Matchdag – Pantern hemma

Efter två sanslösa tapp i rad för Björklöven är det dags att ta sig an stekheta Pantern. Lilleputten som numera ligger fyra i allsvenskan.

Pantern var bottentippade i fjol och när tränaren Stephan Lundh lämnade laget i somras kändes det som att nu skulle Pantern få det lite svårt, men istället för att rasa så har de bara blivit bättre under nye tränaren Håkan Åhlund. Pantern är i grunden en oerhört liten klubb med nästan ingen organisation utanför a-laget och där det mesta handlar om idealitet och det speciellt när de har seriens sämsta publiksiffra med 619 per match.

Laget spelar en hockey som bygger mycket på tyngd, kamp och fart. Laget har tunga backar, försvarar intensivt, ställer om snabbt och om de får chansen går de väldigt rakt på mål. Det har fortsatt att spela lite som en underdog även när de blivit ett topplag och det är ett lag där få, förutom målvakten Tex Williamsson som haft en makalös säsong, sticker ut. Det, att laget spelar väldigt ödmjukt men samtidigt hungrigt hela vägen är en stor del bakom deras framgång.

Närmast kommer Pantern från en 2-3 förlust efter straffar mot Tingsryd hemma, men före det hade Pantern vunnit 5 av 7 matcher och generellt är Pantern målsnåla och bortastarka. De har näst mest poäng på bortaplan i serien med 28 och har släppt in 83 mål, femte minst i serien.

Björklöven har förlorat fyra av sex möten historiskt mot Pantern och den här säsongen har lagen vunnit varsin match. Pantern vann i Malmö med 4-0 och Björklöven vann efter övertid hemma med 4-3.

Björklöven har haft jobbigt med Panterns spelstil och till den här matchen förutspår jag ett Björklöven som likt mot Timrå kommer ut väldigt försiktigt och lägger den stor kraften på att försvara. Kan de hålla Pantern på utsidan och få kontra på dem så är matchenbilden den Björklöven vill ha. Pantern är helt klart favoriter och känns väldigt tunga, men med rätt matchbild på hemmais kan det bli poäng.

Laget: 

Björklöven släpper laget vid lunch idag. Så här ser ett preliminärt lag ut:

Adam Werner (Linus Fernström)

Jacob Andersson – Simon Fredriksson

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Stefan Andersson – Pontus Själin

Niklas Pavel eller Christian Bull

Cody Murphy – Zach Hamill – Austin Farley

David Lindquist – Kim Karlsson – Lucas Sandström

Joakim Högberg – Axel Ottosson – Tobias Hage

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Nicklas Johansson

Alltså samma lag som senast i Uppsala. Inga förändringar.

Mina nycklar till seger:

¤ Matchbilden. Björklöven har inte råd med en match fram och tillbaka med den misstagskofecienten de står för just nu. De behöver en kontrollerad och målsnål matchbild för att vinna.

¤ Det mentala. Laget får inte vika ned sig när ett baklängesmål kommer. De måste klara av att spela samma spel även efter en liten motgång.

¤.Tur. Björklöven behöver som läget är just nu att pucken studsar med Björklöven. Det låter helt sjukt att skriva, men så illa är det.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är två riktigt tunga förluster (Modo och Almtuna) som svider och gör ont ända in i själ och hjärta. Men det är bara på det igen. Vi är lite mentalt svaga just nu, och viker ned oss lite men det gäller att fortsätta på den inslagna vägen med det solida defensiva arbetet., säger Markus Åkerblom till Björklövens hemsida.

Noterbart om Pantern:

¤ Bäste poängplockare i Pantern är Mattias Persson. Den SHL-meriterade 31-åringen har gjort 20 (7+13) poäng på 34 matcher. Bakom honom är förre Asplöven-spelaren Sebastian Dyk värd att nämna med 16 (8+8) poäng. Totalt sett är det väldigt jämnt och många som producerar i Pantern som är ett klassiskt lag utan någon som sticker ut.

¤ Förre Almtuna-spelaren Martin Janhols är bästa målskytt i powerplay med fyra mål Som lag har Pantern 14.16 procent i powerplay vilket gör dem näst sämst i allsvenskan. Laget är dock tredje bäst i serien i boxplay med 85.84 procent.

¤ Tex Williamsson i Panterns mål är en av de stora överraskningarna den här säsongen. 26-åringen som för två säsonger sedan var i division-II har kanske varit seriens bästa målvakt den här säsongen. 93.8 och 1.79 är riktigt bra siffror och egentligen helt sanslöst med tanke på meriterna Williamsson har och åldern han har. En saga är det.

¤ Med 47.46 procent är Pantern näst sämst i serien på att teka.

¤.Bäste målskytten på backsidan Johan Björk med sju mål är skadad och missar matchen mot Björklöven.

Sagt från Pantern:

– Med de resurser vi har hade det varit konstigt om vi inte varit positiva i omklädningsrummet. Humöret är på topp, det är en bra miljö att arbeta i, säger Johan Björk om läget i Pantern just nu.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Markus Isacons sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver och Markus Isacson är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen. Själv är jag i Linköping på konferens i mitt andra jobb och missar matchen. Ni kan därmed inte räkna med någon analys av matchen från min sida tyvärr.

5 kommentarer

  1. trampolin

    Jag tror inte det är speciellt smart att prata om att man är mentalt svag.
    Även om det är uppenbart.
    Ungefär på samma sätt man inte ska använda ordet ”inte” vid mental träning.
    Vilket jag vet amatörer gör.

    Exempel:
    Åkerblom till spelarna: Grabbar i dag ska vi inte gå bort oss, inte ta utvisningar, inte mesa runt eget mål, inte missa massa skott och framförallt inte släppa några 3 mot 1 osv.

    Lite trist att hjärnan oftast sorterar bort ordet ”inte”. Men nu påstår ju ledningen att dom inte läser på nätet så…

  2. Plutten

    ”Lite mentalt svaga.” ”Vi viker ned oss lite.” Det är många saker som är/varit LITE problem i Löven enligt de sportsligt ansvariga, och då syftar jag på tränare och sportchef. Dagen man inser att problemen är stora, så kan vi nog bli ett topplag i Allsvenskan. Klarar lilla Pantern det, så ska såklart Löven med sina resurser göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.