Matchdag – Södertälje borta

En måstematch för Björklöven väntar på onsdagen. Jumbon Södertälje som är avsågade i botten. Ska Björklöven ta sig förbi Västerås är seger nästan ett måste mot Södertälje.

Södertälje ligger hela 10 poäng efter Björklöven och 12 efter Västerås som också har 25 måls bättre målskillnad. Alltså ska SSK hämta in 13 poäng på 10 matcher. Näe, det kommer inte att gå. Södertälje spelar kvalserie i slutet på mars. Frågan är om Björklöven gör det..

Södertälje kommer dessutom från 1-3 mot Västervik, 1-4 mot AIK, 0-3 mot Tingsryd, 0-2 mot Pantern, 1-2 mot Södertälje, 2-4 mot Oskarshamn, 0-7 mot Mora och 4-6 mot Almtuna.  Åtta raka förluster. Senast Södertälje vann en match var mot Timrå den 9 Januari med 3-1.

Nu kommer Björklöven visserligen från 11 förluster på senaste 13 matcherna, men ändå. Södertälje är inte heta direkt.

Lagen har möts tre gånger under säsongen. Det första mötet slutade 6-5 efter straffar i Umeå, det senaste i Södertälje 3-0 till Björklöven efter en oerhört tråkig match och senast lagen möttes i Umeå blev det 5-1 till Södertälje efter en av säsongens skämmigaste insatser på annandagen.

Det är alltså seriens två kallaste lag som möts, men Björklöven har bara släppt in tre mål på sina två senaste matcher. Joakim Fagervall har fått styr på försvaret. Nu är bara frågan om han får styr på anfallet. Ett par killar (Linkan, Murphy) är tillbaka vilket hjälper offensivt, men kan Björklöven spela lika bra försvar som de senaste två matcherna, kan Linus Fernström vara lika bra i målet så finns chansen att vinna helt klart.

Jag tror på en klart krampaktig match där inget av lagen vill släppa in något. Björklöven ska ha mer klass, men Södertäljes powerplay är inte alls dåligt och de har Anton Holm så det finns fallgropar.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer under dagen)

Linus Fernström (Adam Werner)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Niklas Pavel

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Cody Murphy – Nicklas Johansson – Zach Hamill

Lucas Sandström – Kim Karlsson – Joakim Högberg

Axel Ottosson – Tobias Hage – David Lindquist

Mattias Granlund – Stefan Öhman – Marcus Jonsson

Isak Stenlund-Ädelgran

Jesper Thörnberg, Emil Wikström och Austin Farley är skadade. David Lindquist tillbaka i spela och spelar sett till träningarna med Cody Murphy (som även han är tillbaka) och Zach Hamill.

Pavel går in med Pukka, tungt backpar, men jag hade gärna särat på Stefan och Jacob Andersson istället och spelat dem med varsin spelare av Pukka/Pavel.

Bloggens nycklar:

¤ Spetsspelarna. Zach Hamill och Cody Murphy måste kliva fram och leverera offensivt. Framförallt Hamill underpresterar just nu.

¤ Försvaret. Samma typ av enkla disciplinerade försvarsspel som senaste två matcherna gäller. Inga avsteg från det.

¤ Anton Holm. Senast lagen möttes gjorde Holm tre mål. Björklöven måste både i fem mot fem och i boxplay markera honom extra. Han är en av få spetsiga spelare i SSK.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi ska fortsätta på vägen från senast gällande spelet i egen zon och att vi fortsätter att prestera. Vi ska justera lite i vårt powerplay och hitta energi där, men annars vill vi fortsätta från det vi gjorde mot AIK. Där hittade vi en trygghet i defensiven och det är där vi ska bygga ifrån. Det finns ett självförtroende i försvarsspelet nu och det är från det vi ska bygga från även till offensiven, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. .

Noterbart om Södertälje:

¤ Matchen i Södertälje är en så kallad gratismatch så räkna med mycket publik. Hockeymanifestation kallar de matchen på hemsidan. lite humor med tanke på att lagen har fyra segrar på de senaste 26 matcherna tillsammans.

¤ Anton Holm har gjort 22 mål för Södertälje, näst bäst i serien, detta av totalt 82 mål för laget. Det är 27 procent av lagets totala målskörd. Holm leder också lagets interna poängliga med 26 poäng, lagets målliga i powerplay med 8 och antalet matchvinnande mål med 5.

¤ Bakom Holm märks Fredric Weigel med 24 (9+15) poäng och Lucas Carlsson med 20 (11+9). Lagkapten Johan Skinnars har varit en del skadad, men har stått för 15 (10+5) på sina 35 matcher.

¤ Alexander Sahlin i SSK-målet har stått för 90.63 i räddningsprocent och 2.79 insläppta mål per match vilket måste ses som godkänt med tanke på laget han spelar för.

¤ I powerplay har Södertälje 19.86 procent vilket gör dem till sexa i serien. I boxplay ståtar laget på 75.37 vilket är tredje sämst. Björklövens 69.85 är dock den näst sämsta siffran som finns på swehockey i allsvenskan sedan 1999. Jag har inte lyckas gräva längre bakåt. Endast fem lag har varit under 75 procent sedan 99 och den sämsta siffran var Hammarby från 2005-2006 då de slutade på 69,76 procent. Kan Löven bli sämst genom tiderna?

¤ Ex-lövet Henrik Nyberg (munskada) och Patrik Kallmert (Hjärnskakning) saknas för Södertälje i matchen.

Sagt från Södertäljehåll:

– Så här resonerar jag, med tanke på vår placering i tabellen så finns det de som stöttar oss i ur och skur. Jag skänker en stor tacksamhetstanke till de som alltid finns där. Och för deras skull, men även för de andra som kommer, så hoppas jag verkligen att vi kan bjuda på något positivt. Vi har all anledning att göra vårt yttersta. Björklöven är ett lag som är i liknande sists som den vi är i. De har haft en turbulent säsong åt alla håll och kanter, där finns det likheter. Jag tror att vi upplever ungefär samma sak och kommer till match med samma tankar, jakten på att vända på något. Jag tror att det kan bli en känslomässigt stark match, sen vilka vägar det tar om det blir känslovägen eller taktik återstår att se. Vi vet vad vi vill göra. Vi hade en bra seger där uppe och de hade en seger här nere. Svårt att greppa men det kommer vara två lag som kommer göra allt för att bryta sin trend ,säger Mats Waltin till SSK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är själv på plats i Södertälje och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen. Själv bidrar jag med en blogg här efter att ha sett matchen på tv.

4 kommentarer

  1. Kforslöv

    Ja det är dags att vinna matcher
    Få matcher kvar så det är verkligen dags att vinna matcher…Visa vilja och attityd
    Visa att man vill vinna
    Våga och vinn
    Ingen kommer ihåg en fegis

  2. kaLLe aNKa

    Dåliga lag som Björklöven.

    När man är så dålig som löven så gäller det att göra om och göra rätt. Nu håller man på att få till en bra defensivt och det ser ut som att Linus Fernström börjar hitta en bra form.

    Men man kan inte göra mål längre, Man missar ALLT. Hade man bara gjort mål mot AIK så skulle man vunnit, men man missar som sagt ALLT just nu. Vem sak göra målen för löven just nu?? Linus Fernström eller Joakim Fagervall kanske? Alla spelarna är ju helt under isen utom Cody Murphy och Austin Farley.

    Nu är Cody Murphy tillbaka som tur är men tyvärr är Austin Farley borta, kanske resten av säsongen. 🙁

    Men någon måste ju bara släppa på allt,sluta tänka och börja tro på sig själv igen.. För det spelar ingen roll om vi möter ett av sågat Södertälje eller ett lag från div 1, för gör man inga mål så slutar det bara på ett sätt. 🙁 löven kommer ju knappast att spela 0-0 i tio matcher för att sedan låta Linus Fernström sätta alla straffar!

    Nä mycket ska man se och när man tror att man sätt allt så kommer det något ännu sämre med löven.

  3. Lasse

    Har sett många matcher på C-more, tycker att Löven, VIK, SSK är i en klass för sig VIK dock lite bättre. Så denna match är nog en rättvis bottenfinalen. Är fullständigt övertygad att Löven får kvala för att slippa ettan nästa säsong. Säger bara Asplöven hur det gick för dom vet vi, Björklöven är inte ett dugg bättre. Man kan ju alltid hoppas och tro på ett under.

  4. AE

    Vi har nu hur många centrar som helst att tillgå. Varför låter man då en minst sagt helt iskall Nicke centra Hamill och Murphy. Nicke har annars bara spelat center vid massbortfall. Klart skum coachning.
    Planen är säkert något i stil med riskminimering och trubbiga linor rakt igenom men vore klart intressant att få svar på detta val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.