Lövens motstånd 17/18 – AIK och Almtuna

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag AIK och Almtuna.

logo

Placering i fjol:

Femma med 85 poäng efter sen uppryckning där laget vandrade från 10:e till femte plats sista 20 omgångarna. Gick sedan hela vägen till playoff över 3 matcher mot Karlskoga gällande slutkval mot Rögle. Där vann Karlskoga med 2-1 i matcher och 3-2 efter förlängning i sista matchen.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var topptippade att ta hem serien tillsammans med Timrå.

Spelare ut och in:

In: Filip Windlert, Pantern, Eric Norin, Almtuna, Henrik Marklund, Asplöven, Erik Källgren, Linköping, Erik Ullman, Södertälje, Ludvig Claesson, Rögle, Albin Johansson, Arboga, Robin Axbom, Stjernen, Anton Holm, Södertälje, Eric Castonguay, Leksand.

Ut: Jonathan Andersson, Örebro, Michael Lindqvist, Färjestad, Fredrik Karlström, Linköping, Stefan Johansson, Södertälje, Jacob Spångberg, Södertälje, Mads Larsen, Fredrikhavn, Nicklas Heinerö, Södertälje, Anders Eriksson, Lausitzer, Daniel Olsson-Trkulja, Filip Hedberg, Wings, Robin Rahm, Odense, Jens Hellgren, Vita Hästen, Gaspar Kroselj, Medvescak Zagreb, Jesper Bratt, London Knights, Nicklas Sjölund, Väsby.

Kommentar till truppen:

15 spelare har lämnat laget. I stort sett alla stora talanger på forwardssidan utom Nils Höglander har plockats ur det den unga kärna laget haft senaste säsongerna. Visst spets har adderats rejält i form av Castonguay och Holm (28 mål i fjol), men det är alltid svårt att ersätta när en massa unga spelare som du format och fått utveckling på försvinner. Bratt, Karlström, Lindqvist och Olsson-Trkulja är ingen buslätt kvartett att ersätta. Det är ingen garanti ens att Holm leverar i år. En ung målvaktsduo är också ett osäkert kort i truppbygget. Totalt sett känns det som att AIK är mer av ett osäkert kort sett till truppen än på ett par säsonger. Det finns dock kvar kvalitet i truppen i grunden. Bara namn som Sandberg, Jakobs, Frödén, Almtorp som är kvar trots att 15 spelare lämnat säger något.

Nyckelspelare:

Eric Castonguay var en av seriens bästa sist han var i allsvenskan med Tingsryd. Han blir viktigt nu. Med ett nytt lagbygge så är rutinerade lagkaptenen Christian Sandberg en del av ryggraden och han kan leverera fortfarande dessutom. Erik Källgren måste funka som etta i målet. Dessutom ska det bli kul att se Västerbottningen Nils Höglanders utveckling under säsongen. Det blev 8 (5+3) poäng ifjol som 15/16-åring för Höglander. Kan han ta ännu ett steg nu? Troligen. Det ska bli spännande att följa honom.

Vid sidan av isen:

Tomas Mitell har tagit över efter Roger Melin (som visserligen sa upp sig mitt under säsongen i fjol). Ingen lätt uppgift då Melin hade väldigt hög status i klubben. Tålamodet lär inte vara lika stort med Mitell. Det är ändå en stockholmsklubb vi pratar om. Sedan ekonomin. Med 225 miljoner minus de senaste 30 åren har AIK sin kultur där. De två senaste säsongerna har föreningens hockeysektion gått 25 miljoner minus så konkurshotet och rubrikerna finns alltid där för AIK. Vill ni läsa mer om detta. Kika gärna på hockeybladets granskning av AIK. Hur som helst så är det en förening med ständig röra kring både klubben och A-laget. många viljor, höga löner och mycket pengar som rinner iväg. Bara 1,6 miljoner till Melin i allsvenskan är ju absurda summor.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Björklöven har haft oerhört svårt att göra mål på Hovet. Bara en gång på de senaste sju matcherna har de gjort fler än två mål. Samtidigt har AIK bara gjort fler än två mål i Umeå två av de senaste 11 matcherna. Så statistiskt. Räkna inte med många bortamål i mötena mellan lagen.

Försäsongen:

AIK – Örebro 4-2
Södertälje – AIK 3-2
Linköping – AIK 4-2
Lausanne – AIK 4-1
Zvolen – AIK 4-1
HC Lugano 4-2

Kvarvarande matcher:
6/9: AIK – Almtuna
13/9: AIK – Södertälje

Det tror bloggen om säsongen:

Med ny tränare, så många nya spelare så är inte förväntningarna lika skarpa som de varit senaste säsongerna där det bara varit serieseger och SHL som räknats. Det lovar gott för AIK som ifjol hade svårt att hantera sin egen självbild. Därför ser jag inte att AIK ska riskera någon fiaskosäsong utan det talar mer för en säsong för Stockholmslaget där de kan bygga något nytt. Dock om de startar för dåligt så är det ett Stockholmslag vi pratar om och då kan det bli kaos ändå. Det är svårtippat med AIK inför den här säsongen.

¤ ¤ ¤

almtuna

Placering i fjol:

8:a. Hade inledningsvis svårt att göra mål, men spelet tog sig under säsongen och landade tillslut på en i nederkant godkänt åttondeplats och ett uttåg i slutspelsserien.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade högt upp, 3-5 av de flesta med flera namnstarka nyförvärv. Framförallt väntades laget ösa in mål.

Spelare ut och in:

In: Arvid Ljung, Mariestad, Albin Lundin, Djurgården, Jesper Bärgård, Nybro, Fredrik Forsberg, Väsby, Jonathan Leman, Modo, Oscar Fröberg, Örebro, Erik Broman, Brynäs, David Vallorani Brahmpton Beast, Luke Pither, Brahmpton Beast, John Dahlström, Medecin Heat Tigers, Ludvig Nilsson, Timrå, Lucas Sandström, Björklöven

Ut: Eric Norin, AIK, Emil Larsson, Luleå, Markus Oskarsson, Modo, Sebastian Hartmann, Mora, George Sörensen, Södertälje, Emil Ripstrand, Enköping, Fredrik Lovén, Enköping, Felix Lööv, Wings, Mathias Trettenes, Krefeldt, Linus Sandin, Rögle, Adam Deutsch, Medvescak Zagreb, Ludwig Blomstrand, Karlskrona, Marcus Fornell, Lindlöven, Eric Santesson, Kallinge/Ronneby, Sebastian Selin, Pantern, Jesper Bärgård, Nybro,

Kommentar till truppen:

Almtuna har tappat fyra av sina fem bästa poängplockare till SHL och framförallt Emi Larsson (20+14) och Ludwig Blomstrand (22+6) måste svida. Har totalt tappat 70 procent av alla mål från i fjol Gjorde en rejäl satsning i fjol som inte riktigt betalade sig och laget backar rejält i slagstyrka offensivt i år. Duon Vallorani/Pither kommer att bära ett stort ansvar. De sprutade in poäng tillsammans i ECHL (127 tillsammans) i fjol (vad nu det säger). Misslyckas de lär de bytas ut. Lucas Sandström precis som William Quist kommer att få offensiva roller av betydelse. I slutändan har Almtuna i år ingen trupp för en sprudlande anfallshockey. Har även de en ung målvaktsduo där det känns osäkert på förhand om Oscar Fröberg/Arvid Ljung håller som duo på den här nivån. Det är bara att konstatera. Det är svårt när SHL kommer och plockar dina russin ur kakan.

Nyckelspelare:

Per Svensson och Linus Rotbakken lär bli två kuggar i defensiven. De är rutinerade, har varit med länge i klubben och på den här nivån. Sedan Viktor Rollin-Carlsson som var skadad stora delar av förra säsongen lär bli viktig. Daniel Ljunggren (29 poäng i fjol) har bildat kedja med med importerna på försäsongen och den kedjan blir viktig som helhet offensivt,

Vid sidan av isen:

Sparkade sportchefen Tobias Pehrsson efter förra säsongen. Inte för att han gjort ett dåligt jobb utan mer av ekonomiska skäl. Almtuna var nära konkurs 2015 och har sedan dess arbetat för att hålla i pengarna. Läs mer om det här. I Marcus Ragnarsson har dock Almtuna en rutinerad herre som tränare med skin på näsan. Det känns viktigt i ett bygge som på förhand känns lite skakigt. Spelar i seriens näst sämsta hall (Västervik har sämsta) och väntar på ett nytt arenaygge som kommer att bli ett lyft för klubben. Både i möjligheten att attrahera publik och spelare. Har i nuläget seriens kallaste hall utan tvivel. Jag pratade med Björklövens målvaktstränare Markus Ekman nyligen och han bekräftade min åsikt.

Kuriosa kopplat till Löven:

Björklöven har sanslöst svårt i Uppsala och har bara vunnit en av de senaste sju matcherna i Gränbyhallen. Senast Björklöven vann där, säsongen 2014-15, avgjorde Lucas Sandström som numera spelar i Almtuna.

Försäsongen:

Almtuna – Djurgården 3-4
Almtuna – Västervik 2-3 OT
Almtuna – Västerås 6-4
Lillehammer – Almtuna 2-6
Storhamar – Almtuna 2-4

Kvarvarande matcher:
6/9: AIK – Almtuna
16/9: Södertälje – Almtuna

Det tror bloggen om säsongen:

Almtuna lär ha klart lägre förväntningar än förra säsongen och när det kommer till den egna målsättningen är det som alltid att sluta topp-8. Det känns som att det ska klaffa rejält om laget ska göra det. Det är lite floppvarning på Almtuna sett till spelare ut och in. Det som talar för laget är att det känns hyfsat lugnt kring föreningen just nu och Ragnarsson verkar förstå att de måste slita sig till varje placering i år.

3 kommentarer

  1. Per

    Som journalist så borde du veta att kolla upp källor. Hockeybladets ”granskning” är inte seriös på något sätt. Det sagt så blöder AIK men 225msek back stämmer inte.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är inte som att DN har granskat dem nej, men 25 miljoner back på två säsonger ser jag ju själv i årsredovisningarna så det är ingen humbug.

      • Per

        Absolut. Har du kollat närmare på vad det är? Vad jag vet så är det snarare bokföringstekniskt där kapitaltillskott skrivits ner på kreativa sätt än att verksamheten i sig backat så mycket pengar. Det känns inte seriöst men AIK är garanterat en av de stabilaste klubbarna i HA om vi jämför med övriga. Betydligt knivigare elonomisk situation i Pantern, Oskarshamn, Almtuna, Västervik etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.