Jonsson: ”Blir verkligen som ett hat med personliga påhopp”

Tommy Jonsson har varit ute i flera stora medier efter att han fick sparken från Björklöven och berättat om den tuffa tiden. Nu gör han det igen i Expressen.

Jonsson pratar i intervjun med Expressens Magnus Nyström om det hårda klimatet inom hockeyn numera.

På grund av sociala medier har det blivit ett hårdare klimat. Det är inte krönikörer först och främst, utan supportrar. Det går väldigt snabbt till man hör saker skrikas på läktarna och fansforum går jag aldrig in på längre, där är det otroligt hårt klimat. Det blir verkligen som ett hat med personliga påhopp, när man som tränare egentligen gör allt man kan för att det ska gå bra. Men det här klimatet är väl som samhället i övrigt…

Kraven är högre. Vi ska vara så glada och lyckliga, äta bra mat, se bra ut och sedan visa upp allt för andra. Vi sätter ribban högt, menar Jonsson, som samtidigt tillhör en extra utsatt yrkesgrupp.

Personligen tycker jag att det blivit väldigt mycket fokus i den här historien på Tommy som person och hur han mår, inte på prestationen i Björklöven. Både i intervjun med hockeysverige, i den med min kollega Markus Isacson och nu i expressen.

Ja, det blev väldigt fel när en tränare får vara kvar och får gå efter fem omgångar. Det måste ha varit tufft, men det måste också finnas en utvärdering av den egna prestationen, samarbetet med sportchefen, lagbygget och resultaten.

6 kommentarer

  1. Johan

    Var det inte fokus på prestationen tillräckligt länge? Vad finns det för mening att älta hans insats nu? Gå vidare. ”Kritiken” har framförts på ett språk som inte är värdigt och det är som han säger som med samhället i övrigt. Det är bra att han pratar om det. Intervjua honom om du vill älta det eller gå vidare och gräv i om det är förstärkningar på G. Det här är en Lövenblogg och du lägger energi på en tränare som inte är kvar.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jsg har inget intresse av att älta Tommy Jonsson i sig. Han har stötts och blöts. Dock finns det ett nyhetsvärde i att han gör ytterligare en intervju.

  2. Alexander

    Med all respekt för den tuffa tid som TJ haft i Umeå med fans, sportsliga trubbel och privata problem tycker jag att man måste förstå dels relationen mellan tränare, spelare och fans där de sistnämnda inte sällan känner sig maktlösa och frustrerade när laget går dåligt. Deras känslor uppstår inte i ett vakuum utan är ett resultat av att de lägger ner pengar, fritid och ett känslomässigt engagemang men ser spelare, tränare och sportchefer, som kan göra sin grej tack vare fansen och föreningen, inte verkar bry sig. Tränare är måhända utsatt för mycket kritik men också oerhört högavlönade och med större makt jämfört med den genomsnittlige ståplatsåskådaren.

    Jag önskar Tommy all lycka till i framtiden och hoppas att det går bra för honom. Att tränare mår bra av att gå i terapi tror jag säkert på och jag tycker det är bra att han inte är rädd för att prata känslor i publika sammanhang. Ifall Tommy dock, mot all förmodan, skulle läsa detta vill jag säga att jag inte håller med om att tränare måste vara stålmänniskor. Mitt råd till Tommy är att tvärtom visa mer känslor och uttrycka sig tydligare emot fans och media. Det som fick blodet att koka hos mina vänner på H var att alla intryck vi fick av Tommy under matcher, träningar och intervjuer var att han, tillsammans med resten av laget, inte riktigt brydde sig. Så i nästa tränaruppdrag: Våga visa besvikelse, glädje, jävlar anamma och kommunicera tydligare. Ba gör något som visar att det finns engagemang och hopp. Det vinner alla på.

  3. Ellge

    Det jag tycker är det största felet med Jonsson är att han inte drog jämnt med våra viktiga spelare och endel i den så viktiga stommen där mycket hjärta för Löven fanns.
    Sen när det förekommer svårigheter inom laget att samarbeta så går det helt enkelt inte att få ett bra resultat. Jonsson gjorde sen en utrensning till nästa säsong för att börja om men då på bekostnad av kulturbärare, hjärta och kompetens. En annan sak är att han envist fortsatte att köra på samma idé fast det bevisligen inte fungerade.
    Jag tror att spelartruppen under Jonssons första säsong slutade tävla när han inte fick ihop gruppen. Dom skulle kunna få ut så mycket mer om det funnits harmoni i omklädningsrummet.
    Ett annat exempel är Leksand. Spelarna slutade jobba under Sjuur Robert när man inte tyckte att han fick ihop laget. Man låg sist i Allsvenskan. När sen Perra Jonsson kom och man fick en förändring så blev spelarna glada och hoppfulla igen och knöt verkligen näven i fickan. Då började man tävla igen, och vi vet ju hur det slutade. Från sista plats i Allsvenskan till avancemang till SHL. Visst Perra är en bra tränare men det är inte bara hans kunnande som fick gruppen att prestera. Laget kunde redan innan spela bra hockey om det funnits en ledare som gett dom glädje och harmoni….

    En tränares största uppgift är att få ihop gruppen. Få alla att känna sig viktiga och ha tydliga roller. Alla ska med. Kan man det är mycket vunnet…

  4. Per

    ”Hatet” på nätet grundas av en usel prestation och strutsmentalitet från klubb och individ. Hade Tommy eller Löven agerat likt en vanlig klubb så hade Tommy varit bortglömd för längesen. Nu är personliga påhopp aldrig okej men i en sådan yrkesroll som Tommy valt så får man leva med att ens prestation recenseras.

    Tommys gråt i pressen just nu är ganska så uppenbart. Han söker ett nytt jobb för nästa säsong och självklart är det bättre att fokus är på ”stackars Tommy” än på det faktum att han fick sparken i Brynäs pga sin prestation och sedan kom till Löven där man skulle bli ett topplag men landade tolva innan han sen fick sparken rekordsnabbt året därpå.

    Jag hoppas det löser sig för Tommy. Nivån han är på just nu är enbart tragisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.