Sena tankar efter tappet

Vad hände egentligen igår? Jo! Björklöven tappade en 2-1 ledning trots spel i numerärt överläge och Markus Åkerblom var inte helt glad på mig efter matchen.

Bättre sent än aldrig sm det heter. Här kommer mina tankar denna lördag.

Fredagens match var ganska länge ett steg framåt för Björklöven i vad de måste göra. De ställde upp och styrde i mittzonen, något som förvånade Timrå med tanke på hur det sett ut under säsongen. Björklöven bevaka sin blålinje i första perioden som om självaste Mats Waltin stod i båset. Som John Slettvoll sa på läktaren. Så här måste ett lag med motgång som släpper in många mål spela. Åkerbloms klart märkliga utskällning i media via kollega Johnsson hade gett effekt. Björklöven spelade disciplinerat. Det var inte vackert, det andades inte topp, det var mot ett för dagen extremt svagt Timrå, men  jag gillade det. Det var realistiskt.

Sedan börjades det smula sönder så sakteliga. Laget fortsatte att spela på samma sätt som enhet, men enskilda spelare, läs Christian Bull (helt usel denna dag) och Lukas Ekeståhl-Jonsson, valde att slå passningar med en svårighetsgrad som ställde till det rejält. Även Tobias Hage, Axel Ottosson  och Stefan Andersson gjorde avsteg. Just Lucas Ekethål-Jonsson är en oerhört duktig spelare med en härlig blick för spelet som med lite mer muskler på kroppen, men han spelar inte alltid för Björklöven, han spelar för Lucas. Han tar beslut som kanske är bäst för Lucas ledning i backligan, för Lucas framtida SHL-ontrakt, men inte för Björklöven. Han kanske inte åker runt och tänker på isen, men hans ryggmärg agerar så. Ska han bli riktigt, riktigt bra måste detta slipas birt och få bättre timing.

Mål i powerplay igen, visserligen turligt, men transatlant-linan fortsätter att vara Lövens bästa och jag gillar förläningarna som presenterades före matchen. Cody Murphy har varit Björklövens genomgående bästa spelare den här säsongen och har en härlig kakraktär och ett bra skott. Austin Farley känns som en spelare med en bra utveckling i sig och redan nu visar han en bra fart och målsinne. Sedan att klubben förlänger med Filip Åhström är ett jättebra statement att klubben vill slussa in juniorer i a-laget. Bra av Fagervall där, jag utgår att han har fingret med där.

Hur som helst. Powerplaymålet var fint då det kom efter snabb puckrörelse även om Farley nu försökte passa. Sedan var Linus Fernström bra, riktigt bra och Marcus Jonsson fick göra mål. En fin passning av Stefan Öhman, ”Messy” tar emot pucken bra och kommer till avslut snabbt. Björklöven hade  2-0 in i tredje perioden och i överlägen in i tredje perioden var Björklöven 9-0 den här säsongen.

Timrå fick en snabb reducering och det är inte så mycket att säga om den. Visst utvisningen av LEJ är lite onödig, Björklöven måste komma ut mer redo. Slettvoll sa efter 10 sekunder typ ”Oj vilken energi Timrå har, nu blir det mål” och han hade rätt. Att sedan skottet från Johan Johnsson var lite av en felträff som letar sig in bakom en helt skymd Fernström är en annan sak.

När Björklöven sedan får ett powerplay med två minuter kvar efter att ha slitit rejält för laget och slagit mer sarg ut än på hela säsongen i tredje så var saken klar och det ska inte gå att tappa 2-1 med powerplay och två minuter kvar. Håll pucken, låt motståndarna jaga sönder sig, nu visste till och med Björklöven att Timrå skulle ta målvakten om de vann pucken och då ska det bara bli 3-1 i öppen kasse när Timrå bara blir fem mot fem. Här skiljer jag och Markus Åkerblom oss åt. Jag tycker inte att Lucas Ekeståhl-Jonsson ska vara på banan här. Jag tycker att det var fel spelare på banan där. Han har en ryggmärg som spelar för Lucas och i det här läget behövs snarare en Jonas Emmerdahl och en Niklas Pavel, en trygg duo som gör det enkla. Nu kom ett skott efter tre sekunder utanför, spelvändning och sedan 2-2.

Olyckligt ja, men tränarna måste utvärdera och se sin del i det hela. Hade jag varit tränare hade jag suttit halva natten och våndats över vad jag kunnat gjort annorlunda. Kanske gjorde Åkerblom det, kanske inte.

Nu blev det som det blir för ett lag i motgång. Tobias Hage hade öppet mål i förlängningen, men missade och Timrå gjorde mål. Det brukar bli så här. Lag utan självförtroende precis som Björklöven under Jens Öhman hittar sätt att förlora. Även när de som denna dag taktiskt och i disciplinen, länge gjorde mycket rätt.

Att Åkerblom sedan inte blir så glad när jag ifrågasätter spelarna på banan i bytet där i powerplay på presskonferensen har jag förståelse för. Han är rejält pressad, jag går rakt på sak och det är han inte van vid. Däremot frågan om Pavel. Jag har ställt den frågan en gång, efter matchen mot Vita Hästen, ingen annan journalist har vad jag vet ställt samma fråga. Då är det inte rätt att säga att han fått den tio gånger till mig. Är det en massa andra som inte är journalister som ställt frågan så kanske han borde fundera varför. Att sedan ALLA fans vill ha svar på den frågan gör att jag MÅSTE ställa den och där har jag lite svårare att förstå hans reaktion.

Sedan att Niklas Pavel går före Christian Bull just nu är banne mig en självklarhet som Bull spelade i den här matchen. I sammanhanget för att inte bara kapa folk ska det sägas att Simon Fredriksson gjorde en av sina bättre matcher i Björklöven, men det är en annan sak.

Jag går hursomhelst rakryggad vidare och har inget problem att se Markus i ögonen och det kommer från min sida inte vara något problem att intervjua honom efter Almtuna borta som jag ska göra på måndag. Frågan är bara hur han mår som tränare just nu. Ett utspel i media till Gunnar, en mycket tung förlust och sedan den här presskonferensen senare. Det känns inte balanserat direkt. Åkerblom är pressad. Fagervall kan ställa sig i båset utan att det kostar något för klubben om inga andra möjligheter finns och det vet även Åkerblom.

Almtuna på måndag. Serien går vidare. Det går fortfarande helt klart att undvika ett kval och spelet vi såg på isen under stora delar av matchen mot Timrå var inte vackert, men jag tror att det är rätt melodi.

Trevlig helg!

19 kommentarer

  1. AE

    Åkerblom sa något om att Lucas kanske lär sig något efter detta! Hoppas ännu mer att Åkerblom själv tar lärdom och utvecklar sitt ledarskap och sin coachförmåga för det behövs om något.

    Sedan är det bra att du gör ditt jobb och ställer relevanta frågor som vi som följer detta vill ha svar på. Åkerblom får väl bli arg och sur men det följer väl delvis av att det äntligen ställs frågor av detta slag.

    Så här långt har han faktiskt kommit extremt lindrigt undan beaktat det klena resultat som uppvisats. Vi ligger tolva och är fortsatt på nedgång trots att han med fleral i ledande befattning sagt att vi ska spela slutspel och göra vår starkaste klättring ever.

  2. Donken

    Håll huvudet högt Gustav. Dina frågor är fullt berättigade. Åkerblom bör be dig om ursäkt och fansen om ursäkt.

    • KungsholmsLövet

      Håller helt med. J-t bra intervju, Gustav. Jag tycker du ställer EXAKT de frågor som alla vill få svar på som bryr sig om Björklöven. Måste säga att jag tycker att det är oprofessionellt av MÅ att surna till över att få obekväma frågor, vad hade han förväntat sig när det släpps in mål i parti och minut på stora tankemisstag av spelarna i uppställningen och andra får sitta på bänken utan att han i detalj förklarar vad som inte duger i deras spel? Om han så hade fått frågan om Pavel för 20:e gången så ska han fortfarande svara på den, eller artigt avböja att svara om han nu tycker den är obekväm. Det är nog som du skriver, han verkar tydligt pressad men det hör til yrket. Om man vill ha saft och bulle-stämning så ska man inte vara professionell tränare.

  3. Per

    Trevlig helg Gustav!

    Bra analys som vanligt. Markus beteende går säkert att förklara men det blir inte mindre acceptabelt för det.

    Gällande 2-2 målet så känns det bara så fel. Åkerblom vill spela med sin bästa defensiva lina för dagen vilket är fine. Även om jag hade gjort annat så kan jag köpa det om han nu tyckte det. Men varför petar han in det hyperoffensiva backparet med sina spelare som direkt LEJ sköt vände hem? Riktigt tokigt med forwards som släpper returen och vänder hem direkt och sedan så blir det inte bättre när Ottosson försöker proppa i mittzon och missar samtidigt som han krockar med Hage. Därför blir det tomt för Timrå som med ett enkelt drop lämnar målskytten fri. LEJ är absolut ivrig och skjuter men det är vad en offensiv back gör i PP. Det stora felet är Åkerblom som sätter in en helt osynkad lina i helt fel läge. Antingen skulle vi kört en ren PP-uppställning eller så skulle det varit vanliga spelfemmor. Sedan är det som sagt svårt att inte nämna Ottosson i mittzon om man nu prompt ska leta unga syndabockar (vilket man inte borde göra).. Jag tycker dock att coachningen är det som brister. Skeendet på isen blir exakt som Åkerblom coachat om man ser till spelarna som var inne.

  4. Dan the man/nr 13

    Åkerblom känns oerhört pressad och inte stabil just nu. Skyller på spelarna efter varje match men själv verkar han inte göra några fel? Som igår dryga 2 min kvar och powerplay och leder med 2-1 de vet hur Timrå tänker göra och få ut pucken för att ta ut målvakten eftersom de sett detta på tv. Då sätter karln in tredje kedjan! Hage, Ottosson och Högberg!? och det tillsammans med ytterst offensiva backparet LEJ och J Andersson. Till försvar säger han att tredje kedjan var den bästa defensivt, jaha men varför sätta dem med det mest offensiva backparet vi kan få ihop. Ok om han satt in transatlandkedjan och LEJ och Andersson för att håla spelet nere i deras zon nu blev det varken hacket eller malet, eller ja malet blev det kanske. Sen skyller han på LEJ ja han begår ett misstag som skjuter i det läget men samtidigt säger Åkerblom att LEJ är en sådan typ av spelare, ja men varför sätter du in han i det läget då???

    Sen all heder att du ställer fråga om Pavel – Åkerblom agerar som någon slags minivariant av Trump vid denna fråga. Skandal, alla ser ju att tex backparet Bull och Andersson begår misstag på misstag på banan, inte hänger med i tempot svaga i det fysiska spelet ändå får de fortsätta. Detta trots hans utspel efter förra matchen om hårdare tag och bänkningar. Pavel går i mina ögon före 3-4 av de backar som spelar nu – klart som fan folk vill ha svar.

    Hur som första och andra perioden spelar vi i mångt och mycket som vi måste när vi släpper in många mål, även om vissa backar fortsätter att göra misstag så fungerade det. Vi höll ihop laget bra, stod upp och vände spelet när vi fick chansen. Men Timrå var även de mer än lovligt veka i de två första perioderna. Linus bra i mål igen och har verkligen steppat upp från en svag start. Men jag tycker han går ner på knä lite väl mycket, tydligen finns det en hel del spets i allsvenskan för jäklar vad många mål som visslar in ovanför axeln upp i krysset i matcherna.

  5. Hack Zamill

    Det är ju inte så att vi fans tycker det här är en lek. Det här är fullt allvar. När vi är laget som släpper in mest mål i serien, nästan flest historiskt också. Och vi är Björklöven! Då måste en tränare har en bättre förklaring när han bänkar backen med bäst +- statistik.
    Sen har du helt rätt med att han satte in fel backar i slutet. Här borde Åkerblom göra en pudel om han ska ha någon respekt av nån.
    Tills sist måste man ju få säga, det får inte gå till såhär. Det får inte vara så här många junior-misstag.
    Nu får Fagervall agera!

  6. Steve portvin

    Nu måste Fagervall med sin general manager lön agera! Detta slutar i division1!!!! Allt sämre än topp4 var ju oacceptabelt enligt Fagervall. Sååå vad är detta då?

  7. Johan

    Snälla Åkerblom avgå!!! Ingen tycker du gör rätt längre… det humöret du visade upp mot våran Gustav det ska du visa dina spelare istället.. Fagervall var inte så bekväm nu… Agera!!! Skicka Åkerblom och gör förändringar… kanske gå ner i båset själv resten av säsongen.. Något måste göras för att stoppa detta!!!! Än en gång avgå Åkerblom!!!!

  8. Jan-Erik Brännström

    Det mesta är redan sagt och jag vill bara tillägga ett par saker. Lukas Sandström måste behandlas med försiktighet. Det enda han åstadkom i gårdagens match var att dra på sig två utvisningar. Det blev visserligen inga baklängesmål under tiden men slet hårt på manskapet. Att sätta in Ekeståhl-Jonsson i spel 5 mot 4 när man ”bara” ska spela av 2 minuter är närmast att betrakta som idiotiskt. Vid ställningen 2-2 och vår miss vid öppet mål och Timrås kontring med två man passerande röd linje ser man en lövenspelare längs med vår blå linje jagandes mot avbytarbåset för byte. Jag hann inte vem det var men han flydde för att inte bli involverad. Fegt agerat. Många bra saker i övrigt men GM har en hel del att fundera över vad beträffar att besätta posterna sportchef och tränare inför nästa säsong.

  9. Calma

    En journalist skall få ställa dessa typer av frågor så att vi fans, sponsorer, investerare m.m. skall få veta exakt vad som pågår i truppen och varför vissa spelare inte är uttagen för match.

    Lär inte vara många närvarande nästa hemmamatch. Eftersom folket tappar lusten. Allt pga dessa onödiga situationer som uppstår när Åkerblom egentligen bara ska ge tydliga svar till oss utanför föreningen.
    Gustav, vik aldrig ner dig efter dessa frågor när han verkar höja rösten som svar, utan fortsätt ställa frågorna och ge tillbaka ett konkret svar om att vi alla parter behöver officiellt veta vad som pågår i truppen och att du har all rätt att ställa frågorna och att du fortsättnings kommer göra det.
    Tycker Åkerblom att vi ska sitta och gissa oss fram? Ingen lär väl vilja investera i ett sådant varumärke.

    Jag har oavsett fortsatt förtroende för Åkerblom och hoppas ur ett psykologiskt perspektiv att den press han lagt på spelarna senaste intervjuerna hanteras på rätt sätt under träningar och i omklädningsrum. För press kan vara en oerhörd tung belastning för en spelande individ.
    Om den hanteras på rätt sätt kan den användas som ett wake-up call och som resultat tar spelande individ ansvar för sin rådande situation i sin egna spelande position.
    Press på en individ är dock synonymt till ordet spänd, och som ni kanske vet att spelar man för ansträngt blir utfallet att individen gör irrationella beslut.
    Jag kan känna mig ytterst tveksam till hans uttalanden mot spelarna, ja mot, och hoppas att han har en annan konstruktiv attityd under träningar och att spelarna känner sig trygga.

  10. Keepern

    Mycket bra analys och framförallt mycket bra och berättigade frågor på presskonferensen, fortsätt gärna så. Däremot är Åkerbloms reaktion på din fråga om Pavel helt oacceptabel som Åkerblom svarar gör bara en person som vet att han har fel men inte tänker / kan backa.
    Uppställningen vid 2-2 målet var för mig helt horribel, skulle jag stått i båset hade jag nog ställt transatlanterna och Emmerdal samt Jakob A eller Fredriksson på isen.
    Sedan tycker jag att Åkerblom inte är trovärdig när han går ut och pratar om sin nya ledarstil och att det kommer att få konsekvenser i fråga om speltid för dom spelare som inte följer direktiven. Men ändå ställer han i princip samma lag på benen och även under matchen händer inte mycket.
    Gustav, fortsätt med ditt bra jobb och som sagt håll huvudet högt !

  11. trampolin

    Är det en del av Björklövens nya värdegrund att man ska bli otrevlig om man får samma fråga mer än en gång?

    Ett ganska trist sätt att behandla frågor som man inte gillar på. Tycker nog Björklöven ska tänka igenom sin egen värdegrund och inte bara tvinga på andra den utan att själv behöva bekymra sig om någon som helst stil eller etikett. För där uppe i det blåa, är året fortfarande 1987.

    Tycker nog Åkerblom kan be om ursäkt för sitt taskiga beteende eller är det så ledare inom Björklövens föreningen ska agera?

    All heder åt dig Gustav som orkar ställa lite obekväma frågor.

  12. Enskedelövare

    Felet var att vi inte tog in en ny tränare direkt innan säsongen började och sedan var tyvärr inte Åkerblom rätt man heller,att ta andratränaren som ordinarie är för mig en reserv/budgetlösning/nödlösning som man kan göra som åtgärd i slutet av en säsong eller ungefär just nu i detta läge men inte i början av serien.
    Nu har vi istället ett lag som inte lyssnar på vår tränare,och då måste man få in en ny röst(ny tränare).
    Lyft in någon från föreningen som laget lyssnar på eller gör som Mora med Jeremy Colliton,låt exempel Stefan Öhman ta över och lägga skridskorna på hyllan.

    • Mange

      Stefan är den sista som ska leda Löven. Ingen lagkapten i Lövens historia har lett laget till så många torskar.

  13. Janne

    Löven behöver en ny sportchef och tyvärr håller inte Åkerblom måttet heller. Fick man drömma skulle Bengt-Åke Gustafsson få ta över när inte ens Fbk vill ha honom, vilket är obegripligt. Men som realist tror jag att vi har ännu fler skitsäsonger framför oss eftersom styrelsen verkar närmast inkompetent. Det var väl Grefve som hade lite skills senast det begav sig men suck så pinsamt allt blev när han försvann från Löven. Förresten…låt Pavel bli kapten så drar han på sig färre utvisningar och framförallt visar Löven att man uppvärderar försvarsspelet för en gångs skull på evigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.