Matchdag – Oskarshamn hemma

10 förluster på 11 senaste matcherna. Björklöven börjar verkligen behöva en seger för att inte sugas mot ett negativt kval. Oskarshamn brukar passa på hemmaplan.

Björklöven har historiskt haft väldigt lätt för IK Oskarshamn i T3 Center. Björklöven vann förra mötet i Umeå med 5-3 och har vunnit tre av de fyra senaste mötena i björkarnas stad. Sedan starten av det vi idag kallar allsvenskan har Björklöven vunnit 8 av 12 möten i Umeå. Dock har Björklöven förlorat båda bortamötena med Oskarshamn, 2-3 och 3-6, men nu är det hemma det handlar om.

Om Björklöven kommer med sex raka förluster och 10 på de senaste 11 så har Oskarshamn fått rätt på formen på slutet. Efter att varit väldigt ojämna under säsongen har de på slutet vunnit mot AIK med 3-0, Tingsryd med 4-3 efter förlängning på bortais och Södertälje med 4-2 hemma. Laget var innan dessa segrar kom på elfte plats, men nu är de åter över playoff-strecket på åttonde plats.

Oskarshamn har framförallt spelat väldigt mycket oavgjort under säsongen vilket gör att ta halkat lite efter. 11 kryss har det blivit totalt vilket är näst flest i serien. Annars har Oskarshamn i grunden ett lag som ska kunna vara på övre halvan av serien där de fått behålla många spelare från förra säsongen, har spets i laget, en spelstil med spelvändningar som passar den här serien. Dessutom har de i Fredrik Södertström tränaren som varit i samma klubb längst i allsvenskan så de har även kontinuitet, så lite märkligt är de legat i botten under säsongen.

Vi kan förvänta oss en match där Oskarshamn kommer att hugga på alla misstag Björklöven gör samt en match där de använder sitt lysande powerplay. Frågan är bara om Björklöven klarar av att spela disciplinerat och efter plan i tre perioder den här matchen.

Laget: 

Laget har inte släppts än, men släpps vid lunch. Preliminärt lag ser ut så här.

Linus Fernström/Adam Werner

4 Jonas Emmerdahl – 16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 28 Lucas Sandström – 36 Zach Hamill – 14 Cody Murphy

55 Simon Fredriksson – 37 Jacob Andersson, 91 Joakim Högberg – 6 Kim Karlsson  – 29 Isak Stenlund-Ädergrahn

57 Stefan Andersson – 12 Niklas Pavel, 22 Nicklas Johansson – 24 Tobias Hage – 18 Axel Ottosson

33 Marcus Jonsson –  74 Stefan Öhman – 20 Mattias Granlund

51 Christian Bull

Austin Farley skadades senast i knäet och missar matchen. Oklart hur illa det är med honom. Nicklas Johansson är tillbaka till den här matchen. Oklart exakt hur backarna kommer att matchas.

Mina nycklar till seger:

¤ Backspelet. Backarna får inte bjuda på lika många misstag som mot Västerås om det ska bli seger.

¤ Utvisningar. Möter du seriens näst bästa powerplay håller det inte att sitta i utvisningsbåset om du har seriens sämsta boxplay.

¤ Attityden. Björklöven kommer med 99 procents chans att släppa in något mål. Låt inte det förändra sättet Björklöven spelare på bara om det händer. Håll fokus och ställning på det som ska göras.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi fortsätter att jobba med de speldelarna vi började jobba med förra veckan. Vi försöker att stärka delarna så att vi efter varje period ska kunna kännas oss nöjda efter varje period. Jag vet inte hur mycket jag ändrat på sedan jag kommit in, men jag har tryckt många saker och försöker gjuta in mod och tro på det vi gör. Jag vill ha resultat direkt, men har vi tålamod och jobbar med de detaljerna vi ska då kommer de att leda till bra prestationer som leder till resultat. Men vi ska ha en otroligt bra arbetsmoral och leverera en prestation som över tid ska vara jämnare än de senaste matcherna, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Nic Deschamps som Oskarshamn fick behålla efter en bra säsong i fjol med 33 poäng på 52 matcher. Den här säsongen har han bara blivit bättre och stått för 35 (15+20) poäng på 37 matcher vilket gör honom till lagets poängkung. Manuel Ågren med sina 17 mål (32 poäng) är lagets målkung och allra mest sticker han ut med sju powerplay-mål och fyra matchavgörande mål. Två spelare att hålla koll på helt klart. Ågren som före tre säsonger sedan var en SHL-reject från Färjestads organisation, men som sedan utvecklats säsong för säsong och fått förtroende i Oskarshamn har slagit igenom rejält i år.

¤ Tillsammans med VIctor Svensson har den formationen med Deschams/Ågren alltså producerat 87 poäng på 38 matcher.

¤ På backsidan sticker Jonas Liwing ut med 20 (3+17) poäng. Förra säsongens målkung Joakim Hagelin var skadad halva säsongen efter en hjärnskakning, men har sått för 9 (4+5) poäng på 17 matcher.

¤ Laget som helhet har 22.81 procent i powerplay vilket är tvåa i serien. Oskarshamn är dock det lag som fått minst antal numerära överlägen av alla lag i serien. I boxplay är IKO femma med 85.16

¤ En anledning till att laget inte är i toppen är att de inte riktigt hittat någon etta på målvaktssidan. De tappade Dan Bakala efter i fjol och värvade Wiktor Ragnewall från Tingsryd där han gjorde succé i fjol. Ragnewall har stått för 90.60 procent och 2.5 insläppta mål per match på 27 matcher. Erik Källgren har fått chansen i 14 matcher och noterats för 91.44 och 2.44.

¤ De flesta lagen i serien har någon period som sticker ut som deras sämsta oh bästa. Björklöven är bäst i första (bäst i serien) och sämst i andra (sämst i serien). Oskarshamn däremot är sjua, åtta, sjua, med nästa identiska siffror över perioderna. De är alltså väldigt jämna över matcherna i sina prestationer.

¤ Linus Morin, Fredrik Styrman, Gustav Ahnelöv, Kristoffer Gunnarsson, Anders Poulsen och Pontus Widerström finns ej tillgängliga för spel

Sagt från Oskarshamns-håll inför matchen:

–  En fin seger mot AIK, där är vi solida i alla delar av spelet över 60 minuter. En bra prestation att utgå från i kommande utmaning, när vi sannolikt möter ett desperat krigande Björklöven. Ett skickligt motstånd, vi behöver all kraft och skärpa för att kunna äta poäng. Min förhoppning är att vi kan fortsätta med en tydlig och konsekvent defensiv, samt en rapp och produktiv offensiv. Dessutom, det hårda arbetet över hela banan., säger Fredrik Söderström till Oskarshamns hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 18.30. Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

 1. Enrico

  Synd att inte Pontus Widerström spelar. Intressant spelare som jag tycker att löven ska hålla ögonen på inför framtiden.

 2. Zach Hamill

  Hur kan han inte bänka #55?
  Måste vara en av dom sämsta prestationerna jag sett i en Löventröja senaste matchen

 3. kaLLe aNKa

  Lucas Ekeståhl Jonsson redan klar för spel i Finland till nästa säsong, enligt Johan Svensson.

  Men ska jag vara ärlig så tycker jag att det är lika bra, han är inte en team player utan verkar bara vara intresserad av att göra poäng och som back tycker jag man ska jobba stenhårt med defensiven i första hand. Men bakåt är han totalt värdelös, har man -5 trots att man har 26 poäng så säger en hel del om hur det går i egen zon.

  Hade han varit bättre när det gäller försvarspel så hade han varit en grym back nu är inte han den backen jag tycker löven behöver. Jag skulle byta ut han mot alexander hellström alla dagar i veckan.

  Men som sagt så är det bara min åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.