Rysligt svårt läge för Löven

Björklöven är under kvalstrecket  för första gången sedan omgång 11, men den här gången tyder allt logiskt på att det är för att stanna.

Det är 13 matcher kvar att spela. Björklöven ska möta alla lagen en gång till. De ligger just nu två poäng efter Västerås (som har fyra raka segrar) samt sju poäng bakom AIK och Vita Hästen.

Björklöven har vunnit en av de elva senaste matcherna, släppt in 49 mål och gjort 24. 49 mål, det är 4,54 insläppta mål per match.

Ser vi till logik, tendenser och skeende så spelar Björklöven kvalspel i mars och april för att hålla sig kvar.

Inte mycket tydde på något annat mot Västerås på onsdagen, det enda som talar mot detta just nu är att Joakim Fagervall tagit över som headcoach och att många tycker att han är rätt man inklusive mig.

Matchen mot Västerås då.

Björklöven inledde försiktigt, blev tillbakapressade, men det kändes ändå helt okej måste jag säga. Björklöven var ganska samlade, Joakim Högbergs utvisningen hade han inget val och där spelade Björklöven ganska bra i boxplay. Stefan Anderssons utvisning var riktigt onödig, han var ute och vimsade och fastnade med klubban, Det var den kritiska punkten i första perioden, men då kontrade Mattias Granlund in 1-0 istället. Läckert av Granlund och han blev nästan lika glad som i Mora där han gjorde säsongens första mål.

Här skulle många lag i Björklövens prekära lägen spela kontrollerat lugnt, låta Västerås gå bort sig, men Björklöven kan bara inte göra det den här säsongen. Det finns inte i spelarna. Tre tränare, 39 matcher, det fungerade ett kort tag under Åkerblom, men nej inte i övrigt.

Istället tog Jacob Andersson en slashing, seriens sämsta boxplay levererade 1-1 till Västerås. Nu var det Pavel som missade att kliva på kroppen på Wikman och Messy kom på mellanhand och kunde inte stoppa 1-1 målet. Sedan efter det här målet och framåt var det i stort sett hela havet stormar. Jonas Emmerdahl lyckades skjuta in sin egen retur till 2-1, men det blev inget lugn alls i spelet för det. Utan Frycklund bjöds på ett friläge när Björklöven bytte som ärtor och Farley som först hade chansen att avvärja ramlade, Fredriksson som kunde klivit på kropp stötte och gick bort sig.

På 2-2 täckte Fredriksson sin målvakt istället för att kliva ut mot spelaren och ta bort skottet. Dock ska det sägas att Marcus Bergman gör det väldigt smart som istället för att gå på puck, tar bort Högberg med kroppen, ger yta för Gråhns att ta pucken, dra på sig bevakning, spela Simon Karlsson som nätade. Passivt av Björklöven, men ganska väl genomfört av Västerås.

Sedan visade Rasmus Edström varför Björklöven släppte honom. Jösses vilken indianare han slog till Ädelgran som la till Ottosson som var iskall i avslutet. 3-3 trots att Björklövens spel var ett kaos. Ytterligare ett läge att stänga poäng i matchen som Björklöven inte visade intresse att ta.

Istället tog Mattias Granlund en tripping och Björklövens boxplay levererade igen. Visst Werner tar täckt, men var det någon av puckarna som han hade kunnat ta var det den här. Ja, han såg inte, han kan inte lastas, men ska du vinna matcher åt Björklöven som målvakt måste du ta även något av de målen. Det tragiska är att Björklövens målvakter gör ganska bra matcher just nu, men det syns inte alls i statistiken.

Matchavgörande 5-3 målet är sedan Simon Fredrikssons mål. Han kladdar på blå och jag tror att han kladdade sig ur laget. Om ni frågar mig så har Björklöven en ny back klar inom kort och Fredriksson bänkas. Vi får se om jag får rätt för Fredrikssons insats var en av de sämsta individuellt av ett Björklöv den här säsongen. Det går inte att bli mer teddybjörn. Även Västeråsarna på pressläktaren var förvånad att han fick fortsätta spela efter 5-3 målet. De frågade mig: ”Hur dålig är sjundebacken om han får fortsätta spela”.

Att sedan Hamill gjorde 5-4 var mest kosmetika. Det var i sig nyttigt att Hamill som inte gjort så mycket väsen av sig på slutet fick näta, men sedan lyste det av desperation från båda lagen på slutet. Västerås var livrädda att tappa ledningen, de är trots allt ett uselt lag av allsvenskan mått som legat i botten hela säsongen, men Björklöven var nästan mer paniska. Lukas Ekeståhl-Jonsson skott ur omöjlig vinkel med 20 sekunder kvar var symptomatiskt för Björklöven. Fel beslut grundade på stress och obekväma känslor. 6-4 i baken.

Fagervall har alltså äntrat som tränare. Han ska vara i Björklöven i tre år. Han är bestämd, han läste in sig efter matchen med laget. Han har fått ett antal träningar så här långt. Han har allt i sina händer, han är tränare, sportchef, klubben, ja allt, men än så länge är det enda vi fått se är ett lag som kämpar lite mer, som visar karaktär att inte ge upp, men det är samma misstag, det är samma delar av spelet som felar. Räcker det verkligen med att kämpa i 13 omgångar till för att vända det här. Näe, något annat måste också hända. Något annat måste bli bättre i spelet. Det är sannerligen en tuff uppgift han har Joakim Fagervall.

Till sist.Jag gillade en sak Fagervall sa om boxplay. Spelar du dåligt försvar så spelar du dåligt bopxlay. Ska vi får till boxplay handlar det i grunden om försvaret som helhet. När jag funderar på det så har han rätt där. Björklövens boxplay är inte bättre än deras försvar.

15 kommentarer

 1. Ronny Edvardsson

  Hej Gustav Pettersson!
  Det du skriver på denna webb adress på internet
  Läser dom som jobbar i föreningen detta tro?
  Tack på förhand…..Ronny

 2. Matte

  Rahimi och Acke skulle smaka mumma. Sen tror jag inte att det är omöjligt att Palmebjörk kommer tillbaka. Han gillar Fagervall å jag tror att det är ömsesidigt.

  Vore det inte läge att värva nån back och låna 1-2 andra som får för lite speltid i SHL? Tänker så de hinner spela in sig i laget ordentligt, tiden är knapp. Jag förbereder mig för ett plågsamt kval, det borde Löven göra också…

 3. Magnus

  Håller med om vad skriver Gustav. Förmodligen behövs 2 backar för resten av säsongen. Sedan så känns det så rätt att Åkerblom gick. Han som hela tiden sagt att man har bättre backar än Pavel som varit bänkad. Pavel är resor bättre än Fredriksson och då kommer han från div 1.

 4. Ronny Edvardsson

  Man skriver ju för Folk skall läsa detta….och om man kan på verka saker och ting så är det bara trevligt. Några matcher kvar, sedan får man se på vilket sida om Sträcket Löven är då. Ronny

 5. Sailorn

  Hej

  Byt tränare, då funkar det eller hur? För det är ju det alla Lövefans skrikit om hela tiden.

  Och man undrar ju varför Fagerwall inte dög 2008 men nu duger han i tre år.

  Felet är med Löven att de saknas klubbkänsla, ledarskap o kontinuitet, och inte hjälper det att ”Lövenfansen” är tyst på läktaren, skriver banderoller eller vänder ryggen till, är ju bara barnsligt.

  • Löve

   Att jämföra Fagge med hur han var -07/08 är ju bara befängt och ogenomtänkt.
   Han har väl ändå tonvis mer rutin nu än då.
   Helt rätt val av klubben.

 6. Zach Hamill

  Du får det att låta som att spelarna tar onödiga utvisningar? Men som jag sett det hela säsongen så tar man inte utvisningarna för att man inte tar jobbet, utan att man helt enkelt kvalitémässigt inte hinner med.
  Efter såhär många omgångar så kan man inte längre säga att det handlar om svacka, gruppdynamik, det mentala etc.
  Det är endast fansen som vågar peka på exakt vad som är fel. Vi har minst 8-9 spelare som helt enkelt inte håller måttet.
  Stefan A, Jacob A, Fredriksson, Granlund, Marcus J (6p på 37 matcher!), Niclas J, Christan Bull, Joakim Högberg, Stefan Öhman (kaptenen som ska visa vägen har levererat 10p på 31 matcher och -9).
  Sen ska vi inte prata om dom som ska leverera, Kim Karlsson , Zach Hamill, Lucas Sandström.
  Det är ett katastrofalt lagbygge med ett gäng spelare som inte håller måttet och resten är svaga karaktärer. Förhoppningsvis kan vi klara kvalet med 1-2 nya spelare och sen är det rensning som gäller!

  • Kungsholms-Ubbe

   Helt rätt, Zach. Tabellen ljuger inte så här långt in i säsongen. Vi är, just nu, seriens näst sämsta lag och det är bara att hålla tummarna för att Jocke Fagervall kan lotsa fram det här laget till ett förnyat kontrakt. Det här felbyggda laget kommer inte att göra det enkelt för Jocke till nästa säsong då 10-12 spelare ska bort och nya in. Det kommer att ta tid att bygga ett bra lag till nästa säsong också, så det är bara att göra sig beredd på ny hjärtklappning, men inte byter jag klubb för den skull. Det är Björklöven som gäller, alltid Björklöven !!

   • Zach Hamill

    Jag vill påpeka att jag förstår att man inte vill hänga ut enskilda spelare i media, därför så säger Fagervall att det inte är individuella spelarmisstag som är problemet.
    Men förväntar mig att han tar diskussionen med styrelsen att vi måste förstärka med minst 2 backar och lyfta bort Fredriksson och Stefan A.

    Men som supporter blir man ju skogstokig när man tittar match efter match och båda dessa herrar blir frånåkta, och samtidigt är det ingen som gör något. Ingen bänkar dom, ingen nämner något om problem på backsidan etc.
    Man startar ju undra ”Är alla i sportsliga ledningen blinda? Det är ju såååå uppenbart!”, men jag drömmer om att dom självklart ser detta också.

    Stefan A är väl extra känsligt då han sitter på kontrakt över nästa säsong också. Men det är ju ett problem man får se över när säsongen är avklarad. Nu gäller det att hålla sig kvar!

  • Löve

   Håller med om mycket.
   Dock reagerar jag på vissa av spelarna som du väljer att ta upp.
   Messy är inte värvad för att göra poäng. Håller hög nivå i allsvenskan som energispelare och brukare.
   J.A är ung och utvecklingsbar och kommer på sikt att bli en väldigt bra offensiv back. Dock borde han matchas med någon som kan ta ett större defensivt ansvar. Att låta honom spela med Fredriksson är ju dömt att misslyckas.
   Sedan väljer du att ta Öhman som exempel även där på poäng och inget annat. Men han spelar i en mer defensiv roll i år och i fjol, mest i en 4e lina. Är inte för än de typ 2 sista matcherna han fått börja spela pp.

   Medan för 2 säsonger sedan hade han ett väldigt bra poängsnitt men spelade då i en offensiv roll.

   Men det är klart även jag skulle vilja ha spelare som snittar 40p / säsong genom alla 4 kedjor.

   Nääää måste göra en bedömning ut efter vilka roller de har i laget och inte Bara genom gjorda poäng.

   • Aje

    Löve håller med dig om mycket dock inte vad gäller Messy . Har varit bättre tidigare men haft en svag säsong i Löven .

    • Löve

     Håller med.
     Dock är det inte många som har uppnått en ”normal” nivå, många i laget kan mycket bättre.
     Det jag ville lyfta fram är att spelarna måste bedömas efter de roller de har i laget och inte hur mycket poäng de producerar.
     Messy som ett exempel, har aldrig varit en producerande spelare utan en riktigt jobbig jävel att möta. Då är det hyfsat orättvist att bedöma honom efter producerade poäng.
     Samma sak med Öhman, spela honom i en förstakedja och samtliga pp så kommer han även att göra mer poäng, men eftersom han inte har den rollen denna säsong kan man inte bedöma honom efter de kriterierna heller.
     Då tycker jag Högberg ska sågas mer som faktiskt spelat i stort sett alla pp samt näst intill konstant i en andralina 🙂
     Sedan kan man ifrågasätta varför man väljer att spela Lej och Jakob Andersson i BP?
     Mycket besynnerligt 😉

     • Zach Hamill

      Du har givetvis rätt ang. rollspelare och poäng. Jag var nog lite otydlig i mitt resonemang, men jag vill highlighta ”the bigger picture”. Öhman t.ex , en av de bäst betalda i laget. Med ett C på bröstet. En sån roll kräver att man leder laget, och visar vägen i tuffa matcher genom att hänga en balja eller två. Varför har man en kapten som kör i checking line?
      Och att Messy får sig en känga för att han inte producerar poäng, är för att vi har för många poänglösa spelare. Messy, Granlund, Nicklas Johansson, Ädelgran, Öhman, Hage, Högberg…
      Även hårt jobbande tvåvägsspelare hittar fan målet då och då. Minst 15p på 35 matcher är rimligt. Ingen av dessa herrar är ju ens i närheten.
      Resonemanget är , hur många checking lines kan man ha i ett lag? Det är ett katastrofalt lagbygge.
      Och om vi nu bara har en massa jobbiga jävlar att möta med mer defensivt tänk, hur fan kan vi släppa in över 4 mål i snitt, snart nästan 5 i snitt??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.