Matchdag – Karlskoga borta

Seriens bästa lag väntar Björklöven på onsdagen, men inte bara det utan också Björklövens favoritmotståndare. Björklöven vet hur an vinner i Karlskoga.

När jag tänker på det inser jag att det är sant. Fyra gånger har jag varit i Nobellhallen som journalist, fyra gånger har Björklöven vunnit i Karlskoga. När vi tittar på statistiken så ser det ännu bättre ut.

161006 Bofors – Björklöven 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)
151208 Bofors – Björklöven 3-4 (0-1, 1-1, 2-1, 0-1)
150922 Bofors – Björklöven 3-6 (0-2, 2-3, 1-1)
150305 Bofors – Björklöven 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-1)
150213 Bofors – Björklöven 5-6 (1-2, 2-2, 2-1, 0-1)
141104 Bofors – Björklöven 5-6 (2-1, 2-1, 1-3, 0-1)
140217 Bofors – Björklöven 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
131115 Bofors – Björklöven 6-2 (3-0, 1-1, 2-1)

Sju raka segrar och sedan Björklöven tog steget tillbaka till allsvenskan är det sju av åtta i Nobellhallen. Egentligen helt sjukt med tanke på hur bra Karlskoga är just hemma. De har den här säsongen har Karlskoga förlorat endast en av 16 hemmamatcher under ordinarie tid. Det var i 0-1 matchen mot Björklöven i senaste mötet i hallen.

Karlskoga leder allsvenskan och faktumet att de gjort flest mål och släppt in minst antal säger något om varför så många tycker att det är seriens bästa lag. De är det mycket tack vare att de har seriens bästa förstakedja som är etta, trea och fyra i poängligan samt att de har bästa målvakten som leder målvaktsligan övertygande.

Karlskoga kommer från två raka segrar till matchen mot Björklöven. 3-0 mot Södertälje och 3-2 mot AIK, men före det blev det 2-4 borta mot Pantern. Det är dock den enda förlusten på 11 matcher som Karlskoga haft på slutet. Formen är verkligen i zenit.

Karlskoga vann med 6-0 senast lagen möttes i Umeå. Det var visserligen inte så spelmässigt ojämnt som siffrorna säger, men Karlskoga med sitt självförtroende, sin förstakedja, sitt powerplay och sitt flow stora favoriter. Det enda som talar mot Björklöven är att de kan spela utan press. Spelmässigt lär Karlskoga gå riktigt hårt från start och verkligen ösa i spelvändningarna och parkera i anfallszon när de får chansen för att sedan kliva hem och försvara effektivt ut mot kanterna. Björklöven måste nästan få första målet för att vinna, de måste nästan hålla matchen målsnål för att vinna som jag ser det.

Laget: 

Jesper Thörnberg och Marcus Jonsson är skadade. Jag hoppas och tror att Werner som nollade KArlskoga senast de möttes i Karlskoga får chansen i målet. Jag utgår ifrån att PAvel bänkas igen då Löven vann senast. Sedan tror jag att Hage hamnar i fjärdelinan och matchas in försiktigt.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen)

Adam Werner (Linus Fernström )

Jacob Andersson – Simon Fredriksson

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Christian Bull

Niklas Pavel

Cody Murphy – Zach Hamill – Austin Farley

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Joakim Högberg – Stefan Öhman – Axel Ottosson

Nicklas Johansson – Tobias Hage – Mattias Granlund

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen. Björklöven får inte göra några störe misstag, då straffar Karlskoga dem. Så har det sett ut hela säsongen.

¤ Förstakedjan. Karlskoga har en magisk förstalina, Björklöven måste matcha medvetet mot den och spelförstöra rejält.

¤ Werner/Fernström. Jag ser inte att Björklöven vinner en shootout så det kommer att behövas att den som står håller nollan så länge som möjligt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det var otroligt att få vinna senast inför en så fantastisk publik. Det tar vi verkligen med oss. Man blir ett par kilo lättare efter en sådan vinst. Det är en jäkligt kul match att få möta serieledarna. Det brukar vara roliga matcher att spela mot dem i Nobellhallen. Karlskoga är ett bra lag och det speciellt i Nobellhallen, men känslan är att ju bättre lag vi möter desto bättre är vi. Vi har tränat mycket försvarsspel och grunder för att försöka bli ett så stabilt lag som möjligt. Vi har tränat på att försöka stänga mitten på banan, säger Jonas Emmerdahl till klubbens hemsida inför matchen. 

Noterbart om Karlskoga:

¤ Förstakedjan jag pratar om är Viktor Ejdsell, Carl Persson och Alexander Lavoie. De har inte alltid spelat tillsammans, men gör det oftast i powerplay. Senast spelades Ejdsell och Persson tillsammans, men inte Lavoie. Ejdsell leder poängligan på 36 (16+20) poäng på 32 matcher, Persson leder målligan i laget på 17 mål (31 poäng). Lavoie har ”bara” 32 (9+23) poäng, men han har vunnit 62.13 procent av alla tekningar den här säsongen och är seriens bästa tekare. INtressant med dessa spelare är att Lavoie kommer från ECHL med väldigt tunna meriter, Persson var i fjol utlånad till Kristianstad för att han inte dög i allsvenskan och Ejdsell kommer visserligen från Färjestads organisation, men var i fjol utlånad till Timrå utan att göra succé. Denna trio har stått för 99 (!) poäng och 14 matchvinnande mål (Ejdsell 8, Persson 5, Lavoie 1).

¤ Med 25.49 i powerplay är Karlskoga seriens bästa lag i spelformen. Ejdsell är hetast med 6 mål, Persson har gjort 5 i powerplay och Lavoie 3. Henrik Larsson är bästa hotet från backplats med två mål. Både Lavoie och Ejdsell har gjort 15 poäng vardera i powerplay. Som grädde på moset är Karlskoga tvåa i boxplay i serien med 87.29 procent.

¤ Mycket av de fina defensiva siffrorna står Andrew Engelage för. Den kanadensiska målvakten som plockades från Italien, men som innan det hade spelat i Norge har stått för en räddningsprocent på 94.7 och 1,48 insläppta mål per match. Den storväxte målvakten ser inte så imponerande ut, men han täcker väldit mycket och Karlskoga städar bra framför.

¤ Karlskoga har bara förlorat 2 av 14 gånger när de haft ledningen efter en period och när de haft ledningen efter två har de aldrig förlorat.

¤ Karlskoga är det lag som har flest utvisningsminuter per match med 13.18/match. Ärkegrisen i allsvenskan Daniel Wessner står själv för 68 minuter av dessa. Wessner som i år haft en tung säsong med endast ett mål på 25 matcher.

¤  Ricard Blidstrand kommer tillbaka från en kortare sjuk-period för BIK som därmed har samtliga spelare friska och krysa som under stora delar av säsongen.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Vi har en revanschkänsla efter förlusten senast vi möttes i Karlskgoa. Björklöven är ett lag som spretar lite, de kan vinna stort för att sedan torska stort. Det gäller att vi har ett starkt och bra försvarsspel, att vi ligger nära dem och inte ger dem någon tid eller syre, säger Tränaren Tobias Thermell till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag är på plats i Karlskoga och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Lövarn

    Löven har ju en grym centersida nu med alla tillbaka,seriens bästa på papperet i mina ögon hoppas det gör att hela laget kan spela stabilt försvarspel nu och minimera misstag då får vi kanske en rolig avslutning på denna miserabla säsong.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.