Om jag var sportchef…

Spelare med kontrakt:

Björklöven sitter i dagsläget på kontrakt med följande spelare:

Stefan Andersson
Jacob Andersson
Emil Wikström
Nicklas Johansson
Mattias Granlund
Austin Farley
Cody Murphy
David Lindquist
Axel Ottosson
Tobias Hage (Option)
Filiph Åström

Det är först och främst helt sanslöst att Daniel Johansson hade valt att skriva kontrakt med Stefan Andersson, Nicklas Johansson, Mattias Granlund och Emil Wikström över mer än ett år. Det måste vara det sämsta enskilda draget av en sportchef de senaste 10 åren i Björklöven. Det är i klass med när hela Finland värvades till Björklöven 2008-2009.

Min syn här är att:

Emil Wikström och Nicklas Johansson måste Joakim Fagervall göra allt för att bryta kontrakten med. Framförallt Emil håller bara inte på den här nivån och Nicklas har en negativ spiral i prestationen som blir svår att häva. Här gäller det att vara hård. Läktaren, lån eller bryta kontrakten.

Sedan kommer Mattias Granlund och Stefan Andersson. Även här bör Fagervall göra ett arbete för att bryta kontrakten även om jag har svårt att se honom få till det. Granlund sitter enligt min källor på ett bra kontrakt, vill gärna bo här och Stefan Andersson är inne på sitt kanske sista kontrakt. Jag tror att det blir svårt att lyckas lösa någon av dessa kontrakt och anar att båda blir kvar.

Jacob Andersson har talang och där är det bara att hoppas att han utvecklas. Hage har tydligen ett kontrakt (enligt rykten) där endast han får bryta och med hög lön så lär han bli kvar. Bara att acceptera.

Lindquist, Ottosson, Farley och Murphy blir offensiva kuggar nästa säsong.

Förlänga:

Mikko Pukka – För mig är det spelaren med högsta prioritet att förlänga med. Ett defensiv stabilitet som Björklöven behöver och med sin spelstil håller han ett par år till helt klart.

Jonas Emmerdahl – Har varit stabil bortsett från skadorna hela vägen i Björklöven och speciellt den senaste säsongen. Ge ett bud med en vettig lön, tar han det, kanon. Inte omöjlig att ersätta, men en bra back och okomplicerad att ha i omklädningsrummet.

Emil Norberg – Junioren som kom in och gjorde det bra ska ha ett A-lagskontrakt i mina ögon.

Marcus Jonsson – Ledartyp som dessutom har stort klubbhjärta. En spelare att förlänga med i mina ögon. Hade varit allra bäst om det gick att bli av med både Granlund och Nicke J om du ska ha kvar Messy, men jag tycker att han ska behållas oavsett.

Adan Werner – Går Färjestad med på en till lånesejour så vore det bra, annars tror jag att Björklöven får släppa Werner.

Svårt:

Niklas Pavel – Stort Lövenhjärta, häftig kille, men för dålig i egen zon och i passningsspelet enligt mig. Speciellt om Andersson/Andersson finns på backplats. Skulle kunna tänka mig att ge ett billigt förslag till. Den absolut svåraste att bryta med.

Inte förlänga med:

Linus Fernström – Bra målvakt, men meriterna gör att prislappen är för hög mot prestationen. Ser inte den utvecklingen,

Lucas Ekeståhl-Jonsson – Är klar för TPS enligt rykten, men jag hade inte velat förlänga ändå. Kostar för mycket i defensiven och har inte arbetsmoralen som passar under Fagervall.

Zach Hamill – Sett till meriter underpresterade Hamill. Det går att använda pengarna bättre, scouta och plocka in en ny offensiv playmaker.

Joakim Högberg – Presterade inte i offensiv roll, bör ej få nytt kontrakt.

Kim Karlsson – Tror jag skulle må gott av ett miljöombyte. Åker med i utrensningen.

Lucas Sandström – Klar för Västerås enligt källor till bloggen på 1+1 år. Räknar jag bort.

Isak Stenlund-Ädelgran – Tog aldrig riktigt plats i laget, kan inte förlängas.

Alexander Sundström – Tack för hjälpen, bra Lövenhjärta, men inte framtiden.

Jesper Thörnberg – Skulle kunna få ett billigt förslag, tar han det OK, annars har jag hört att han är sugen på att komma närmare hem.

Stefan Öhman – Håller säkert något år till i en defensiv roll, men bättre att värva utveckling där. Lär bli tränare så snart han slutar.

Värva:

Det ska in en hel bunt spelare, men om jag ska prioritera så ser det ut så här:

1. Tre defensivt stabila backar. Bygg spelet bakifrån och tänk inte powerplay. Där kan du lika gärna spela med fyra forwards eller rent av fem om det behövs. Det behövs en Acke Hellström-typ, det behövs en Kristofer Berglund-typ. Alltså både en ren murbräcka och en mer spelande defensiv back.

2. En riktig förstekeeper. Här tycker jag att Björklöven ska våga gå på ettor i andra allsvenska lag som är unga. Oskarshamn, Almtuna m.fl har gjort precis det tidigare. Ett rejält bud på Niklas Rubin t.ex. Visst Kevin finns där som ett möjligt fynd också.

3. Playmaker och målskytt. Björklöven behöver få in en riktigt bra PP-spelare och en spelare som är högerfattad och kan skjuta direkt (en Hutchings-typ).

4. Utvecklingsbart. Fagervall behöver gräva och hitta spelare som kan ta nästa steg i Björklöven. Jag bryr mig inte om var de kommer ifrån eller så. Det handlar om spelare mellan 18-24 som kan ta nästa steg i Björklöven.

19 kommentarer

 1. Ankan

  Hmmm… Nja. Pavels storhet i Umeå skall inte underskattas, han drar publik och säljer produkter.

  Passningspelet tycker jag är bra. Ser man till hur han spelar i egen zon så har spelar enkelt och snabbt ut ur zon under hela säsongen. Detta var förövrigt direktiv som Fagervall måste sagt till resterande backtrupp för helt plötsligt började Anderssons’s och c/o göra detsamma.

  Pavel gjorde sin första säsongen och överlag gjorde han den bra. Klar förlänging för mig.

 2. Per

  För mig är det enkelt. Stefan Andersson, Emil Wikström och Nicke måste köpas ut. Vägrar de så får de leva med att bara kosta pengar på läktaren. De ska inte ens få träna med laget. Självklart är det inte deras fel att Dalle skrev fast dem men när de inte platsat på länge så måste de förstå att de inte kan bli kvar. De får beskedet nu så det finns all tid i världen att planera för framtiden.

  Jag skulle ta in en förstekeeper och behålla Werner om han vill stanna. Kevin är absolut ett alternativ.

  Backsidan skulle jag försöka allt i världen på att locka hem de du nämner. Bägge på utgående kontrakt och jag är tveksam till att Acke iaf erbjuds förlängning. Krisse kan säkert få vara kvar i Jönköping men här tror jag att vi ev kan locka hem honom. Förläng sedan med Emmerdahl och Pukka och ta in unga, rörliga backar som kan slå ett vettigt förstapass.

  Forwardssidan behöver inte så mycket. Lämna Hamill, Nicke, Öhman och förstärk med en spetscenter, Sebastian Dyk och ge samtidigt junisarna chansen. Fjärdelinan kan självklart bytas ut mot mycket billigare om det är möjligt att bryta med Hage och Granlund.

  Kevin – Werner

  Acke-Krisse
  Emmerdahl-Jeppe Lindgren
  Högberg-Pukka
  Jakob A-Jr

  Lindquist-Import-Farley
  S Dyk-Kim-Thörnberg
  Norberg-Ottosson-Murphy
  Granlund-Hage-Messy
  Filiph Åström, junior

 3. Claes Björk

  Håller med i stora drag! Tycker dock Nicklas J och Granlund ska vara kvar. De får fylla rollerna som slitvargar nästa år då det vore ekonomiskt idiotiskt att lösa ut deras kontrakt för att få in någon annan för att utföra samma uppgift. Sen nog med brunkare och in med spelskickliga poänggörare!!

 4. Martin

  Jag håller med dig det mesta Gustav. Dock vill jag se helst 2 nya snipers. Vi har saknat sånna denna säsong helt klart. Sen Messy och Thörna får gärna stanna. Karlsson vetifan faktiskt?

  En riktigt bra 1a målvakt sen, gärna med Werner som backup.

  Backsidan behöver förnyas ordentligt. Känns som den är ordentligt felbyggd. Pukka är given att förlänga med. Emmerdahl inte heller fel att behålla. Pavel är en härlig kille men tyvärr håller han inte om vi ska uppåt. Samma sak med Stefan Andersson, stort hjärta men han har gjort sitt. Wikström räknas jag inte ens med, han måste bort.

 5. Gustav

  Tycker det är svårt med Karlsson, han är något av en ikon.. men Thörnberg tycker jag är en given förlängning och skulle sätta ganska mycket för att få honom att förlänga. Blockar skott, jobbar hårt och gör ett och annat mål.

 6. Rolf

  Niklas Johansson var det ju inte brorsan Daniel som skrev kontrakt med så den intressanta frågan är ju vem som skrev det kontraktet.

  Men både då det gäller Niklas Johansson och Stefan Andersson så är ju frågan om Fagervall ser att han kan få dem att prestera bättre. Jag tror inte heller Niklas sitter på ett så dyrt kontrakt så han kanske kan få spela kvar. Sedan kanske Stefan visst går att köpa ut ur kontraktet. Är inte han färdig polis? Kanske är det intressantare att påbörja sin civila karriär om han får signaler om minimalt med speltid. Om man tittar på att avsluta sin karriär känns ju matchen mot Västerås som en skön avslutning att minnas!

 7. Jan-Erik Brännström

  Gott arbete Gustav. Kunde inte själv ha gjort det bättre. När Daniel Johansson skrev det fleråriga kontraktet med Stefan Andersson förpassade han sig själv till sportchefernas bakgård. En förmildrande orsak kan ha varit att Andersson krävde den tiden, i annat fall ingen påskrift alls. Löven borde då ha tackat nej. Nicklas Johanssons kontrakt skrevs förmodligen av vd Fredrik Åkerblom. Dock måste jag säga att av alla ”sargnötare” är Johansson bland de bättre så det är ingen större affär att behålla honom. Trots vissa brister tycker jag att Pavel bör få fler chanser. Tränarstaben har nu gott om tid att forma framtidens Löven. Två tungviktare å backsidan och ett par målgörare framåt är ett minimikrav för att återföra oss till hockeysociteten.

 8. Hans GH

  Bygg laget med start från målvakt vidare till en stabil defensiv linje och till sist spets framåt där några riktiga målgörare signas. Vad gällande de befintliga kontrakten som diskuterats så håller jag med föregående. Tveksam till Stefan även om han ryckte upp sig spelmässigt på slutet. Nicke J har jag alltid uppskattat men känns som han haft en säsong där han inte riktigt kommit till sin rätt. Ska givetvis ändå få spela ut sitt nuvarande kontrakt och tror absolut på honom till nästa säsong.

 9. linus

  Håller till 98% med i analysen. Den ena procenten emot är att jag nog ändå tycker Kim Karlsson borde erbjudas nytt kontrakt. Detta med tanke på att han mest spelat med Högberg, Thörnberg, Sandström etc och varit tvungen att skapa (det lilla) som skapats själv. Den andre procenten att jag tycker inte det fel om Tobias Hage blir kvar. Innan skadan var han på gång och de sista matcherna lite samma sak.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag skulle vara en helt usel tränare, jag har ingen som helst erfarenhet från att vara hockeytränare.
   Sportchef har jag heller ingen vana av så jag tror inte på mig själv där heller.
   Men bloggare och journalist är mer min grej så jag håller mig till det.

   • Löve

    Å andra sidan leker ju 99% av Löven som fans läktarcoacher, så varför skulle inte Gustaf då göra desamma?
    Är inget fel med det och sedan intressant att se hur andra tänker.
    Så att hålla på att säga: det är tur att inte du är…….
    Är ju bara löjligt. Skärp till dig. Om du inte håller med skriv hur du tänker istället.

    • Plutten

     Är man ett riktigt fan till ett lag, så vill jag påstå att det hör till att ”leka läktarcoach”. Visst kan man gilla att kolla på hockey utan att göra det, men är man fullständigt ointresserad av att ha åsikter så tror jag inte att man känner speciellt starkt för det hela. Det gäller för övrigt allt egentligen. Känner man starkt för något så har man åsikter.

 10. Ken1

  Vet du Gustav hur Löven jobbar med Corsi och Fenwick, alltså avancerat statistiskt underlag vid värvningar, som fler och fler NHL-klubbar jobbar med? Är det något Löven jobbar med eller kör man ”old school”?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag vet inte hur Fagervall jobbar med det, men jag ska fråga honom. Han var ju Luleå innan och där jobbade de ganska old-School. Vissa föreningar som Frölunda tar ju jättestor hänsyn till statistiska underlag som Corsi när de värvar. Jag vet dock att Dalle pratade en del om det.

   • Ken1

    Gör gärna det. Tror att Corsi kan betyda mer än man tror utan att för den skull helt lägga fingertoppskänsla åt sidan. Intressant att höra Fagervalls syn!

 11. Oskar

  Bryt med Nicke J och Wikström, droppa dom du sa som står kontraktslösa, talangfulla spelare men som både för deras egen och Lövens skull behöver miljöombyte.

  Fiska upp Smotherman asap.

 12. Stefan

  Nog tycker jag Pavel ska vara kvar…hans ”brister” måste ju gå att slipa bort…har stort hjärta!!
  Lucas S klar på 1+1 med VIK, har han verkligen skrivit på som det ser ut nu….om VIK åker ner i div 1 då…känns märkligt om han skrivit på innan han vet om VIK är allsvenskt lag eller inte!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.