Chansen med hemvändarna

Det är många namn som slängs i luften just nu, många som har varit i Björklöven tidigare eller är fostrade i klubben, men hur stor chans är det egentligen att Lövenspelarna vänder hem?

Vi tar dem en efter en, dessa Lövenprodukter och företedda Lövenspelare som det snackas om.

Alexander Hellström

Vad skulle har göra: Alexander Helsltröm är urtypen för den back som Björklöven behöver för att staga upp defensiven. Dessutom har han stort Lövenhjärta, är en riktig vinnare och en ledare som får med sig laget på träning och på match. En prefekt kapten.

Situation: Har fått mindre speltid den här säsongen än förra i Örebro i SHL, men har ett ”A” på bröstet och får ändå en del beröm. Har ett utgående kontrakt, men det finns intresse från SHL-klubbar. Har lägenhet i Umeå sedan tidigare.

Chans att få hem: 1 av 5 – Har enligt mycket troliga källor skrivit på nytt kontrakt med Örebro.

Kristofer Berglund

Vad skulle har göra:  Ruggig tvåvägsback på allsvensk nivå. Skulle vara en 25 minuter-plus back i allsvenskan, en riktig kugge i laget.

Situation: Har spelat nio säsonger i SHL, tre senaste i HV71 och har stått för en mycket fin säsong med galna +23. Har utgående kontrakt, men om inte HV71 vill ha honom skulle halva SHl kunna plocka upp Berglund och om inte det kan han dra utomlands.

Chans att få hem: 1 av 5. Det enda som talar för är om han verkligen vill hem och bara bryr sig om det.

Daniel Sondell

Vad skulle har göra:  Offensivt skicklig back som som gjort riktigt bra poäng i SHL och NLA där han i fjol vann backarnas poängliga. Skulle vara rysligt bra offensivt i allsvenskan.

Situation: Fick gå från sin NLA-klubb trots att han vann backarnas poängliga för att han inte levererade tillräckligt bra för att vara utlänning. Tufft!!! Har spelat för Salzburg i EBEL istället. Utgående kontrakt

Chans att få hem: 1 av 5 Visserligen 33 år gammal, men håller ute i Europa eller i SHL ett par år till och har inte den där klara kopplingen till att vilja hem

Erik Forsell

Vad skulle har göra: Har passerat zenit, men har ändå stått för 24 (14+10) pinnar i SHL den här säsongen. Skulle vara en förstacenter i allsvenskan, en lagkaptenstyp.

Situation: Lagkapten i Malmö med kontrakt över nästa säsong också.

Chans att få hem: 1 av 5. Har mer koppling till Skellefteå än Umeå och har som sagt kontrakt en säsong till.

Erik Andersson

Vad skulle har göra:  Stabil back som dock känns som att han passerat sin bästa tid. Stabil säsong med +14 i Malmö, skulle vara bra i Björklöven, en egen produkt, men också svikare då han lämnade för Skellefteå. Skulle vara bra, skulle passa med sin defensiv i ett Fagervallcoachat lag.

Situation: Har kontrakt med Malmö över nästa säsong, trivs bra där han får spela med brorsan.

Chans att få hem: 1 av 5

Maxim Matushkin

Vad skulle har göra: Offensiv backs som skulle kunna kliva in i powerplay och i en Lukas Ekeståhl-Jonsson-liknande roll i laget. Har rejäl allsvensk rutin numera. Frågan är om den spelartypen är det som behövs.

Situation: Inledde säsongen med HC Banska Bystrica, men fick gå och hamnade i Ässät i SM-Liifa där han stått för 7 (4+3) poäng på 11 matcher. Riktigt bra insats och han ser ut att få chansen att förlänga sitt 1+1 års kontrakt.

Chans att få hem: 2 av 5. Har visserligen 1+1 års-kontrakt, men om han inte får vara kvar så finns chansen att få hem Maxim.

Daniel Rahimi

Vad skulle har göra:  Landslagsback som skulle vara en defensiv gigant i allsvenskan med sin fysik. Ledare och föredömme med sin hårda träning också.

Situation: Gick till Davos i NLA inför säsongen och har haft det lite tufft i Davos. Har utgående kontrakt, oklart vad som händer nu.

Chans att få hem: 1 av 5. Kan få kontrakt i många SHL-klubbar, i flera toppligor i Europa och är fortfarande relativt ung. Ska verkligen vilja hem av andra skäl för att komma.

Johan Forsberg

Vad skulle har göra: Fysisk spelare med målsinne som skulle näta en hel del i allsvenskan. Skulle verkligen vara en tillgång med sin tuffa spelsti.

Situation: Har spelat åtta säsonger i SHL sedan han lämnade Björklöven och är tungt etablerad i Luleå. har kontrakt till 2019.

Chans att få hem: 1 av 5. Har kontrakt två säsonger till.

Jon Palmebjörk 

Vad skulle har göra: 40 (11+29) poäng i Danska ligan för Jon som köptes ut inför säsongen. Han skulle bidra i powerplay, han skulle vara en publikfavorit, men frågan är hur fysiken och skridskoåkningen håller i Fagervalls system .

Situation: Utgående kontrakt med Rungsted Seier Capital. Oklart vad som händer.

Chans att få hem: 4 av 5. Ett bra bud så är jag övertygad om att Jon kommer även om klubben bröt med honom. I stort sett alla som stod bakom det är borta nu.

Jesper Lindgren

Vad skulle han göra: Offensivt stark back med otroligt mycket i sig som skulle kunna leda ett powerplay. En LEJ fast med ännu mer talang, men bara marginellt mer defensivt tänk och intresse av gymmet. Magiskt spelsinne dock. Kan göra 35 poäng i allsvenskan nästa säsong.

Situation: Utgående kontrakt med Modo. Jag skulle bli förvånad om han förlänger. Det lär vara en del SHL-klubbar och rycka där

Chans att få hem: 3 av 5. Har ett rejält Lövenhjärta, får han inget SHL-kontrakt ser jag det inte som omöjligt att han skulle välja Löven.

¤ ¤ ¤

Spontant tror jag att man snarare ska kolla om det går att få hem spelare som William Eriksson, Tobias Aronsson än de vi ser ovan. Går det att landa en Acke så är det kanon, men det är en sån longshot. Ska du lyckas måste det vara som när Acke satt i frysboxen i KHL eller Jon på bänken i Örebro, eller Alex Sundström skadad och utan kontrakt. Det är då du kan plocka dessa. Annars handlar det om att se vilka som kan utvecklas istället för vilka som varit bra.

15 kommentarer

 1. Daniel

  Bra genomgång! Skulle önska att du kunde skriva ett till liknande blogginlägg om lovande yngre tallanger med lövenkoppling, typ 10 stycken som skulle kunna vara framtida lövenspelare! Börja gärna med de du tidigare nämnde men vidareutveckla vilka de är, har så dålig koll på de som kommer under ifrån och de nyutexaminerade som hamnat på villovägar i Hockeysverige!

 2. Enrico

  Du menar alltså att chansen att få ”hem” antingen Forsberg, Rahimi, Hellström, Forsell, Sondell eller Berglund är 74%? Slänger vi in Andersson och Matushkin i ekvationen är chansen drygt 87% att nån av dem ”kommer hem”.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Fast du bygger det på att 1 av 5 innebär 20 procent och riktigt så var det inte menat. 1 är lägsta möjligheten, det betyder i min värd 20 procent eller längre chans. Alltså kan det vara 0.02 procents chans också.

     • Enrico

      Aha, så även Lukas Wallmark och Carl Grundström skulle du ge chansen 1 av 5, och Patrick Kane om han nu var gammal lövare. =) Då är jag med på hur du menar. För övrigt en bra sammanställning, mer sånt!

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Ja, tyvärr är det så. De enda jag aser som realistiska att få hem är Lindgren, Jon och Maxim, men visst om alla stjärnorna står rätt så skulle ju en Acke kunna flytta hem.

 3. Rolf

  Lukas Wallmark då?
  Fast det är väl 0 av 5 på honom!
  🙂

  Vet du om Löven har något event för potentiella hemvändare. En fest/middag på sommaren? Det är ju en sak att sportchef håller kontakten, men det kunde vara vettigt att träffas ett gäng under trevliga omständigheter och snacka ”informellt” utan agenter.

 4. Janne

  Vad kostade Wernblom när schtaan värvade honom? Vad hade hänt om schtaan inte värvat W? Översatt för Löven blir ju frågan vad som händer nästa säsong om laget inte får in t.ex Rahimi eller en Per Ledin-typ? Löven behöver riktiga energigrabbar XL från målvakten till allsvenskans bästa backar om vi ska få uppleva en säsong utan antidepp-piller igen!

 5. Jimmy

  Drömscenariot hade ändå varit om Acke och Rahimi skulle komma hem igen, den backlinjen.. oh my..

 6. Simon

  Fasen, när ska ni sluta tjata om Palmebjörk?? Han är slut. av alla utflugna löv finns det väl yngre mer lovande spelare, ex L Wallmark.
  Skulle bli glad om du kunde komma med ett inlägg om våra talanger i J18 & J20. Några nya namn.

 7. Plutten

  Lucas Wallmark gjorde debut i NHL igår. Känns som att chansen är stor att han kan värvas till Löven. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.