Matchdag – Timrå borta

Björklöven har tidigare inte tagit vara på Västerås plumpar under det här racet om att undvika kval. Nu har de fått en ny chans efter Västerås förlust mot Tinsgryd. Tar de den?

Bloggen är tillbaka efter en ofrivillig sjukfrånvaro. Jag somnade en bit in i tredje perioden senast som det kan bli när man är sjuk. Därav fel man att djupanalysera. Jag trodde att det var något slags feberdilerium som gjorde att jag såg ett lag som helt tappade konceptet och lät Karlskoga få matchen exakt dit de villa. I min krasshet i soffan skällde jag också på Bjälkander (som var kass), men Björklöven hade sig själva att skylla först och främst. Du måste veta vilka du möter, vad de tycker om och inte. Det är för mycket snack om att ”spela vårt spel” i både Björklöven och i hockey i allmänhet. Jag skulle bli lycklig om någon tränare gick ut och sa ”Det här ska vi ta bort från motståndarna”.

Det var mycket som var under all kritik under andra halvan av matchen senast, som liknade en hel del av det vi sett under säsongen, men vi släpper den matchen och tittar framåt mot kvällens match i Timrå där jag ska vara på plats (nu feberfri).

Timrå har hittat tillbaka till formen igen efter en tung period över JVM och tiden direkt efter. De kommer närmast från en oväntad 1-3 förlust mot Södertälje och före det 3-5 mot seriens formstarkaste lag AIK.Det ska sägas att Timrå haft enorma skadeproblem över dessa matcher och framförallt på baksidan. Innan de förlusterna hade dock Timrå radat upp fem raka segrar och tio raka matcher med poäng. På så sätt kan man klart säga att de är ute ur svackan från JVM-tiden.

Björklöven och Timrå har möts tre gånger den här säsongen i seriesammanhang och efter en seger i en svängig match med 4-3 under inledningen av säsongen för Björklöven har Timrå vunnit 4-2 efter att fått en snabb 3-0-ledning och sedan 3-2 efter förlängning sedan Björklöven tappat 2-1 ledning och PP med två minuter kvar till förlust.

Sedan återkomsten till hockeyallsvenskan har Björklöven spelat 9-9 mot Timrå om vi även räknar in träningsmatcher, räknar vi bara i seriesammanhang är det 7-8. Markligt nog har Björklöven vunnit fyra av de senaste fem matcherna i Timrå.

Timrå har en grym fart i sitt spel, åter väldigt mycket skridsko och vill till skillnad mot många lag i serien ha pucken så mycket som möjligt. De bygger mycket av sin offensiv på supertalangerna Jonathan Dahlén och Elias Pettersson. Kan Björklöven på något sätt få de att ta sina avslut ur sämre lägen så är mycket vunnet. Jag tror också att vi får se en matchbild där Timrå vinner puckinnehavet, Björklöven primärt försvarar sig och spelar klassiskt bortaspel. Kanske är det en sådan match de behöver just nu. Ned i skyttegravarna och jobba hårt. Blir det flängigt fram och tillbaka vinner bara Timrå på det.

Laget:

Björklöven släppte laget vid 12:30 idag. Samma lag som senast gäller Förutom att Jesper Thörnberg tar avstängde Lucas Sandströms plats.

Så här ser ett preliminärt lag ut.

Linus Fernström (Adam Werner)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Niklas Pavel

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Cody Murphy – Alexander Sundström – Zach Hamill

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

David Lindquist – Tobias Hage – Axel Ottosson

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Nicklas Johansson

Mina nycklar till seger:

¤ Bortaspel. Björklöven får inte ryckas med i tempot och i det ryckiga spelet. Det är inte farligt att Timrå har pucken om de är på rätt ställen.

¤ Målvaktsspelet. Det var inte Fernströms fel att det så många mål bakåt senast, men för fortsättningen kan det inte bli en lekage-match till.

¤ Utvisningarna. Björklöven är det lag som tar allra flest tvåminutare i hela serien. Det håller inte när du har seriens sämsta boxplay. Jag vet inte hur de ska göra, men det funkar inte att ta så många utvisningar i tillsynes helt onödiga situationer. Detta har fortsatt även under Fagervall.

Sagt från Lövenhåll:

– Uppdateras under onsdagen. Tills dess. Läs förhands på vk.se.

Noterbart om Timrå:

¤ Landets mest jagade juniorer Jonathan Dahlén (ej klar för ny klubb) och Elias Pettersson (Klar för Växjö) har tillsammans gjort 39 mål och 78 poäng den här säsongen och då missade de sex matcher på grund av JVM. Det är rysligt bra och båda är verkligen aviga, svårfångade och kan avsluta lite hur som helst. Dahlén med 23 mål har det bättre skottet av de båda, Pettersson har en ruggig spelkänsla.

¤ Många trodde inför säsongen att Sebastian Lauridzen skulle ösa in poäng, men han började trögt. På slutet har han kommit igång och ligger just nu på 25 (4+21) poäng på 36 matcher vilket är ungefär samma snitt som Cody Murphy har i Björklöven.

¤ Timrå valde innan transferfönstret stängde att spetsa till laget med forwarden J.T Barnett som misslyckats i KHL den här säsongen och Almtunas back Wilhelm Westlund. Barnett har inte gjort succé än så länge över de två matcher han spelat.

¤ Johan Mattsson i Timrå-målet var tidigare under säsongen seriens bästa målvakt. När laget hade det tungt, hade Johan även det och är nu på mer rimliga 92.34 i räddningsprocent, men hans GGA på 1.86 i bara galet bra.

¤ Timrå är nia i serien i powerplay med 18.06 och sjua i boxplay med 82.64. Noterbart är att Elias Pettersson trots att Timrå har ganska dålig statistik i powerplay gjort 14 (4+10) poäng i spelformen.

¤  Timrå hoppas på att få Anton Wedin till spel, men saknar Johan Persson, John Westin, David Westlund och Mattias Nilsson.

Sagt från Timrå-håll:

– Björklöven är också ett lag som just nu krigar hårt i de nedre regionerna av tabellen och det kan nog bli en liknande matchbild som mot Södertälje. Då vill det till att vi kan mäta oss med dem och kriga om poängen som är viktiga även för oss för att vi skall få en så bra placering som möjligt. Det är slutspelshockey som gäller så här i slutet av serien och jag hoppas vi kan spela den typen av ishockey mot Löven. Vi måste ta stryk framför motståndarkassen likväl som framför vår egen. Det måste göra ont att spela ishockey, säger tränaren Roger Forsberg till Timrås hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Timrå och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.