Matchdag – AIK hemma

Efter segern mot Tingsryd väntar nu en nyckelmatch för Björklöven och en rejäl chans att kliva förbi Västerås i kvalstreckskampen.

 Krislaget nummer ett sett till förväntningarna den här säsongen AIK kommer på besök och därefter väntar avsågade jumbon Södertälje. Två segrar  och det som såg så mörkt ut har helt plötsligt ljusnat. Björklöven har dock inte vunnit två matcher i rad sedan i November så det är ju inget de är vana att göra direkt, men utifrån det försvarsspelet vi såg i Tingsryd är det inte omöjligt allafall.

AIK kommer dock till den här matchen med två raka segrar. De vann med 1-0 mot Vita Hästen i måndags och på onsdagen blev det 4-1 mot Södertälje. Alltså en rejäl uppryckning för AIK som nu ligger på 58 poäng och sniffar på playoff-strecket. De hade dock innan dessa två segrar 0-5 mot Västervik och 0-4 mot Oskarshamn så allt är inte frid och fröjd direkt. Tränaren Roger Melin var ute i aftonbladet och pratade om att han funderat på att hoppa av.

AIK och Björklöven har möts tre gånger den här säsongen och hemmalaget har vunnit alla tre. AIK senast med 3-2 efter förlängning, gången före det Björklöven med 3-2 och i första mötet 5-1 till AIK på Hovet. Historiskt så har Björklöven vunnit tre av de fem senaste hemmamatcherna mot AIK och bara blivit helt utan poäng i två av de sju senaste. Om Björklöven haft svårt för AIK på bortais historiskt så har de haft klart lättare hemma.

AIK har fortsatt att spela som i fjol med oerhört snabba spelvändningar oh flera mycket snabba spelare med Michael Lindquist i spetsen, men ett uruselt powerplay och ett så där bra bopxlay kombinerat med målvaktsproblem förklarar varför AIK inte alls är lika svåra att möta som i fjol, men kontringarna finns fortfarande och där är AIK alltid farliga.

Björklöven måste se till att inte förlora pucken på fel ställen och sedan fortsätta spela lika stabilt i egen zon som mot Tingsryd. Då kan de om de får igång offensiven lite ta tre poäng mot AIK.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 11.00. Det preliminära laget ser ut så här:

Linus Fernström (Adam Werner)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Linus Högberg

Stefan Andersson – Niklas Pavel

Jacob Andersson

Cody Murphy – Zach Hamill – Nicklas Johansson

Emil Norberg – Kim Karlsson – Joakim Högberg

Axel Ottosson – Tobias Hage – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgran

Den knäskadade trion Jesper Thörnberg, David Lindquist och Austin Farley saknas för Löven.

Mina nycklar till seger:

¤ Spelvändningarna. Björklöven måste se till att inte förlora pucken på fel ställen, att hantera AIK när de ställer om.

¤ Försvarsspelet. Björklöven måste fortsätta att spela samma typ av försvarsspel som mot Tingsryd i egen zon.

¤ Avsluten. Det måste gå att få lite bättre skärpa än mot Tingsryd i avsluten. Det var för mycket bröstplatta där

Sagt från Lövenhåll:

– Vi fortsätter att jobba på de bitarna vi fokuserat på. Vi måste hitta maxprestationen i varje byte. Det är det som betalar sig i längden, säger Fagervall

Noterbart om AIK:

¤ Bäste poängplockare i AIK är Michael Lindquist med 30 (12+18) poäng, noterbart att han gjort två mål i spel fyra mot fem, men som det mesta har det med hans snabbhet att göra.

¤ AIK har tre juniorer i Jesper Bratt (17 poäng), Fredrik Karlström (20 poäng) och Nils Höglander 16-årige (8 poäng) som är tre av de mest spännande spelarna i hela allsvenskan.

¤ AIK har efter att de sparkade Robin Rahm spelat med Kaspar Groselj och Linus Lundin i målet och Groselj har 89.27 och 2.85 i statistik, Lundin har 89.96 och 2.67 i siffror. Ingen av målvakterna har direkt imponerat även om deras siffror i mångt och mycket beror på hur oerhört mycket AIK slarvar och ger bort klara målchanser.

¤ AIK har seriens sämsta powerplay med 14.05 procent vilket är väldigt speciellt då de hade seriens bästa i fjol. I boxplay har de 80.15 vilket är godkänt och placerar dem som åtta.

¤ AIK:s bästa period är den första där de är trea i serien, de sämsta är den tredje där de är näst sämst

¤ AIK har inte vunnit någon av de 16 matcher där de legat under efter en period.

Sagt från AIK-håll:

– Vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Sedan spelar det ingen roll vilket lag vi möter. Vi ska inte bjuda på någonting och fokusera på att stänga deras ytor. Spelar vi tajt så kommer offensiven komma av sig själv, säger Jacob Spångberg till AIK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag Jakob Arvidsson sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Mikael Bergstedt och Jakob Arvidsson är på plats levererar presskonferens, webb-tv och analyser efter matchen. Själv är jag den här gången på resande fot i södra Sverige i mitt andra jobb och missar matchen. Så det kommer antingen ingen blogg alls eller en kortfattad efter matchen.

18 kommentarer

  1. John

    Nu vann ju VIK mot BIK igår så det kan ju vara en idé att ändra i den förgjorde texten innan man lägger ut den, eller?!

  2. Keepern

    Nu vann ju Västerås mot BIK igår kväll så att vinna mot AIK ikväll blev ändå viktigare för Björklöven. Fast det klart med vårt tabelläge och bara 11 omgångs kvar så är ju varje match extremt viktig.
    Gustav, en helt annan sak vart har Erik Å tagit vägen har du sparkat honom ? 😉

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har inte sparkat honom, men han fick sluta på VK oh då försvann han även från bloggen.

  3. bror

    Ja nu blev det ju vinst för vik mot karlskoga och dom verkar ha kommit igång på riktigt så lite kniven på strupen nu matcher framöver.

  4. Zach Hamill

    I intervjun med Kim Karlsson senast så säger du också ”Jukka”. Du vill så gärna att han ska heta Jukka Pukka 🙂

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Alla tre har knäskador. Thörnberg avslitet ledband i knäet, Lindquist uttänjt ledband, Farley vet jag inte exakt, men han fick en smäll mot knäet mot Västerås och räknas li borta ca två veckor.

  5. Stefan

    Vadå ”kliva ifrån”…vi ligger 2 poäng efter och har en match mer spelad än VIK! 3p känns som ett måste ikväll, då är vi en pinne före men med 2 matcher mer spelad…känns som det är vi som har pressen på oss att vinna allt nu annars kommer vi att bli akterseglade av VIK!

  6. kaLLe aNKa

    Björklöven – AIK

    Det händer mycket runt löven och AIK just nu, men vad det gäller löven så tycker jag att det börjar lugna ner sig lite grann.

    Man har fått in två nya backar som ser ut att komma in bra i laget direkt. Jocke ser ut att kunna gjuta hopp och mod i grabbarna och nu har man tagit poäng igen. 🙂

    Nu gäller det att backa upp med en ny seger hemma i kväll mot AIK.

    Det känns positivt, Linus Fernström spelade mycket bra sist mot Tingsryd och man släpper bara in ett mål. Det ser bra ut i bp, men det som måste till nu är att man börjar göra mål igen.

    Hoppas på tre nya poäng i kväll och att man startar en ny positiv trend. Skulle vara intressant att se hur det skulle gå med lite medvind. 🙂

  7. Ronny Edvardsson

    Måste man inte spela först innan man säger/skriver något (matcherna). Men man kan tro, och vilja något helt annat än hur matcherna slutar på riktigt…..Eller har jag fel? Hoppas på vinst i kväll mot Solnalaget. Trevlig helg önskar jag er Alla.

  8. KALLE

    det finns bara ett en sak att säga kval serien och div 1 se löven på c more för det finns folk på er stå H plats det här vänder inte björklöven det är kval som gäller

  9. Ronny Edvardsson

    Hej Gustav!
    Vem har tuffast spelschema av dessa Lag som just nu finns i Botten av hockeyallsvenskan??
    Hur slutar denna serie tro, någon som vet??
    Tack på förhand……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.