Fagervall tar över – typ allt!

Daniel Johansson får gå från Björklöven, det var väntat, men inte bara det. På tisdagen släppte Björklöven även att Joakim Fagervall fortsätter som tränare i tre år. Mer oväntat.

Björklöven släppte en bomb på sin hemsida under tisdagen. Daniel Johanssons kontrakt förlängs inte. Istället tar Joakim Fagervall över Johanssons arbetsuppgifter med lagbygget. Ryktet som sa att Johansson erbjudits nytt kontrakt hörde jag, men trodde aldrig på och valde att inte skriva om i bloggen. Det var aldrig sant. Johansson fortsätter administrativt säsongen ut. Det var väntat, det skrev bloggen att det skulle hända redan samma dag som Fagervall blev klar för Löven och det har jag hållit fast till hela vägen. Dock att Fagervall nu skriver kontrakt över ytterligare tre år som huvudtränaren och att han efter den här säsongen ska lämna de sportsligt övergripande bitarna och satsa endast på huvudtränarsysslan. Det hade jag inte kunnat ana för fem öre. Nu ska han visserligen fungera som sportchef under våren och sedan vara med och ta fram en ny sportslig organisation. Men ändå. Jag såg det inte komma.

– Jag brinner enormt mycket för både föreningen och uppgiften. Vi ska vända på detta och ta kliv framåt. Jag kände det under matchen mot Mora senast, att det är härligt att vara tillbaka i hetluften – i båset med spelarna. Det kändes också fantastiskt att få det mäktiga publikstödet, trots att det gått knackigt för oss. Nu vill jag att vi ger tillbaka till publiken, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Ja, vad ska man säga om det här. Det finns flera detaljer att bena i.

1. Att Joakim Fagervall skrivit ett treårskontrakt med klubben som huvudtränare är i sak mycket positivt. Fagervall är en erfaren tränare med hjärta för klubben, med pondus, kunnande, ett bra ansikte utåt som kan ta klubben uppåt. Jag tror stenhårt på Fagervall som tränare och ser det i sig själv endast som positivt. Det känns väldigt märkligt när Fagervall lämnade SHL och Luleå för att ändra inriktning på karriären. Nu tar han ett jobb på lägre nivå för att göra det gjorde innan. Fagervall har sina anledningar, det är en helhet familj, kärlek till tränarsysslan eller vad det nu är, så han vet vad han gör, men visst känns det lite märkligt att det blev så här.

2. Att Fagervall tar över lagbygget och sportchefssysslan under våren är i sig inte det något konstigt heller. Daniel Johansson ska bort från klubben och då är det rätt att han inte ska vara inne och peta i lagbygget. Fagervall ska trots allt vara tränare även framöver och då är det lika bra att han får bygga laget även det inte är hållbart i längden att ha båda rollerna. Ingen orkar det i en klubb som Löven över tid. Fagervall kommer helt klart kommer att tvingas jobba övertid för att hinna med allt han ska göra.

3. Björklöven är verkligen en klubb som spretar. Först tar de in en GM trots att de har en sportchef, nu ska GM sköta allt istället och sedan övergå till att bara vara tränare. Det flänger och far i upplägg, organisationsstrukturer och det är svårt att veta riktigt hur klubben vill gå in i framtiden. Det finns ingen röd tråd genom verksamheten rent generellt. Det flängs hit och dit. Just den röda tråd som nu Fagervall skulle skapa sportsligt. Nu står han i båset de kommande åren istället. Dock fattar jag varför de gjorde så här. Fanns chansen att knyta Fagervall som tränare och då tog man den, men det går inte att komma ifrån att den här klubben är som en konstant röra där inget är förutsägbart. Förhoppningsvis kanske de kan rekrytera rätt sportslig organisation som Löven kallar det, eller sportchef som det kommer att bli. Kanske kan den nya sportchefen bli den kontinuitet Björklöven söker tillsammans med Fagervall.

4. Det blir dock så återigen att Björklöven kommer att få en sportchef som får allt i famnen. Fagervall kommer att bygga det lag han vill ha, sedan kommer en sportchef som han och styrelsen rekryterar in och då blir det svårt för den att kliva in och domdera över Fagervall, för normalt är ju en sportchef överställd tränaren. Här väljer Fagervall i princip sin egen chef. Det blir en lite skum situation där den sportchefen blir lite handikappad, men som sagt, jag fattar varför Björklöven gör så här.

Björklövens framtid hänger nu i stort i Fagervalls händer och visst är det så att den varit i klart sämre händer många år på slutet. Jag tror att det här var en bra dag för Björklövens framtid.

9 kommentarer

  1. Anders

    Åh äntligen. Daniel Johansson är äntligen borta.
    Denna säsong är redan för sent, men nästa och framtiden.

    Nu kanske vi kan bygga en stomme inför nästa säsong som är lite bättre än division1mässig.

    You go fagge

  2. Matte

    Många positiva saker med detta, bl a att sportchefen nu borde prata samma språk och förse tränaren med de spelartyper han önskar 😉

    Frågetecken?
    Ja, några… Som Du säger Gustav – hur ska organisationen se ut i framtiden? Likadan eller ska den ändras igen?
    Ska den se likadan ut, vilket jag hoppas, krävs en väldigt stark men prestigelös person i rollen som sportchef (som jag tycker ska GM-positionen också).

    Överst på min önskelista står fortfarande Fredrik Grönberg.
    Tycker och tror han har ovanstående egenskaper. Han känner till föreningen men är inte ”smittad” av historien utan har fortfarande fräscha ögon och vågar bevisligen sätta en ny prägel och standard. Dessutom har han i högsta grad deltagit/bidragit till nuvarande organisation.

    Men nog om det och det finns säkert andra förslag och kandidater – tills vidare är Fagerwall den rätta och bästa lösningen!
    För även om Dalle hittat några starka nyförvärv har han inte det som krävs!

    • Anders

      Grönberg kan vi nog tyvärr räkna bort.
      Enligt rykten så blev han inte bra behandlad sista svängen här och om det jag hört stämmer, så skulle jag aldrig komma tillbaka hit.

      • Matte

        Ja, det är väl inget troligt scenario, tyvärr…men drömmer och hoppas gör jag tills vidare.

        Om inte annat hoppas jag att dom hittar en stark karaktär med influenser, kontaktnät och meriter från en annan större klubb.
        Undantaget Patrik Sundström (vilket ändå är en utopi) vill i alla fall inte jag se någon intern rekrytering eller person med tidigare uppdrag eller erfarenheter inom klubben.
        Vi behöver nytt blod och nya idéer där man vågar flytta och utmana befintliga gränser och där man vågar ta några nya vägar.

  3. Janne

    Mycket sämre kan det knappast gå även om Faggy inte var nån supercoach sist han var här. Men ok…Löven behöver en supersportchef! Ulf Dahlén eller Harald Lückner skulle säkert locka bättre spelare. Fast vem det än blir krävs ett mycket tyngre Löven med fokus på en stark defensiv. Vågar man tro på detta verkligen…vinnarkulturen verkar ha dött från styrelsen ned till senaste panikvärvningen.

  4. Olle Jonsson

    Jättebra med Fagervall på långtidskontrakt MEN tittar vi på truppen så är det trots ”satsning på hemvändare” inte någon direkt satsning på yngre spelare som så småningom kan BÄRA Löven till nya höjder. Tittar man på andra allsvenska lag så fyller man på med unga hungriga spelare hela tiden i sina trupper. Och då inte bara ur egna led utan som lån från andra klubbar. En väldigt billig lösning och även mycket bra lösning på sikt där unga lovande juniorer får FÖRTROENDE att spela.
    I löven finns fortfarande något slags komplex för att spelare utifrån skall vara någon slags helgonlösning men det finns så många exempel på hur FEL detta tänk verkligen ÄR. Är det någon som tvivlar så titta i laguppställningarna i andra lag. Modo, Oskarshamn, Vita Hästen, AIK mflr
    Långsiktigt kan vi inte bara hitta gamla urdankade spelare som skall frälsa Björklöven det håller INTE.

    Trits vårt prekära läge så längtar vi alla ”Lövenfans” efter egna produkter/lokala produkter som får förtroende att med hjärta(vilket långtifrån alla) bära vårt Löven till SHL så småningom.

    Jag tror att Fagervall med stab MÅSTE ta sig en ytterligare och allvarlig funderare på om man inte långsiktigt ändå måste ge de yngre spelarna lite mer förtroende. Man har kontrakterat en lokal produkt alldeles nyligen men vad ger det honom för signaler om man inte ens spelar de spelare som man haft ute i andra organisationer och som nu kvalt att komma hem. Jag är helt övertygad om att ”HJÄRTAT” är det inget fel på utan det handlar om förtroende från den egna organisationen.

    Håll ut vi kommer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.