Matchdag – Timrå hemma

45 timmar efter förlusten i Karlskoga väntar Timrå i T3 Center. Ett Timrå som fallit från toppen och som letar formen just nu.

 Timrå kändes tidigt som det solklara topplaget i allsvenskan. De hade verkligen allt under hösten spelmässigt, men delvis på grund av JVM där de fick klara sig utan Jonathan Dahlén, Elias Pettersson och Jens Lööke, har de tappat en hel del, men formen hade börjat svikta redan innan.

Nu på slutet har det blivit ömsom vin, ömsom vatten. Senast blev det 1-3 mot Södertälje, före det 2-1 efter förlängning borta mot AIK, innan det 1-3 hemma mot Tingsryd och före det 3-1 borta mot Västerås och 1-5 hemma mot Pantern. Timrå parkerar nu som sexa, har sina JVM-spelare tillbaka i laget, men har inte alls samma go i laget längre. Nu möter de ett extremt frustrerat Björklöven som just fått veta av sin tränare att nu är det hårdhandskarna som ska på. Det blir alltså en match med två  lag som vill, men som krampar.

Tidigare under säsongen har lagen vunnit varsitt möte. Björklöven vann med 4-3 tidigt på säsongen i T3 Center och Timrå vann med 4-2 sedan Löven tappat Åkerblom-formen efter TJ. Detta då Timrå fick 3-0 väldigt snabbt i första perioden. Det har varit två väldigt tempostarka matcher så här långt. Det mesta i grunden talar för det igen även om Åkerblom vill dra ned tempot och jagandet. Historiskt har Björklöven vunnit fem av de sju senaste mötena i Umeå lagen mellan i seriesammanhang.

Det känns ovisst att tippa utgången i matchen. Timrå är favorit, men imponerar inte. VI får se om det räcker med ett lågpresterande Timrå för att slå ett Björklöven som är helt ur slag.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11:00 idag. Inga ändringar är rapporterade om, men efter utspelet från Åkerblom efter Karlskoga känns det som att någon måste få skulden för det som hänt. Intressant att se vem. Jag utgår ifrån att Pavel är tillbaka i laget.

Så här ser ett preliminärt lag ut.

Adam Werner (Linus Fernström)

Jacob Andersson – Simon Fredriksson

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Christian Bull

Niklas Pavel

Cody Murphy – Zach Hamill – Austin Farley

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Joakim Högberg – Stefan Öhman – Axel Ottosson

Nicklas Johansson – Tobias Hage – Mattias Granlund

Mina nycklar till seger:

¤ Disciplinen. Kommer Björklöven att klara av att spela en tät samlad defensiv eller börjar de jaga? Det är mycket avgörande för matchen.

¤ Transatlantkedjan. Var riktigt bra mot Modo, något sämre mot Karlskoga. Kan de leverera igen. De är största hotet framåt.

¤ Linus Fernström. Gjorde en bra match senast, fick dåligt med hjälp. Kan han göra en till liknande match. Det kommer att krävas.

Sagt från Lövenhåll:

–  Vi måste försvara oss bättre. Det går inte att agera som vi gör om vi vill vinna ishockeymatcher. Vi har alltför ofta inte tålamod att spela klart situationerna, någon eller några tänker offensivt och gör inte klart försvarsjobbet innan de vill gå till anfall, säger Markus Åkerblom.

Noterbart om Timrå:

¤ Från omgång 23 till 34 är Timrå allra sämst i allsvenskan. På de 11 matcherna har de bara tagit 10 poäng och endast gjort 20 mål. De har alltså rejäl måltorka just nu. Björklöven har tagit 13 poäng under samma tid.

¤ Elias Pettersson och Jonathan Dahlén missade fem matcher på grund av JVM med Timrå. De är dock ändå lagets bästa poängplockare då Elias har 27 (12+15) på 27 matcher och Jonathan 22 (13+9) på 28 matcher.

¤ Andreas Stene är dock farligast i powerplay med tre mål. Som lag är Timrå sjua i serien med 91.13 procent i powerplay.

¤ Bäst plus/minus i laget har backen Viktor Björkung som endast varit inne på 12 mål bakåt trots att han spelar över 20 minuter per match

¤ Johan Mattsson var länge seriens bästa målvakt statistiskt, men Engelage har tagit över den titeln. 92.86 och 1.71 är dock riktigt fina siffror från Mattssons sida i ett lag som ligger sexa.

¤ Timrå är seriens näst bästa lag när de gått till ledning efter en period. De har vunnit 9 av 10 matcher. Noterbart för Björklöven är att de är bäst i serien när de haft ledningen efter två perioder. Då har de vunnit alla 10 matcherna.

¤ Timrå har näst mest puckinnehav av alla lag i serien. Något oväntat har Pantern allra mest puck, medan vi hittar Björklöven på en femte plats. Serieledande BIK är 12:a och trean Tingsryd är sist.

Sagt från Timrå-håll:

– Det är många saker som behöver förbättras, men framförallt effektiviteten i målskyttet. Det är ett offensivt lag vi möter. De går ganska hårt med både forwards och backar och sätter tryck. De lämnar samtidigt ytor åt oss. Vi vet vilket typ av lag vi möter, det kommer säkerligen att bli en riktig holmgång, säger Roger Forsberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag och Gunnar Johnsson är på plats och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

7 kommentarer

  1. Hasse

    Hoppas Pavel får spela ikväll. Är en total gåta varför han varit bänkad med tanke på problemen i defensiven.

  2. Ronny

    En intervju…..Löven4Ever möter GM Joakim Fagervall.
    Publicerades den 22 dec. 2016….
    Nu är det nytt år/anno 2017 men det ser inte så bra ut. Topp fyra, från botten.

  3. A

    Gustav, nu måste vi verkligen börja ställa kritiska frågor på daglig basis. Vi behöver få lite uttalanden som levererar någonting till oss. Det här är inte okej.
    Nu är laget släppt och återigen sitter Pavel på bänken. Jag accepterar inte att man säger att ”vi måste fokusera på offensiven” för att i nästa match säga ”Defensiven är inte bra” och fortfarande bänka honom match efter match. Det funkar inte heller att säga ”Vi har 8 bra backar som slåss om platserna” för det är inte heller sant. Vi har inte 8 bra backar. Vi har 8 mediokra backar, varav en faktiskt vill utvecklas, spela och stå upp för laget men den killen sitter bänkad.
    Intressant också att killen är den som är mest aktiv i båset, klappar om spelare, står upp, pratar med grabbarna, pekar etc fast han är bänkad.

    Det är dags att börja sjunga ut nu, från Björklövens sida. Antingen så är det disciplinära åtgärder som renderat i bänkningen och då bör det kommuniceras på precis samma sätt som det gjorde vad gällde LEJ. Alternativ nummer två är att MÅ och JJ inte har en förbannad aning om vad dom sysslar med, och hur man aktivt matchcoachar och läser av spelarna och ser vem som ska spela.

    Det är precis samma sak med att man får tillbaka seriens kanske främsta tekare i Hage, men sätter honom på en kant till förmån för Ottosson som center (Som förövrigt inte är speciellt bra på den positionen enligt mig). Ottosson som gillar sina långa uppåkningar efter kanten, ska spela mitt i banan helt plötsligt och desto mer defensivt än vad han faktiskt är kapabel till. Det här övergår mitt förstånd.
    Jag är ingen hockeytränare med utbildning eller erfarenhet, jag har aldrig gjort något liknande. Men jag tycker att jag förstår hockey, och jag har följt Björklöven länge. Men allt som sker just nu i form av laguttagningar, prestationer, intervjuer och andra uttalanden är för mig jävulskt oklart rakt igenom.

    Riktigt besviken på Åkerblom och Jäger och deras laguttagning. Enligt mig är det tjänstefel att inte spela Pavel från start. Riktigt jävla bedrövligt är det.

  4. Plutten

    Åkerblom har fått nog, men trots det så blir det ingen ändring i backuppställningen? Jag syftar såklart på ”Pavelaffären”. Nu är ju iofs Pavel given i startuppställningen oavsett, enligt mig och tydligen väldigt många andra, men han ska väl för tusan åtminstone spela så att det skickar en signal till övriga att nu är det allvar. Jag är väldigt förvånad faktiskt.

  5. Sverker

    Är så less på åkerbloms skitsnack han var galen efter Karlskoga matchen men inte har något hänt nu när laget är släppt! Bänka #55 #57 #51 nån av dom och in med Pavel alla dom 3 petar med klubban å drar på sig tripping å holding hooking utv match efter match vi har ingen som spelar fysiskt aldrig vart med om sämre ledarskap du kan inte gå bärsärkargång å sen ställa upp med samma manskap va skickar det för signaler?!?! Jo oavsett hur dåligt dom spelar så får dom lira nästa match igen less….!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.