Vad har Fagervall gjort?

Efter segern mot Västervik i fredags kan vi konstatera att något har hänt med Björklöven, så frågan är vad?

Björklöven besegrade Västervik i fredags och vann då två matcher i rad för första gången sedan 9 November då Björklöven vann mot Södertälje med 3-0 och då tog fjärde raka segern. Sedan dess har Björklöven bara vunnit enskilda matcher.

Totalt har Fagervall dessa matcher som huvudcoach denna vända i Björklöven under bältet:

Björklöven – Mora 3-5

Västerås – Björklöven 6-4

Björklöven – Oskarshamn 1-3

Tingsryd – Björklöven 1-2

Björklöven – AIK 0-2

Södertälje – Björklöven 3-5

Västervik – Björklöven 1-3

Så vad kan vi då konstatera?

¤ Fagervall märkte direkt att defensiven inte fungerade. Först byggde han om den något, men det fick inte den funktionen som behövdes. Då bytte han ut två backar i form av Fredriksson/Bull och tog in Högberg/Pukka vilket stabiliserat upp hela försvarsspelet. Det har gjort att han efter de inledande två matcherna har haft 10 insläppta mål på fem matcher. Alltså 2.0. Före det hade Björklöven haft 3.64 insläppta per match över hela säsongen.

¤ Fagervall har byggt om powerplay och bland annat satt Zach Hamill som pointback samt infört Stefan Öhman i powerplay. Det har gett resultatet att Björklöven gjort två mål på 10 powerplay sedan Fagervall började med det arbetet. Det är 20 procent i powerplay.

¤ Fagervall har gjort om boxplay något, minskat boxen och förenklat. Det har lett till 2 insläppta mål på 16 boxplay över de fem senaste matcherna. Alltså 87,5 procent i boxplay.

¤ Denna defensiva ombyggnation har också gjort att Linus Fernström haft 25 av 26, 38 av 41, 23 av 24, 25 av 26 och 18 av 20 de fem raka matcher han nu stått. Det blir totalt 94.16 i räddningsprocent. En målvakt har hittat tryggheten och fått framgång.

¤ Utöver det är känslan att Fagervall med sin pondus och aktiva stil fått laget att regera mer i båset på varandra och vad som sker på isen. Det jobbas lite mer för varandra. Han har väckt laget helt enkelt.

Det är mycket kvar att spela om, men så här långt är det ganska klart att förändringen på tränarsidan gav effekt. Lås oss se om den blir kvar. Även efter att TJ fick gå fick det effekt.

6 kommentarer

  1. Hannes

    Ja vad har Fagervall gjort. Han har låtit den klart bäste målvakten stå och han har skaffat två nya kompetenta backar. Att han gör det först efter att han själv blivit h.tränare kan starkt ifrågasätta honom i hans roll som GM. Dessa backar har behövts för länge länge sedan och att det inte gjorts tidigare är närmast tjänstefel. De tre senaste segrarna bör man inte dra för stora växlar av då de tagits mot tre av seriens formsvagaste lag och en av dem mot seriens absolut formsvagaste lag(Södertälje)och den segern med god hjälp av flera mycket tveksamma domslut som i slutändan blev matchavgörande. Att du lyckas se ett organiserat spelsystem i den grishockey Löven spelar under Fagervall skall du ha all heder av och har Lövens ens lyckats etablera något spel i pp under Fagervall? Det krävs stort tålamod att stå ut med att titta på Fagervalls ”hockey” mer än en period, men säg den Lövensupporter som inte har tålamod. Fagervall har försökt toppa laget två gånger för att spela sex mot fyra som båda gångerna slutat med mål i baken. Den så skönmålade bild du ger av GM och h.tränare Fagervall bör ha och förtjänar åtminstone någon form av kritik och inte enbart idealisering. Fagervall sa själv tidigt på säsongen att målet var topp 4 men läser du tabellen från rätt håll för en gångs skull kommer du upptäcka vad du helt verkar ha missat, att Löven ligger under nedersta strecket på plats 13.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Självklart är säsongen i sig ett fiasko oavsett vad Fagervall nu gör med laget under avslutningen. De har en ekonomi, organisation och lokal förankring för att vara topp-4, ingen allsvensk klubb har bättre förutsättningar för att nå SHL förutom Modo. Som GM har han naturligtvis underkänt och han borde ha agerat tidigare under säsongen trots att Daniel Johansson faktiskt var ansvarig för värvningarna. Jag har kapat, kapat och åter kapat Björklöven den här säsongen. Du verkar ha missat det på något sätt.

      Det jag skriver är vad han gjort sedan han blev tränare och det är faktiskt så att han fått laget på rätt köl, det var fritt fall innan Fagervall tog över som tränare. Om hockeyn är tråkig eller ej tror jag att fansen skiter i just nu. Att hålla sig kvar är nummer ett och enda prio just nu. Att prata om tråkig hockey när du ligger under kvalstrecket är i mina ögon bara löjligt.

      • Hannes

        ”Kapat kapat kapat”…ja då har jag missat något, du har höjt Fagervall till skyarna och det är först nu du erkänner nåt negativt om Fagervall- och det i hans roll som GM. Ok , det kan anses löjligt att prata om tråkig hockey då Löven ligger 13 men att kunna etablera spel, inte minst i power play, är väl det allra minsta som krävs om man skall klara av att vinna matcher mot formstarka lag och inte bara förlita sej på egna målvakten och motståndarnas misstag. I övrigt verkar du ändå rätt så enig om vad jag tidigare skrev.

          • Enskedelövare

            Fagerwall har legat lågt kring laget då vi har haft en sportchef (DALLE) och en kompetent tränare (på pappret) som har värvat ihop årets lag och kan därför inte beskyllas på säsongens fiasko,han har säkert stått och skällt i bakgrunden och agerat i skymundan.
            Vi ska vara glada att vi har Fagerwall…!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.