Matchdag – Södertälje hemma

Efter supervändningen i fredags väntar Södertälje SK på onsdagen. Till skillnad mot matchen i fredags är det här en match Björklöven borde vinna.

Björklöven stod i fredags kanske för det som kommer att vara säsongens bästa period när vi summerar säsongen. Fem mål på en period. Förhoppningsvis ger det råg i ryggen och självförtroende samt att duon Alex Hutchings och Fredric Andersson kommit igång. Det kommer att bli viktigt.

Nu väntar alltså Södertälje. Ett omstöpt Södertälje med 15 nya spelare sedan förra säsongen när laget slutade som jumbo och klarade sig kvar efter kvalspel. På backsidan är Marcus Bohman kvar,  övrigt är alla backar utbytta. Det är ett klart mer rutinerat lag den här säsongen med spelare som Stefan Johansson och Stefan Gråhns i laget. Dock har de inlett ganska tungt med 1-3 borta mot Leksand och sedan 1-4 hemma mot Tingsryd. Det är också det som är frågetecknet för laget. Vem ska göra målen när Anton Holm som gjorde 28 mål i grundserien förra säsongen numera spelar i AIK.

Historiskt är det jämnt mellan lagen som på slutet bisarrt nog vunnit på varandras hemmaplan. Björklöven vann med 5-3 och 3-0 i Södertälje förra säsongen och SSK vann i Umeå med 5-1 och 6-5 efter straffar.

Det är ju Mats Waltin som coachar laget så vi vet vad vi kan förvänta oss. Ett hårt arbetande lag med fokus på defensiven nummer ett. I Umeå ska vi räkna med att Björklöven ska ha mest puck, frågan är bara om de får hål på Södertälje tidigt. Waltin-coachade lag är jobbiga att möta annars. Björklöven ska vara favoriter i matchen på ren kvalitet samt att de fått en bättre start på serien spelmässigt.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl, Cody Murphy, Kim Karlsson och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. Murphy fick ett litet bakslag i fredags och har vilat från två isträningar. Oklart när han är tillbaka. Kim Karlsson är borta 7-10 dagar.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Baserat på träningen. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, Erik Rainersson

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, David Lindqvist

Emil Norberg, Andreas Vikström, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Filiph Åström

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Mycket är vunnet om du får hål på Södertälje tidigt. Det gör starten extra viktig.

¤ Fredric Andersson – Seriens hetaste spelare möter sitt gamla lag. Han lär vara peppad. Mata Andersson tidigt med lägen.

¤.Fysen – Björklöven har sett bra ut i tredje perioden mot många lag under för och inledningen av säsongen. Nu möter det ett ganska långsamt lag. Där kommer tredje periodens fysiska skillnad att kunna vara avgörande.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi fick utdelning i matchen mot Leksand men nu är det ny match och vi försöker att titta framåt och fokusera på vårt spel. Varje motståndare i den här serien är bra. Det är Södertälje också, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Södertälje:

¤ Den stora frågan i Södertälje är vem som ska göra målen. Bästa målskytten förra säsongen var Tomas Valkvae-Olsen som gjorde 17 mål för BIK Karlskoga. Han är dock endast extraforward nu. Fredric Weigel gjorde sju mål i fjol, men är primärt en framspelare. Stefan Gråhns är en av två målskyttar den här säsongen tillsammans med Marcus Bohman. Gråhns gjorde 9 mål i fjol, men har inte gjort över 10 mål sedan 2007. Den logiska målskytten är nog Markus Persson som sprutat in 20-30 mål per säsong i ettan, som gjorde 13 mål i Tingsryd 15-16, men som gick skadad i fjol. Hur som helst. Södertäljes spetsproblem är på pappret ännu större än Björklövens.

¤ Alexander Sahlin och George Sörensen har stått en match vardera under inledningen av säsongen. Det är inte klart, vem som ska vara etta. Sahlin snittade förra säsongen 2,79 insläppta mål per match och 90.8 i räddningsprocent för Södertälje medan George Sörensen hade 88.9 i räddningsprocent och släppte in 2,79 mål per match för Almtuna. Precis som många lag är målvaktssidan för Södertälje en lite osäker fråga den här säsongen. Med sina 4.08 i avslutsprocent är också laget sämst i serien efter två matcher.

¤ Med 14 tvåminutersutvisningar och 19.0 minuter per match är Södertälje det smutsigaste laget i allsvenskan så här långt.

¤ Södertälje har nyligen anställt Matheus Vieweg som videocoach för att scoutingmässigt komma ännu bättre förberedda till matcherna. Intressant i en tid när många tränare (Markus Åkerblom t.ex.) pratar om att ”Fokusera på vårt eget spel” och ”Vi anpassar oss inte efter motståndarna”. Mats Waltin går här åt andra hållet.

¤ Så här formerar Södertälje laget mot Björklöven. Jacob Spångberg är den enda som är skadad.

Målvakter:
Alexander Sahlin (George Sörensen)

Backar:
Marcus Bohman-Stefan Johansson
Sebastian Owuya – Petter Hansson
Nicklas Grossmann- Jonas Liwing
(Henrik Malmström)

Kedjor:
Christopher Bengtsson – Fredric Weigel – Lucas Carlsson
Henrik Nyberg – Måns Lindbäck – Hampus Olsson
Markus Persson – Sebastian Höglund – Thom Flodqvist
Victor Andersson – Stefan Gråhns – Nicklas Heinerö
(Thomas Valkvae-Olsen)

Sagt från SSK-håll:

– Det är inga konstigheter. Visst vi torskade två matcher men det är 52 omgångar så det är inget att deppa för. Det blir en rolig bortaresa. De kommer komma ut väldigt hårt, det såg vi när de mötte Leksand, så det gäller att vara på hugget. Men det blir kul att möta de borta, det brukar vara bra tryck där, säger forwarden Henrik Nyberg till Södertälje SK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.