Lövens motstånd 17/18 – Karlskoga och Leksand

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag Karlskoga och Leksand.

Karlskoga

Placering i fjol:

Tvåa efter att blivit omsprungna av Mora på slutet av säsongen. Överlag en makalös säsong som slutade i en förlust mot Rögle i direktkvalet till SHL med 0-4 i matcher.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade i mitten av vissa och botten av t.ex. undertecknad och Mike Hellber efter tunga spelartapp förra sommaren.

Spelare ut och in: 

In:  Shane Owen, Fife Flyers, Jonathan Frykholm, Örebro J20, David Suvanto, Rungsted, Patrik Parkkonen, Lausitzer, Martin Lindberg, Karlskoga J20, Oliver Eklind, Karlskoga J20
Daniel Bernhardt, Djurgården, Jeff Hayes, Lausitzer, Gustaf Thorell, Färjestad, Erik Brissle, Linköping

Ut: Emil Kruse, mv, Rögle , Andrew Engelage, mv, Krefeld, Henrik Larsson, b, Brynäs, Theodor Lennström, b, Färjestad, Daniel Wessner, f, slutar
Carl Persson, f, Karlskrona , Alex Lavoie, f, KalPa, Victor Ejdsell, f, HV71, Thomas Valkvä-Olsen, f, Södertälje, Jonas Karlsson, f, slutar

Kommentar till truppen:

Hade det varit något annat lag i serien som tappat sina sex bästa poängplockare, två bästa backar och sin förstemålvakt som varit bäst i serien i fjol så kanske man hade varit lite orolig. Det är dock som tränaren Tobias Thermell säger ”Så är det ju varje säsong att vi tappar de som producerat, men vi har kvar kärnan”. Det har värvats ungt och ganska oprövat. Truppen ser dock klart svagare ut och i en verklig och rimlig värld ska denna trupp också prestera sämre. Framförallt är det målvakts och forwardssidan som kommer att måste kliva fram. Backsidan ser bra ut. Rasmus Bengtsson var ett fynd i fjol t.ex. Frågan är vem som blir succén i år för nån blir det alltid. Gör Gustaf Thorell 40 pinnar?, är Shane Owen årets målvaktsfynd?, Är Dave Savanto ett backfynd? Kommer Axel Lidström ta nästa steg? Eller är det någon spelare som gjorde 19 poäng (typ Erik Brissle från Linköping en av flera unga talanger) i ettan i fjol som nu står för 35 i allsvenskan. Svårt att säga, men på något sätt lyckas ju alltid Karlskoga ersätta alla tapp med att få spelare att blomma ut i ny miljö.

Nyckelspelare:

Gustaf Thorell och Carl Berglund känns spontant som viktiga offensivt, Shane Owen i målet måste var bra och sedan känns kulturbäraren Mikael Eriksson viktig för att sätta Karlskoga-andan i truppen.  Den stora nyckeln är de spelare som vi inte ens visste var nyckelspelare som ska växa fram under säsongen.

Vid sidan av isen:

Tobias Thermell är kvar som tränare. Han gör sin tredje säsong som headcoach och sjätte i tränarstaben. Kontinuitet heter det. Det sitter i väggarna i Karlskoga. Förre sportchefen Stefan Bengtzen var 14 säsonger i klubben innan han lämnade 2012. Det är så de jobbar i Karlskoga. På den ekonomiska sidan har ett förslag precis lagts fram att Karlskoga kommun ska öka marknadsstöd med 330 000 kronor de kommande tre åren. Det skulle, totalt, ge föreningen ett kommunalt stöd på drygt en och en halv miljon per år. Det i en del av lagets satsning mot SHL 2020. Dock kan man ifrågasätta om det verkligen vore bra för regionen med Karlskoga i SHL, jag tror inte att Örebro och Färjestad tycker det.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Det blir ofta målrikt mellan Björklöven och Karlskoga. Sex av de senaste åtta mötena har innehållit sex mål eller fler, 4 av de senaste 11 matcherna har innehållit nio mål eller fler. Ska vi kika lite extra efter någon spelare i Björklöven mot just Karlskoga är det Alex Hutchings. Han gjorde säsongen 15-16 tre mål och två assist mot Karlskoga och var inblandad i avgörandet i två matcher och avgjorde en i stort sett själv.

Försäsongen:

Karlskoga – Vita Hästen 4-0
Skövde – Karlskoga 4-5
Tingsryd – Karlskoga 5-4 e.str
Karlskoga – Lekands 0-1
Storhamar – Karlskoga 3-4 e.fl
Lillehammer – Karlskoga 2-5

Kvarvarande matcher:
8/9: Karlskoga – Mariestad
14/9: Vita Hästen – Karlskoga

Det tror bloggen om säsongen:

Tack vare alla spelartapp kommer laget säkerligen inte ha så stora förväntningar på sig den här säsongen heller och laget ska bara inte klara av att komma topp 2-3 med alla dessa tapp. Det är inte rimligt. Dock tror jag inte på Karlskoga i botten, de har en för stark kultur i laget så någonstans topp åtta. Målvaktsfrågan blir en stor knäckfråga. De har värvat transatlantmålvakter tidigare med bra resultat. Hur slår det ut den här gången. Sedan har defensiven varit en svaghet rent spelmässigt tidigare. I fjol hade laget en sån fart och ett sånt spel med ett galet bra powerplay som byggde självförtroende över hela banan. Hur klarar det här unga laget försvarsspelet om offensiven inte sprudlar direkt. Det är frågan. Det är alltså som vanligt frågetecken för Karlskoga. Allt är alltså som vanligt i allsvenskan.

¤ ¤ ¤

Leksand

Placering i fjol:

Sist i SHL med 43 poäng och 164 insläppta mål. Sedan förlust mot Mora med 2-4 i matcher i kvalet tillbaka mot SHL.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade i botten och skulle få de svårt att hålla sig kvar då laget var byggt för allsvenskan.

Spelare ut och in:

In: Fredrik Lindgren, Skellefteå, Mattias Nilsson, Timrå, Anton Karlsson, Frölunda, David Åslin, Rögle, Calle Själin, Östersund, Alex Friesen St Louis Blues, Tex Williamsson, Malmö (lån),

Ut: Johan Olofsson, Malmö, Alexander Ytterell, HV71, Simon Norberg, Kristianstad, Markus Lauridsen, EHC Munchen, Henrik Haukeland, Timrå, Janos Hari, Dusseldorfer, Ben Youds, Växjö, Sondre Olden, Medvescak Zagreb, Eric Castonguay, Atte Engren, HIFK.

Kommentar till truppen:

Självklart är det ett par tunga tapp i Ytterell, Olofsson, Youds, Castonguay och bägge målvakterna, men laget har värvat bra och framförallt fått behålla stora delar av truppen som växte under säsongen i fjol. Mest galet är att Mattias Ritola stannat i allsvenskan där han ska ha lekstuga, men även Jesper Ollas som håller grym nivå i allsvenskan. Lånet av Tex Williamsson är klockrent efter hans succé i fjol och Fredrik Lindgren/Mattias Nilsson känns som grymma backförvärv. Truppen känns helgjuten och om Alex Friesen blommar ut kan de bli svårstoppade. I grunden är enda svagheten i truppen att om Williamsson blir skadad är Arntzen som lyfts upp från J20 ett osäkert kort.

Nyckelspelare:

Mattias Ritola ska bara ösa in poäng i allsvenskan, Fredrik Lindgren ska vara riktigt bra på allsvensk nivå och Tex Williamsson blir viktig i målet. Jon Knuts är hjärtat i laget och den som ska lyfta laget om det går tungt. Sedan är inte direkt William Wikman och Fredrik Forsberg några nyckelspelare, men spännande unga som mycket väl kan ta steget.

Vid sidan av isen:

Leksand är ju kaosklubben nummer ett i Sverige där styrelser byts ut, tränare byts ut och sportchefer byts ut i parti och minut. Dessutom är det ständiga ekonomiska bekymmer. Det är kanske just det som är grejen just nu vid sidan av isen. Mikael Karlberg har suttit kvar som sportchef sedan 2015, genom uppgång och nedgång, ordföranden Åke Norström har suttit över samma tid och så ganska stora delar av styrelsen. VD:n Christer Plars kom in efter att Kjell Kruse fått lämna. Visst ekonomin har varit ansträngd, men det har ändå varit ovanligt lugnt ovanför laget de senaste säsongerna trots att det gått upp och ned. Det är i båset som det rullats in nytt. Både Perra Jonsson och Gereon Dahlgren försvann och nu är ex-löventränaren Markus Åkerblom ansvarig. Han har allafall en viss kontinuitet ovanför sig.

Kuriosa kopplat till Löven:

Björklöven och Leksand är lagen som slåss om vilka som har ligans bästa fans. I fjol när Leksand var borta vann Björklöven omröstningen, 2015-16 vann Leksand omröstningen och då hade de i snitt 3392 i publik på sina bortamatcher medan Björklöven hade 2537. Hemma är Leksand överlägsna och hade 4576 i snitt mot Lövens 3472, men det är två av de stora varumärkena i svensk hockey som inte varit i Sverigetoppen på många år som möts när lagen stöter på varandra.

Försäsongen:

Leksand – Färjestad 4-1
Leksand – Frölunda 2-3
Karlskoga – Leksand 0-1
Leksand – Södertälje 2-1

Kvarvarande matcher:
8/9: Timrå – Leksand

Noterbart att laget bara spelar fem träningsmatcher. Det är minst av alla i serien. Hade inte så många spelare varit kvar från i fjol skulle det varit en svaghet. Nu ska de kunna sätta det mesta snabbt ändå.

Det tror bloggen om säsongen:
Jag tror på Leksand. Det är egentligen bara två saker som talar emot laget. Det ena att Markus Åkerblom inte är någon coach som vänder en skuta i motvind. Han var inte det i Björklöven allafall. Det andra att laget kommer att vara så stora favoriter och att alla komma att ge 2-3 procent extra just mot Leksand. Annars har de den bästa truppen i serien, en grym support från läktarna, många spelare kvar i laget så de är samspelta, en bra försäsong, spetsspelare, en grym målvakt. Ja, det mesta. Allt annat än topp tre är dock dåligt av Leksand. Så är det bara.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.