Matchdag – Almtuna borta

Efter den snöpliga förlusten i fredags väntar Almtuna på måndagen i Uppsala. En chans att rycka ifrån Södertälje som möter stekheta Mora.

Björklöven föll med 2-3 efter förlängning mot Timrå, men spelmässigt som kollektiv var det ett klart steg framåt i defensiven. Björklöven har inte stängt mittzonen på det sättet på hela säsongen. Utan misstagen sista två minuterna är det en 2-1 eller 3-1 match där Björklöven äntligen fick stänga igen bakåt. Nu blev det inte så, men ändå var det ett bevis på hur Björklöven behöver spela.

Nu väntar Almtuna, ett skakigt topptippat Almtuna som haft en tung säsong, som sparkat Niklas Eriksson, som ligger nia i serien, men som ändå hittat formen på slutet. 6-4 borta mot Södertälje senast och före det 2-3 mot AIK, men före det 4-3 borta mot Tingsryd, 7-3 hemma mot Oskarshamn. Sanningen är att Almtuna gjort 17 mål på sina fyra senaste hemmamatcher så de är målglada.

Niklas Eriksson, som numera är assisterande tränare i Örebro, fick sparken 9 december och ersattes av Marcus Ragnarsson med Martin Gudmundsson som assisterande tränare.

Björklöven har historiskt haft sanslöst svårt i Gränbyhallen som det numera heter. Almtuna har vunnit sex av de senaste sju mötena i hallen. Björklöven har inte tagit tre poäng i Uppsala sedan 2009. Det är dock nästan likadant i Umeå där Björklöven vunnit sju av senaste åtta. Almtuna vann senast i Uppsala med 2-1, medan Björklöven vann senaste mötet lagen mellan som var i Umeå med 6-4.

Almtuna har en högflygande offensiv som kan göra många mål snabbt och det lär bli en match där Björklöven ställer upp och styr och försöker bromsa och frustrera Almtuna. Frågan är vem som får första målet, för det är inte lika lätt att bara styra och försvara om du ligger under. Det avgör mycket av matchen och vilka Björklöven kan vara i mina ögon.

Laget:

Björklöven släpper laget vid lunch idag. Så här ser ett preliminärt lag ut:

Adam Werner (Linus Fernström)

Jacob Andersson – Simon Fredriksson

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Pontus Själin

Niklas Pavel eller Christian Bull

Cody Murphy – Zach Hamill – Austin Farley

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Joakim Högberg – Axel Ottosson – Tobias Hage

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Nicklas Johansson

Markus Åkerblom har redan bekräftat att Pontus Själin kommer att ta Christian Bulls plats bredvid Stefan Andersson. Frågan är alltså vem som blir sjundeback. Jag gissar att Bull lämnas hemma efter den miserabla insatsen senast och att Pavel är sjundeback. Han är ändå bra i båset. I övrigt inga ändringar mot senast.

Uppdatering 09.48: Niklas Pavel är med på flyget till Uppsala. Det tyder på att han är med på sju backar. Även Daniel Johansson är med på resan.

Mina nycklar till seger:

¤ Första målet. På sättet Björklöven vill och tänkt spela avgör det mycket av möjligheterna till detta. Gör Almtuna mål måste Löven jaga.

¤ Powerplay. Almtuna har ett uselt powerplay och ett ganska dåligt boxplay. Kan Björklöven vinna special-teams-matchen är mycket vunnet.

¤ Misstagen. Det gjordes 4-5 grova individuella misstag senast som var rena idiotiska val av passningar. Det måste ned i mängd.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag var otroligt besviken efter slutsignalen senast. Det var så där hjärtskärande och kändes i magen. Jag lider med oss att vi inte får med oss tre poäng. Jag tycker att vi förtjänade det, men vi har ett par ganska rejäla misstag som gör att vi tappar två poäng, men i slutändan väldigt nöjd med vårt defensiva spel. Misstag kommer vi att göra, men de misstag vi gjorde senast var inte kopplade till spelsystem och riktlinjer. Sådana misstag är bara att släppa åt sidan och lära sig av. Jag tycker att responsen vi fått från killarna är att de börjar få en förståelse för hur det ska se ut, säger Markus Åkerblom till bjorkloven.com.

Noterbart om Almtuna:

¤ Bästa poängplockare i Almtuna är Emil Larsson med 23 (14+9) poäng på 32 matcher. Larsson som fick ett genombrott i fjol tillsammans med Michael Haga och då gjorde 26 (13+13) poäng efter att inte varit i närheten av den produktionen tidigare. Larsson gjorde tre mål och en assist senast mot Södertälje så han lär Björklöven hålla koll på. Ludwig Blomstrand är bästa målskytt med 16 mål och 21 poäng totalt.

¤ Den förre Luleå-spelaren Marcus Oskarsson är främsta hotet från backplats med 14 (4+10) poäng.

¤ Ex-lövet William Quist har missat nio matcher på grund av skada och sjukdom, men på sina 26 matcher har det blivit 10 (6+4) poäng.

¤ Almtuna har med sina 13.56 procent (näst sämst i serien) i powerplay haft stora problem under säsongen. Ludwig Blomstrand är bäst i laget med tre powerplaymål. Almtunas 80.47 i boxplay är nia i serien, okej, men inte mer.

¤ Den förre Moramålvakten Jonas Johansson har varit Almtunas etta och stått för 91.83 i räddningsprocent och 2.05 insläppta mål per match vilket måste ses som väldigt bra för att lag som haft problem. Johansson är dock ett frågetecken inför matchen på grund av skada och det kan bli George Sörensen som står, han har stått för 89.05 och 2.73 på 15 matcher.

¤ Almtuna drabbades av flera tuffa sjukdomar inför mötet med Södertälje. Då saknades Sebastian Selin Ludwig Blomstrand, Sebastian Hartmann, William Qvist och Erik Santesson. Dock är alla utom Selin tillbaka nu. De som saknas är förutom Selin backen Per Svensson.

Sagt från Almtuna:

– Det är en viktig match för oss och vi vill haka på övre halvan. Förhoppningsvis får vi en positiv effekt efter att vi besegrade Södertälje trots att vi var skadeskjutna. Nu kan vi skjuta in lite mer tyngt och tryck i laget och har alla möjligheter att gå vinnande ur striden, säger Martin Gudmundsson till UNT.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Uppsala och levererar intervjuer, webb-tv och bloggar efter matchen. I vanlig ordning kommer ett helt paket med texter på webben efter matchen.

2 kommentarer

  1. Janne

    Otroligt viktig match men det krävs 100 % offervilja inte minst i deffen. Håller med om att första målet blir viktigt men tyvärr känns det som att Löven inte funkar mentalt/självförtroendemässigt. Jag gissar på en poäng och ännu en hedersam övertidsförlust. Löven saknar lagkänsla inte minst på bortaplan. Ring B-Å Gustafsson som kan bli mental coach resten av säsongen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.