Ett tufft men logiskt beslut

Att sparka två tränare på en säsong rimmar alltid illa, men vad ska du göra när resultaten bara blir sämre och sämre och spelarna ser ut att tappat tron?

Jag var inte på plats i går. Det måste har varit en speciell upplevelse med en ståplats som inte sjöng, en ny förlust, nästan värre än någon annan under säsongen.

Sedan att Niklas Pavel fick sådana ovationer när han kom in på isen. Det var fansen som visade sin makt och föreningen lyssnade tillslut.

Ordförande Mikael Salomonsson gick in, satte ned foten och tryckte ned Joakim Fagervall i båset. Det var logiskt, men tufft då Fagervall inte ville ned båset att ta det beslutet och det var logiskt att ordföranden skulle ta det när Fagervall senast dagen före hade sagt att han inte skulle ned i båset. Att sedan sparka Markus Åkerblom var för mig inte väsentligt. Han har lön säsongen ut, nu kommer han inte finnas kring laget, hade han förstört om han varit kvar tillsammans med Fagervall? Näe, det tror jag inte, men det spelar inte så stor roll. Han kunde lika gärna varit kvar med Fagervall för mig. Det viktiga vara att få till en förändring. Resultaten och prestationen har varit för dåliga över tid och det fanns inget som tydde på en vändning.

Dock att Salomonsson säger att Fagervall är den långsiktiga lösningen känns som något taget ur stunden. Fagervall lämnade SHL för detta jobb, då vill han inte vara tränare i allsvenskan på sikt. Jag ser det som ett uppdrag att rädda säsongen. Sedan kommer en ny tränare in till nästa säsong. VI får se om jag har rätt.

Det går att prata om att Björklöven har dålig kontinuitet och så är det, men problemet är att du kan inte jobba med kontinuitet när du har fel människor på fel platser. Björklöven valde att låta Tommy Jonsson stanna efter förra säsongen och bygga laget efter hans pipa. Där har vi det stora felet. Skulle Björklöven tagit in en ny tränare redan där, då kunde vi varit i en annan situation och vi kunde pratat om att bygga kontinuitet, för det är något man bygger i mina ögon med rätt personer.

På sikt måste Björklöven hitta detta. Rätt personer på rätt platser och kontinuitet på detta. Det är vägen till framgång på sikt. De har en kompetent VD på plats, jag tror på Joakim Fagervall som sportchef/GM, det är bara att bygga vidare efter den här säsongen på de övriga. Nu handlar det om att rensa upp på sportsliga sidan för att bygga något med en stabil grund, något som levererar resultat och för tillfället handlar det om att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan. Det är nummer ett, nummer två är att få tillbaka publiken. Det blir dyrt om läktarna ser ut som mot Pantern.

Kan då Fagervall få dessa spelare som helt kört fast att leverera? Jag tror det. Allafall till en viss nivå. Han kommer in med en annan ledarstil och laget kommer att bli ett hårt arbetande lag. Fagervall tillåter inget annat. Laget kommer att få en boost av tränarbytet som nästan alla lag får när de byter tränare och den ska förhoppningsvis räcka för att inte riskera något kontrakt. Sedan var timingen lite usel med Mora i nästa match, stekheta Mora som är bäst i allsvenskan just nu, men som sagt. Vad ska man göra när inget fungerar? Agera och då passar när som helt bra.

17 kommentarer

  1. Coachen

    Nödvändigt att nånting hände helt klart. Mitt å kanske andras tvivel om huruvida Fagervall är kvar i klubben efter säsongen får sig dock ytterligare bränslepåfyllning efter det här. Om han, som han sagt, inte vill vara nere i båset längre så är det här förhoppningsvis en temporär tränarlösning säsongen ut och han har blivit informellt lovad att ta steget upp som GM igen efter det. Vill så gärna få lite kontinuitet och ha kvar Fagervall som övergripande GM där jag tror han gör ett väldigt bra jobb med sin kompetens och sitt kontaktnät

  2. Brinken

    Angående det du skriver: ”Dock att Salomonsson säger att Fagervall är den långsiktiga lösningen känns som något taget ur stunden.”

    Jag reagerade också på det ordförande sa igår.

    Alla vill vi nog ha en handlingskraftig ordförande. Visst, med förutsättningen att de rätta besluten tas. Men jag var själv förvånad när han på frågan om vi kommer att se Fagervall i båset nästa år också svarade att han ser detta som en ”långsiktig lösning”. Ska Fagervall då köra GM/Sportchef/Tränare? Det går inte. Isåfall måste det bli en nyrekrytering på GM-positionen och Fagervall kan kombinera Sportchef/Tränare. Men att Fagervall ska släppa arbetet som GM känns ju inte bra. Han har ju påbörjat något. Vi kan inte börja om hela tiden.

    Så Salomonssons uttalande väcker många frågor. Det finns ju faktiskt bra tränare därute som vi kan rekrytera f.o.m nästa säsong, även om Fagervall skulle göra succé resterande delen av säsongen. Hursomhelst måste återigen organisationen ses över. Om vi bara nångång kunde uppnå stabilitet som organisation och med A-laget. Vore kul att ha ett jämnbra spelande A-lag.

  3. kforslöv

    Har skrivit förut om att dom måste agera och nu har dom gjort det och det är bra
    men att sparka en tränare till samma säsong är det lösningen??
    Åkerblom kanske hade kunnat fått hjälp i båset av just Fagervall säsongen ut
    men nu är det gjort och hoppas också på en boost
    nu har styrelsen gjort sitt och nu är det upp spelarna att ta tag i sitt
    Hoppas på en attityd förändring från spelarna en kraftig attityd förändring resten av säsongen
    för spelarna har en stor del av detta av det som hänt
    Gör detta som hänt att försvaret blir bättre….kanske kanske inte men kraftig skärpning även från spelarna tack.

  4. Sailorn

    Hej

    Det är alltid dagens roligaste stund att läsa Lövenbloggen och framförallt att läsa vad Ni experter ”kan”.

    Jag vet inte, kanske Ni är experter men jag känner inte igen ett enda namn som ger mig något minne av att Ni presterat något inom hockey på elitnivå, kanske jag har fel.

    Nu har Ni spytt galla över TJ, sportchefen och Åkerblom för dåliga resultat men jag har en fråga.

    Hur gamla var Ni egentligen 1987 då Löven tog SM guld? Löven har ju inte varit ett topplag inom svensk hockey sen dess i stort sett så varför tror Ni Löven blir en storklubb i framtiden.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag var 5 år när Löven tog sm-guld. Jag har aldrig spelat hockey på hög nivå och jag är inte expert. Däremot har jag en högskoleutbildning som journalist, har följt Björklöven som journalist i sex år och min roll på Vk/Fokbladet är att både rapportera om men även att tycka om Björklöven.

      Jag har aldrig påstått att Björklöven är en storklubb, men på allsvensk nivå har Björklöven en ekonomi och en publik som är på väldigt hög nivå. Det är utifrån de förutsättningarna jag bedömer laget. Fortsätter de att leverera undermåliga sportsliga resultat sett till förutsättningarna kommer jag att fortsätta att kapa.

      • Sailorn

        Hej

        Ja,en ekonomi kanske Björklöven har som topplag i allsvenskan men pengar spelar inga hockeymatcher vad jag vet.

        Björklöven inkl supportrar tror fortfarande att Löven är stor varumärke inom svensk ishockey och tillhöe de stora, men det är nog det som gör att det går uselt för Löven.

        Se Västervik,Pantern och tidigare Asplöven, de slog och slår Björklöven nästan jämnt,med mindre budgetar, de får spelarna att spela hockey medans Löven inte verkar kräva något av spelarna, de får glida i sina ”stripade” bilar mm.

        Och Löven har GM, sportchef,tränare,ass tränare mm, vad hade Asplöven, de hade tränare,GM,sportchef i samma person och MoDo har aldrig haft GM,sportchef och tränare, utan bara GM/sportchef och tränare.

        Varför behöver Löven fler personer runt laget än i laget?

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Löven behöver inte fler. Det har bara varit vansinnigt slöseri att både ha GM och sportchef. Det skrev jag direkt de kom med den lösningen. Anledningen varför det gått dåligt för Björklöven kan man gå in i detaljer på, men i grunden handlar det om dåliga rekryteringar på spelar och ledarsidan. Då spelar inte pengarna nån roll om du misslyckas med bägge dessa delar samt inte får laget att kämpa för varandra, men som journalist måste jag alltid bedöma Björklöven utifrån förutsättningarna.

  5. G

    Rätt gjort! Som tränare får man inte tappa laget, men det tror jag varken Tommy eller Markus hade gjort. Däremot får inte tappa publiken, vilket de båda gjorde med den omedelbara påföljden att de fick gå. Nu får vi lite nytt liv i säsongen och förhoppningsvis kommer folk tillbaka till läktaren.

    Säsongen sträcker sig bara någon månad till och då är det nog bättre att vara tydlig då det rör sig om en så liten kostnad.

  6. Bengt

    En eloge till Jesper Jäger som så vitt jag läst/sett är den enda som ger ”Pantern” den komplimang dom förtjänat för en riktigt bra genomförd match. Bara att lyfta på hatten och tacka för lektionen, dom ligger i trea i tabellen av en anledning.

  7. Magnus

    Först en kommentar till Sailorn. Ingen av oss är nog några experter, men laget berör och vi vill utrycka oss med vad vi känner och tycker. Säkert inte särskilt troligt att spelare, ledare följer heller vad som skrivs alla gånger. Själv var jag ca 14 år när löven tog SM guldet -87. Hade då följt dem i kanske 7-10år redan. Minns fortfarande silvret man tog mot AIK 81/82. Så vad säger att man blir en storklubb igen? Varför skulle man inte kunna bli. Se till Örebro, LHC, Skellefteå, Växjö. Allra färskaste Malmö så varför inte. Publik och intresse finns, men organisationen behöver anpassas och styras upp. Man har en pågående bra juniorverksamhet.

    På det sportsliga planet så tror jag att det ändå är rätt beslut. Vad har Åkerblom på sin meritlista? Något slutspel/SM guld som tränare? Hockey är mycket psykologi, där ser inte jag att han lyckas. Må vara att har mycket ishockey kompetens, men att leda är en annan sak. Han har inte gjort mycket spelföändringar efter TJ. Spelet i sig finns mer arr önska när det gäller ändå från försvar till hur man lägger första pass till medspelare med fart och inte stillastående. Det har varit alldeles för många långa pass över mittzon som inte leder någonvart. Finns säkert massor att skriva om spelet, men nöjer mig med denna enkla synvinkel från min sida. Bristen på taktkänsla är en annan sak. Kanske måste man ta timeout även om motståndarna reducerar eftersom spelarna får panik. Kommer ihåg Tommy Sandlin som firade jul på sommaren eftersom laget alltid spelade bättre efter juluppehåll. Tyckte kanske att Öhman tryckte på att tjat varje träning snarare sätter hinder och skapar osäkerhet och frågetecken kan vara en orsak till det hela. Så en ny röst hoppas jag ändå på ”räddar” upp denna säsongen. Det finns många poäng kvar att spela om, även om det hoppet minskar, men förhoppningsvis blir det ändå inte kval nedåt.

  8. Lena

    En tuff uppgift för fagervall att vända denna nedåtgående spiral.. inte nycker tid.. dessutom måste spelarna med hjälpa till att vända detta sjunkande skepp.. önskar han all lycka..

  9. Rolf

    Min teori är att man redan i somras rekryterade Fagervall som näste tränare. Men man ville vänta ut Tommys kontrakt. För vi har ju inte råd både med en GM och sportchef. Nästa år står Fagervall i båset och jobbar tätt med en NY sportchef som han är med och rekryterar.

  10. Jn

    Be Blixt om hjälp. Han är mer än bra polare med Fagervall och han känner stora delar av laget och har säkert 100 idéer om vad som bör göras för att någon ska slippa ta det jobb han en gång hade…
    Det man ska tänka på är att ”hans” lag hade en mini budget, det är inte dagens problem…

    • A

      Nej för helvete. Vi ska inte ha Blixt in och grotta i någonting som heter Björklöven ever igen.
      Grönberg däremot skulle göra det lite vått i byxan om han axlar rollen som SC igen.

  11. Anders

    Bra agerat tycker jag.
    MEN som sanningen är, Är det sportchefen som sätt ihop detta lag. Där är den mest skyldiga.
    En supertränare kan få en eller två division1spelare att producera och klara sig i Allsvenskan, men inte ett halvt lag. Det är övermänskligt. Man kan inte koka soppa på en spik.
    Här kommer tyvärr frukten av Daniel Johanssons värvningar och kontraktsförlängningar som ibland legat konstigt nära hans egna rörelser i föreningar som Piteå och Mariestad.

    Då blir det så här. Då hjälper det inte att värva in nån utlänning med tufft namn, skadan är redan skedd.

    Min åsikt.

  12. bror

    Undrar om Fagervall tror innerst inne att det går att få detta lag till ett vinnande lag?
    Man kan bara hoppas och se men är tveksam om det går. Finns det kvaliteer till att plocka fram,
    har då sällan visats sig hittills förutom några matcher i mittrundan.
    Nä ..nog får man ta in ett par bra backar först då kanske!!

  13. Knutte

    Åkerblom var för mjäkig med spelarna. Röt aldrig utan gick omkring. Man måste ta hänsyn till åldern på spelarna. Så unga måste hjälpas framåt med morot och piska. Såg inget av detta från tränarens sida. Fager kommer att visa en annan attityd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.