Nyförvärven så långt

Björklöven är halvvägs igenom försäsongen och vi har fått se de sex nyförvärven i spel. Vad kan vi egentligen konstatera.

Björklöven har under sommaren värvat/lånat in sex spelare. Simon Åkerström, Jakob Stenqvist, Oscar Masiello, Fredric Andersson, Simon Backman och Alex Hutchings.

Så vad kan vi konstatera efter fyra matcher?

Simon Åkerström

Han har gjort tre mål vilket kom väldigt oväntat. Jag tror dock inte att vi ska dra för stora växlar av dessa mål utan titta mer på spelet, på rörelsemönstret och spelet i egen zon. Åkerström har visat sig ha de offensiva egenskaper som Fagervall värvat honom för. Det har synts direkt. Skottet är inte  fantastiskt, men duger, spelsinnet är bra och han kan spela powerplay. När det kommer till spelet i egen zon så har Åkerström haft en del problem. Han hade svårt att ta snabba beslut mot Luleå och blev tveksam i en del situationer. Det var dock bättre mot Modo. Det är också här mycket hänger på om det blir stabila 20-25 minuter på Åkerström eller om han blir extraback när alla spelar. Alltså om han positionsspel i egen zon samt hans beslutsfattande är tillräckligt bra. Dessutom är han ung och kan utvecklas under säsongen. Jag känner mig mycket osäker på om detta är fågel eller fisk än.

Jakob Stenqvist

Här känns det som att Björklöven fyndat på lånemarknaden. Stenqvist känns lite som en Lukas Bengtsson som var i Mora nyligen (som också är i Frölunda nu). Stenqvist har ett härligt rörelsemönster med en grym skridskoåkning och ett riktigt fint handledsskott samt blick för spelet. Visst, han har bara mött division-I-motstånd så vi har inte alls fått se Stenqvists defensiv och det är det lilla frågetecknet som finns. Hur är Stenqvists markeringsspel, hur klarar han en matchbild där Björklöven trycks tillbaka. Annars känns det som att Stenqvist kommer att vara riktigt bra den här säsongen. Synd att det är Frölundas spelare.

Oscar Masiello

Han måste få stå en match mot bra motstånd snart. Vi vet egentligen inget mer om Masiello nu än vad vi gjorde innan han kom till Umeå. Det är vad som gått att se på träningar, men Tegsmatchen gav inget alls. Visst han gjorde ett par räddningar, men fick inte alls testas. Det ska bli intressant att se Masiello i match på riktigt.

Fredric Andersson

Såg riktigt bra ut mot division-I-motstånd spelmässigt. har försvunnit lite mot Luleå och Modo, även som helhet har hans lina med Kim och Hucth inte dominerat lika mycket vilket inte är så konstigt. Dock vet vi att det finns massor av kvalitet här från tidigare. Avsluten har sett bra ut när han fått lägen och på träningarna känns han väldigt kvalitativ i sina avslut. Det lovar gott. Sedan även i matcherna när han inte glänst mot Modo och Luleå har han varit en ledare och peppat på laget trots att det är försäsong. Här är jag inte orolig. Andersson ser vältränad ut och det är det viktigaste, att han inte gått ned sig på något sätt när han inte längre är purung. Björklöven värvade en ledande spelare och de har fått en ledande spelare. Jag kan om inga långa skador kommer nästan lova 30+ poäng av Andersson.

Simon Backman

Efter matcherna mot division-I-motstånd så visste vi inte mycket om Backman egentligen, men mot Luleå och Modo visade han att han är positionssäker, stark, lugn och hittar enkla lösningar. Exakt vad Björklöven behövde för att staga upp sitt försvar. Det vi inte fått se än är vad han har offensivt, men det är inte hans roll i laget alls. Kan han fortsätta att vara lugn, säker, inte bjuda på något och städa bort motståndare med bra positionering så är det kanon. Det känns som ett bra förvärv.

Alex Hutchings

Jag ville ha tillbaka Hutchings redan i fjol. Han har både arbetskapacitet och målsinnet. Kanske har han det bästa direktskottet i serien bland forwards i powerplay. 1 mål och 3 ass på försäsongen så långt och hade Björklöven haft något slags powerplay så hade det varit fler mål. Nu har Hutchings lidit av lagets fortfarande ej uppstyrda powerplay samt att han av någon anledning spelats till höger. Självklart måste Hutch spela till vänster. Jag utgår ifrån att han och Kim kommer att spela på ”rätt kanter” inom kort. På träning ser man att Hutchings är en nivå över de andra när det kommer till avslut och att göra mål. Jag är lugn att Hucth levererar 15+ mål, jag hoppas på en fjärde raka 20+-mål-säsong i Europa för honom.

¤ ¤ ¤

Senaste nytt från Lövenlägret?

Pukka tränar för fullt och beräknas vara tillbaka i spel mot Mora. Även Jakob Stenqvist som varit på läger med J20-landslaget är tillbaka i laget igen så backsidan ser klart bättre ut än mot Modo och Luleå.

Uppdatering: Jag glömde Cody. Cody Murhy var inte i träning när jag var förbi träningen i 5-10 minuter. Han har inte fått någon (rapporterad) bestämd tid hur länge han blir borta, men jag har som tidigare sagt utgått ifrån att han tidigast spela mot Timrå i sista matchen på försäsongen då han tvingats vila från skridskor så pass länge med sin fot. Det återstår att se hur länge det tar, men räkna inte med honom den här veckan.

I övrigt saknas fortsatt Isak Stenlund-Ädelgran, Jonas Emmerdahl och Emil Wikström där alla tre är långt från spel.

9 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Sorry! Glömde honom. Han tränade inte när jag var förbi. Räkna inte med honom den här veckan alls.

 1. Mikael

  Tänkte mer på om det går att få reda på om hur allvarligt det är el om hur länge han räknas bli borta mm.. Blir han borta 1 månad el hela säsongen el. Tror många som vill veta just Ang Murphy eftersom han är så sjukt viktig för laget.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Min kollega Tomas Ruuth pratade med Murphy för en vecka sedan. DÅ sa han ”Jag har problem med foten, något slags tryck på ovansidan foten. Jag måste vara utan skridskor och vila. Det kom strax innan jag skulle resa över till Sverige. Jag vet inte hur länge det tar innan det blir bra.” Så det är ganska luddigt. Löven kallar det ”Säkerhetsåtgärd”, men det är inte så mycket klar info som ges på frågorna.

 2. Per

  Vad är fel på Wikström? Han har ju varit skadad i princip hela kontraktstiden. Var han ens frisk när Dalle signade hans tvåårskontrakt? Otroligt märkligt.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han har något slags roblm med bäckenbenet. Varken han själv eller Björklöven vet riktigt vad problemet är eller hur länge han blir borta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.