Björklöven har svårt i guldgallret

Tävlingen guldgallret som ska utse årets junior i allsvenskan är igång igen, men den här gången är Björklöven utan egenfostrad representation med chans i tävlingen.

Guldgallret är ett pris som tilldelas HockeyAllsvenskans främsta junior (20 år eller yngre). C More delar ut priset tillsammans med HockeyAllsvenskan. Vinstsumman är 100 000 kr som tillfaller vinnande juniors klubb och dess ungdomssektion.
Priset är instiftat för att stödja och främja ungdomsverksamheten inom svensk ishockey, genom att uppmuntra och uppmärksamma unga talanger.

Så skriver hockeyallsvenskan på sin hemsida.

I år är det 1997 som är gränsen för att delta i guldgallret och Björklöven har den här säsongen ingen egenfostrad spelare som ska ha någon chans i tävlingen.

Ett par juniorer har fått sitta på bänken i a-laget, mest intressant är Filip Åhström som kanske i framtiden kan vara något för det här priset. Dock är det bara Samuel Lundberg och Andreas Vikström som har fått chansen fler gången och Andreas Vikström i hela 16 matcher. Han har dessutom gjort en assist och ingen skugga ska falla över Andreas och hans prestation, men han är den enda junioren som verkligen fått chansen i laget under säsongen. Dock om vi ser till de andra klubbarna i serien är Björklöven långt efter. Modo t.ex. har gett 12 juniorer rejält med chanser den här säsongen och flera har fasta platser i laget.

Allt har sin förklaring i att Björklöven inte har något J20-lag i Superelit och Björklöven har skickat riktigt bra juniorer till många SHL-klubbar, men det är som det är.

Björklöven har dock Adam Werner och han borde kunna vara med ganska långt fram i tävlingen. Werner är visserligen Färjestads spelare, men spelar sin hockey i Björklöven, så även detta år när Björklöven har det tunnsått på egna juniorer i a-laget har Björklöven ändå någon med bra chans i guldgallret.

Den 8 februari 10.00-17.00 sker omröstningen om vem som ska representera Björklöven i guldgallret. Läs mer här om tävlingen. 

3 mars utses vinnaren i tävlingen som juryn bestående av nedan stående bestämmer:

Tomas Ros, Sportbladet
Uffe Bodin, Hockeysverige
Johan Svensson, Expressen/MrMadhawk
Malin Fransson, Dagens Nyheter
Mike Helber, C More
Harald Lückner, C More
Ida Björnstad, C More
Sonny Lundwall, Ligachef HockeyAllsvenskan
Tommy Boustedt, Generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet
Nicklas Lidström, F.d professionell ishockeyspelare
Tomas Montén, Förbundskapten Juniorkronorna
Jonas Gustavsson, HockeyAllsvenskan.se

Frågar ni mig är det öppet mål på att Jonathan Dahlén vinner guldgallret i år. Hans 16 mål (26) poäng på 32 matcher och hur han driver laget offensivt är för mig outstanding. Detta trots att lagkompisen Elias Pettersson har 29 (12+17) poäng så anser jag att Dahlén är något bättre just nu.

Vilka andra sticker ut? Fredrik Karlström i AIK har haft en otrolig utveckling den här säsongen och med 20 (7+13) poäng har han imponerat och det speciellt med tanke på att han knappt kom med i laget inför säsongen. I AIK finns också Jesper Bratt som är en supertalang och 16-årige Nils Höglander som gjort 8 poäng på 16 matcher. I Modo sticker Jesper Lindgren ut även om han haft en lite sämre säsong än väntat i allsvenskan (12p, 1+11), även Lukas Wernblom som är född 2000 är spännande och Jesper Sellgren spelar på hög nivå som junior i Modo, precis som Jacob Stenquist .Även Lukas Zetterberg, Västerås har fått ett rejält genombrott med en ledande roll som junior och 18 (7+11) poäng. Till sist nämner jag Alaexander Younan i Vita Hästen som känns spännande.

Min topplista ser ut så här:

1. Jonathan Dahlén, Timrå
2. Elias Pettersson, Timrå
3. Fredrik Karlström, AIK
4. Lukas Zetterberg, Västerås

Jesper Lindgren, Modo

5. Alexander Younan, Vita Hästen
6. Per Höglander, AIK
7. Adam Werner, Björklöven

Är jag ute och vimsar?

Tidigare vinnare har varit:

2010: Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna

2011: Markus Ljungh, Västerås

2012: William Karlsson, Västerås

2013: Filip Forsberg, Leksand

2014: Lukas Bengtsson, Mora

2015 och 2016: Robin Kovacs, AIK

2 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Okej, jag var inte på den matchen. Jag var bortrest då. Det är en av få matcher jag inte sett så den har jag inte koll på. Kul för Emil. Skillnaden är dock att i Modo t.ex. har åtta juniorer ordinarie plats i laget och ytterligare åtta har spelar mer än en match. 12st av de 16 som spelat har fått spela ett flertal gånger. Björklöven kan kanske komma dit, men som det är just nu har det varit få juniorer som verkligen fått chansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.