Jonsson, Salomonsson och pengarna

Salomonsson säger att Fagervall har pengar att värva för och Tommy Jonsson är lite sur på Björklöven. Det var dagens två nyheter kring Björklöven.

Tommy Jonsson berättar i en öppenhjärtig intervju med hockeysverige.se att han parallellt med att få sparken från Björklöven samtidigt gått igenom en skilsmässa och att det var väldigt tufft.

Där ger han också Björklöven som förening kritik.

”Det tog väldigt hårt med tanke på den säsongen vi hade innan och där vi efter den satte oss ner och gick igenom väldigt grundligt berättade, inte bara min åsikt utan varandras åsikter, om vad vi behövde göra för att Björklöven skulle bli bra på sikt. I och med att jag kände att vi alla var överens, vi gjorde om väldigt mycket i spelartruppen och satte in en annan typ av fyskultur, hade ett annat fyskrav på spelarna som vi visste att vi inte skulle uppnå den här säsongen men att vi ändå var på god väg… Jag tycker ändå att vi började väldigt bra på försäsongen och jag såg bra signaler under matcherna vi spelade. Vi hade dessutom en otroligt bra grupp, vilket jag tror att dom fortfarande är. Den gruppen trivdes jag oerhört bra med. Olyckligtvis kom vi in fel i serien. Vi spelade bra men förlorade hockeymatcher. Det går ut på att skapa positiva resultat och det gjorde vi inte.  ”

”Jag tycker det är olyckligt att det här sker. Jag tror fortfarande på det här laget och jag hoppas att man får ett annat lugn i föreningen. Det är vad klubben behöver för att lyckas i framtiden. Det är i alla fall min övertygelse. Jag tycker inte om det jag ser och det är inte bara för att jag själv varit inblandad.”

Detta är två av citaten som Jonsson sa till hockeysverige.se i intervjun och visst är det i grunden genomruttet att sätta sig ned efter en säsong, rita upp planer inför nästa och framtiden, värva spelare efter dessa planer och sedan sparka tränaren efter fem matcher. Är det så illa då borde tränaren fått gå redan efter förra säsongen eller så ska han få vara kvar. Annars är det bara att vara inkonsekvent och hattig i vad man vill. Det är också precis vad Björklöven har varit. Nu tror jag på vägen de nu går med Fagervall, jag tror att om Fagervall kommit in ett par månader tidigare hade Jonsson fått gå efter säsongen, men nu kom han in väl sent och då blev det så här. Det går inte att komma ifrån att det blev riktigt illa och att både styrelse och sportchef helt klar inte hanterade det hela bra. Det är bara att inse. Jag hoppas Björklövens styrelse över de senaste säsongerna fattar hur fel allt blivit även om jag tror på Fagervall nu.

Att Tommy Jonsson haft det tufft och att avskedet från Björklöven dessutom krockade med privata problem är naturligtvis tråkigt och det är ovanligt att någon inom hockeyn så öppet går ut och berättar om sånt. Just det är lite uppfriskande ändå. Det är ju människor som håller på med hockey. Att han fick gå från Löven var inget konstigt, han presterade inte, hur han fick gå, att få förtroende och bygga om laget och sedan få sparken efter fem omgångar. Det var bara illa i sig.

Den andra nyheten:

”Ekonomin är ingen begränsande faktor”

Så sa ordförande Mikael Salomonsson angående vilket utrymme Joakim Fagervall hade att agera med värvningar till kollega Johnsson idag. Det är så att säga att ge grönt ljus när en ordförande säger så. Det är bara att räkna med att det ramlar in en eller två backar inom kort efter det uttalandet.

Sedan är det bara märkligt att höra allt prat om långsiktighet, utvecklingsarbete och annat när situationen är som den är just nu. Det vore uppfriskande att få höra någon gång. ”Det blev inte som vi tänkt oss, vi har gjort flera stora misstag, vi har justerat vår plan i styrelsen för framtiden och hur vi vill jobba och vill nå en stabilitet och långsiktighet, men resultaten är alltid det viktigaste och då får kontinuiteten ibland stå åt sidan även om vi inser att på sikt måste vi hitta den för att lyckas över tid.” Men det får vi aldrig höra. Ingen gillar att erkänna att man gjort något fel.

16 kommentarer

 1. trampolin

  Det är jättesynd om Tommy. Alla spelare som fick sparken av Tommy är inget som rör honom i ryggen?
  Det var deras eget fel – Till skillnad från Tommy?

  TJ och DJ fick bygga sitt eget lag och kollar man på meriterna så lades majoriteten av budgeten på forwards.
  En poäng på 5 matcher talar sitt tydliga språk. Björklöven lider ju fortfarande av värvningsidéerna det teamet hade och det är fortfarande spelarnas fel?
  Jag vill påstå att back- och målvaktsidan levererar i nivå med sina meriter.
  Vissa lite bättre och vissa lite sämre.
  I vissa matcher bra och i vissa mindre bra.
  Men kolla föregående säsong så såg det lika ut för dessa spelare. Varför är någon förvånad? Spelare som saknar erfarenhet från nivån blandat med några som hade en jobbig säsong.

  Kanske hade laget klarat sig om man behållt Kevin och Hutchings men inte ens där klarade ledningen att inse hur viktigta dom var i BP respektive PP. Den tidigare otroligt viktigt även i matchspelet.

  Kollar du vidare på forwards man startade säsongen med och räknar deras sammanlagda målskörd så ser du att det inte heller räcker ovanför det negativa kvalstrecket. Laget var helt enkelt byggt för ett negativt kval. Det är ingen annans fel än Tommy och Dalle själva.

  Tommy får väl visa i nytt lag vad han kan.
  Så som spelarna som fick sparken av honom och DJ fått göra.

  • Janne

   Kunde inte ha formulerat det bättre! Löven måste börja tänka som norra förorten när dom tog in Wernblom och Söderberg plus en stark defensiv. Då hände det grejer. Är detta så jädra svårt att klara av i Umeå? Modern hockey går ju att googla på om inte annat… Daniel Rahimi och Per Ledin kunde vara en bra början samt Ulf Dahlén som SC.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är just det. Det är väldigt få personer som talar i klarspråk. Fagervall är en av få som brukar göra det ibland, även Waltin kunde tala i klarsrpåk.

 2. KungsholmsLövet

  Nog är hela historien med TJ klantigt skött, man önskar ju att föreningen inte hade anställt honom överhuvudtaget. Som jag ser det så är det stora problemet att TJ nog är en tränare som kan utarbeta en intrikat taktik, men det tycks ha gått honom helt förbi att invecklad taktik kräver skickliga spelare och en spelare på allsvensk nivå kan helt enkelt inte klara av en avancerad spelmodell. Enkelhet är fundamentalt när man inte har så skickliga spelare, och TJ såg aldrig den kopplingen. Det andra stora problemet jag har med TJ är att han uppenbarligen är bedrövlig på man-management och matchcoachning, vilket känns helt centralt i en kampsport som hockey. Kan du inte hantera en grupp och ta rätt beslut och motivera under match så kommer du misslyckas mer än du lyckas. I ett harmoniskt och självgående lag så funkar TJ:s ledarstil, men i alla andra situationer kommer det inte att funka. Waltin är den raka motsatsen och jag tror att det var därför han lyckades i Löven. Han kunde få sådana egensinniga spelare som Palmebjörk och Kevin att rätta sig i ledet i tillräcklig mån för att få en fungerande enhet, det har TJ aldrig lyckats med.

  Nu har Löven två akuta problem, låt oss hoppas att Fagge kan vara mer auktoritär och få alla att dra åt samma håll (Kim, Hamill osv. måste börja spela för laget!) och så får vi se vad vi kan göra åt det andra problemet (Fredriksson, Steffe A, Högberg osv. som helt enkelt inte håller måttet) under sommaren.

  • Aje

   Ja Kevin är egensinnig , men Palmebjörk där är du ute och cyklar .Tror att det är få i Lövens organisation som månat så mycket om laget och lagkamraters mående .

   • KungsholmsLövet

    Har du säkert rätt i vad gäller Palmebjörk, men jag syftade snarare på att han bråkade med tränarna. Med tanke på vilket saftigt kontrakt han nog satt på så tror jag inte man köpte ut honom p g a bristande spelkvalité.

 3. Coachen

  Håller med Kungsholmslövet fullständigt, bra skrivet. Spelartruppen hade inte förmågan och kunnandet att spela enligt den spelidé som TJ ville. Misstaget att ha kvar honom, hans möjlighet att tycka till om värvningar till den här säsongen för att därefter sparka honom efter bara 5 matcher händer väl bara typ i Löven. Förhoppningsvis har Fagervall samma auktoritet, känsla att få ihop en grupp och få varje spelare att ge allt för laget som Waltin hade för då ser man ljust på framtiden. Vi måste få någon form av kontinuitet de närmaste tre åren både på ledarsidan och även i spelartruppen.

 4. A

  Min kommentar idag kommer inte gälla ovanstående inlägg utan handla om någonting helt annat.

  En sann Björklövensupporter, Henrik har idag fått besked om att han tyvärr inte kommer att finnas vid liv inom kort. Det är allt från några dagar till några månader, men klart är att han inte kommer att gå att bota från cancern som har spridit sig.
  Han har stått på läktaren och följt Björklöven under ett stort antal år, och även från sjuksängen på NUS under de tillfällen han har gått igenom behandlingar och operationer.
  Det är två stycken killar som på grund av detta har startat en insamling till cancerfonden, en insamling som jag tycker att det är en skyldighet att alla vi Björklövenfans sluter upp och stödjer.
  För Henrik, och för alla andra där ute som dagligen får besked liknande det ovanstående.

  Länk till insamlingen hittar ni här: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/for-evigt-for-alltid-mot-cancer

  Avslutningsvis vill jag tillägga till Henrik, om du läser här vilket jag är relativt säker på att du gör:
  Stort, stort tack för tiden du har ägnat till Björklöven. Jag vet att det har varit din flykt från vardagen. Alla vi som finns runt föreningen ser upp till dig något så fruktansvärt, och du är en riktig kämpe.
  Vi har alla den största respekten för dig som person, och jag önskar dig all lycka till i din fortsatta kamp mot Cancern och jag hoppas vid gud att du inte behöver lida när det väl kommer till slutet. Slutet som jag hoppas till så mycket är väldigt långt borta, och inte som läkarna vill påstå.

  Jag tror att jag talar för samtliga personer som stödjer Björklöven när jag säger att du är inte ensam i det här. Vi är en familj, både i och utanför laget. Det är vi som är Björklöven tillsammans, och du är en stor del av den familjen. Vi sluter upp, och vi finns för dig om det är någonting, absolut någonting vi kan göra för att ge dig några solstrålar under din sista tid.
  Jag är uppriktigt sagt väldigt väldigt bedrövad över beskedet, och jag tycker att det är så hemskt. Det är inte ett öde du förtjänar, för jag vet hur hårt du har kämpat.
  Jag hoppas att samtliga som har möjlighet hjälper till med insamlingen. Och till dig igen Henrik:

  Vi alla tänker på dig. Vi alla finns här för dig.
  Ingen viker ner sig. Vi finns här, ända in i slutet.
  Det är vi som är Björklöven! För evigt, för alltid!

  Stort lycka till..

 5. Enrico

  Är backarna största problemet? Den här klubben måste bli proffsigare i rekrytering av spelare. Som det sett ut hittills verkar man värva forwards och backar, sen ser man vilka man får och börjar pussla därefter. Då hamnar man i ett läge där vissa roller fylls av för många spelare och andra roller är underbemannade. Hur många hårt arbetande forwards har vi, som har sin styrka i att jaga i offensiv zon? Hur många små kreativa forwards har vi, som i stort sett bara tillför i off zon med puck? Har vi öht någon forward styrka i defensiva spelet i egen zon?? När man kollar zonstarter verkar det vara tombolan som styr vilka som startar off/def, i ett välbalanserat lag styrs varje byte med utgångspunkt i vilken roll som behövs just då.

  Hur skulle min forwardsfördelning se ut?

  1: Tre kompletta spelare som får kosta, gärna 3x190cm där samtliga kan producera men även sköta defensivt jobb när det behövs. Sviker formen temporärt får de jobb i 3:e ett tag, där de bör ha kompetens att fylla en defensiv roll. Tänk Jonathan Toews, Patrice Bergeron, Anze Kopitar etc. Ska kunna transportera upp pucken i banan utan större problem, och kunna hantera zonstarter över hela banan.

  Exempel i dagens trupp: INGEN. Möjligtvis Hamill el. Hage. Ädelgran om han utvecklas.

  2: Offensiv kedja med ett par pucktrollare med näsa för mål, med en center som vinner tekningar, klarar defensiven och kan skymma/gröta framför motståndarmålet. Gärna en höger- och en vänsterfattad ytter. Ska starta i off zon minst 50%, max 20 % def. Problemet med dessa endimensionella artister är att ett överflöd är ganska värdelöst då de sällan gör mer nytta i 3:e 4:e än en hungrig junior gör.

  Exempel i dagens trupp: Hage, Murphy, Farley, Lindquist, Thörnberg, Karlsson, Högberg, Hamill, Sandström…

  3: Defensiv kedja som spelar box-play, försvarar ledning, möter motståndarnas toppkedja och startar i stort sett alla byten i def zon. Bör inte behöva kosta en massa pengar, och stort hjärta ett plus.

  Exempel i dagens trupp: Ev Granlund, Öhman, Ottosson. (VEJ?, Hetta? FMS?)

  4: Tre illrar, hyenor, whatever. Full fart, jaga puck, begränsad speltid, inga korkade utvisningar. Bör kunna hoppa in i övriga formationer i strömatcher, och ska inte kosta skjortan.

  Exempel i dagens trupp: Granlund, Johansson, Messy, Sandström, Murphy.

  Ser man hur årets trupp är skapt mot dessa önskemål ser man att vi nästan helt saknar spelare för 1:a och 3:e, och har ett gigantiskt överflöd i 2:a och 4:e. Vissa spelare kan visserligen klara flera roller, och det är ett måste om man ska ha ett komplett lag med lite valmöjligheter. Men att ha offensiva spelare i defensiva roller kan vara både dyrt, korkat och ineffektivt.

  Ser man en genomsnittlig spelare i Hockeyallsvenskan är han strax under 184 cm lång. Björklöven har i år haft 4 forwards som passerat den längden; Hage 186, Ädelgran 188, Boström 187 & Hetta 187…

  Så visst behövs det nya backar, men jag ser minst lika stora brister bland forwards, speciellt defensivt.

  • Lars H

   Håller med.
   Det är några forwards som inte jobbar defensivt och De verkar inte ha fått den utbildningen under sina juniorår eller så skiter de i detta för att det är för veka tränare.
   Sedan verkar det som om tränarna har förbjudit lövens backar att tackla. Detta förhållande har gällt de senaste säsongerna. Spelare som alltid spelat fysiskt tidigare tex Warg slutade helt att tackla förra säsongen. Blev katastrof.
   I fjol hade vi Ekelund som var gjord av någon sorts eftergivligt material som man kunde åka rakt genom vid sargen.
   I år har vi teddybjörnen…
   Vi hade Kalle Lundström som vägde typ 75 kilo och tacklade ner 100kgs forwards i parti och minut. Vi hade Acke.
   Nu har vi Pavel han är inte i närheten av ovanstående. Wikström kan tackla men är lite långsam.
   Våra forwards åker omkring i egen zon och alibipetar med klubban istället för att ta bort sin kille ordentligt.
   Vi släpper in 7 av 10 mål på grund av omarkerad 3e eller 4e spelar bland motståndarna.
   Inga backvärvningar i världen kan fixa bort forwardsens jobb.

  • trampolin

   Så sant som det är sagt.
   Men med bra backar kan du dölja mycket och med en fenomenal målvakt kan du dölja ännu mer?

   Var det Svennis som så att lag byggs bakifrån och framåt?
   Här har väl Björklöven fuskat lite och kanske haft lite bråttom.

   En stomme behövs.
   Nu blir nog några arga men Kevin är en nyckel eftersom den typen av kvalitet finns egentligen inte i hockeyallsvenskan.
   Jag vet att det finns målvakter med bättre snitt men inte på samma sätt. Kolla bara vad han gjorde mot Rögle och i viss mån mot Malmö. Så bra lag finns inte idag i hockeyallsvenskan.

   • Enrico

    Kevin var bra första säsongen när Mattsson konkurrerade, men ifjol var han ingen frälsare. Tolka mig rätt, jag gillar Kevin som keeper, men inte ens Carey Price skulle räddat lövens säsong, och de målvakter vi har är vårt minsta problem.

    Min analys av forwards är mer en tanke om kommande säsonger, ska vi värva forwards i år är det Boström, VEJ eller liknande. Backbesättningen kan kortsiktigt förstärkas för att rädda säsongen. Niklas Hjalmarsson & Viktor Hedman?

 6. Daniel

  Om man kan ta in tva bra backar eller en av absolut topp niva vilket ar da bast ? Cash till tva topp backar finns knappast eller ? Men det kanske gor det eftersom det inte ar sa manga matcher kvar…

 7. Sailorn

  Jag tvivlar på att Löven har pengar till värvning trots vad de säger.

  De betalar ut två tränarlöner utöver vad de betalar till den nuvarande organisation och jag tror inte något allsvenskt lag har de marginalerna.

  Löven fortsätter att köra kortsiktigt, vad händer nu om det blir 5-6 raka förluster (de har två redan) med Fagerwall, får han sparken då eller är han värd att få fortsätta? Och då ställer man sig frågan, vad har nu Löven vunnit på att sparka TJ och Åkerblom? Ingenting vill jag påstå, Löven ligger ju näst sist i all fall.

  Hade Lövens ledning varit smarta och mån om föreningen så hade de skitigt i fansens gapande om att ge tränarna sparken ( inte sett resultat ännu av deras önskemål) och låtit både TJ och Åkerblom varit kvar men Fagerwall (om ha nu är så bra, jag tvivlar) hade fått göra de sällskap i båset. Ekonomin hade varit intakt och de hade gett än mer styrka åt tränarstaben men eftersom styrelsen är vek mot ”fansen” så ser de kortsiktigt och kontinuiteten kommer aldrig att finnas i Löven.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Löven har inte dragit på sig några nya lönekostnader. Båda tränarna som klivit in har ju funnits i organisationen avlönade redan. De har 8 miljoner i eget kapital. De är seriens mest välmående klubb ekonomiskt. Det har med 100 procents säkerhet pengar att värva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.