Löven får inte ge bort perioder

Efter förlusten mot Hästen är det sju matcher kvar, 21 perioder och ingen av dem får Björklöven ge bort om de ska undvika negativt kval.

Joakim Fagervall har varit bra under sina matcher i Björklöven på att piska ödmjukhet in i laget. Han har satt en grundtrygghet och fått fram en större desperation, men efter tre segrar på fyra matcher var den bortblåst i första perioden mot Vita Hästen. Ja, Vita Hästen hade tur med studsarna på andra målet, ja men tre helt onödiga aktioner gav två powerplay och en straff för Vita Hästen. På det blev det två mål bakåt.

Ja, Björklöven borde ha gjort mål själva i powerplay, ja Björklöven var spelmässigt med i första perioden, men det var inte helt påkopplat, annars sätter du dig inte i den typen av situationer som Björklöven gjorde. Det var inte den starten du vill visa upp inför hemmapubliken. Speciellt inte med tre raka hemmaförluster i ryggen innan matchen. Det måste för övrigt vändas omedelbart. Hemmaborgen ska vara en hemmaborg. Publiken ska vara en sjätte spelare. Då behövs segrar.

Från andra perioden och framåt gör Björklöven en spelmässigt ganska bra match. Björklöven tog sig igenom mittzonen effektivt, fick tryck på Hästen och såg riktigt hungriga ut. De var klart bättre än Vita Hästen som jag tycker var ett ganska mediokert lag i den här matchen, men de ggjorde mål på tillräckligt stor del av sina chanser och det räckte. Björklöven brännde en straff, 3-4 frilägen, 3-4 returer från metern. Då vinner du inte och speciellt inte om du sätter dig i ett 0-2 och 1-3 underläge tack vare lättja i starten.

Det är ändå en rejäl kraft som Björklöven blivit sista tiden när de trummar igång. Tidigare har det varit just Murphy och hans lina, men idag tycker jag att det mot slutet i stort sett var tre kedjor som tryckte ned motståndarna. Det saknades bara spets. Den kommer ju inte att växa fram ur inget nu mot slutet av serien, Alexander Sundström är bredd, inte spets, så det kommer att handla om att ta ned marginalerna, inte dra på sig dumma utvisningar, inte ge bort saker

Några saker stack ut i matchen:

¤ Linus Högberg ar tillbaka från U19-landslaget och var återigen stabil på sin backplats tillsammans med Pukka. Det var en trygghet och det blir viktigt att ha honom tillbaka,

¤ Jesper Thörnberg är en av få målskyttar i Björklöven, han var tillbaka och nätade direkt, ett riktigt viljemål. Förhoppningsvis får han spela mer, i en mer central roll framöver.

¤ David Bergman missade en slewfooting på Lucas Sandström i första perioden och en riktigt farlig interference på Axel Ottosson i tredje perioden. Sådan handlingar får inte komma undan ostraffade. Det eskalerar bara ishockeyn. Bergman hade en riktigt dålig match och jag förstår publiken och spelarnas frustration.

Jag var med i nedsläpp inför matchen och fick frågan om hur många segrar som kommer att krävas för att klara sig kvar. Jag tippade då fyra eller fem. Nu är det sju matcher kvar. Jag tror att fyra segrar räcker om en av de fyra är mot Västerås i sista matchen. Då gäller det att vinna tre av de kommande sex matcherna inför avslutningen. Modo (b), Karlskoga (h), Timrå (b), Almtuna (h), Pantern (b), Mora (b). Det är ingen lek att kräma ur tre segrar där. Då går det inte att ge bort några perioder, speciellt inte för att laget inte riktigt är redo från start.