe är ju tyvärr slut. In med emmerdahl i PP istället, tycker han ser jävligt het ut.

  4. Simon

    Hej.
    Varför spelas Fredriksson framför Pavel? Är det möjligt att du kan grilla Åkerblom lite extra?
    Frpga också om de använder videoanalys av matcher?

  5. Ronny Edvardsson

    Det har varit jobbigt i många säsonger/år som Löven – supporter, när vänder det tro och blir bättre…någon som vet svaret på denna svåra fråga??

  6. Kforslöv

    Har hört samma tugg om att lövens försvar alldeles för länge nu och det blir ingen bättring. ..Varför blir det ingen bättring i lövens försvar varför varför! !
    Borde kanske veta men vem har hand om backarna? ?lyssnar backarna på den tränaren …Tror inte det att lyssnar eller att dom kommer överens
    Detta tugg om försvaret fortsätter bara match efter match
    Kommer tränarna överens med varandra??
    Finns det andra i löven som kan kliva in å hjälpa till….Ny röst nya idéer om det finns hjälp varför inte utnyttja det??
    Man blir förbannat less som supporter för denna nonchalans finns nog bara i löven att saker ordnar sig sen upptäcker löven att det är för sent
    Det måste ske nåt och det nu!!
    För stå mig rätt nu för jag vill inte säga att försvaret är korkade i detta löven men varför sker ingen bättring efter all träning och tränar dom försvar eller är det nåt som bara sägs…lövens försvar bär jävligt stort ansvar för jävligt många förluster
    Snälla löven gör nåt…Agera nu ta hjälp av andra i föreningen ….tala med varandra och rensa luft emellan spelare och ledare bara gör nåt innan detta är för sent.
    Skärpning resten av säsongen för nu är det färdig snackat färlig tuggat om detta försvar….Vad vill styrelse tränare och spelare…..upp till bevis nu!!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Björklöven har bytt tränare, lånat ut 2-3 spelare, tagit in 2-3 nya, lagt om spelsystemet och i stort sett varje träning jag är på tränar de försvarsspel, boxplay och powerplay. Problemet är att när ändrar, ändrar och ändrar så tappar du all trygghet och tro på det du gör i slutändan. Sedan är det ju truppen i sig som är skevt byggd. Björklöven jobbar problemen varje dag, men sanningen är att det kanske kan bli bättre tillfälligt, men vi är långt inne i serien nu, lagets karaktär är vad den är. Det enda sättet att få ordning på försvaret helt är att sparka tränarna, 5-6 spelare och ta in nytt. Då skulle det kunna bli riktigt förändring, men det skulle innebära ett minusresultat på 2-3 miljoner minst. Då tror jag hellre att Björklöven sparar de pengarna till nästa säsong.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.