Matchdag – Västerås borta

Efter den snöpliga förlusten mot Mora väntar nu Västerås i en riktig streckmatch och det är kanske säsongens viktigaste och mest ovissa match som väntar.

Att Västerås skulle vara något annat än ett topplag hade de flesta förstått, men att säsongen skulle bli så tuff som den blivit, det var det få som anat, men laget har haft svårt att hitta en identitet efter många år med spektakulära värvningar, stjärnor, satsningar och hårsmåner från SHL. Nu utan identitet har hela säsongen handlat om en kamp i botten. Det har dock tagit sig lite på slutet.

Västerås kommer från en vändning från 0-1 till seger 2-1 borta mot Södertälje, före det vann de med 3-2 efter förlängning borta mot Vita Hästen och innan det 2-1 hemma mot AIK. De kommer alltså med tre raka segrar in i den här matchen och är nu alltså bara ett poäng bakom i tabellen. Västerås är dock det lag som gjort minst antal mål i serien med 79 stycken.

Historiskt har Björklöven haft väldigt svårt med Västerås, men med tanke på att VIK är en helt annan förening och ett helt annat lag än för ett år sedan känns det irrelevant. Dock så har lagen vunnit varsin match den här säsongen, 2-0 till Västerås i ABB Arena Nord och 5-4 till Björklöven i T3 Center. Det finns alltså inte så mycket att ta på där heller.

Det känns otroligt ovisst inför matchen. Det är en match som betyder oerhört mycket för båda lagen. Visst säsongen är inte över om det blir en förlust, men känslan att vara på rätt/fel sida strecket betyder en hel del. Speciellt för två klubbar som har det svårt just nu. Björklöven har ju sparkat allt och alla på slutet, men har allafall sin fina ekonomi att falla tillbaka på och ja, nu även Fagervall.

Det har varit rörigt i Västerås inför säsongen. Delvis hade de stora ekonomiska problem efter förra säsongen, de sparkade sin sportchef under förra säsongen, sparkade tränarna och var nära konkurs, men VIK sparkade också klubbchefen Johan Fägerblad och ordförande Mattias Jonsson gick in som tillförordnad klubbchef i dubbla roller. Nu i förgår blev det klart att Mats Brokvist som varit involverad i klubben som ungdomstränare och supporter. På något sätt har Västerås börjat att hitta någon slags trygghet i klubben efter kaoset i våras och somras. Nu ska de bara kravla över nedflyttningsstrecket sportsligt också.

Jag tror på en ganska snål tillställning med två lag som inte vill förlora. Frågan är bara vilka som vågar mest, vilka som tar initiativet i matchen som finns där att ta. Jag tycker att Björklöven ska vara bättre på pappret, men Västerås har en bättre form, Björklöven har fått en nystart med Fagervall och pressade Mora senast, men Västerås har hemmaplan och Björklöven har varit seriens sämsta bortalag. Det är mer ovisst än någon annan match den här säsongen.

Laget: 

Laget släpps vid 11.00, men så här ser ett preliminärt lag ut:

Linus Fernström/Adam Werner

4 Jonas Emmerdahl – 16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 19 Austin Farley – 36 Zach Hamill – 14 Cody Murphy

55 Simon Fredriksson – 37 Jacob Andersson, 91 Joakim Högberg – 6 Kim Karlsson  – 29 Isak Stenlund-Ädergrahn

57 Stefan Andersson – 12 Niklas Pavel, 28 Lucas Sandström – 24 Tobias Hage – 18 Axel Ottosson

33 Marcus Jonsson –  74 Stefan Öhman – 20 Mattias Granlund

51 Christian Bull

Nicklas Johansson skadades senast mot Mora, David Lindquist skakades på träning i går och därför har Isak Stenlund-Ädelgran kallats tillbaka från Sundsvall.

Mina nycklar till seger:

¤ Spetsen. Björklöven måste våga ta initiativet i matchen. Utnyttja den spets som faktiskt finns offensivt i laget. Förstalinan måste leverera.

¤ Dumma misstagen. Det går inte att spela utan hjälm, ha sex man på banan eller göra något helt idiotiskt, slå bort sanslösa passningar. Sånt måste bort.

¤ Försvara egen blå. När inte läget finns att gå framåt. Barrikadera egen blå. Tvinga Västerås att dumpa och spela det spelet. Då får de ingen rytm i spelet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi jobbar mycket med a-b-c om att jobba klart alla situationer just nu. Det är samma sak i alla sekvenser av spelet i alla delar av banan. Det finns ett jobb som måste göras och det ska göras klart i alla situationer. Vi har bra koll på Västerås, men fokus måste ligga på det vi ska göra och att vi blir konsekventa i vår. Vi är et glatt gäng med otrolig stridslusta som är sugna på att spela hockey, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤ Bästa poängplockare i Västerås har Christopher Fish varit med 21 (6+15) poäng, strax före rutinerade grisen Stefan Gråhns med 19 /7+12) och junioren Lukas Zetterberg som slagit igenom med 18 (7+11) poäng.

¤ Bäste målskytt i powerplay är just Zetterberg med sex mål före Fredrik Johansson med sex och som lag är Västerås sjua i serien med 20.00 vilket måste ses som klart godkänt för ett lag som haft problem med målskyttet.

¤ Målvakten Henrik Lundberg har varit etta och startat 26 av 38 matcher och stått för 92.92 procent och 2.10 insläppta mål per match. Lundberg är i ruggig form just nu och var sanslöst bra enligt rapporterna efter matchen mot Södertälje.

¤ Med 74.72 är Västerås seriens nästa sämsta lag i boxplay. Bara Björklöven med 69.35 är sämre. Med 8.58 utvisningsminuter per match är dock Västerås det laget som tar näst minst antal utvisningar i serien.

¤ Västerås har bara vunnit 6 av 38 förstaperioder den här säsongen. Det är lagets klart sämsta period statistiskt.

¤ Västerås har värvat in 27-årige centern Chris Langkow förra veckan som öst in poäng och mål i ECHL och förra säsongen i Slovenien, men som före det inte riktigt övertygat i AHL. Oklart om han blir spelklar till mötet med Björklöven. Langkow fanns inte på spelklarlistan under tisdagen allafall.

Sagt från Västerås-håll:

– Laget hittade ett sätt att vinna på senast Det ska bli roligt att möta Björklöven hemma. Det är en väldigt viktigt match, men vi stirrar oss inte blinda på Björklöven, de är 14 matcher kvar av säsongen, men vi har en bra känsla i gruppen och ser fram emot matchen. Självklart kan det finnas nerver iför matchen, men det gäller att inte göra matchen större än vad den är och spela hockey, våga spela ut och göra det vi kan, säger tränaren Krister Olsson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Västerås och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

  1. Ronny Edvardsson

    Ett förslag, John Slettvoll kanske kan hjälpa till i föreningen om det behövs eller om han inte vill?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.