En riktigt bra fredag

Vem ska göra målen. Den ständiga frågan inför den här säsongen. Mot Leksand i hemmapremiären fick vi svaret på vad vi redan vet. Fredric Andersson och Alex Hutchings ska göra målen.

Det här var en makalös hockeymatch. En makalös hockeyunderhållning. Björklövens första period i hemmapremiären var en av de bästa perioder jag sett Björklöven göra rent spelmässigt på ett bra tag. Vi måste betänka vilket lag som stod på andra sidan. En normal utdelning hade varit 3-1, 3-0, 4-1 eller 4-0 efter den perioden. David Lindqvist hade öppet mål från 50 centimeter, Alex Hutchings friläge, Marcus Jonsson friläge, ja de fanns så många lägen, men Björklöven brände, brände och brände.

Det som brukar hända då skedde. Leksand gjorde ett mål och det är svårt att hantera. Just det att missa så många lägen, sedan släppa in ett mål. Det är lätt att tappa energi, spela ännu svårare, försöka ännu mer och då brukar misstagen komma. Det var också det som hände.

Visst, Fredric Andersson prickade krysset och gjorde 1-1, men sedan kom misstagen. Ett släpp bakom ryggen från Austin Farley och en konstig vändning av Jakob Stenqvist samt en missad pass under press av Mikko Pukka senare och det stod 1-3. I en vanlig hockeymatch så straffar det sig. I en vanlig hockeymatch så förlorar Björklöven efter att inte tagit vara på chanserna i första perioden för att sedan börja slarva i den andra. Nu var det här ingen vanlig match. Det går att prata om att Björklöven fick betalt från första perioden i den tredje, men så brukar inte matcher fungera. Hockey är situationsanpassat. Många lag stänger matchen vid 3-1 efter två perioder.

Nu var inte Leksand som de lagen. De klev inte ned i något igekottförsvar. De klev ut som att de var världsmästare, som att allsvenskan är en enkel serie, som att de kan glida på en skridsko i tredje perioden. Det var som att de hade glömt att de varit utspelade i första perioden och fått två mål till skänks i andra. Då straffade Björklöven istället dem gruvligt.

Vi har frågat oss vem som ska göra målen och utspritt i laget så är det fortfarande så att det saknas målskyttar över hela linan. Marcus ”Messy” Jonsson får ett par lägen idag och han bränner. Det är fler som bränner som inte heller är vana måskyttar och så är det. Men de som ska göra målen är Alex Hutchings, Fredric Andersson och Cody Murphy. Möjligen Austin Farley och Axel Ottosson där bakom.

Två av de där tre första namnen visade det också idag. Det var två klassavslut av Fredric Andersson. Han brände inget idag, han bara slog till när han fick lägena och det var oerhört viktigt för Björklöven. Han leder mål och poänligan i serien nu. Nästan ännu viktigare var att Alex Hutchings fick näta. Han var nära redan i Björklövens första powerplay, men nu fick han slå till på ett direktskott och sedan skicka in en i tom kasse. Mål ger mål och Alex Hutchings behöver göra mål för att få ännu mer självförtroende. Kan han hitta det samtidigt som Fredric Andersson kommer igång och Cody Murphy kommer tillbaka från skadad och flankerar den duon med det han visade upp i fjol. Då har Björklöven en förstalina, ett förstapowerplay som ska göra målen. Jag säger inte att det är nog för ett helt lag, men jag säger att det är en bra start.

Tredje perioden vara makalös. Jag vet inte senast när Björklöven gjorde fem mål i en period. Den var en anomali, men samtidigt så var det starten Björklöven behövde rent publikmässigt för föreningen. Vem av de 4606 åskådarna vill inte komma tillbaka? Ett gäng Leksingar förstås, men alla andra vill se mer av det här.

Nu är Björklöven inne i serien. Det här spacklar inte över de problem som finns, men det var en jäkla fredagskväll. Låt oss nöja oss med det, ta problemen en annan dag. Ibland är en helbra fredag bara en helbra fredag och vi kan låta den vara det.

Till sist. Lite notiser:

¤ David Lindqvist gjorde sin kanske bästa match för säsongen. Han gjorde en succésäsong i fjol och många undrar om han kan ta nästa steg. Med hans aviga puckkontrollerande spel och spelsinne finns möjligheten. Det här var allafall ett första svar. Läcker passning och uppåkning till Simon Åkerströms 4-3-mål.

¤ Angående Simon Åkerström. Fint mål och ja, han har offensiva skills, men defensivt har han en del att jobba på. Han kommer att få slåss för sin speltid den här säsongen, speciellt när Emmerdahl kommer tillbaka.

¤ Alex Hutchings gjorde mål. Kanon med det helt klart, men han hade en fin flippass som friställde Messy och han borde haft en assist på Fredric Anderssons första mål. Han slängde sig och slog pucken till Jakob Stenqvist. Tydliga steg framåt för Hutchings som gjorde sin bästa match för säsongen. Kul svar i intervjun ”Jag hade ingen aning att Leksand var toppraknat. Jag har ingen koll på våra motståndare”.

¤ Jag gillar Joakim Farvalls svar på min fråga om misstagen. Typ – ”Vad ska jag göra. Säga åt Farley att inte droppa bakom ryggen till motståndare i egen zon. Det vet killarna. Det handlar om något annat. Om ödmjukhet”. Det är så sant. Misstagen måste bli färre, men vad ska man säga till en spelare som gör en sån grej. De vet ju vad som är fel.

¤ Spelet i powerplay såg bra ut. Det var en annan puckrörelse och Björklöven hittade lösningar på ett bättre sätt än tidigare under säsongen. Det som syntes på träningen i förrgår kom ut även på match. Sedan ska naturligtvis Cody Murphy in istället för Mattias Granlund i den PP-linan. Jag börjar tro lite på PP. Fagervall kanske hade rätt att vara lugn.

Läs mer om matchen:

Fagervall. Viktigt på många sätt

Hutchings: Oerhört starkt

Johnsson: En enorm vändning av Löven

Andersson: ”Betyder mycket inför fortsättningen”

4 kommentarer

  1. Olof

    RIktigt bra analys av matchen! Tycker du fångar det mesta väldigt bra! Speciellt det där med publiken, tacka tusan att folk får blodad tand efter en sådan här sista period!

  2. Bosa

    Mina tvivel på Fredric A kom helt på skam. Klinisk målskytt och en ledare på isen, vilket han visade inte minst då Martin Karlsson åkte på Werner i slutet på andra . Det var länge sedan jag sett Löven spela så bra, flyt i uppspelen i högt tempo. Misstagen i egen zon MÅSTE dock slipas bort och mina farhågor om målvaktssidan kvarstår. Hoppas att det blir nästa tvivel som kommer på skam, Spika igen mot Tälje Adam!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.